• Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~MirbudINFO [109.243.0.*]
    - portfel pękający w szwach na 8 mld zł
    - godna podziwu zdolność zdobywania kontraktów drogowych
    - wejście w kolej gdzie do rozdysponowania jest między 100 a 200 mld zł w nadchodzących latach
    - zapewne wielka zdolność pozyskiwania tematów kolejowych
    - pod wieloma względami największy wykonawca prac drogowych dla GDDKA czyli stabilnego płatnika
    - spółka ze stabilnymi i wciąż rosnącymi zyskami! 65 mln netto za 3 pierwsze Q 2024 oraz 87 mln netto za 4 kwartał 2023. Ostatnie 4q to łącznie 152 mln netto!!!
    - stabilna dywidenda, od 5 lat niemal rok w rok rosnąca
    - strategiczne myślenie wyprzedzające potrzeby i możliwości rynku
    - Mirbud posiada bardzo dochodowy segment deweloperski w postaci JHM
    - bardzo udana emisja, która skała pod wieloma względami zaskoczyła bardzo pozytywnie
    - docenienie spółki przez największe fundusze, które poza stabilną i sowitą dywidendą zapewne liczą na znaczny wzrost kursu, a wchodziły po 11 zł podczas emisji
    - fakt, że Zarząd nigdy nie oszukał akcjonariuszy, bardzo dobra komunikacja
    - Mirbud ma spółkę w Ukrainie. Ma również podpisane listy intencyjne na odbudowę ukraińskiej infrastruktury
    - Mirbud wykonywał zlecenia dla wojska i posiada stosowne uprawnienia
    - Mirbud posiada ponad 10% akcji Torpolu. Jest to nie tylko zyskowna inwestycja ale i perspektywiczne w kontekście budowy CPK (infrastruktury kolejowej, drogowej, może samego lotniska)
    - Kurs jest nadal bardzo niski. Spółka mająca 120-140 mln zł zysku ma teraz 1,3 mld kapitalizacji (po zwiększeniu ilości akcji z 91 do 110 mln szt. w skutek emisji i pozyskaniu 200 mln zł).

Co jeszcze byście dodali do zalet Mirbudu?
  • Re: Autor: ~Mateusz [31.0.48.*]
    Ładne podsumowanie. Z tą "sowitą" dywidendą trochę chyba przesadziłeś, ale reszta oczywiście ok
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    - portfel nie pęka w szwach bo przestał rosnąć.. utrzymuje się na około 8mld
    - zdolność zdobywania kontraktów nic nie wnosi jeśli nie przekłada się to na zysk netto.. za ten rok wynik będzie gorszy niż za 3 poprzednie
    - niska wartość % dywidenty.. nie rośnie, za to jak widać historycznie prezes wyjątkowo lubi stosować emisję akcji co rozwadnia zysk na akcje
    - bardzo dochodowy segment deweloperski JHM był bo ceny mieszkań były wywindowane pod tanie kredyty, a takich już nie będzie, zatem będzie walka o klienta cen, a tym samym niższym zyskiem. poza tym spadła znacznie ilość podpisanych umów na sprzedaż przyszłych mieszkań. Jeśli ten aspekt w tym roku nie ulegnie poprawie to nastąpi załamanie na dochodowości JHM bowiem nie będzie komu aż tylu mieszkań sprzedać. A tym samym obecnie ciągnący JHM do góry wyniki w 2024 roku całej Grupy Mirbud może nie pomóc, a odliczając zysk netto JHM od całościowego wyniku grupy za 2024 rok to wyniki grupy są żenująco niskie. Mirbud póki co nie ma podejścia do Budimexu jeśli nie poprawia dochodowości.
    - Kurs nie jest niski do zysków, mnóstwo firm ma niższy kurs przy wyższych zyskach.
    Prosze mi nie wmawiać jak to się firma rozwija, jakie sa potencjalnie możliwości bo póki co nic z tego nie wynika. Nas interesuje wyłącznie końcowy wynik netto w odniesieniu na akcję. A ten wszelki rozwój Mirbudu póki co się nie przekłada na zysk netto. Mirbud teraz musi udowodnić, że potrafi zarabiać, a nie tylko podpisywać kontrakty na niskiej bądź zerowej marży.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~jcf [37.31.40.*]
    Krzanu, czekałem na twoje wynurzenia i się nie zawiodłem. Trzymaj się tam :)
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~tomaslfc14 [5.173.172.*]
    Dnia 2025-01-23 o godz. 12:31 ~jcf napisał(a):
    > Krzanu, czekałem na twoje wynurzenia i się nie zawiodłem. Trzymaj się tam :)

Mi się wydaje, że taki ból czterech liter to już naprawdę się na leczenie nadaje, bo na leczenie głowy już dawno za późno... xDD
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Krzanu1988 [193.192.177.*]
    Tylko odpowiedz mi merytorycznie dlaczego za 24 rok firma będzie miała mniejszy zysk niż za 3 poprzednie lata ? Czyli firma zmniejszyła zyski a kurs ma rosnąć ? Tak to działa ? I proszę nie tłumacz mi o rozwoju, wielkości portfela, jeśli firma pokazała, że nic z tego nie wynika. Budowa dróg w perspektywie czasu będzie coraz mniejszy kawałek tortu stanowiła, a z kolejnictwem jeszcze nie przeskoczyli, nie wiesz czy zdobędą jakieś kontrakty, jak na tym wyjdą a firm jest mnóstwo w tej materii. A co zrobisz gdy JHM nie będzie kołem ratunkowym.. dalej będziesz mówił o rozwoju ? Zapomniałeś słowa prezesa, że 25 będzie zbliżony w kwestii zysków do 24.. czyli słaby.. i co wówczas ?
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~jcf [37.31.40.*]
    Ja ci odpowiem tak merytorycznie, jak się da. Idź do lekarza. Serio.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Verso [31.183.142.*]
    Giełda wycenia przyszłość. Zapomniałeś kolego o fundamentach inwestowania cennego kapitału.
    Patrz za horyzont, tam gdzie inni jeszcze nie widzą... szczególnie w tłumie, gdy patrzysz pod nogi
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Krzanu1988 [193.192.177.*]
    Zgadza się, wycenia przyszłość ale nisko podpisane kontrakty długo będą ciążyć na wynikach. A JHM już nie będzie generował takich wyników bo ilość podpisanych umów przedwstępnych się skurczyła.. i nie widać poprawy trendu. Jak Mirbud stanieje do maks 10zł a to co złe będzie za nami to warto wchodzić..
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~tomaslfc14 [5.173.172.*]
    Dnia 2025-01-23 o godz. 11:39 ~Krzanu1988 napisał(a):
    > - portfel nie pęka w szwach bo przestał rosnąć.. utrzymuje się na około 8mld
    > - zdolność zdobywania kontraktów nic nie wnosi jeśli nie przekłada się to na zysk netto.. za ten rok wynik będzie gorszy niż za 3 poprzednie
    > - niska wartość % dywidenty.. nie rośnie, za to jak widać historycznie prezes wyjątkowo lubi stosować emisję akcji co rozwadnia zysk na akcje
    > - bardzo dochodowy segment deweloperski JHM był bo ceny mieszkań były wywindowane pod tanie kredyty, a takich już nie będzie, zatem będzie walka o klienta cen, a tym samym niższym zyskiem. poza tym spadła znacznie ilość podpisanych umów na sprzedaż przyszłych mieszkań. Jeśli ten aspekt w tym roku nie ulegnie poprawie to nastąpi załamanie na dochodowości JHM bowiem nie będzie komu aż tylu mieszkań sprzedać. A tym samym obecnie ciągnący JHM do góry wyniki w 2024 roku całej Grupy Mirbud może nie pomóc, a odliczając zysk netto JHM od całościowego wyniku grupy za 2024 rok to wyniki grupy są żenująco niskie. Mirbud póki co nie ma podejścia do Budimexu jeśli nie poprawia dochodowości.
    > - Kurs nie jest niski do zysków, mnóstwo firm ma niższy kurs przy wyższych zyskach.
    > Prosze mi nie wmawiać jak to się firma rozwija, jakie sa potencjalnie możliwości bo póki co nic z tego nie wynika. Nas interesuje wyłącznie końcowy wynik netto w odniesieniu na akcję. A ten wszelki rozwój Mirbudu póki co się nie przekłada na zysk netto. Mirbud teraz musi udowodnić, że potrafi zarabiać, a nie tylko podpisywać kontrakty na niskiej bądź zerowej marży.
    ---------------------------

Generalnie nie chce mi się już odnosić do bzdur pisanych przez tego agenta, ale niesamowita jest ilość "lol kontentu", którą ten jegomość dostarcza xDD

Portfel zamówień:
    >regularnie rośnie od kilku lat

Tymczasem krzanu:
    >oooo portfel od dwóch miesięcy nie rośnie! wezmę napiszę na forum bankiera, że "portfel nie pęka w szwach bo przestał rosnąć... utrzymuje się na około 8mld"

Spółka Mirbud:
    >regularnie poprawia przychody, zyski, rozwija działalność, dokonuje akwizycji, inwestorzy od lat skupują akcje pełnymi garściami bo widzą rozwój społki

Tymczasem krzanu:
    >Prosze mi nie wmawiać jak to się firma rozwija, jakie sa potencjalnie możliwości bo póki co nic z tego nie wynika

• Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Mando [77.252.45.*]
    gość wywalił w dołku to co ma teraz pisac
    Zysków nie poprawia i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~xyz [178.43.237.*]
    Umiejętny wybór instrumentu, cierpliwość oraz wiara w inwestowaniu to podstawa, bo bez tego kokosów nie będzie. Nie krytykuj, tylko wchodź na pokład, bo statek odpływa w długi i ciekawy rejs.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Piotr [188.33.8.*]
    Pomodlę się za ciebie
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Qb [188.146.36.*]
    Skąd info o listach na odbudowę Ukrainy? Tylko to mi się nie zgadza.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~alady [37.248.218.*]
    POprawność POlityczną Mirbudu można zaliczyć jako wartość na plus czy minus?
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Hm [5.173.21.*]
    Mirbud zatrudnia zarówno z gddaki dawną gwardię jak i eks posła z PO. Tutaj jest wyjątkowa sprawa bo i od PiS i teraz masę dostaje.

Zobacz jakie kontrakty wpadały w połowę 2024 i sam sobie odpowiedz na pytanie :)
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Kaja [188.33.240.*]
    Biomaxima wykorzysta miliardy € na biootechy z Unii?
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Qb [188.146.36.*]
    Nie wiem bo to forum poświęcone Mirbudowi.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Ofe [109.243.0.*]
    Plusem też jest nowa struktura akcjonariatu. Nie ma groźby zdjęcia mirbudu z giełdy przed jego wcześniejszym napompowaniem! Wcześniej jeszcze mógł się o to pokusić właściciel większościowy. Teraz fundy za pół darmo nie oddadzą a dodatkowo będą oczekiwać sowitej dywidendy.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Kelog [109.243.1.*]
    Wysyp nowych troli spadkowych jest pocieszający

Wszyscy z historii Mirbudu wiemy co to oznacza:) będą wzrosty!
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Go [5.173.168.*]
    2 nowe kontrakty na obwodnicę i spotkanie bezpośrednie z ministrem infrastruktury
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Pol [109.243.1.*]
    Zaczynamy wyrównywać niedowartościowanie spółki.

Ostatnio gdy mirbud miał zyski 115 mln Netto był po 3,2 zł i wyrównał do 7-8 zl

Teraz z perspektywa 200+ z dochodami z kolei, które mają stanowić 1/3 portfela możemy się spodziewać przebicia 20 zł
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~majk [62.133.151.*]
    wyglada na to, ze spolka ma ciekawe perspektywy i ostatnio ktos z rynku sciagal spore pakiety. jednak jak dla mnie dywidenda jest troche za niska.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~mrl [178.214.31.*]
    ta spółka powinna nie wypłącac dywidendy a inwestowac dalej w swój rozwoj i przeskalowanie. Przyjdzie czas i na dywidende.
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Greet [109.243.3.*]
    Ile kobylarnia produkuje asfaltu i ile mirbud wykrzystuje, a ile sprzedaje?
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~moron [37.248.222.*]
    Dobre pytanie. A co do odpowiedzi , to chcę poinformować ,że asfalt na drogach układamy gdy temperatura podłoża to min. 10 stopni C i około 15-20 stopni powietrza, więc sami se odpowiedzcie ile Kobylarnia wyprodukowała asfaltu. Ale też na budowanych drogach,
    przy temp. podłoża minus 5 , nie wolno kłaść podbudów betonowych , a nawet piaskowych.
  • Re: Coś dodacie? Oczywiście! Autor: ~aqwert [195.14.27.*]
    warto wiedzieć że na rynku jest pewnie mniej jak 30 mln. akcji więc dlatego trwa walka o wyrwanie papiera przed dużymi wzrostami. Ja trzymam chodź mam prawie 100% zysku, czekam na grube wzrosty, a będą na pewno, bo to spółka z przyszłością. Niech tylko ruszą duże przetargi kolejowe. Będzie gruba.
  • Re: Coś dodacie? Oczywiście! Autor: muminos75 [89.25.241.*]
    Dnia 2025-02-24 o godz. 12:03 ~aqwert napisał(a):
    > warto wiedzieć że na rynku jest pewnie mniej jak 30 mln. akcji więc dlatego trwa walka o wyrwanie papiera przed dużymi wzrostami. Ja trzymam chodź mam prawie 100% zysku, czekam na grube wzrosty, a będą na pewno, bo to spółka z przyszłością. Niech tylko ruszą duże przetargi kolejowe. Będzie gruba.

nie bardzo wierze a tym bardziej nie rozumem takiej strategii , 100 % zysku? - jak niski musisz mieć kapitał ulokowany- 2 tys ? myślę ze nie wiele więcej.
    to sie nie opłaca zupełnie.

• Re: Coś dodacie? Oczywiście! Autor: ~aqwert [195.14.27.*]
    Trochę więcej, zainwestowałem 2x500+ ale ty rekin, pewnie z pół bani :)))
  • Re: Coś dodacie? Oczywiście! Autor: ~Qb [188.146.46.*]
    Co się nie opłaca? Wsadzasz 1000zl po kilku latach masz 2000zl przy przychylnych wiatrach. Nie każdy musi grać o miliony. Te 2000zl wkładasz dalej, robią Ci 3000zl. Te 3000 wkładasz dalej itd itd. Jak wszystko będzie ok to po 10-15 latach masz już fajne zabezpieczenie. W tym czasie też się uczysz i obserwujesz jak działa giełda itd. Ryzyko niby takie samo bo w końcu to giełda ale ewentualne straty mniejsze. Ja zacząłem zabawę z inwestowaniem od 150zl i po kilku latach nie narzekam - chociaż 60% później to wpłaty własne. Ale te pierwsze wpłacone 150zl dało mi około 350% zysku. Suma mała ale doświadczenie bezcenne.
  • Re: Coś dodacie? Oczywiście! Autor: ~WB [79.184.28.*]
    https://www.parkiet.com/transport/art42152791-spolki-budowlane-licza-na-wiecej-inwestycji-kolejowych
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: muminos75 [89.25.241.*]
    Dnia 2025-02-24 o godz. 11:53 ~moron napisał(a):

> przy temp. podłoża minus 5 , nie wolno kłaść podbudów betonowych , a nawet piaskowych.

ciekawe , a jak szybko "schnie" ? np w dzien +10, a w nocy minus
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Xtx [109.243.3.*]
    I wpada kolejny Kontrakt za pół mld zł.
    Za chciwie portfel przeskoczy 10 mld zł! A jeszcze nie ma kolejowych zleceń
  • Re: Podsumowanie Mirbudu, o czym warto wiedzieć. Coś dodacie? Autor: ~Lecim [31.61.254.*]
    Napisane przy kursie 12 zł. Nadal jest dużo za nisko. 25 w tym roku.
[x]
MIRBUD 1,33% 15,24 2025-11-28 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.