• Nowa cena Autor: ~Xyz [185.13.185.*]
    Jutro kończy nam się już drugi tydzień wezwania. Cena przy rosnącym rynku jest już ciężka do utrzymania. Skoro dotychczas operują pełnymi tygodniami to jutro po sesji powinnismy zobaczyć nową cenę. Ja stawiam na 2,6. A jakie są wasze typy?
  • Re: Nowa cena Autor: ~hyhy [188.146.162.*]
    Ja nawet dziś SMS dostałem z dm zachęcającego do wezwania. Co za tandeta
  • Re: Nowa cena Autor: ~comann [89.76.114.*]
    To celowe na zlecenie działanie...
  • Re: Nowa cena Autor: ~Xxx [37.47.241.*]
    Ja nie dostałem, sądząc po tym to widać że naganiają.
  • Re: Nowa cena Autor: ~Iii [37.47.179.*]
    Dobrze widzę że 0.01 proponują?
    Proponować i ty możesz, nikt nikomu nie broni proponować, od proponowania nic nie wynika...
    Amunicja jest na pokładzie, od wczoraj po 9000 szt, strzelają, działa machina, działa, żeby nie poleciało w kosmos czasem...
  • Re: Nowa cena Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że nie mogą zmienić ceny przed końcem terminu wezwnia. Na 27 lutego zostało zwołane nadzywczajne walne. Może być ciekawie. Nie sądżę, żeby fundusze oddały akcje po proponowanej cenie. Nie mam pojęcia jak bardzo TDJ jest zdecydowane na zdjęcie spółki z parkietu. Może zadowol sie zwiększeniem posiadanie do 60, czy 70 %. A może podwyższą cenę. Jeśli zabraknie im niewiele do 95% moga naprawdę zdecydować się nawet na 3 zł... to wciąż dla nich bardzo opłacalne.
  • Re: Nowa cena Autor: ~Cramer [94.40.95.*]
    ... 3 zł to jest nic
  • Re: Nowa cena Autor: grinnek [31.61.186.*]
    Po pierwsze 3zl to śmiech za akcję Grenevii, a po drugie tdj nie skupi więcej niż 1% akcji, ja raczej zakładam, że skupia 0 akcji
    Ktoś na pewno się znajdzie ale myślę że góra 2-3%
    Widziałeś ile skupili po cenie 2,5zl?
    Nie, ile?
    https://grenevia.com/report/podsumowanie-i-zakonczenie-programu-skupu-akcji-wlasnych/

0,01%
    O w mor...e to będzie ciekawie. Thx
    Myślę że tak wysoko nie polecą.
    Tak na marginesie zelenski jest gotowy na współpracę ze swoimi sojusznikami aby wydobywali surowce strategiczne.
    28 chyba walne więc powinno być jakieś info.
    Dzisiaj kolejne niemałe zakupy na akcjach.
  • Re: Nowa cena Autor: ~Robo [79.191.182.*]
    Dzisiaj to ja trochę poszalałem :)
    To dobrze, tak trzymaj. Pozdro
  • Re: Nowa cena Autor: ~Xxx [37.47.212.*]
    Ciekawe czy dzisiaj też bo ktoś zbierał niemałe pakiety.
    No inwestory, wbijajcie na tą piątkę...
    Tomuś chce 280 000 000 szt., pokazać siłę...
  • Re: Nowa cena Autor: ketchup1 [37.30.6.*]
    Co nowej ceny to z praktyki wynika że jak wzywa jakiś polski Janusz biznesu to nie ma podniesienia albo jest bida podniesienie , nie chcą płacić ceny fair , to jest taka mentalność i kultura biznesu nasza sowiecka jeszcze , i tu przykładów można mnożyć nawet to głupie Pgo od tego samego właściciela , Kernel , ciech , Ropczyce , Energa , solar company , i wiele innych . Jeśli kupował by jakiś John z Ameryki to co innego ,była by większa szansa na uczciwa cenę . Jak chcesz kupić spółkę to musisz zapłacić tyle ile jest ona warta i ile żądają , a jak chcesz tylko wykupić pozostałych drobnych to kombinujesz jak możesz bo prawo daje Ci takie możliwości
    Kto komu broni kupować, ale dać się w wała robić, to nie...
    Nie czekajcie na podniesienie ceny wezwania, bo to kompletnie bez sensu zagrywka. Tdj wie, że ludzie czekają tu na 5zl za akcje i każda podbitka ceny wezwania pod 2,5zl czy też 3zl nie spowoduje, że się akcjonariusze rzuca do wezwania, a spowoduje, że ciężej będzie tdj ściągnąć Grenevie po taniej cenie z giełdy a takie mają plany. Będą dusić dusić dusić, aż jakiś grubas skupi sporo akcji z wolnego obrotu i namiesza im w planach
  • Re: Nowa cena Autor: alicja1992 [83.27.44.*]
    Żaden grubas nie kupi. Tu można liczyć tylko na fundy ale historia pokazuje że się z nimi dogadują. Zobaczymy jak tym razem będzie
    Jaka historia? Była w 2021 r możliwość sprzedaży akcji przez fundusze w grenevii a sprzedali 0,01% akcji, więc o jaka historię chodzi? A grubas jak najbardziej może kupić, spółka ma wiele prężnych gałęzi działalności i w przeciągu paru lat może zwiększyć wielokrotnie przychody i zyski, a wtedy dywidenda będzie na poziomie 2,12zl rocznie. O Grenevii jest głośno tylko, że za zamkniętymi drzwiami, niedługo ma być info o budowie polskiego wiatraka, czekają zapewne na zakończenie wezwania.
    Myślałam bardziej o PGO
    Sądzę że tdj jest sprytne i każdy grubas będzie się z dala trzymał. Myślisz o takim squuze przez jakiegoś grubego. No ale gruby się może obawiać że kontrakty mogą co prawda trafiać do Grenevia ale potem być zlecanie spółce zewnątrz nie będącej na giełdzie. Ta spółka zarobi krocie a Grenevia mało i po dywidendzie. Nie mówię że tak będzie ale jest taka możliwość zawsze. Już się gdzieś spotkałam tym jak to spółka niby nic nie zarabiała bo zlecała wszystko innej spółce
    Tak to obawiać możemy się my - mali, bo jak pójdziemy z czymś do sądu to nas zjedzą, ale na pewnym poziomie finansowym to nie jest już takie proste. Jeśli taki Solorz zainwestowałby w Grenevie, to przy takich zagrywkach TDJ spotkaliby się w sądzie jak równy z równym, a wszelkie nadużycia są wtedy bardzo łatwe do udowodnienia.
    W dodatku nie ma sensu żeby fundusze przystąpiły do tego wezwania. Przecież jeśli tdj chciałoby skupić większość akcji z wezwania to właśnie umówiłoby się z funduszami żeby teraz sypały akcjami poniżej ceny wezwania tak żeby cała reszta kompletnie zniechęciła się do szansy i uznała to 2,12 za "okazję do wyjścia". To pop pierwsze. A po drugie cały czas fundusze mają szansę wyjść z części akcji powyżej ceny wezwania, a jednak tego nie robią, czyli cena 2,3 jest dla nich nieinteresująca, to na chorobę mieliby zaakceptować 2,12?
  • Re: Nowa cena Autor: tarfu [84.17.55.*]
    Dnia 2025-01-30 o godz. 17:57 ~Xyz napisał(a):
    > Jutro kończy nam się już drugi tydzień wezwania. Cena przy rosnącym rynku jest już ciężka do utrzymania. Skoro dotychczas operują pełnymi tygodniami to jutro po sesji powinnismy zobaczyć nową cenę. Ja stawiam na 2,6. A jakie są wasze typy?

Nie jestem przekonany czy akurat teraz, raczej podniesienia są dokonywane tuż przed końcem wezwania. Typuję pierwsze podniesienie na 2,30-2,50 a kolejne 2,80 i to są dość pesymistyczne szacunki wiedząc jak działają podmioty typu TDJ
    Podnoszenie ceny nie ma sensu ani dla akcjonariuszy mniejszościowych ani dla TDJ.
  • Re: Nowa cena Autor: ketchup1 [188.146.156.*]
    Będzie podniesienie ale takie chwilowe na kilka dni żeby dać kij i marchewkę . Masz 5 dni na zapisanie się w lepszej cenie powiedzmy 2,6 a po 5 dniach wracamy do starej ceny. Marchewka to wyższa cena kij to to że jak nie sprzedasz to nie będziesz miał tej ceny a na rynku na razie za tyle nie sprzedasz . Tym zagraniem spowodują że cena rynkowa nie będzie już oscylowała wyżej wezwania i będzie to zachęcało do sprzedaży. Jeśli podniosą cenę do końca trwania wezwania rynek i tak będzie handlowal do zakończenia wezwania wyżej tej ceny bo cena będzie bezpieczna . Więc to nie będzie zachęcać do zapisu . Chyba że podniosą dość grubo to wtedy już na rynku nie będzie wyżej niż ta nowa cena i będą zapisy
    Zapisy to będą, kiedy chętni się znajdą, a dywagacje nic nie zmienią...
    Dokładnie Conan. A chętni się pojawia powyżej 4zl, więc całe to wezwanie jest bez sensu, bo nie podniosą do takiej ceny, a poniżej skupia całe nic
  • Re: Nowa cena Autor: ketchup1 [188.146.156.*]
    Ile ja już takich słyszałem kogutów mądrych co wiedzą kto co i za ile odda a potem się okazuje co innego następnie zmienia nick albo opowiada że fundusze się sprzedały pod stołem .
    Ile ja już słyszałem takich marnych niedowiarków, a potem gały wyleciały i się mądrzyli, że od początku wiedzieli, że tak bedzie
  • Re: Nowa cena Autor: ~Milla [37.47.189.*]
    Ketchup ma rację. Z grenevią może tak być. Generalnie jak obserwuje ketchupa na różnych spółkach to racjonalnie komentuje wezwania
  • Re: Nowa cena Autor: ~Milla [37.47.189.*]
    Od kilku lat bawię się w wezwania i dość dobrze wychodzę na tym, chociaż parę razy się sparzylem
  • Re: Nowa cena Autor: alicja1992 [37.31.40.*]
    Z tego co pisze ketchup to wniosek jest by trzymać, tak to rozumiem
    Ja byłem na celticu gdzie wyciągnąłem kasę ze spółki do samego końca i też wiem jak się gra w wezwania. Keczupa tam nie było. Z resztą nigdzie go nie widziałem, a byłem i bywałem na bardzo różnych spółkach.
    Cena utrzymuje się dość wysoko ponad wezwaniem , płacą za reklamy zachęcające do sprzedaży , zarząd stwierdza że cena jest w dolnym przedziale godziwości , cisza ogólna wszystko wskazuje że coś tam dodadzą ale ile będzie zagadka dopóki się nie wyjaśni i czy ktoś z dużych sprzeda po podwyższeniu.  Póki się nie wyjaśni to oczywiście trzymać . A po wezwaniu to już zależne od wiary w samą spółkę . Są fajne przykłady atrem wezwanie po 2.3 2022 rok dziś 25 . Sygnity też 2 lata temu łaskę robili że dają 9 dziś 60.  To już osobna sprawa co po wezwaniu.  A Panie grinnek Celtic też fajny był i byłem ale to dziecinne coś tu udowadniać gdzie kto był  . 
    Aha jakoś nie pamiętam, ja to Cpdek. Ale ok. Pozdrawiam.
    Nie przewiduje żeby tdj podniosło cenę wezwania, ale się przekonamy.
    Pod innym nikiem po prostu.  Nie doceniasz trochę ich . Generalnie twierdzi się i Ty też tak twierdzisz że spadki były nie przypadkowe i był w tym palec tjd.   Czyli musieli to przygotowywać już dużo dużo wcześniej .   To że po ogłoszeniu wezwania w niskiej cenie kurs wybije poza tą cenę i rynek będzie czekał na podniesienie i w tych okolicznościach nikt nie będzie składał zapisu to przecież standardowe i na pewno o tym wiedzieli i są na to przygotowani.  Teraz jeszcze te reklamy i zachęcanie do sprzedaży , samo wezwanie kosztuje , procedury , zabezpieczenia .  Wszystko po to  żeby się przekonać że nie ma chętnych sprzedać po 2.12 i cena rynkowa blokuje zapisy ?  Nie wydaje mi się .  Teraz jak dadzą np 2.8 co jak się tu twierdzi i tak jest niegodziwe i prawie jak za darmo , to będą się chwalić takimi wielkościami jak 60 procent premi od ceny z zamknięcia w dniu ogłoszenia 40 procent premi od średniej z 6 miesięcy itd niepowtarzalna okazja świetna premia hojny właściciel.  Tym samym kto wie kto wie kto się skusi  może jakieś OFE sprzeda bo o nich tu chodzi przecież .   Ja nie wiem na ile realne są te wiatraki o których wciąż piszesz  ale może może i dlatego chcą coś dobrać w dobrej cenie  a 2.8 to przecież dobra dla nich cena  może coś osiągną .   A fundusze to fundusze można ich ogrywać  . Kiedyś właściciel Krynicy witamin kupił od funduszu akcje w transakcji poza rynkiem coś chyba 10 procent takie cenie dość słabej , za miesiąc okazało się że oni na płynie do dezynfekcji zarobili 2 razy więcej na akcję niż cena po jakiej fundusz sprzedał , potem poszło to do sądu . Właściciel wie co się będzie działo wcześniej i może tu się coś szykuje ale to tylko domysły . Z drugiej strony Pan solorz też robił wezwanie po 35 zł Polsatu wszyscy oburzeni cena fundusze nie sprzedały  a dziś jest po 15 a niedawno 10 . Więc nic nie jest jednoznaczne .   
    Ale to wszystko jest dla mnie zrozumiałe. Nie widzę sensu w podnoszeniu ceny wezwania przez tdj. Dlatego, że nie wydaje mi się żeby obecne fundusze sprzedały akcje poniżej 4zl, skoro kupowały je znacznie wyżej i obecna sytuacja przychodowa, zyskowa i rozwojowa spółki do tego nie namawia. To wszystko się funduszom po prostu nie opłaca i pisałem już wielokrotnie, że prowadziłem rozmowę z funduszami i są wręcz oburzone ta oferta. Ale pal go licho - ustalmy, że część funduszy jest w zmowie z tdj i pisali mi bzdury, to przecież ich akcje tdj ma już zaklepane i to niezależnie, czy po 2,12 czy po 2,80. Tdj chce kupić akcje tych, którzy nie chca sprzedać, a jest tu wielu graczy którzy kupowali akcje w cenach 3-5zl i skoro nie sprzedali przy spadkach na poniżej 3zl, to nie sprzedadzą przy 2,8zl, no oczywiście jakiś tam margines się co do tej zasady wyłamie, ale myślę że jest pomijalny.
    Wracając do sedna, tdj podnosząc cenę wezwania na 2,8 spowoduje podbicie ceny akcji Grenevii i nie jest pewne, że kurs nie poszybuje powyżej 3zl, co całkiem unieskuteczni im wezwanie.
    To wezwanie ma sens tylko w tym, żeby zebrać w wezwaniu akcje słupów, które od roku mieliły akcjami bez udziału tdj, dlatego cena w wezwaniu jest ustalona jako minimum minimorum przy okazji ma przytrzymać kurs jak najniżej z nadzieją, że może ktoś zrzuci te akcję w wezwaniu. Pamiętaj, że jak przed 28.02 nie podniosą ceny wezwania, to będziemy mieli jeszcze zwale kursu w okolice 2,15.
    Dla nas ma znaczenie co będzie się działo po wezwaniu, bo jeśli nie będzie już mielących słupów, a znaczący chętni na sprzedaż są powyżej 3zl, więc kurs powinien, z uwagi na małą podaż, powoli zmierzyć w tym kierunku.
  • Re: Nowa cena Autor: ~Chrobry86 [64.32.85.*]
    Jedyna opcje jaką widzę dla tdj żeby wyszła z twarzą z tej sytuacji to dywidenda 1,5 - 2,0 zł i pozostawienie ceny na niezmienionym poziomie wtedy tdj będzie mógł powiedzieć że cena była uczciwa, fundusze udowodniłyby przed swoimi inwestorami że wynegocjowały dobre warunki i wtedy ma to sens się powieść. Strategicznie błąd tdj że tak nisko położyli pierwszą ofertę, doświadczony zespół doradców stać jednak było na coś lepszego niż pakowanie tdj w bardzo niekorzystny wizerunkowo proces.
  • Re: Nowa cena Autor: ~kopikopi [188.146.162.*]
    Myślę, że wizerunkiem tdj się nie przejmuje. Wieszali na nich wcześniej psy za wezwanie po 2.5 trzy lata temu. Za kopexa też nikt im kwiatków nie wysyłał
  • Re: Nowa cena Autor: ~Xxl [37.225.85.*]
    Ale jaki sens jest wypłacenie dywidendy skoro TDJ ma tylko nieco powyżej 50% akcji. Lepiej wypłacić po ograniczenia mniejszościowych i ściągnięciu z giełdy.
[x]
GRENEVIA 1,69% 3,31 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.