• Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~kuna [73.73.225.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=5ok3lY5YiEM
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    Jacie pieprzę ale jaja.....
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: piopoland [78.60.68.*]
    oczywiście, inwestujcie w nas, ale obietnice 100 mln dochodów w 2026 to tylko i wyłącznie obietnice, chyba niczym nie poparte, bo czym?
    czy przeciwnie, można udowodnić, że ich plan jest możliwy do realizacji na jakiejś podstawie?

Przepraszam za porównanie, ale jakbym kupił nowoczesny piec do chleba i stworzył linię do wypieku 10 różnych gatunków chleba, to mógłbym stwierdzić, że mam w pipeline 10 projektów, których przewidywana wartość to 1 mln.
    Niestety, jednak nie mogę tego stwierdzić, co najwyżej mogę oszacować ile sztuk chleba może z takiego pieca wyjść na dobę, znając jego wydajność, nigdy ile go sprzedam.
    Tak więc twierdzenie "podtrzymujemy plan 100 mln" to mrzonki marketingowe

Skoro sprzedali 30 drukarek prototypujących w ciągu 3 lat, to też nie znaczy, że tyle ich sprzedadzą w przyszłości
    Napiszcie coś pozytywnego, proszę
    może ja się nie znam
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~normalny9 [178.36.118.*]
    Pozytywna informacja dla ciebie - nie musisz inwestować w xtpl. Nie wierzysz w nich, nie inwestuj, proste.
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~rigcz [79.184.251.*]
    Weź pociągnij taką analizę dla wybranej setki spółek z Nasdaq.
    I polecam inwestowanie w KGHM - tam możesz planować produkcję na 5 lat do przodu.

Dnia 2025-01-20 o godz. 18:32 piopoland napisał(a):
    > oczywiście, inwestujcie w nas, ale obietnice 100 mln dochodów w 2026 to tylko i wyłącznie obietnice, chyba niczym nie poparte, bo czym?
    > czy przeciwnie, można udowodnić, że ich plan jest możliwy do realizacji na jakiejś podstawie?
    >
    > Przepraszam za porównanie, ale jakbym kupił nowoczesny piec do chleba i stworzył linię do wypieku 10 różnych gatunków chleba, to mógłbym stwierdzić, że mam w pipeline 10 projektów, których przewidywana wartość to 1 mln.
    > Niestety, jednak nie mogę tego stwierdzić, co najwyżej mogę oszacować ile sztuk chleba może z takiego pieca wyjść na dobę, znając jego wydajność, nigdy ile go sprzedam.
    > Tak więc twierdzenie "podtrzymujemy plan 100 mln" to mrzonki marketingowe
    >
    > Skoro sprzedali 30 drukarek prototypujących w ciągu 3 lat, to też nie znaczy, że tyle ich sprzedadzą w przyszłości
    > Napiszcie coś pozytywnego, proszę
    > może ja się nie znam

• Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    No dobra, ale co na to marcus i widelec? Może jakieś pytania do zarządu? chętnie zadam.
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: markus09 [37.109.147.*]
    Cóż, przychodzę tu głównie po to, aby mieć swoją dawkę śmiechu na cały tydzień i zobaczyć, który nowy inwestor ogłosi, że akcje osiągną 1000 PLN do końca tygodnia.

Pozwólcie, że wyjaśnię, dlaczego nie wierzę w sukces XTPL. Po pierwsze, powiedzmy to wprost. Prezes to po prostu facet, który studiował w Niemczech, wrócił do domu i miał dobrego szwagra, który za wszystko zapłacił. To osoba bez ekonomicznego wykształcenia, która zna się na 'panelach słonecznych', a nie na 'elektronice'.
    Teraz, gdy mamy już kontekst, dlaczego ta technologia się nie powiedzie?
    Zobaczcie, 'DPS' służy do prototypowania. Jeśli chcesz wejść do przemysłu, musisz być ekonomicznie opłacalny. Czy XTPL jest? Nie.

Załóżmy, że trzeba wyprodukować 240 zestawów Oculus Rift dziennie, ale 10% z nich jest wadliwych. Prosta kalkulacja: trzeba wyprodukować 24 sztuki na godzinę (przy założeniu ceny sprzedaży 360 EUR za sztukę). Oznacza to, że wartość produkcji wynosi około 3 240 EUR na godzinę (77 760 EUR / 24 godziny = 3 240 EUR).
    Jeśli naprawa każdej wadliwej jednostki zajmuje 2 godziny, potrzeba 48 godzin na naprawę 24 sztuk (0,5 sztuki na godzinę). Naprawiając 12 wadliwych jednostek, oszczędności wyniosą 4 320 EUR. Jednak ta kalkulacja nie uwzględnia kosztów pracy, materiałów eksploatacyjnych i innych kosztów ogólnych.
    Krótko mówiąc, poświęcanie czasu i zasobów na naprawy nie jest opłacalne w porównaniu do usprawnienia procesu produkcji lub minimalizacji wad na samym początku.
    Nie zadaję już pytań Granekowi, ponieważ nie ma na nie odpowiedzi. Na proste pytanie: „Czy uważasz, że jeśli firma ma 20% wad, to nie spróbuje usprawnić procesu?” – Granek odpowiada milczeniem. Po co inwestować w naprawy, skoro można zmniejszyć liczbę wadliwych produktów?
    Naprawdę zachęcam was do samodzielnego zapytania o status współpracy z NanoDimension. Co do tych, którzy twierdzą, że polscy inwestorzy wracający do kraju są traktowani z pogardą – całkowicie się z tym nie zgadzam. W ciągu 7 lat widziałem start-upy rozwijające się szybciej niż XTPL. I wiecie co? One nie ogłaszają swoich sukcesów wszem i wobec, nawet gołębiom na dachu.
    XTPL wciąż nie dostarczyło:
    • żadnego rozwiązania miedziowego na rynek,
    • ma jeden z najgorszych interfejsów użytkownika,
    • z trudem współpracuje z urządzeniami firm trzecich.

A mimo to, nagle pojawiają się wywiady z Granekiem, jakby był Bradem Pittem (zastanówcie się, czy to normalne). XTPL nie pracuje nad technologią – pracuje nad komunikacją, a to nie jest właściwa droga. Staram się tylko otworzyć ludziom oczy – to wasze pieniądze utrzymują Graneka przy życiu. Nie boję się inwestować w coś, w co wierzę, ale wiara w zły projekt nie sprawi, że stanie się on dobry...
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~vito [5.184.226.*]
    Co to znaczy że z naszych (drobnych inwestorów) utrzymujemy Granka przy życiu? to my szaraki obejmujemy te emisje? jaki % indywidualnych ma te akcje? 1, 2, 3 %
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~Crimson [80.28.159.*]
    vito przecież oni biorą i będą wyrzucać na Górkach hehe prawda Widelec?
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~Crimson [80.28.159.*]
    No i przynajmniej bardziej merytorycznie od Widelca… dzięki Markus ale ja i tak na razie zostaję
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~ram [83.6.18.*]
    W 100 mln w 2026 to już nawet największy optymista - prezes nie wierzy.
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~japan [188.146.44.*]
    no właśnie, prezes nie wierzy w swoją spółkę, optymistów brak, a emisja zamknięta w całości.....C U D ???
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~ram [83.6.18.*]
    Pisz co chcesz, ale nie napisałem, że nie wierzy w spółkę. W niedawnym wywiadzie stwierdził, że "nie jest to twarda prognoza". Poza tym zejdźmy na ziemię, wszytko się bardzo przedłuża. Korea jeszcze testuje. Ciężko będzie to zrealizować chyba, że wszystkie zamówienia z lejka zrealizują się w jednym roku. :)
  • Re: Deeptech czeka na większe zainteresowanie inwestorów .... Autor: ~Crimson [79.144.19.*]
    Jesteście jak dzieci we mgle. Tu albo będzie będzie pełen sukces albo totalna porażka. Trzeba się liczyć z potencjalną katastrofą. I jeśli zakładasz taką katastrofę to sprzedajesz akcje tu i teraz po niezłym kursie i inwestujesz gdzie indziej. A jak pozytywnie oceniasz przebieg zdarzeń to zostajesz albo wręcz dokupujesz. Za dużo tu emocji o teorii spiskowych. Weźcie się w garść
[x]
XTPL -1,39% 70,80 2025-10-09 16:48:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.