• Wyrok Autor: ~Weteran [79.185.56.*]
    ???Ciekawe jak wyrok w sprawie Getin
    Nobla ma się do przejęcia Idea Banku. Może ktoś bardziej obeznany napisze coś mądrego.
  • Re: Wyrok Autor: ~lol [157.25.97.*]
    Jak na razie w sprawie Idea Bank toczą się postępowania, także musimy czekać

Wczorajszy wyrok potwierdza, że przejęcie Getin Noble Banku nastąpiło z naruszeniem prawa. Dla mnie to dowód na to, że przez cały czas realizowano wobec mnie tzw. "plan Zdzisława". Przyjmuję ten wyrok z satysfakcją i mam nadzieję, że podobne rozstrzygnięcie zapadnie w sprawie przejęcia Idea Banku. Niestety, skutków decyzji Bankowego Funduszu Gwarancyjnego nie da się już cofnąć – wiele osób straciło nie tylko duże sumy pieniędzy, ale także zdrowie. Ci, którzy do tego doprowadzili, powinni ponieść odpowiedzialność - komentuje wczorajszy wyrok dla Forbes.pl Leszek Czarnecki.
  • Re: Wyrok Autor: ~Temida [37.47.143.*]
    Dnia 2025-01-31 o godz. 13:26 ~lol napisał(a):
    Niestety, skutków decyzji Bankowego Funduszu Gwarancyjnego nie da się już cofnąć ...

Nie pisz bzdur. Co to znaczy nie da się cofnąc?
    Sprawa velo banku to jedna sprawa - tego nikt nie rusza. Niech sobie jest, robi co chce, itd.
    Natomiast WSZYSCY pokrzywdzeni (akcjonariusze, obigatoriusze, kredytobiorcy, itd.) zarówno Getin Noble Banku a potem także Idea Banku, itd. będą mogli występować o odszkodowania od skarbu państwa za niezgodne z prawem postępowanie bfg i knf. Najpierw musi się jednak uprawomocnić decyzja w sprawie GNB.

Tak samo.
    Gdy wyrok w sprawie Getin Noble Banku stanie się prawomocny to wszyscy (akcjonariusze, obligatoriusze, kredytobiorcy) będą mogli się starać o odszkodowania (od skarbu państwa).
    Identyczna sytuacja będzie dotyczyć wszystkich (j.w.) z Idea Banku + ewentualnych innych banków/instytucji przejętych przez bfg - wszystkich.
    Być może Czarnecki (z kuniem) wystąpią także o formalne unieważnienie decyzji w sprawie Idea Banku ... Albo sądy z automatu będą uznawały roszczenia odszkodowawcze Idea Banku na podstawie (identcznej sytuacji/wyroku) w sprawie Getin Noble Banku.
    Trzeba poczekać co zrobi główny akcjonariusz, czyli L.Czarnecki (z kuniem).
    Nawiasem mówiąc nie wiem, czy może w sądzie nie leży od dawna i jeszcze wniosek Czarneckiego o unieważnienie decyzji dotyczącej Idea banku. Być może tam leży a sąd (WSA) czekał na wydanie wyroku najpierw w sprawie GNB. Jeżeli tam nadal leży, to teraz zapadnie identyczny wyrok jak w sprawie GNB.

Tu jest coś co wprawdzie dotyczy GNB ale identycznie może być z Idea Bankiem, tzn. podstawą odszkodowania dla akcjonariuszy może być / będzie cena nominalna akcji Idea Banku.

----
     Wszystkim akcjonariuszom, w tym głównemu czyli Czarneckiemu, przysługiwać będzie odszkodowanie (od tzw. 'skarbu państwa', czyli z kieszeni podatników :D ... Za złodziejstwo pis'u!
    To co najważniejsze zaznaczyłem na żółto:
    https://prnt.sc/bxzDA9-qlDuW 

Co jest ważne, najbardziej istotne zaznaczyłem na czerwono:
    https://prnt.sc/z5pglLMSKoKR 

2,74 zł to cena nominalna akcji + cena / żywa gotówka wniesiona przez gł. akcjonariusza tj. Czarneckiego
    w 2018 roku  ( tj. 7 lat temu ).
    2,74 zł z 2018 roku odpowiada ok. 5,- zł w 2025 roku ( 2,74 + odsetki ustawowe ) na pocz. 2025 r.

Oznacza to, że Czarnecki + wszyscy akcjonariusze, którym skradziono akcje, mogą się liczyć z odszkodowaniem minimum ok. 5,- zł/za akcję!

Jeżeli prawomocny wyrok odszkodowawczy zapadnie np. za rok będzie to ok. 5,50 zł/akcję, jeżeli za 2 lata to ok. 6,- zł/akcję, itd.
    Obecne oprocentowanie ustawowe za zwłokę to 11,25 %.
    Im później zapadnie wyrok tym lepiej (dla akcjonariuszy) a tym gorzej dla tzw. skarbu państwa, bfg i knf.

Dziwne tylko, że chrzanowski jeszcze nie siedzi, bo to głównie jego sprawka + póżniejsze złodziejstwo pis'u!
    Chrzanowski i pis nabroili a skarb państwa czyli podatnicy zapłacą!
    Czyli zgodnie z przysłowiem: „Kowal zawinił, szewca powiesili”.
    Jeśli się nie mylę, to cena nominalna akcji Idea Banku wynosiła 2 zł .... I pokryta była w całości gotówką.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [217.17.40.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
IDEABANK 1,15% 1,59 2020-12-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.