• AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~GO [213.134.165.*]
    Jak już ludki na tym forum poobrzucali się błotkiem i wirtualnymi kupami to wskutek zmniejszonej aktywności forumowiczów może spróbujemy wspólnymi siłami doliczyć się właściwego akcjonariatu ???? Pewne zdziwienie jest zapewne u niejednego dlaczego na tak popularnym portalu jak stooq nie aktualizują stanu posiadania głównego akcjonariusza....to co spróbujemy ??

Szczególnie powyższe do ludzi którzy się tym interesują i grzebią w różnych źródłach i może mają ciekawe aktualizacje...

Jakiś czas temu napisałem komuś że FF wg mnie wynosi max kilkanaście % a jeśli tak to akcji w obrocie jest naprawdę niewiele.
    To co widać to wciąż dokładanie na S i K akcji które fundy wzajemnej adoracji przerzucają sobie wzajemnie w celu wykupienia akcji z rynku od kogo się da......coś w rodzaju "wirówki" wsysającej" akcje od drobnych ??? - ale wiadomo że nie tylko....

AKCJONARIAT : niektóre pozycje są ciekawe ponieważ raczej trudno znaleźć info o stanie posiadania :

Liczba akcji w mln :
    1) IBEX Retail Investments (Europe) Ltd - 72,53 % 415 594 616
    2) Silver Point Capital LP - 2,58 % 14,83
    3) PSG Asset Management (Pty) Ltd - 1.03% 5,93
    4) Coronation Asset Management (Pty) Ltd.- 0,97% 5,58
    5) Grupa Vanguard, Inc. - 0,92% 5.31 - ten fund 7 stycznia 25r zwiększył stan posiadania
    6) RBC Global Asset Management (UK) Ltd.- 0,74% 4,24
    7) PKO TFI SA - 0,48% 2.79
    tu oszuści : o czym pisałem co i jak....wg mnie sprzedali te akcje w połowie roku ale tylko w celach spekulacji SHORT.
    8) Zarządzanie aktywami Trigon AS - 0,41% 2.34
    9) Doradcy BlackRock Fund -0,35% 2,01 - ten fund 9 stycznia 25r zwiększył stan posiadania
    10) Goldman Sachs Towarzystwo Funduszy -0,30% 1,73
    Inwestycyjnych S.A
    11) Generali PTE SA -0,29% 1.69

SUMA = 80,6 %
    --------------------------------------------------------------------------------
    To są najlepsi posiadacze wg moich źródeł.

Ze Stooqa :

12) OFE NN -   - 2.83%
    13) OFE PZU Złota Jesień  - 1.28%
    14) OFE Allianz Polska - 1.09%
    15) Andy Bond  - 0.61%
    16) DFE NN Nasze Jutro - 0.56% 
    17) 0,48%
    18) Norges Bank  
    (Government of Norway) 0,46% tutaj tyle zachwytów na forum ostatnio
    19) TFI Skarbiec SA 0,34%
    20) OFE PKO BP Bankowy 0,28%
    21) TFI Santander SA 0,24%
    22) Sean Cardinaal 0,21%
    23) OFE UNIQA 0,19%
    24) OFE Vienna 0,18%
    25) TFI PZU SA 0,18%
    26) TFI Pekao SA 0,12%
    27) Mark Elliott 0,10%
    28) TFI Millennium SA 0,07%
    29) TFI Generali Investment SA - 0.05%
    30) DFE PZU -0,05%
    31) TFI Esaliens SA -0,04%
    32) TFI Quercus SA -0,03%
    33) TFI BNP Paribas SA -0,02%
    34) DFE NN -0,02%
    35) TFI VIG C-QUADRAT SA -0,01%

Razem == 8,96 %
    -----------------------------------------------------------------------

89,56 % = tyle akcji mają wymienieni akcjonariusze.......jak coś się zdublowało lub źle zsumowane to poprawcie.

Ile wobec powyższego jest akcji FF ????

I ciekawe ile akcji ma tzw ulica do której zaliczają się bez wyjątku wszyscy forumowicze ????

• Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~Optymista [89.64.14.*]
    Żeby rozwikłać choć troszke zagadkę FF trzeba przeanalizować kto kupił 38 mln akcji w styczniu 2023 od ibexu .czyli zobaczyć polskie ofe i oraz wymienione tutaj fundusze stan na koniec 2023 oraz stan na koniec czerwca . Go może podolasz zadaniu ja dopiero w następnym tygodniu troszkę więcej czasu mam
    Ps.chyba że w styczniu 2023 były komunikaty o zwiększeniu stanu posiadania skcji pepco..
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~GO [213.134.165.*]
    Ja już swoją "krecią" robotę wykonałem. Więcej nic nie wymyślę chyba że coś gdzieś się pojawi nowego albo komunikat o zmianie posiadania ale i tak wielu osobom powinno się nieco rozjaśnić bo gdyby fundy nie pożyczały akcji do shortowania to naprawdę stosunkowo niewiele akcji byłoby w obrocie.

Algorytmy "pykają" sobie pożyczonymi akcjami z S do K i na odwrót stąd wrażenie jakiegoś obrotu na Pepco ale gdyby zaprzestały swojej działalności to po obecnym kursie obrót byłby niewielki bo niby kto miałby handlować na tych poziomach ???

Jeśli dobrze policzyłem mamy w sumie ok.10% akcji w których nie znamy akcjonariuszy w tym tzw.ulica...i tu największa zagadka.
    Ile osób skusiło się na akcje Pepco ???? To są akcje które duża spekuła chętnie odebrałaby drobnym....
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~abc [46.112.76.*]
    Zgadzam się, tu naraja algorytmy ! Rzeczywisty obrót będzie znikomy...... jeśli chodzi o kurs akcji, to póki nie będzie zielonego światła, to nie ma co liczyć na wzrosty a jedynie od bandy do bandy i niższe dołki - taka jest prawda i rzeczywistosc.
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: pepcoshort [193.17.54.*]
    Ale to mamy podawać ile kto ma z nas akcji ?
    No nie....zachowaj tę cenną wiedzę dla siebie ;-)

I tak nikt by prawdy nie napisał poza kilkoma którzy chcą się pochwalić jak to pięknie i dużo kupili w dołku ( część nawet prawdziwie).....bardziej ciekawe wg mnie aby ludzie zobaczyli przybliżoną ilość akcji w nieznanym akcjonariacie który jest stosunkowo nieduży.
    Brak aktualnych danych o akcjonariacie w jakby nie było znanych portalach powoduje snucie przez niektórych dziwnych "wizji" co do FF.....wiedzą rzekomo ile akcji jest pożyczonych i ile rzekomo akcji jest do pożyczenia a wg mnie jest to bujda na resorach....

Bo duża część FF to są również fundusze Long i tylko część z nich pożycza akcje na shortowanie a inne nie stąd też rzeczywista FF może być nieduża.....Zakładam również że większość forumowiczów to też Longi :-) a quasi Shorty - to tak naprawdę ludki bez akcji którzy sprzedali swoje pakieciki na lokalnej górce ( albo i nie ) i teraz piszczą na forum o spadkach bo chcą tanio kupić.
    Czasem im wyjdzie i innym razem już nie i z tym mamy obecnie do czynienia.
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~Ja [188.146.12.*]
    Teraz jest tanio i nikt nie kupuje akcji tego dziadowskiego Waloru Pipco
    To może kupisz pakiecik ??? Zmniejszy się liczba akcji do pożyczania zdecydowanie bardziej niż blokowanie akcji np.po 50 zł bo ja obstaję przy tym że to nic nie daje i na nic nie wpływa bo akcje są pożyczane wyłącznie od TU, TFI,TFE i podobnych instytucji które kupują akcje na lata.....
    Skoro tak tanio dlaczego nie ma komunikatu, ze ktoś ze spółki kupuje akacje ? bo może jednak drogo ?
    A z jakiej spółki nie kupuje ??
    Przepraszam, ale nie zrozumiałem......
    ja również
    może inaczej, wystarczy spojrzeć na wykres spółki,,,,,,,,, to powninno rozwiać wszystkie wątpliwości
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~Ja [213.134.162.*]
    I co widzisz z tego wykresu ??? Może się pochwal
    Pytasz poważnie ? już odpowiadam, widać ewidentna słabość - w zasadzie patrząc rok do roku, to jeszcze 2 tygodnie temu był spadek ponad 40 % ! Wciąż mamy trend spadkowy i na ten moment jedynie, co czyni spółkę atrakcyjna dla wielu to zjazd z ponad 50 zł......Papier nie ma siły.....rzeczywiście teraz może jest szansa, ze coś się z tego buduje, czego życzę , jednak pytanie na jak długo.....bo tu więcej podbitek i niższe dołki ! a co Ty widzisz ?
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~Zet [83.11.142.*]
    Myślę że potencjalni mali inwestorzy się boją Pepco, są inne spółki z W20 które są pewniejsze np. niektóre spółki skarbu państwa. Jak kupisz poniżej pewnej ceny to w końcu "oddadzą" kwestia czasu. Mają pewną powtarzalność. Oczywiście zawsze jest pewne ryzyko ale stosunkowo nieduże. Na Pepco sytuacja troche mi przypomina CDR, spółka była wysoko przy premierze bodajże Wiedzmina 3 a potem kurs systematycznie spadał, wyszedł Cyberpunk z bugami co też nie pomogło, pojawiły się shorty (i takie klony zdzisia) i też była taka atmosfera niepewna "a bo co to za branża gry?" "do wiedzmina 4 kupa czasu, nie wiadomo czy też nie będzie jakiś z bugami. Tu też jest podobna niepewność dlatego małe zainteresowanie. Wiadomo gdzie jest dziś CDR i mimo że Pepco to inna branża liczę na to że tu będzie podobnie po kolejnych pozytywnych informacjach. Tu mamy namacalne produkty, wiele sklepów - rentownych , przynoszących zyski. Nie czekanie do premiery jakiegoś produktu tylko ROZPOZNAWALNE sklepy działające 6 dni w tygodniu i robiące obroty.
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~poliniak [89.187.233.*]
    Fakt że spadło nie oznacza że jest tanio, zobacz sobie podstawowe wskaźniki
    Zgadza się, może być jeszcze o wiele taniej !
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: pepcoshort [193.17.54.*]
    Zgadza się może być drożej … czyste wtoczenie z fusów…. Natomiast pewne jest dużo rzeczy na +. Wiadomo jakich .
  • ciekawe dane Autor: pomatol [79.139.68.*]
    tu mozna tez ciekawe dane znalezc
    morningstar.com/stocks/xwar/pco/ownership

dla mnei to jeden pies, akcje leza a ja czekam
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: pomatol [79.139.68.*]
    Moim zdaniem free float to okolo 10% plus minus kilka procent., czyli około 53 000 000 sztuk
    Czy to cos zmienia? moze - gdyby pojawil sie wiekszy popyt to moze konkretnie podbic.
    Sami widzicie ile akcjie jest zblokowanych na 50 PLN.

Zobaczymy co bedzie ;)
  • Re: AKCJONARIAT - może policzymy wspólnie ???? Autor: ~GO [89.64.94.*]
    A pamiętacie ten wątek ????

Podpowiem że od czasu w/w wpisu fundusze z pierwszej grupy zwiększyły stan posiadania.Nie są to oszałamiające zakupy ale systematyczne.....tutaj nawet 0,5% to miliony akcji i zmniejsza się FF a to już dobra informacja.

( stooqa nie analizuję ale oni chyba słabo aktualizują akcjonariat )
[x]
PEPCO -0,19% 26,34 2025-10-10 17:04:06
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.