• Ryzyko które dostrzegam Autor: ~mucha [193.42.99.*]
    Nie wiem czy jest sens podejmować dyskusję w tym akurat miejscu, no ale może trafi się jakaś merytoryczna polemika...
    Mam aktualnie 10 000 akcji Asbisu i póki co nic nie sprzedaję. Nie wiem czy robię dobrze, czas pokaze.
    Niebezpieczeństwo, jakie widzę ja, a które jest związane z ostatnimi wydarzeniami, to potencjalna niechęć na rynkach, na których działa Asbis, do wszystkiego co amerykańskie, a więc i do Apple'a. To nic, że Apple produkuje na dalekim wschodzie. Ludziom kojarzy się z Kalifornią bardziej niż z Shenzen.
  • Re: Ryzyko które dostrzegam Autor: ~Ad [104.135.212.*]
    Ja mam jakieś 80k akcji i nie sprzedaje. Czekam na ~40 PLN.
  • Re: Ryzyko które dostrzegam Autor: ~Tadeusz [5.173.162.*]
    A jaki mają wybór? Apple czy Android. Wszystko i tak jest amerykańskie i produkowane na Dalekim Wschodzie. Moim zdaniem klienci, którzy kupują Apple, nadal będą to robić, bo po prostu nie chcą być postrzegani z telefonem z Androidem.
  • Re: Ryzyko które dostrzegam Autor: ~mucha [95.214.217.*]
    No, jednak Apple wydaje się bardziej amerykański niż Samsung, Huawei czy inne Oppo. Poza tym nie wiem dlaczego akcje Asbisu tak dołują.
    Czy może jest obawa że Apple zerwie umowy i sam zajmie się dystrybucją?
  • Re: Ryzyko które dostrzegam Autor: kasnum [213.134.165.*]
    Znalazlam artykuł, którego nie pozwalaja mi tu wkleić, że jacyś analitycy prognozują, że Apple podniesie ceny o 6% na calym świecie, żeby zneutralizować wplyw ceł w USA. Może to ma wplyw na ten spadek w Asbis? Apple też polecial mocno w dół.

• Re: Ryzyko które dostrzegam Autor: ~Misiu31 [37.248.179.*]
    Moim zdaniem akcje dołują z kilku powodów: 1. sytuacja międzynarodowa związana z "wojną handlową" i podnoszeniem ceł
  • Re: Ryzyko które dostrzegam Autor: ~Misiu31 [37.248.179.*]
    2. sprzedaż akcji przez insidera
    Ale tej chwili 18:18 9.04 Apple rośnie o 4,80%. Więc chyba te spadki są przesadzone... wg mnie Asbis może mieć teraz wiecej sprzedazy, bo ludzie w obawie o podwyzki zaczna kupowac produkty Apple.
    Ja nie sprzedaje, za duza zmienność, poczekam. Kiedys sprzedalam w panice, jak wybuchla wojna w Ukrainie, i to nie byla dobra decyzja.
  • Re: Ryzyko które dostrzegam Autor: ~gall [89.231.206.*]
    sa ryzyka, ale i mozliwosci. Breezy odpali jeszcze szybciej, duzo bedzie podaży moim zdaniem, a własnie to podaży im brakowało.
  • Re: Ryzyko które dostrzegam Autor: ~Bob [95.160.158.*]
    Jest info od dostawców Apple że cła nie wpłyną na koszt łancucha dostaw. Apple obecnie +5%
    Taryfy zawieszone, oprócz Chin, Apple + 11,50%
[x]
ASBIS -0,72% 27,46 2025-09-12 17:01:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.