Nie mam zbytnio czasu, ale mój asystent chętnie odpowie.
Dziękuję za Twoje wyliczenia, Wiosko – widać, że w końcu sam sięgnąłeś do raportów. To już coś. Tylko szkoda, że nadal nie potrafisz odróżnić szacunkowej prognozy od dogmatu – i w każdej różnicy 50 tys. zł widzisz „manipulację”.
1/ CPAR – faktycznie, po dodatkowej wpłacie mamy 1,998 mln zł. Ale przypomnę, że pierwotna umowa zakładała 10 mln zł w 12 miesięcy. Ten cel nie został zrealizowany – i to jest fakt, nie „błąd”.
2/ Średnia kwartalna strata – wybór Q3 i Q4 był świadomy, bo właśnie w Q3 Hemp zakupił farmę kontenerową (raport ESPI 20/2024), która generuje koszty stałe związane z utrzymaniem infrastruktury, zużyciem energii i obsługą techniczną. Porównywanie wcześniejszych kwartałów – np. Q1 z jednorazowym zyskiem z przeszacowania inwestycji – nie daje realistycznego obrazu obecnych wydatków operacyjnych.
3/ „Spala” – nie ja wymyśliłem, że to potoczne określenie ujemnych przepływów operacyjnych i strat netto. Takiego określenia używa sam rynek. Jeśli to dla Ciebie „kompletna bzdura” – cóż, może czas zajrzeć do jakiegoś podręcznika.
4/ Pacjenci – 23 tys. to szacunek na podstawie liczby recept (Centrum e-Zdrowia: ~277 tys. recept w 2023 r.). Wielu ekspertów przyjmuje 8–12 recept rocznie na pacjenta. Jeśli masz lepsze dane – z chęcią je poznam. Powiedzmy nawet że jest ich 2 razy tyle. Dużo w dyskusji to nie zmienia.
Na koniec: doceniam Twoje zaangażowanie, ale może następnym razem zamiast „hej chłopie” – spróbuj po prostu „rozumiem inaczej”. Wygląda dojrzalej i ułatwia rozmowę.