Będą utrzymywać boś w stanie wegetacji dla stanowisk to oczywiste ale jeśli nastąpią obniżki stóp a koszty działalności wzrosną w tym samym tempie to albo kolejna mega emisja po 5, 10 pln albo przymusowe przejęcie w trybie getin Banku. To ryzyko, które tutaj jest oprócz innych jeszcze gorszych typu skd, wibor, walutowych i gwarancji dla polimexow i innych rafakow.
Jak patrzę w dane o emisjach to w 2011 bardzo skromnie 6,5 miliona akcji, w 2016- 40 milionów akcji a w 2018 znów 30 milionów akcji wszystko po 10 pln. A jeszcze emisje dla pracowników tzw kluczowych darmowe.. liczbę akcji zwiększyli 8 razy i nic nie osiągnęli, jedynie pokryli część strat. 8 razy zwiększyć liczbę akcji to nieczęsto się zdarza.
Cena nominalna może być zmieniona, zwiekszona lub zmniejszona. Niestety nic nie chroni przed emisja nawet po 1 pln. Zobacz Eddie gogle, tam wszystko napisane do bólu razem z przykładami. Oczywiście spece z boś nową emisję będą pchać po 10 chyba, że chętnych braknie.
Wnioskuję po 9 milionach straty za trzeci kwartał pomimo rekordowego wibor. No i doczytałem, że zarząd ogłosił, że kredyty z utratą wartości nie są odpisane nawet w 50%. Zobacz też że w każdym kwartale boś traci klientów detal i korpo. Pomimo tego handluję sobie na boś i jak pisałem kupiłem sobie trochę poniżej 10 pln. Może po 7 czy 8 kupiłbym nawet więcej ale tylko trochę więcej bo widzę ryzyko i brak obrotu co może każdego zawiesić na haku. Spece z tego banku mają też skłonność do mega emisji po kilkadziesiąt milionów akcji każda.
Int możesz sobie kupić ale komu sprzedać jak dziś 18 tys pln obrotu. Tu nigdy nie wyskoczysz w razie konieczności nie rujnując kursu. Emisje zabiły tu płynność.
Emisję zabiły płynność? Czegoś takie jeszcze nie słyszałem ahaha przecież każda emisja zwiększa płynność , zwiększa liczbę akcji w obrocie . Robią emisję a prawie 80% akcji w twardych rękach , bardzo słaby FF
Hiper całe życie się człowiek uczy. 18, 30, 60 tyś pln obrotu przez cały dzień to płynność warzywniaka. Dziesiatki milionów akcji dla różnych podmiotów po 10 pln i darmowe akcje dla pracowników robią robotę. Te twoje twarde ręce chętnie by sprzedały miliony akcji ale pytanie komu skoro popytu brak.
Zrobią ci kolejną emisje 60 milionów akcji po 5 pln i będzie płynnie a w finale 200 milionów po 1 pln i będzie jeszcze płynniej. Boś jest w bankowej upadłości i wszystko może zrobić.
Alojzy plan naprawczy to taka bankowa restrukturyzacja/upadłość był w niej getin Bank i skończył przymusowym przejęciem. To jest realne ryzyko każdego planu. Wystarczy jedna decyzja, bank znika a akcjonariusze zostają z niczym. Takie są przepisy.