• Komentarz do wyników LPP Autor: ~inwestor44444 [178.136.107.*]
    https://youtu.be/STDc5AMi-Jg
  • Re: Komentarz do wyników LPP Autor: ~Ppp [94.172.221.*]
    Wyważona odpowiedź post factum. Część spadków LPP wynika oczywiście z rozjazdu: wyniki vs konsensus.

Mam zatem pytanie do p. Jaśkiewicz - skoro alalitycy wiedza że w przypadku szeroko zakrojonych inwestycji zawsze pojawiają się dodatkowe koszty, to dlaczego nie wzięli ich pod uwagę przy określaniu konsensusu? Ignorancja, manipulacja czy błąd?

W takim podejściu konsensus analityków przestaje być profesjonalnym przewidywaniem wyników, a staje się ich życzeniem (co przeczyłoby celom takich analiz), albo - co zakładam ze nie - mechanizmem do manipulacji kursem.

Tak spostrzegam to co się dzieje na LPP od półtora roku. Jak sądzicie czy słusznie?

• Re: Komentarz do wyników LPP Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Do _Ppp_ życzliwa rada: nie kieruj się rekomendacjami analityków, tylko własnym rozumiem. Sam licz, ile spółka zarabiała i ile może zarabiać w przyszłości. Przyjmuj zawsze ostrożne prognozy. I nie przejmuj się krótkoterminowymi zmianami ceny akcji. LPP sie rozwija, zarabia coraz więcej, prawdopodobnie za rok 2026 wypłaci około 1000 zł dywidendy na akcje. Z taką perspektywą.... kurs akcji rzędu 15 000 zł jest wręcz śmieszny. Oczywiście ta rada jest dla długoterminowch inwestorów. Ja mam plan za kilka lat rozpocząć szczęśliwe życie rentiera i żyć z dywidend. Dlatego takie zawieruchy rynkowe jak obecna (czy jak atak Hindenburga na LPP) wykorzystuję do zakupów akcji. Oczywiście dla kogoś, kto bardzo aktywnie spekuluje, sa zupełnie inne priorytety.
  • Re: Komentarz do wyników LPP Autor: ~Jasiu [77.222.225.*]
    Ja od jakiegoś czasu zauważyłem że na GPW nie ma już różnicy czy wyniki są dobre czy są złe kurs i tak idzie tam gdzie chce by szedł rozgrywający.

A my drobni możemy tylko płynąć z falą - niestety

Krótka sprzedaż to moim zdaniem gwóźdź do trumny takich spółek jak LPP,

• Re: Komentarz do wyników LPP Autor: ~Kurator [213.134.178.*]
    Pekao wypłacało 19zł dywidendy przy średnim kursie 180zł. Orlen np. teraz gwarantuje 6zł przy kursie póki co 63zł. Zatem 660zł LPP to mało przy kursie 15000zł. To ok. 4%. Orlen czy banki dają 8%lub więcej. Obawiam się że LPP dużo nie spadnie do 17kwietnia. Ale potem spadnie i śniegu się można ukisić.
[x]
LPP -1,06% 20 460,00 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.