Podobnio tak wróbelki cwierkają ze 04 chce wszystkich posunać w kakao i zrobić taki ruch. Troche wszyscy popłaczą, pokrzyczą i ucichnie a oni zgarną majątek. Info w 90% pewne od znajomego z biura
Człowieku, wez sie nie osmieszaj bo robisz z siebie kretyna. Wiem ze kupiłes i liczysz na zysk ale wypisywanie bredni na portalach nikogo nie skłoni do zakupu tych akcji. Nie wierzysz w parytet 3:1 - popatrz na ostatnie wały jakie robił progress podczas przejec, zerknij na supernova - oni nie dadzą ci kroci za akcje zeby było ok, oni cie mają w dupie i chca wyciagnac tyle kasy ile sie bedzie dało. A ze bedzie troche lamentu i larma ? Trudno, tu idzie o setki milonów złotych
a jak nie to zaraz dwa wnioski do prokuratury o :
a/ -działanie przez zarząd na szkode spółki ( posiedzą a i tak nie bedzie przejecia )
b/-probe zawłaszczenia majątku społki
iciekawe czy dzis dadzą info o proponowanym na walne parytecie ? - i jak to sie ma do aktualnej wyceny majątków spółek przez niezaleznego biegłego rewidenta ?
pozywiom - uwidim !
duzo osób bedzie mówic tak jak ty, ale nikt nic nie zrobi - spokojnie to jest juz przemyslane. Zreszta co ja ci bede mówił, - popatrz na kurs - juz widac ze coraz wiecej osób wie co i jak
mam 14-ki za smieszne 5tys i do sredniej 1,12 jestem jestem na plusie ale to nie znaczy ze nie moge odpisywac na takie kretynskie wątki jak ten ktory ty tu załozyłeś baranie i ze zoastawie sprawe ewntualnego niekorzystnego parytetu !
nie wszyscy są takimi jak dzieciołami jak ty - lord - i pozwolą sie jakiej cypryskiej spółce oszukiwać !
zanim rzucisz matołku nastepne chasło poczytaj o zasadach fuzji- przejec- ładu korporacyjnego i nie rob sam z siebie- debila !
Pogadamy wieczorem - mam nadzieje ze nie wsadzisz wtedy głowy w piasek i bedziesz w stanie dyskutowac - poki co nie ma to sensu.
I dla twojej wiadomosci - ja nie mówie ze trzeba na to przyzwalac i to jest OK co oni robią. Mówie o tym ze nic z tym nie zrobisz i nikt inny takze nie zrobi wiec mysle ze obrzucanie sie błotem jest bez sensu.
Poczekajmy do oficjalnego info
Nic nowego w tym artykule nie ma. Najwazniejsze przesłanie to :
ma byc biegły, ale jego sposób działania i kompetencje nie sa regulowane w sposób prawny - to mówi wszystko i tyle mam w tym temacie na razie do powiedzenia.
Że będzie skok na kasę to wiadomo...pytanie czy na tym stracimy, a jeśłi tak to ile.
Trzeba pamiętać, że zarząd wiele ryzykuje. Ktos może się zainteresować, czy nie było spekulacji kursem pod połączenie. Ktos może się zainteresować, czy biegłemu nie posmarowano przypadkiem. Ktos może się zainteresować czy nie działano na niekorzyść spółki. Ktos może donieść do prokuratury lub zablokować uchwałe o połączeniu w sadzie.
Jeżeli przesadzą, to może się zacząć niezłe bagno, więc zakładam, że nie przesadzą...
Nie zdziwiłbym sie gdyby była powtórka z rozrywki. Ogłaszaja niekorzystny parytet i wszyscy rzucaja się do sprzedaży. Następnie skupują akcje i odwołują przejęcie. Mogliby wtedy zrobić nawet parytet 50:1 - sprawa i tak nie dotarłaby do biegłego, a panikę zrobiliby straszną.
rozumiem ze ten niekorzystny to 3:1 lub wyzej ?
- obstawiam 1:1 - po wkładzie kapitałow własnych ale pewnie bedzie 5:2 - te słabe zarządy to pieski włascicieli - choc zawsze mozna miec nadzieje ze pokazą ze mają jaja !
kazdy parytetet powinien byc oparty na wartosci ksiegowej i wszystko co nie bedzie dzieliło :
2 akcje 14 zach - za -3 akcje 04 progres
POWINNO BYC ZASKARŻONE W PROKURATURZE JAKO DZIAŁANIE NA SZKODE SPÓŁKI 14 zach !
Problem w tym, że ostatecznej wyceny dokonuje "być może niezależny biegły."..
Z kolei metod wyceny jest wiele.... - niektóre podobne do wróżenia z fusów. Jeżeli sędzia nie będzie się znał lub nie będzie wystarczająco wnikliwy, to mogą przejść straszne przekręty w opini biegłego.
Mówię tu o takich kwestiach jak wycenianie "potencjału" spółki i jej aktywów w przyszłości, wycenianie firmy (nazwy) spółki i innych wartości intelektualnych, wycenianie zdolności zarządczych spółki, twórcze wycenianie wartości nieruchomości będących w dyspocyzji spółki, a także branie pod uwagę prawdopodobnie zaniżonej wartości rynkowej....
Moim zdaniem, dużo ryzykują, bo w przypadku przekrętu, naprawdę łatwo będzie złożyć pozew i wygrać...a chętnych do takie pozwu będzie sporo...