• Hej Wiosko Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]
    Widzę, że zamiast merytorycznej rozmowy wolisz rzucać oskarżenia i wyrywać zdania z kontekstu, aby uniknąć odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące sytuacji spółki.
    Pozyskane środki od CPAR
    Nie „zaniżyłem” środków, tylko wskazałem, że CPAR wpłacił 1,4 mln zł z obiecanych 10 mln zł w ramach pierwotnej umowy, która – jak sam przyznałeś – już nie obowiązuje. Owszem, później wpłynęło dodatkowe 598,5 tys. zł, ale to nie zmienia faktu, że spółka wciąż nie otrzymała większości zapowiadanej kwoty. Jeśli uważasz, że CPAR rzeczywiście w całości sfinansuje Hemp, to podaj konkretne źródła i harmonogram wpłat.
     Koszty spółki („spala 500 tys. zł na kwartał”)
    Słowo „spala” oznacza zużywanie kapitału bez generowania zysków. Średnia strata netto z ostatnich 2 kwartałów wynosiła kilkaset tysięcy złotych, a dynamika przepływów wskazuje na dalsze problemy finansowe. Jeśli twierdzisz, że sytuacja nagle się zmieniła, to zamiast wyśmiewania, podaj konkretne dane, które to potwierdzą.
    Manipulowanie szczegółami
    Najpierw zarzucasz mi manipulację danymi, potem przyznajesz, że wyliczona przeze mnie średnia wynika z rzeczywistych raportów kwartalnych. A teraz znowu próbujesz zmieniać temat. Skoro już to ustaliliśmy, to wróćmy do meritum: ile wyniesie strata w Q1? Czy uważasz, że spółka nagle zaczęła zarabiać? Jeśli tak, to czekam na Twoje źródła i argumenty, zamiast kolejnych zaczepek.

• Re: Hej Wiosko Autor: ~Wiezko [5.172.239.*]
    ~Holender402025-03-31 06:09IP 5.173.240.*Hej chłopie, czytaj raporty.Nie widzisz ile mają pozwoleń na import?Podawalem przez caly miesiąc,ale nie dotarło.Poczytaj i wróć do rozmowy.Osobiscie spółka tylko dla mnie spekulacyjna, dziś jest ,jutro może zbankrutować,bo każdy widzi,że ogrom rzeczy się nie sprawdza,co spółka zakłada.Dla mnie najważniejsze,by tanio kupić i oddać akcje drożej jakiemuś leszczowi, który wierzy w strategię rozwoju spółki .
  • Re: Hej chłopie, cieszę się że jednak poznałeś się do błędu Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]
    Hej chłopie, cieszę się że jednak poznałeś się do błędu. CPAR wpłacił 1,4 mln zł. oraz 598,5 tys. zł,. NWZ określił, uchwałą termin wykonania prawa do objęcia akcji serii I do 31 grudnia 2029 roku. Twoja definicja słowa „spala” ma niby oznaczać „zużywanie kapitału bez generowania zysków” to kompletna bzdura. Dla poparcia swojej tezy o stratach ponad 500 tyś zł. kwartalnych, ustaliłeś  raptem średnią z dwóch kwartałów.  Dlaczego nie wziąłeś średniej z 4 kwartałów, bo wtedy strata wynosi ok. 279 tyś zł.
    Napisz chłopie, dlaczego zawsze wprowadzasz ludzi w błąd
  • Re: Hej chłopie, cieszę się że jednak poznałeś się do błędu Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    A hitem stała się podana liczba pacjentów z sufitu „Liczba pacjentów w Polsce (ok. 23 tys. aktywnych)”
  • Re: Hej chłopie, cieszę się że jednak poznałeś się do błędu Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]
    Cash burn refers to the rate at which a company spends its cash reserves or capital to fund operations, typically measured on a monthly basis. It is a critical metric for startups and businesses that are not yet profitable, as it indicates how long they can sustain operations before needing additional funding
  • Re: Hej chłopie potrafisz nawet manipulować wpisami Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Hej chłopie potrafisz nawet manipulować wpisami, podaj wpis gdzie napisz podałem „przyznajesz, że wyliczona przeze mnie średnia wynika z rzeczywistych raportów kwartalnych”
  • Re: Hej chłopie potrafisz nawet manipulować wpisami Autor: ~Wiezko [5.172.239.*]
    Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]Hej chłopie,czekam na odpowiedź do godziny 10.Zobaczymy jaki z Ciebie kozak.
  • Re: Hej chłopie manipulujesz nawet swoimi wpisami Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Hej chłopie manipulujesz nawet swoimi wpisami. Raz piszesz „spala ponad 500 tys. zł kwartalnie – środki mogą się skończyć jeszcze w 2025 roku.”, a teraz „Koszty spółki („spala 500 tys. zł na kwartał”)”
  • Re: Hej chłopie manipulujesz nawet swoimi wpisami Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Hej chłopie podsumujmy twoje bzdury:
    - jeszcze wczoraj twierdziłeś, ze CPAR wpłacił tylko 1, 4 mln zł.;
    - nie widziałeś, ze CPAR może obejmować kolejne akcje serii I za wkład pieniężny do 31 grudnia 2029 roku;
    - wymyśliłeś sobie liczbę pacjentów „Liczba pacjentów w Polsce (ok. 23 tys. aktywnych)”;
    - z 4 kwartałów 2024 r. tylko straty za IV kwartał wynosiły ponad strat 500 tyś zł. Dlatego, aby uprawdopodobnić tezę strat 500 tyś zł. kwartalnie, zacząłeś operować średnią z dwóch kwartałów. Ale nawet to nie potwierdza strat 500 tyś zł. kwartalnie, ponieważ w I kw. był zysk +122 826,44 zł.; a w  II kw. strata -181 479,
  • Re: Hej chłopie manipulujesz nawet swoimi wpisami Autor: ~Wiezko [5.172.239.*]
    Autor: ~Holender40 [5.173.240.*Hej chłopie,masz jeszcze kilkanaście minut na odpowiedź.Czekam .
  • Re: Hej chłopie manipulujesz nawet swoimi wpisami Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]
    Nie mam zbytnio czasu, ale mój asystent chętnie odpowie.

Dziękuję za Twoje wyliczenia, Wiosko – widać, że w końcu sam sięgnąłeś do raportów. To już coś. Tylko szkoda, że nadal nie potrafisz odróżnić szacunkowej prognozy od dogmatu – i w każdej różnicy 50 tys. zł widzisz „manipulację”.
    1/ CPAR – faktycznie, po dodatkowej wpłacie mamy 1,998 mln zł. Ale przypomnę, że pierwotna umowa zakładała 10 mln zł w 12 miesięcy. Ten cel nie został zrealizowany – i to jest fakt, nie „błąd”.
    2/ Średnia kwartalna strata – wybór Q3 i Q4 był świadomy, bo właśnie w Q3 Hemp zakupił farmę kontenerową (raport ESPI 20/2024), która generuje koszty stałe związane z utrzymaniem infrastruktury, zużyciem energii i obsługą techniczną. Porównywanie wcześniejszych kwartałów – np. Q1 z jednorazowym zyskiem z przeszacowania inwestycji – nie daje realistycznego obrazu obecnych wydatków operacyjnych.
    3/ „Spala” – nie ja wymyśliłem, że to potoczne określenie ujemnych przepływów operacyjnych i strat netto. Takiego określenia używa sam rynek. Jeśli to dla Ciebie „kompletna bzdura” – cóż, może czas zajrzeć do jakiegoś podręcznika.
    4/ Pacjenci – 23 tys. to szacunek na podstawie liczby recept (Centrum e-Zdrowia: ~277 tys. recept w 2023 r.). Wielu ekspertów przyjmuje 8–12 recept rocznie na pacjenta. Jeśli masz lepsze dane – z chęcią je poznam. Powiedzmy nawet że jest ich 2 razy tyle. Dużo w dyskusji to nie zmienia.

Na koniec: doceniam Twoje zaangażowanie, ale może następnym razem zamiast „hej chłopie” – spróbuj po prostu „rozumiem inaczej”. Wygląda dojrzalej i ułatwia rozmowę.
    Hej chłopie, nie moja wina, że nie znasz faktów, podajesz bzdury i manipulujesz nawet własnymi wpisami. Skoro nie pamiętasz nawet, co pisałeś wczoraj to nie moja wina. Doucz się czytać raporty ze zrozumieniem, to nie będziesz się mijał z prawdą

I na koniec chłopie, jak tylko będę dysponował czasem to będę korygował twoje manipulacje
  • Re: Hej chłopie manipulujesz nawet swoimi wpisami Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]
    W porządku, Wiesko – skoro chcesz „korygować manipulacje”, to zacznijmy od Twoich własnych. Poniżej lista rzeczy, które sam pomijasz, mylisz lub rozumiesz błędnie:
    1/ Nie znasz znaczenia słowa „spalać”
    Wbrew Twoim zarzutom, „spalanie gotówki” to powszechny termin używany w finansach (ang. cash burn), oznaczający ujemne przepływy pieniężne – czyli sytuację, w której spółka traci środki bez adekwatnych przychodów. To nie „wymysł”, tylko standardowa terminologia – wystarczy sprawdzić dowolny raport analityczny lub literaturę z zakresu venture capital.
    2/ Błędnie oceniasz wybór kwartalnych danych
    Zarzucasz mi manipulację, bo uwzględniłem tylko Q3 i Q4. Tymczasem to jedyny logiczny wybór, bo właśnie w Q3 spółka kupiła farmę kontenerową (ESPI 20/2024), która generuje nowe koszty stałe. Porównywanie z Q1, gdzie wystąpił jednorazowy zysk z przeszacowania inwestycji, jest nieadekwatne analitycznie.
    3/ Nie zaprzeczasz, że CPAR wpłacił tylko 20%
    Sam podałeś, że CPAR wpłacił 1,998 mln zł z zapowiadanych 10 mln. To nie „manipulacja” z mojej strony, tylko fakt. Jeśli uważasz, że kolejne transze są pewne – podaj terminy i źródła. Brak kontynuacji wpłat w pierwszym roku budzi naturalne pytania, zwłaszcza przy rosnącym ryzyku płynności.
    4/ Nie rozumiesz znaczenia „szacunku”
    23 tys. pacjentów to konserwatywny szacunek oparty na danych CEZ (277 tys. recept w 2023 r.). To nie „liczba z sufitu”, tylko estymacja oparta na znanych danych i standardowym zużyciu (8–12 recept rocznie/pacjenta).
    5/ „Hej chłopie” w każdej wiadomości, insynuacje o „manipulacjach” i „bzdurach” – to retoryka niepoważna i zniechęcająca innych do dyskusji. Zachęcam do powrotu do stylu merytorycznego – bo akurat dane, liczby i fakty są ciekawsze niż krzyk.

Jeśli chcesz kontynuować dyskusję, skupmy się na analizie: przychody, marże, koszty stałe i ryzyko płynności – zamiast znów przerabiać definicje słów, których nie sprawdziłeś.
  • Re: Hej chłopie manipulujesz nawet swoimi wpisami Autor: ~Kam [46.112.98.*]
    A typowa recepta wydawana jest na 1g czy może więcej?
  • Rynek medycznej marihuany Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]
    Myślę że średnio z 10 gram, może trochę mniej, opakowania są po 5g, 10g, i 15g. W ostatnich miesiącach liczba recept to 35.000 na miesiąc, razy 12 = 4.200.000 gram czyli 4.200 kg rocznie. Powiedzmy że marża netto na gramie to 10 pln, i mamy rynek wartości 42 mln złoty. Kapitalizacja Hemp to 29 mln.
  • Re: Rynek medycznej marihuany Autor: ~Kam [46.112.98.*]
    Ale licząc razy 10gram, bo recepta na 1g wydaje się głupia, to już 420mln PLN
  • Re: Rynek medycznej marihuany Autor: ~Holender40 [37.30.10.*]
    Liczyłem 10g na receptę.
  • Re: Hej chłopi ponownie mijasz się z prawdą Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Hej chłopi ponownie mijasz się z prawdą podając „W ostatnich miesiącach liczba recept to 35.000”
    Zapamiętaj:
    Całkowita liczba wystawionych recept na medyczną marihuanę  na początku 2025 roku:
    - Styczeń 2025: 37 797
    - Luty 2025: 35 907
    Źródło: https://www.medonet.pl/leki,od-7-listopada-zmiany-w-przepisach-o-opioidach--czy-liczba-recept-spadla-,artykul,22418437.html
  • Re: Rynek medycznej marihuany Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Autor: ~Holender40[5.173.240.*]
    Hej chłopie ponownie mijasz się z prawdą – nie myśl tylko sięgaj do źródeł
    Zapamiętaj:
    - Dawka zależy od indywidualnych cech pacjenta i oceny jego stanu zdrowia przez specjalistę;
    - Dziennie jest to od około 0,3 grama do 3 gramów, co w ujęciu miesięcznym może przełożyć się nawet na 30 gramów środka; 
    - Obecnie lekarz może on przepisać ilość, która będzie odpowiadać 90-dniowemu zapotrzebowaniu pacjenta;
    - Obecnie w aptekach dostępne są opakowania po 5, 10 i 15 gramów suszu
    Źródło: https://greendoctor.pl/blog/ile-mozna-miec-medycznej-marihuany/
    https://zielonakaretka.pl/medyczna-marihuana-w-polsce/
  • Re: Rynek medycznej marihuany Autor: ~Holender40 [37.30.10.*]
    3 gramy dziennie to chyba ty palisz, inaczej byś takich bzdur nie gadał. Co dokładnie chciałeś powiedzieć swoim wpisem, bo chyba wioska zapomniała o wnioskach.
  • Re: Hej chłopie codziennie się tylko kompromitujesz Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Autor: ~Holender40 [37.30.10.*]
    Hej chłopie codziennie się tylko kompromitujesz, zero wiedzy, albo piszesz mi się wydaje, nieprawdziwe dane.
    Ja podaję źródła podawanych informacji, jak masz problem to napisz, zadzwoń do nich, a nie wciskaj, że to są moje informacje
  • Re: Hej chłopie codziennie się tylko kompromitujesz Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Hej chłopie, już znalazłeś te podawane bzdury o liczbie recept to 35.000 w ostatnich miesiącach, tylko nie szukaj w nieskończoność. Dzięki za fajny ubaw ...
  • Masz liczby Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]
    https://cp-sa.pl/ilu-polakow-korzysta-z-terapii-medyczna-marihuana-po-modyfikacji-przepisow/

Grudzień 2024: 33 153
    Styczeń 2025: 37 797
    Luty 2025: 35 907

Jaka jest średnia? Wątpię że potrafisz wyliczyć...
  • Re: Hej chłopie ciągle piszesz bzdury Autor: ~Wiesko [185.72.186.*]
    Hej chłopie już raz liczyłeś średnią z wybranych dwóch kwartałów, podając wcześniej straty kwartalne. Teraz podobny manewr, podając liczbę recept 35.000 wydanych w ostatnich miesiącach, zarzucając  mu źe pisze bzdury, przechodzi wiec do średniej z 3 miesięcy. No i niestety nawet wtedy nie wychodzi 35.000. To co wtedy xpisze „Trzeba mieć niezle pomieszane w głowie żeby twierdzić że 35.000 i 36.000 to jakaś gigantyczna różnica” Zamiast przyznać się że nie zapoznał się z danymi.
  • Re: Hej chłopie codziennie się tylko kompromitujesz Autor: ~Holender40 [5.173.240.*]
    Wiesko, nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale Twoje wpisy to świetny przykład mechanizmu obronnego znanego z psychologii – projekcji. Zarzucasz innym „zero wiedzy” i „codzienną kompromitację”, choć sam nie podałeś żadnej analizy, prognozy ani konkretnego modelu finansowego spółki. Zamiast tego domagasz się, by inni dzwonili, pisali i szukali źródeł za Ciebie – bo „Ty tylko przekazujesz informacje”. Tylko że na tym polega odpowiedzialność autora: albo bierzesz odpowiedzialność za treść, albo się nią nie posługujesz.
    Twoja frustracja objawia się też w obsesyjnym powtarzaniu frazy „hej chłopie”, jakbyś musiał za wszelką cenę utrzymać kontrolę nad rozmową – choć przecież każdy widzi, że im więcej piszesz, tym bardziej unikasz konkretów: nie odpowiadasz na pytania o marże, cash burn, prognozowane wyniki Q1, tylko przerzucasz się oskarżeniami o „brak wiedzy”.
    Gdybyś naprawdę miał przewagę argumentów, po prostu byś je pokazał. Tymczasem Twój styl przypomina nie inwestora z doświadczeniem, lecz kogoś, kto bardzo nie lubi, gdy ktoś kwestionuje jego narrację – nawet merytorycznie.
    Zamiast więc krzyczeć „kompromitacja!”, spróbuj odpowiedzieć na jedno proste pytanie: ile Twoim zdaniem spółka zarobi w Q2 i z czego? Wtedy pogadamy.
    Hej chłopie, już znalazłeś te podawane bzdury o liczbie recept to 35.000 w ostatnich miesiącach,
  • Re: Hej chłopie codziennie się tylko kompromitujesz Autor: ~Holender40 [37.30.10.*]
    Przecież masz podany link na górze nota bene z strony Cbd. Ale chyba ciebie w końcu rozumiem, chodzi tobie o to że nie jest równo 35.000 tylko np. 35.675,13 czy coś takiego?
  • Re: Hej chłopie codziennie się tylko kompromitujesz Autor: ~elvis [5.226.68.*]
    Holender punktujesz wiesniaka jak malolata a on dalej nic nie kuma ze pisze bzdury?Moze taka rola Naganiacza?
[x]
HEMP 0,24% 0,21 2025-10-07 17:03:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.