Wykres wartości akcji w funkcji czasu ma format trójkąta symetrycznego, którego analiza techniczna prowadzi do wniosku, że nastąpi kontynuacja trendu, tj. wybicie z trójkąta w dół. Jeśli w najbliższym tygodniu kurs spadnie poniżej 5.90 zł, będzie to potwierdzenie mojej tezy, a więc kontumacji trendu spadkowego w kierunku 5-4 zł. Również analiza fundamentalna, pomimo względnej niewysokiej ceny tych akcji, z perspektywy wielu lat trzymania tego waloru prowadzi do wniosku, że jest to papier i firma śmieciowa, a inwestycja chybiona. Świat się zmienia i rozwija nowe technologie pozyskania energii, a ta firma widzi tylko węgiel i brnie w to bez opamiętania. Udział 10% w OZE jest kompromitacją! Straty i coraz mniejsze znaczenie na rynku. Żadnych pomysłów, które mogłyby zachęcić fundusze i inwestorów do zakupu papierów. Zastanawiam się, czy nie należy sprzedać ten walor pomimo strat i dokonać innych inwestycji. Posiadam wiele tys. akcji PGE i naście lat czekam na spodziewany wzrost ich cen. Na szczęście te zakupione w cenie 12-16 zł bezpośrednio od pracowników KWB Turów udało się sprzedać, ale później kupowałem już na giełdzie po 11-14 zł i te niestety pozostały w moim portfelu. Gdybym zarządzał tą firmą inwestowałbym w morską energetykę wiatrową i magazyny energii w formie przepompowni wody pomiędzy zbiornikami położonymi na różnych poziomach, czyli w tzw. elektrownie szczytowo-pompowe, a elektrownie węglowe stopniowo wyłączałbym. Przy okazji można by zagospodarować energię z prywatnej fotowoltaiki zmieniając żenującą sytuacje, w której ludzie zainwestowali w panele FV, a energia nie jest od nich odbierana. Oczywiście również inwestowałbym równolegle w sieci przesyłowe i energetykę atomową. A ta niekompetentna kadra kierownicza z nadania robi dobrze górnikom, którym obiecuje się górę pieniędzy za odejście z kopalni, a pomimo tego oni nie odchodzą i ciągle protestują. Zamiast podjąć radykalne kroki, zamknąć kopalnie i zaproponować górnikom pracę przy elektrowniach szczytowo-pompowych, to wydobywa się węgiel z pokładów 1 km poniżej gruntu z narażeniem życia górników, którego cena jest wielokrotnie wyższa od cen światowych (5 krotnie wyższa za 1 t niż w USA), a do tego należy dodać opłaty za emisję CO2 podczas pozyskania energii. Brytyjczycy, którzy zbudowali swoje imperium na węglu i stali, już 50 lat temu zrozumieli, że górnictwo stało się branżą schyłkową, a Żelazna Dama je zlikwidowała: do 1990 roku rząd Margaret Thatcher zamknął 115 kopalni. Jej następca John Major dokończył dzieła zamykając dalsze 55 kopalni pozostawiając przy życiu tylko kilkanaście z nich o najwyższej rentowności. W przeliczeniu na 1 t wydobytego węgla zatrudnionych w nich było 7 krotnie mniej pracowników niż obecnie w Polsce! A wszystko to po to, aby zdobyć głosy wyborców i władzę. W 2025 roku z naszych podatków zamiast na szkolnictwo, służbę zdrowia i obronę narodową przeznaczymy kolejne 9 mld zł dotacji dla górników. Te relacje ekonomiczne w przypadku węgla brunatnego wyglądają inaczej, jednak większość energii w Polsce powstaje ze spalania węgla kamiennego. Oczywiście nie można jutro zamknąć kopalni. Wymaga to realizacji dłuższego procesu dostosowania się oraz przejściowego zakupu tańszej energii od partnerów zagranicznych. Problem w tym, że od dziesiątków lat w Polsce nic się nie dzieje, a PGE nie jest stymulatorem, ani awangardą takich zmian. Czy w najbliższych miesiącach się coś zmieni? – niech każdy akcjonariusz odpowie sobie sam na to pytanie. Cena akcji jest wypadkową tej beznadziei. Zdaję sobie sprawę, że szereg osób posądzi mnie, że piszę to aby wpłynąć na obniżenie ceny i kupić tanio akcje oraz, że moja publiczna wypowiedź może godzić w mój interes, jako posiadacza dużej liczby akcji. Ale na to nie mam wpływu i do końca nie wiem, czy sprzedam akcje, skoro już tak mocna zadołowały i prawdopodobnie nadal będą spadać.
Dla mnie to kolejna produkcja zrozpaczonego shorta ktory widzi że coś idzie nie tak - miało spadać , drobni mieli być wystraszeni i powinni uciekać jak szczury - a tutaj nic z tych rzeczy. I nie bede mówił o merytoryce bo jest ona w tych postach żadna Pogonimy Shorta !!
widać wypociny licencjata ucznia błekitnego wiatru specjalisty od ekierki u cyrkla . jiz jak by na[isał że kurs PGE zależy od temperatury i pogody i zysku z wolumenu sprzedaży i zapotrzebowania na energię i zysków ciepłownictwa PGE to bym wiedział ,że fachowiec .
Oj czlowiecze, też na co mnie technika, jak cepy mam
W teorii to ładnie wygląda. Inwestować w el. atomową, wiatraki, panele itd. Pytanie tylko skąd wziąć na to wszystko kasę. Kto sfinansuje tak ogromne wydatki jeżeli rząd nie może pomagać spółkom.
Przez wiele lat energia z el. atomowej nie mogła liczyć na dofinansowanie z pieniędzy EU. Wybudowanie el. atomowej to jedno a infrastruktura wokół niej to drugie. I jeszcze jedna sprawa. W czasie gdy budowano el. atomowe w innych państwach robiono to szybko bo nie trzeba było robić przetargów, zabiegać o opinię środowiskową a zieloni byli bardziej przyjażni. Ale czasy się zmieniły. Samo przygotowanie trwa latami więc trzeba było zacząć budowę 15 lat temu. Na odejście od węgla mogą sobie pozwolić kraje które mają już el. atomową a nie my.
Stan w Czechach na 2021, mają 2 elektrownie atomowe, mają 26 elektrowni na węgiel, mają kopalnie. W 2021 tylko 10% energii zostało wyprodukowanych z wiatru i foto. Czechy mogły wybudowac 2 atomówki, mieć elektrownie na węgiel, mieć wiatraki i foto. Widać mądrość u nich że chcą dywersyfikiwac produkcję energii. A Polskę nie stać, jesteśmy biedniejsi od nich? Dla mnie widać wyraźnie że nie mieliśmy i nie mamy dobrych magikow od gospodarki. Mam wrażenie że ktoś blokuje i blokował wybudowanie atomówki w Polsce, a jak coś miało dobrego powstać to zablokowano KPO. Blokowane przez wiele lat budowę portu lng. Widać jak Polacy zwracają się przeciwko Polakom, idą po pomoc na zewnątrz, tak jak w czasach zaboru. Teraz dowiedziałam się że Biden zaliczył Polskę do drugiej kategorii, a to będzie miało negatywne przełożenie na gospodarkę, dotknie też pge, bo wszystko jest powiązane
A pomyślałeś może że póki śa wybory i potrzebne głosy, to nikt nie zdecyduje się na zamykanie kopalni i elektrowni? I decyzje już są ale czekają ?
To jest spółka polityczna a nie komercyjna.
A ja tam widzę odwróconą głowę z ramionami i to w dość rozległym czasie. Jak się potwierdzi może być to duże wybicie w kierunku północnym. Czas pokaże.