• Obliczenia... Autor: ~anavrin [89.8.59.*]
    Uwzględniając obecną kapitalizację i to, że wyemitują wszystkie 11,3mln akcji, spadek za akcję wyniesie 4%. Zatem realnie akcje powinny kosztować po rozwodnieniu 1,24pln.

Jest emisja, ale ja widzę emisję na cele rozwoju firmy, dokończenia gry i zarobieniu na niej dziesiątków mln PLN. To nie jest emisja ratunkową, by wypłacić wynagrodzenia pracownikom itp. Emisja = szybka kasa bez spłacania rat i odsetek. Cena emisji 0,95 jest dobra, realna do sytuacji.

Być może spółka dogadała się z kimś na targach i robią emisję pod konkretnego inwestora.

Co do wpisu SRC. O ewentualnej emisji wiadomo już od września 2024r i Ameryki nie odkryłeś. Twój Qubic leci prawie na groszówki. Trzymaj tam rękę na pulsie, bo naganiacz od 3pln, a już macie 1pln.
  • Re: Obliczenia... Autor: ~hmm [89.72.191.*]
    Chyba z matmy nie najsilniejszy jesteś... z ciekawości podpytam skad te 4%...
  • Re: Obliczenia... Autor: ~anavrin [89.8.59.*]
    Obecna kapitalizacja 73,1mln
    Max ilość akcji z emisji 11,3mln
    Obecne akcje 56,5mln
    Kapitalizacja po objęciu nowych akcji 83,8mln
    Ilość akcji łączna 67,8mln
    Kapitalizacja / ilość akcji = 1,236pln za akcję.
    Jeszcze nadmienię, że skoro mamy emisję, to pewnie idą drogą samodzielnego wydania CS. Zatem to jest bardzo dobra wiadomość. Już nikt ich nie będzie dymac.
  • Re: Obliczenia... Autor: ~T1000 [77.65.96.*]
    A z jakiego powodu po emisji akcji miałaby urosnąć kapitalizacja firmy bez żadnej zmiany w biznesie? Gdyby zamiast emisji akcji była emisja obligacji to też powinna urosnąć ? ...
    Większość skupia się na emisji akcji. Mało kto dostrzega, że mamy self publish i to jest najważniejsze w tym wszystkim. A to, że wartość twojej akcji spadła o 4%.... No nie przesadzajmy. Co to jest 4%.
  • Re: Obliczenia... Autor: ~Niestety [46.134.93.*]
    Kupiłbyś akcję za 95 gr?
  • Re: Obliczenia... Autor: ~src [46.134.94.*]
    Bla bla bla
    Liczy się ilość akcji, cena emisyjna a później zyski które są daleko na horyzoncie
    No i ryzyko że coś w premierze nie pyknie
    Jeśli gra im siądzie, to zyski będą liczone w dziesiątkach milionów. A jak tam zyski na Qubic? Pochwalisz się?
    Napisze jeszcze raz : czy kupiłbyś akcje po 95 groszy?
    Pewnie, że bym kupił. Ale zgodnie z wytycznymi emisji, nikt z dotychczasowych akcjonariuszy nie może ich nabyć. Zatem jedyną opcją jest kupno z rynku. Może ktoś Ci sprzeda po tyle na umowę.
  • Re: Obliczenia... Autor: ~Niestety [46.134.153.*]
    No widzisz, mozesz poprosić kogos z rodziny aby kupil, kto nie jest akcjonariuszem, kolejne pytanie czy możesz kuoic np 15 tys sztuk?
  • Re: Obliczenia... Autor: ~3r [195.136.18.*]
    A po co po 95 gr jak mamy szansę kupić 4% taniej. Musisz zmienić myślenie i zobaczyć plusy w tej sytuacji. Justprofit 2 już widzi milionowe zyski ze sprzedaży. GR1 2,5 mln kopii - brak pieniążków, GR2 0,5 mln kopii - brak pieniążków 0 tantiem gra nudna jak flaki z olejem, CS czy ludzie dadzą się nabrać i kupią, może. Żeby się nie okazało, że te milionowe zyski wynoszą 0 i ledwo pokryły koszty produkcji.
    Udanego weekendu. Ja już swoje napisałem a Wy róbta co chceta.
    Tu akurat kolega piep rzysz głupoty ale jest to zrozumiałe ponieważ Wczoraj był piątek
    Aj jaj, czyżbym się gdzieś pomylił ;D.
  • Re: Obliczenia... Autor: ~Rrrr [46.112.66.*]
    Oj, rozumiem, ze twoj sceptycyzm wynika z troski o spolke, ktorej jestes akcjonariuszem i masz pod reka 10 wolnych baniek, ktore moglbys wydac na emisje?
    Troszkę sceptycyzmu też potrzeba. Wystarczy, że szanowny pan anavrin roztacza piękne wizje (fajnie jak się sprawdzą). A poza tym nie wynika on z troski o Spółkę ani o Wasze pieniądze. Jak dla mnie okręt może iść na dno a ja razem z nim. Nie oddam Wam mojej małej kupki akcji, tym bardziej nie temu Cyganowi ;D. Przy tych planowanych zyskach w dziesiątkach milinów trzeba pamiętać, że jest już jedna mordeczka, którą trzeba spłacić a tu jakiś kolejny może się czai więc CS naprawdę musi być mega dobry. GR2 miał być grą bardzo dobrą wg pismaków ale jak widać po sprzedaży to już wiadomo ile te recenzje i oceny są warte. Gracze zagłosowali portfelem, sprzedaż marna a możliwość kupna za 9 zł też o czymś świadczy. Chcieli dogodzić każdemu a wyszła gra dla amatorów kwaśnych jabłek. Wystarczy trochę poczytać opinie graczy a nawet samemu zagrać w to w co się inwestuje. Z CS muszą wrócić z poziomem do GR1 a nawet go grubo przebić dla tych wydumanych milionów. Z tą giełdą jak już pisałem, mam wrażenie, że wyjdzie jak z CIG, to nie będzie Londyn tylko Lądek Zdrój. Jakby byli ok w stosunku do Inwestorów to wrzucili by info, że złożyli prospekt albo chociaż sorry nie wyszło nie zdążyliśmy bo ostro pracujemy nad CS macie tu kolejny termin. A tak Trump z cłami z jednej, emisja z drugiej i smutek, że nie każdy załapie się na 95 gr.
    PS Nie zaglądajcie w cudze portfele, zazdrość oraz przesadna ciekawość nie są zdrowe.
    Nie mam juz za batdzo czasu bo za chwilę bede pil wodke ale GR1 uwazam za sukces, GR2 rowniez jednak wydawca i relacje z nim zawiodly, jezeli chodzi o CS to po prostu mam nadzieję ze bedzie hitem, narazie
    Zgodzę się z Tobą, że GR1 to sukces ale owoce poszły do kogoś innego. GR2 też się zgodzę, że zawiodły relacje, ale sukcesem bym tego nie nazwał. Gra wyszła średnia, może na konsolach w to grają, bo na Steam jest trupem. Dodatkowa gotówka z tantiem? może jakieś ochłapy wpadną. Przy CS faktycznie musimy mieć nadzieje, bo na razie nic nie wiemy o grze, raptem zrzut i zajawka muzyki oraz to, że wydawca olał projekt (a dlaczego to się dowiemy bliżej premiery gry). Może wydawca wyczuł, że to będzie hit na miarę GR2 a nie GR1 i nie ma co tracić czasu. Mam nadzieje, że w końcu wyjdą na swoje, będą niezależni a my będziemy mogli zagrać w wypasione gry i przy okazji zarobimy.
    Żeby ten jeden konkretny inwestor wydumany z forumowej szklanej kuli nie okazał się kolejnym, który zje tort a dla nich zostaną okruchy. Do trzech razy sztuka.
  • Re: Obliczenia... Autor: ~Mmm [31.61.189.*]
    Jeśli projekt CS okaże się na miarę oczekiwań to przy selfpublishingu jest szansa na kilkadziesiąt mln zysku już w 2025. Jeśli nie wyjdzie to spółka zostaje z konwertowalnymi obligami , w miarę beż długu , ale bez większych perspektyw. Więc albo 3-4 zł albo 30-50groszy za dobre checi i dotychczasowe portfolio. Papier o podwyższonym ryzyku.
  • Re: Obliczenia... Autor: ~Rrrr [46.112.66.*]
    Tzn. jak on ma zjesc ten tort? Nie widze zapisu, zeby to byly akcje uprzywilejowane. Rozjasnij nam, szaraczkom.
[x]
ONEMORE 0,00% 2,65 2026-05-21 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.