Dnia 2025-04-21 o godz. 19:47 ~as napisał(a):
> jeden dbający o cudzą kasę
Jeśli chodzi o mnie, to mam w głębokim poważaniu to w co inwestujecie i co robicie z własną kasą. Kompletnie mnie to nie obchodzi.
Ale fora są miejscem pięknym. Pokazują jak wygląda psychologia inwestowania. Jak ludzie łapią się na piękne słowa i wizje, jak nie dopuszczają do siebie myśli, że mogli źle obstawić. I jak spada zamiast rosnąć, to zaczyna się racjonalizowanie sytuacji. Na pewno odbije, spadki są tylko chwilowe, przecież kiedyś było po 100, a teraz jest po 30, to znaczy, że okazja. Oczywiście racjonalne głosy pojawiające się na forum są uważane za wrogów, trollów itp. Taki delikwent wytłumaczy sobie, że ten ktoś na pewno robi to bo chce kupić tanio akcje, że "bezinteresownie dba o cudzą kasę". Ten mechanizm racjonalizacji jest powszechny nie tylko w inwestycjach. To mechanizm wyparcia i obarczenia kogoś innego za swoje niepowodzenie. Taki delikwent nie przyzna się sam przed sobą, że źle zainwestował, że poniósł porażkę. Zdecydowanie łatwiej swoją złość przekierować na innych. A jedyny słuszny mechanizm, to co najmniej przeanalizowanie sytuacji, wyciągnięcie wniosków, EDUKACJA i ewentualnie dalsze inwestowanie. Innej drogi nie ma.