Nic się nie dzieje to źle. Są kontrakty zlecenia i espi też źle.
Pisz że chcecie skupić te akcje tylko nie wiecie co już wymyślić żeby wystraszyć towarzystwo a nie wymyślacie takie bzdury na tym forum że czytający to człowiek z zewnątrz ma wrażenie że to forum szkoły podstawowej nie obrażając ludzi w wieku 14-15 lat.
Słucham? A to można pisac tylko na plus? Ja pisze prawde a ty jak chcesz kupuj jak chcesz sprzedaj a najlepiej zrób rajd w kosmos jesli cie coś boli a nie wylewasz tu jakieś frustracje
Ja zawsze jak czytam na forum czyjeś wypowiedzi,od razu zastanawiam się ma akcje czy chce kupić?Jak ktoś po infie pisze że to byle jakie info to na 100% sprzedał ostatnio że stratą
Dnia 2025-04-19 o godz. 21:12 ~Kanarek napisał(a): > Słucham? A to można pisac tylko na plus? Ja pisze prawde a ty jak chcesz kupuj jak chcesz sprzedaj a najlepiej zrób rajd w kosmos jesli cie coś boli a nie wylewasz tu jakieś frustracje
No widzisz, takie forum. Nic się nie zmienia od lat. Jak napiszesz kilka słów realnej oceny dokonań zarządu, spółki, wyników finansowych, czy zawieranych umów, to jesteś troll, naganiacz i na pewno chcesz wyrwać "po taniości" akcje tej perełki. Usłyszysz też, że kurs jest uwalany, trzymany za mordę i nie chcą go puścić, by leciał na kilkadziesiąt złotych, bo przecież spółka zawarła takie świetne umowy... A tak naprawdę wystarczy prosta matematyka. Zobaczyć sobie wyniki finansowe, straty za ostatni okres, policzyć sobie mniej więcej miesięcznie jakie są koszty. Później wziąć sobie wartość umów, oszacować przychód w okresie ich trwania. I wtedy zobaczyć, czy te umowy umożliwią firmie pokrycie kosztów. I tyle w temacie.
Dnia 2025-04-21 o godz. 19:47 ~as napisał(a): > jeden dbający o cudzą kasę
Jeśli chodzi o mnie, to mam w głębokim poważaniu to w co inwestujecie i co robicie z własną kasą. Kompletnie mnie to nie obchodzi. Ale fora są miejscem pięknym. Pokazują jak wygląda psychologia inwestowania. Jak ludzie łapią się na piękne słowa i wizje, jak nie dopuszczają do siebie myśli, że mogli źle obstawić. I jak spada zamiast rosnąć, to zaczyna się racjonalizowanie sytuacji. Na pewno odbije, spadki są tylko chwilowe, przecież kiedyś było po 100, a teraz jest po 30, to znaczy, że okazja. Oczywiście racjonalne głosy pojawiające się na forum są uważane za wrogów, trollów itp. Taki delikwent wytłumaczy sobie, że ten ktoś na pewno robi to bo chce kupić tanio akcje, że "bezinteresownie dba o cudzą kasę". Ten mechanizm racjonalizacji jest powszechny nie tylko w inwestycjach. To mechanizm wyparcia i obarczenia kogoś innego za swoje niepowodzenie. Taki delikwent nie przyzna się sam przed sobą, że źle zainwestował, że poniósł porażkę. Zdecydowanie łatwiej swoją złość przekierować na innych. A jedyny słuszny mechanizm, to co najmniej przeanalizowanie sytuacji, wyciągnięcie wniosków, EDUKACJA i ewentualnie dalsze inwestowanie. Innej drogi nie ma.
Fora wykorzystują ten sam mechanizm który fundują media czyli ludzie czytając oglądając biorą pewne informacje za prawdę. Tymczasem forum to przypomina szambo. Wnioski odnośnie prawdy można wyciągnąć w 5min. Generalnie to forum jest dezinformacją a nie informacją.
W inwestowaniu trzeba mieć plan trzymać się go i cierpliwość = sukces
> > W inwestowaniu trzeba mieć plan trzymać się go i cierpliwość = sukces
Myślę, że 90% ludzi miało tutaj plan. Kupili akcje Mabion żeby zarobić. Co więcej, bardzo mocno się go trzymają, pomimo wielkich (na ten moment wirtualnych) strat. A do tego są cierpliwi, bo akcje trzymają już miesiącami i latami. Czy odnieśli sukces?
Dlatego też w taki właśnie sposób nie zgodzę się z Twoją tezą.