• Przyszłość Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    Zakładając, ze w przyszlosci metagra zwiekszy dochodowosc o 50% z unsolwed to przelozy sie to na podwojenie zysku netto. Obecnie koszty stanowią okolo 50% przychodow z unsolved i raczej ten stan sie utrzyma. Pozostale 50% tworzy zysk netto i kolejne 50% to przyszle przychody bedace zyskiem przy zachowaniu kosztow na reklame na obecnym poziomie. W powyzsze przemyslenia nie sa wliczone zyski z nowej gry RPG. Nie wchodzac szerzej w temat bez wzgledu jakie by nie byly to takze przyczynia się do zwiekszenia zyskow firmy. Zatem kurs na poziomie 40zł może być tutaj całkiem realny latem 2026, gdy metagra i gra RPG ujza swiatlo dzienne.
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [37.47.148.*]
    A są jakieś ramy czasowe na to RPG i metagra (cokolwiek to jest? ). Są znane tytuły tych gier? I jak wcześniej ktoś napisał mogliby coś więcej uchylić rąbka tajemnicy, jakieś konkretniejsze info o tych grach, to myślę dali by paliwa do wzrostów.
  • Re: Przyszłość Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    Wiemy tylko tyle, że:
    1) prace przy obu projektach ida zgodnie z planem,
    2) pierwsze zyski z obu projektow beda w 2026 roku,
    3) w pierwszej polowie 2026 roku oba projekty wejda w zycie,
    4) na przestrzeni ostatniego roku pozyskali jakas ilosc nowych pracownikow
    5) Gra RPG na PC jest czyms zupelnie innym niz gdy na komorki, zypelnie inna skala zyskownosci
    6) Obecna wycena jest smiesznie niska i pozostaje byc cierpliwym
    7) W obecnym roku beda wprowadzane kolejne epizody do unsolved by zwiekszyc pole gry, co przelozyc ma sie na jakies zyski, nieduze, ale jednak.
    Generalnie metagra ma byc przelomem, zmienic skale dochodowosci zatem glownie na to musimy czekac. Ten rok bedzie rokiem stabilizaji z lekko wyzszymi zyskami.
    I za takie wpisy dziękuję...chociaż to "wiemy" to tyle ile nam Prezesi tutaj mówią. A są tacy co dużo mówią a potem jest różnie (np. DataWalk). Tutaj ufam są poważni decydenci i nie ściemniają co do postępów. A swoją drogą ładnie dzisiaj, póki co, urosło :).
    Tutaj plusem jest unsolved, ktory pokazal ze jest w stanie zapewniac stabilne i przewidywalne zyski, wiec nie ma obawy o spadki uzasadnione. Bo nieuzasadnione zawsze moge wystapic, ale gdy sa fundamenty to wszystko wraca na swoje tory. Artifex dostrzeglem przy kursie okolo 6-7zl i zaluje, ze wowczas nie wszedlem, a dopiero przy 16.5-18 przy pierwszej zwyzce gdy dobilo do 30 niemal.. a sprzedalem w przedziale 22-25, wiec nie bylo zle.
    Przyzwoicie...i w pełni się z wpisem zgadzam. Fundamenty tutaj są na więcej. P.S. Ja jak pisałem wszedłem za 17,50 i przez peeien czas już tego żałowałem i wątpiłem. Może od dzisiaj przestanę:).
    Oby.. Duze wzrosty okreslonych grup spolek w ostatnim czasie na pewno zahamowaly zainteresowanie mniejszymi podmiotami takimi jak artifex.
  • Re: Przyszłość Autor: ~rtgb [178.43.255.*]
    DM BM wycenił na 16 zł te akcje
    DM BDM SA: Artifex Mundi- raport analityczny w ramach Giełdowego Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego
    Artifex Mundi: Rok 2026 rok będzie prawdopodobnie momentem sprawdzam dla dwóch realizowanych projektów strategicznych spółki. W bieżącej aktualizacji zmieniamy zalecenie z Akumuluj na Redukuj i ustalamy cenę docelową na poziomie 16,37 PLN...
  • Re: Przyszłość Autor: ~84Felek [89.76.146.*]
    Tzn, że trzeba wybrać się na ponowne zakupy.
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [83.8.77.*]
    No i wszystko wyparowało. Mendy giełdy są nieznane od momentami +8% do obecnie -3%. 11% różnicy bez zdanych istotnych czy nawet nieistotnych informacji.
  • Re: Przyszłość Autor: ~Free [93.159.17.*]
    Jedno słowo - rekomendacja:D

Jak widać obudzili się teraz analitycy że w przyszłym roku wydają dwa duże projekty i według ich to dobry moment na redukcję stanu posiadania mimo tego że zyski na ten rok szacują w okolicach 25 mln. Meandry umysłów analityków w Polsce są nieznane, jak widać powtarzalność zysków to powód do redukcji stanu posiadania.
  • Re: Przyszłość Autor: ~Krzanu1988 [193.192.177.*]
    https://www.parkiet.com/rekomendacje/art41997011-24-faworytow-dm-bos-na-kwiecien-na-ktore-spolki-teraz-postawic
    A tutaj BOŚ sprzed 3 dni typuje Artifex jako jedna z firm, które zachowają się lepiej od rynku. Ogólnie bardzo mocno pojechał po artifexie. Kompletnie się nie zgadzam, bo nie dość, że wycena była naprawdę bardzo niska, a firma jest gwarantem stabilnych wyników. Ponadto to o czym pisałem w pierwszym poście, nie spodziewam się, aby zwiększyli koszty aktywizacji graczy, a na pewno wdrożenie metagry w istotnym stopniu przyczyni się do poprawy wyników. Jeśli koszty pozostaną na obecnym poziomie to każde 10% więcej przychodów przełoży się na 20% więcej zysku.. Bo obecnie połowę stanowią koszty na aktywizację graczy. Zatem 10% wzrost przychodów na tle 50% obecnych przychodów, które są zyskiem stanowi 20% wzrostu. Po drugie Nowa gra RPG na PC to jest inny poziom dochodowości niz gdy na komórki. Nawet, gdyby była średnio udana to mimo wszystko przyniesie dodatkowe zyski. 21.03 prezes mówił, że sa na końcowym etapie w obu projektach, a ten analityk rozpatruje ewentualny wzrost zyskownosci dopiero na 3 i 4 kw 2026.. Pytam jak uzasadnić wycene cd projektu, który ma 4.7zł zysku na akcję i wycene około 220zł podczas gdy artifex ma 2.3zł na akcję i wycene 16.15zł. To jest aż 7 krotne przebicie a przecież wiedżmin pojawi się dopiero w 2027 roku.. czyli całe 2 lata posuchy. Chore to jest i po raz kolejny DM BDM pomieszał mi szyki. Zredukowanie wyceny z 26,4 na 16,37, gdy zyski nie spadają i mamy przed soba dwa duże projekty jest nie akceptowalne !!! A Wy jakie macie odczucia ?
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [83.8.77.*]
    Ja się zgadzam, ale w jednym aspekcie mózg mi paruje..."Jeśli koszty pozostaną na obecnym poziomie to każde 10% więcej przychodów przełoży się na 20% więcej zysku.. Bo obecnie połowę stanowią koszty na aktywizację graczy. Zatem 10% wzrost przychodów na tle 50% obecnych przychodów, które są zyskiem stanowi 20% wzrostu". Jak wzrost 10% przychodów może przełożyć się na 20% zysków?! Nie chwytam, ale się staram :). To znaczy to jeszcze "matematycznie" oki "Zatem 10% wzrost przychodów na tle 50% obecnych przychodów, które są zyskiem stanowi 20% wzrostu"" no ale przychody to nie zysk. Muszę się podszkolić
    Przychody - koszty = zysk
    W comiesiecznych raportach masz np. 8 mln zł przychodu z unsolved, ale koszty aktywizacji graczy wynoszą 4 mln zł. Teraz dla przykładu przychody wzrastają do 12 mln zł i przy zalożeniu, że na aktywizację graczy wydadzą tyle samo co wcześniej to masz:
    wcześniej 8-4=4 mln zł
    potem 12-4=8mln zł
    Rozumiesz ?
    Oczywiście są także koszty pracowników itp. Ale już w tą płaszczyzne nie wchodziłem. Spółka zwiększa zatrudnienie, zatem koszty lekko wzrosną, ale mimo wszystko jesteśmy na etapie przez wypuszczeniem 2 kluczowych produktów.
    Nie zgadzam się z wycena DM BDM, ponieważ sami sobie zaprzeczają, tj. wrzesień 24 wycena na 26.4zł a teraz 16.37zł to skoro wyniki nie spadły zatem dlaczego redukuja i to aż tak duzo wycenę ? Tak samo odnośnie realizacji tych 2 projektów.. zero pozytówów z ich strony, tak jakby nic to nie znaczyło. stabilnośc wyników jest podstawą, a nie tak jak te największe firmy gamingowe.. gdzie jak tytuł nie wypali to jazda w dół bo nie ma wyników dowożonych a jak wypali to rakieta, a gdy zbliżamy się do premiery to wzrosty kursu mimo, że rok do niej zostało. Chore.
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [37.47.144.*]
    Oki, dzięki za rozpisanie. Teraz rozumiem :). Cały przychód jest zyskiem, bo koszty nie wzrastają i przez to dychczasowy zysk rośnie mocniej procentowo. No szkoda czasami że giełda nie opiera się bardziej na teatdych liczbach i wyliczeniach. Wracając na przykład do CDPROJEKT to oni przecież finalnie też pokazali fajne wyniki finansowe, 3 najlepsze w historii i tylko dlatego że nie będzie W4 w 2026, czego nigdy nie zapowiadali, kurs mocno się obunął. Tutaj jednak musimy ściskać kciuki za Artifex.
    Tylko, że artifex ma 11,9 mln akcji a cd projekt 100mln akcji. Czyli artifex, aby miec 1zł zysku na akcje potrzebuje 11.9 mln zł zysku, a cd projekt 100 mln zł zysku.. i tak oto za 2024 artifex ma 2.3zł zysku na akcję, a cd projekt 4.7zł zysku na akcję. Czyli zachowując proporcję wyceny względem osiągniętego zysku na akcję bo tylko ten aspekt nas interesuje to artifex proporcjonalnie do cd projekt przy 210.4zł obecnie powinien kosztować 102,96zł. Cd projekt jest sztucznie windowany bo jest starym studiem gamingowym, dużą firmą itp. wydaje drogie projekty gier. ale mimo wszystko takie przebicie jest niczym nie uzasadnione. 25zł Artifexowi należy sie jak psu buda, a nie marne 16,37 zł.. to jest jedna z najgorzej wycenianych firm na giełdzie, podczas gdy dowozi dobre i stabilne wyniki. Być może ta cała rekomendacja jest sposobem na sztuczne zaniżenie kursu by taki Borkowski czy jak mu tam jest mógł dokupić papieru. Przy analogicznych wynikach wcześniej rekomendowli 26,4 a teraz nagle 16,37 gdy za horyzontem sa dwa projekty..
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [37.47.144.*]
    W pełni się zgadzam. Matematycznie tutaj wszystko wygląda bardzo dobrze...no ale giełda to niestety nie tylko matematyka, a często jakaś psychologia chyba i owczy pęd. Wiadomo że większe oczy człowiek zrobi jak usłyszy że firma robi W4 niż Unsolved stąd chyba są i będą te dysproporcje w wycenie. Co nie zmienia faktu że Artifex jest za nisko, to wiemy. Tym bardziej jako akcjonariusze :):). No nic, trzeba będzie poczekać aż rynek pójdzie tutaj po rozum do głowy. Zaczynam się jednak obawiać że może to być do czasu wejścia tej metagry oraz nowego RPG, a zatem kapitał zamrożony/ukiśnięty na ok rok. Bo widać że dobre raporty wrażenia nie robią.
  • Re: Przyszłość Autor: radolino62 [213.241.63.*]
    Jednak jeśli za rok wartość akcji będzie 32-36 złotych to premia za cierpliwość jak znalazł.
    Teraz jest czas na dokupienie walorów - jeśli się ma przekonanie o niedowartościowaniu akcji i dysponuje się wolnym zapasem gotówki
  • Re: Przyszłość Autor: ~Piotr [83.24.132.*]
    Dlacezgo koszty nie rosną przy rosnących przychodach?
    Napisałem dla przykładu.. jeśli wdrożenie metagry przyniesie większe przychody zaś wydatki na reklamę będą na aktualnym poziomie, ilość pracowników sie nie zmieni to koszty pozostaną na zbliżonym poziomie.
  • Re: Przyszłość Autor: ~FikuMiku [185.18.69.*]
    Tak, macie rację, wycena zupełnie niewiarygodna, ale zapewne celowa.  Albo wcześniej 26,4 było nierzetelne, albo obecnie 16,37 takie jest. Wydaje się, że to drugie, gdyż zyski rosną  (mamy ponad 9% wzrost, przy inflacji - średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem w 2024 r. w stosunku do 2023 r. wyniósł 103,6 - 3,6%), sprzedaż obecnych produktów jest stabilna, dwa projekty zmierzają do ukończenia, itd.
    Zakup tanich i niedoszacowanych akcji będzie wzbudzał coraz większe zainteresowanie, więc póki co, cenę próbują jeszcze zbijać przez straszenie, np. informacjami o transakcjach wykonywanych przez osoby pełniące obowiązki zarządcze ARTIFEX (ostatnia informacja przy cenie 15,90), co nie odnosi oczekiwanego skutku, więc może teraz wycena …
    Gdyby więcej było cierpliwych (np. słynne „żadnych akcji w rynek”) i nie podatnych na takie informacje, to mielibyśmy w tej chwili kwotę zbliżoną do 26.
    Oczywiście porównywanie do CD projekt, to „zabawa”, ale biorąc pod uwagę wskaźniki obu spółek (C/WK i C/Z), to akcje Artifex powinny być obecnie w przedziale 65-123 (w czym mieści się „102,96” podane przez ~Krzanu1988).
    Jak te dwa projekty „wypalą”, to ta górna granica może się okazać całkiem realna, czego Wam i sobie życzę.
  • Re: Przyszłość Autor: ~miskolorowy [81.161.192.*]
    Jakie straszenie. Masz szklaną kulę?
    Przy prognozach wynikowych DM BDM ciężko mi dostrzec element potencjalnych zysków ze wdrożenia metagry i premiery gry RPG na mobile/PC. Skoro za 24 było 27.4 mln zł zysku netto, firma poniesie koszt rzędu około 66 mln zł na nową grę rpg a oni za 2 lata prognozują tylko około 30 mln zł zysku netto.. Czyli premierę gry traktują jako kompletnie nie rentowną.. bo żeby się zwróciła to owe 66 mln zł trzebaby na niej zarobić co przyczyniłoby się do zysku netto. A gdzie potencjalne zyski z metagry ? Kompletnie pan Bobrowski z BDM neguje oba projekty. Skoro pół roku temu wycena ich była 26.4 to czemu dziś jest 16.37 podczas gdy wyniki są na stabilnym poziomie a w przyszłości pojawią się dwa kluczowe motory napędowe wyników. To nie ma kompletnie sensu.
    Wystarczy sprawdzić prognozy tego pana i ich dokładność przewidywania.
    Niestety eksperci nie zwracają uwagi na swoje wypowiedzi w przeszłości a szkoda
  • Re: Przyszłość Autor: ~FikuMiku [185.18.69.*]
    Koszty na "produkcję" ponoszą od kilku lat, teraz zwiększają zatrudnienie, ale i tak cały czas wypracowują zyski!
    Nawet, jak przed premierą będą musieli więcej wydać, np. na reklamy, to i tak wydaje się, że mogą to zrobić z "własnych" środków.
    Stąd może się okazać, że z każdej sprzedanej sztuki to będzie już tylko czysty zysk (wiadomo, że licencje, czy jakieś umowy dystrybucyjne, itd., będą go obniżały).

Zgadzam się z Wami. Większość kosztów już ponieśli, a mimo to ciągle osiągają świetne zyski. W opinii prezesa oraz osób, które miały już przyjemność grać w nową grę jest to projekt trafiony, ale rekomendacja i słowa Pana Bobrowskiego kompletnie nie wpisują się w odbiór metagry i gry rpg. Już nawet nie wchodząc w szczegóły to samo odrobienie poniesionych kosztów da niezły zastrzyk gotówki, a o metagrze nie wspominając.
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [37.47.155.*]
    Też tak na to patrzę, ale ponoć na giełdzie kupuje się przyszłość. I ktoś może powiedzieć, że owszem 24 zł było przy zyskach 27 mln...ale wówczas zyski rok do roku skoczyły niebagatelnie. Z 12 mln w 2022 do 27l
    mln w 2023. Może niektórzy myśleli że kolejny rok to będzie kolejne podwojenie zysków i pod to kupowali i pod takie wzrosty zysków była cena z 2 z przodu.
    Pełny arkusz zleceń wygląda dziś bardzo dziwnie po stronie sprzedaży. Bardzo mało akcji blokujących wzrosty, a także bardzo wcześnie kończą się chętni do sprzedaży bo przy cenie 22.80zł. Coś czego nie było od bardzo dawna. Małym kapitałem można mocno podbić kurs.
  • Re: Przyszłość Autor: ~Radolino62 [213.241.63.*]
    dziś blok sprzedażowy na 16,00 zł. wystawione 1500 akcji
    przy niskim popycie brak wzrostów murowany
  • Re: Przyszłość Autor: ~Well [213.134.167.*]
    Dalszy spadek kursu w dół też był murowany 29 stycznia tego roku
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [91.94.19.*]
    No ale dzisiaj z rana znowu kurs mocno w dół...wiem że przez Trumpa cała giełda w dół, ale póki co Srtofex się wyróżnia. Oni coś eksportuje do USA :).
  • Re: Przyszłość Autor: ~Well [31.0.95.*]
    Tak, rozrywkę ^_^
  • Re: Przyszłość Autor: ~Well [213.134.167.*]
    Anyway, to jest GPW. Mam wrazenie, ze czasem tego rozumem nie ogarniesz, czasem działa owczy pęd i tak dalej.
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [91.94.18.*]
    Czy ta "szalona" giełda opiera się aż tak spekulancko na rekomendacjach. Jest taka spółka DataWalk kiedyś na niej byłem, wyszedłem ale obserwuję. Ostatnio same straty i straty, niedawno raport straty większe niż były i informacja onpodisaniu kontraktu który może kiedyś coś da...i BOŚ dał rekomendacje kupuj. Dzisiaj DataWalk już 15% do góry. Wierzyć mi się nie chce ze to tylko przez rekomendacje, ale póki co zdanego infa innego nie było.
    Niestety my nie mamy na to wpływu.. ale uważam, że rekomendacja powinna uwzględniać zdanie prezesa jak tutaj oraz opinie osób, które grały już w nią grę RPG.. a oceniają ja wysoko.. niemniej jednak pan Bobrowski tak jakby nie uwzględniałtych dwóch aspektów. A co jeśli metagra rzeczywiście spełni oczekiwania w kwestii dochodowości, a gra RPG będzie sukcesem i z nawiązką odtobi poniesione koszty ? Będzie rekomendacja na 35 i więcej wówczas...no śmiech na sali. A gdzie docenienie stałych, stabilnych i pewnych zysków ? Przecież stabilność i przewidywalność też wpływa na wycenę... Szkoda gadać
    Rok temu było dużo chętnych by płacić drugie tyle za akcję przy takich samych zyskach, dziś dziwne, że chętnych brakuje a inwestorom wystarcza negatywna opinia Bobrowskiego. by jedna osoba miała decydować o kursie spółki. Jak widać wyniki za unsolved się utrzymuja na stabilnym poziomie, jedynie reszta spadła względem roku temu. Niemniej jednak jak fatalna musiałaby być meta gra i nowa gra RPG by nie poprawiły wyników ? Średnio msc mają około 4 mln zysku netto, z czego trezba odliczyć koszty opłacenia ludzi i mamy zysk netto roczny. Wystarczy by meta gra dokładała mln zł/ msc i nowa gra RPG tak samo.. W skali roku mamy 24 mln zł ekstra zysku. Gdy obecnie było 27,4 mln zł. Powyższy przykład jasno obrazuje, że bardzo niewiele potrzeba by bardzo wydatnie poprawic zyski, a i tak dla przykładu przyjąłem bardzo niskie wartości. Jeśli ktoś inwestuje 66 mln zł w grę RPG to przy słabej grze to się zazwyczaj zwraca, a tutaj opinie są bardzo pozytywne. mam nadzieję, że pewnego dnia kurs ruszy na północ bo obecnie to jest dramat.
  • Re: Przyszłość Autor: radolino62 [79.184.245.*]
    Spoko, wzrośnie nie wiem kiedy ale wystrzeli go góry. Na razie rynek nie widzi niedowartościowania. Należy kupować kupowac i kupować póki kasy stanie.

• Re: Przyszłość Autor: michal55 [37.47.151.*]
    To za ile tego kupować :)? Co do tego że wzrośnie...to chciałabym się z wami zgodzić jako akjonariusz :), chociaż cierpliwości człowiekowi już czasem brak. Ale kupować bez końca, to nie jest spółka o dużych obrotach dziennych, się człowiek obkupi potem na dziennej sesji trudno to będzie sprzedać...no chyba że w końcu zacznie iść do góry.
    Nie ogarniam co za dzban codziennie dołuje kurs. DM BOŚ znowu na kwiecień stawia na artifex w gronie 24 spółek, które powinny zachowywać i się lepiej od rynku. Naprawdę ciężko znaleźć gorzej wycenianą spółkę względem wyników. Zero niepewności o wyniki, wszystko przewidywalne, ale mamy kurs o polowę niższy niż kilka msc temu. Szok i niedowierzanie. To tego dwa projekty za rogiem. 27.4 zysk za 24.. daje to 2.2 mln zł na msc. Zatem łatwo można sobie policzyć, że nawet niewielki wzrost przychodów diametralnie poprawi zyskowność.
  • Re: Przyszłość Autor: ~takietam [46.134.182.*]
    Kto nie kupi teraz będzie kupował drożej na jesieni. Myślę, że w drugiej połowie roku zacznie się gra pod metagrę Unsolved jeśli rzeczywiście wszystko pójdzie zgodnie z harmonogramem.
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [37.47.151.*]
    No mam taką listę spółek które obserwuje, w tym swoje. I na 80 pozycji Artifex że swoim dziejszym wzrostem 1,53% był 10...od końca :/. Mam nadzieję że w końcu odpali. Żyje tym i czekam jak taki tam :)
    To jeszcze trochę poczekamy. Jeśli spojrzysz na wykres słupkowy w skali logarytmicznej od 2017 roku.zobaczysz, że wykres powtarza cykl trzyletni 2020-2023. Jest tylko nieco przesunięty w górę. Gdyby obserwacja była prawdziwa to relacje szczytów i dołków cyklów to 1,8-2,0 czyli przy cenie 11,0-11,5 złotych kończy się drugi cykl a zaczyna trzeci. Trzeci cykl powinien się zacząć w 4 kwartale 2025.a jego szczyt powinien dojść do 35-40 złotych
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [37.47.156.*]
    Jeśli by tak miało być to biorę to w ciemno :):). Oby Twoje przewidywania się sprawdziły.
  • Re: Przyszłość Autor: ~Aleks [185.141.137.*]
    Mam w domu szklaną kulę w pokazała że wreszcie Artifex zaczyna rosnąć. Już nawet są wzrosty dzienne po 8procent. A na słabym rynku nie spada.
  • Re: Przyszłość Autor: ~Aleks [188.146.22.*]
    Bdm to słabe biuro, ot tyle. Boś rekomenduje kupno
    Osobiście straciłem nadzieję do artifexa.. Nikt tego nie kupuje.. non stop sprzedają. Pusta lista niemal po stronie kupna mimo żałosnej wyceny.. a po stronie sprzedaży pełno. Co z tego, że wyniki sa ok, jak nie pcha to kursu. A perspektywa dwóch projektów tak jakby nie istniała w odbiorze bo nie przekłada się na wycenę. Myślę, że opuźnienia w realizacji projektów wpływaja na aktualny stan. Tak samo w zeszłym msc wydali mnóstwo kasy na akwizycję graczy korzystając z nowego kanału dostępu.. ale nie mamy narazie odpowiedzi, czy realnie przynieie to korzyści. Musimy znowu poczekać. CCC mimo słabych wyników pchane do góry.. Nie ważne, ze wyniki kiepskie.. ale wycenie to nic nie robi.. ot taka różnica miedzy spółkami A i B
    Dla mnie czas na wzrosty to przełom września i października. Papiery są niedowartościowane to fakt, ale do wzrostu potrzebny jest impuls a obecne wyniki mimo, że stabilne i dobre to takim impulsem nie są. Potrzebne jest przełamanie znaczny wzrost zysku netto kwartał do kwartału (dziś ebidta jest na czerwonym).
    Dopiero taki impuls rozpędzi tę lokomotywę
    Po wynikach 2 kwartału 10-09-2025 kapitalizacja pójdzie w górę
  • Re: Przyszłość Autor: michal55 [37.47.146.*]
    No jak Ty już tracisz wiarę w Artifex to ciężko:). Ja tutaj wiszę na haku za ponad 17 :/. Ale już sobie w głowie założyłem że do końca roku daje im szansę i naprawdę widzę szanse na poprawę. Jeśli jednak to dalej będzie taki kisiel jak dotychczas to trzeba będzie przełknąć stratę i próbować nadrobić gdzie indziej.
    Najgorsze jest to, że wyniki z metagry nadejdą dopiero za rok, pierwsze wyniki. Patrząc jak kurs jest nisko zwalony to nie wydaje mi się aby poszedł do góry pod nowe projekty dopóki ich efekty się nie urealnią. Bardzo niekorzystne jest podejście do tej spółki, mimo świetnych wyników. Tutaj bez naginania 20zł należy się jak psu buda, a nawet 23zł. Jesteśmy skazani na długie czekanie. Szkoda, że oba projekty wymagają od nas cierpliwości. Bo gorszych wyników nie spodziewam się.
[x]
ARTIFEX 4,37% 13,86 2025-11-10 09:38:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.