a co mnie Soft interesuje? Nie mam ani 1 akcji SBE i mam tylko INM stanowiący na dziś ok 17% mojego portfela. a z obserwacji ci powiem, że forum softa czyli ty, src, Obserwator i inni to dawcy kapitału i do czasu aż wy tutaj z akcjami jesteście nie kupię nawet 1 akcji SBE :) Już o tym pisałem i to chociażby z powodu plucia na InventionMed i nawet jakbym miał z tego powodu stracić to tego nie zmienię. Wolę dokupić Invention i po 30 i po 40 groszy jak będzie trzeba a SBE nie tykam
Wychodzą raczej wychodzili bo są młodzi i niecierpliwi. 30 pokoleń się tu takich przewinęło od 08... Każdy stracił trochę i jesteśmy tu gdzie jesteśmy. Wchodzą najstarsi inwestorzy. Nie czekają już na 01 bo 01 nigdy nie nadejdzie, a jeśli o tym pisali to tylko po to żeby zapakować. I tak już pakują od grudnia '22 i się tym nie chwalą lecz straszą 01. Kupowali od straszonych których obecnie już tu nie ma. Pozoracja obrotów że niby gruby wychodzi bo papier bez wartości trwa, ale starzy się tego nie boją bo wiedzą co jest grane. Z tych ruchów grubego starzy nieznacząco korzystają. W jakim stopniu wie gruby po każdej sesji. Pozdrawiam.
Musiałby mieć za co kupić. Choćby 400 tys. a steve2 fantazjował tu że chce kupić 4 mln akcji. Znasz powiedzenie, że krowa która dużo ryczy daje mało mleka? No właśnie, to ten przypadek.
Bajkopisarz steve2 pojawił się na forum wydmuszki Invention i napisał, że to ciekawa spółką a biurowiec się sam finansuje z wynajmu parteru. Kolego steve2 a co z klejnotem Softblue? Kiedy początek rajdu na 3 zł? Czy już kupiłeś 4 mln akcji?
Zaczynam wątpić że jesteś ze spółdzielni, tak słabo piszesz...
Ja nie wiem czy ty masz słabą pamięć czy nie potrafisz czytać... przecież wyraźnie mówiłem że 4 mln akcji kupię tu w trakcie windy do góry bo teraz po prostu się nie da - nikt już nie sprzedaje. I to też już pisałem wielokrotnie. Każdy kto tutaj czyta czyta również tam i widzi co pisałem że "wpadłem poczytać forum" i mam ochotę zaczekać na 0,12 co "jest moim marzeniem ale po 0,18 już też wezmę". To co skubię na poziomie który tam teraz jest to czysta kosmetyka. Może zauważyłeś że pisałem tam też przed sesją o MDG. I co tam się dzisiaj dzieje? Pisałem też o nim tutaj. No? Co teraz powiesz?
O MDG pisałem o 7:40. Wszyscy mają na talerzu podane jaka jest twoja wiarygodność a jaka jest moja. Rajd będzie niedługo i wtedy znowu się wszyscy przekonają co jest warte twoje pisanie.
Twoja wiarygodność jest taka jak w przeboju Lady Pank "Mniej niż zero". Najpierw wiele razy pisałeś, że to słaba spółka i kurs leci na 0,1 zł i nagle SBE stało się klejnotem wartym co najmniej 3 zł/akcję. O jakiej wiarygodności ty tutaj piszesz bajkopisarzu bez kasy?
Ty mi mówisz że moja wiarygodność jest zerowa bo Lady pank miał taki przebój i że pisałem o 01? Przecież już ci tłumaczyłem dlaczego tak pisałem ale to do ciebie nie dociera... Albo inaczej : dociera tylko ty po prostu nie masz innego argumentu więc jesteś zmuszony walić tym samym młotkiem jedno i to samo. Przypomnę że ty pisałeś że budynek przynosi straty a fakty są inne bo jest wynajem. Nie odniosłeś się do wzrostu MDG. Widziałeś tam o której o tym pisałem? Nie godzinę po rozpoczęciu sesji tylko o 7:40. Czyli to o czym ja piszę to rzeczywistość a to o co ty zwykła demagogia na zasadzie "ja mam rację bo mam rację". Stąd wszyscy inwestujący mogą wywieźć co tu się będzie działo : czy to co ty mówisz, że nie będzie wzrostów, czy to co ja, że wzrosty będą bo jest to oparte na mocnych przesłankach.
Skoro mam akcje SBE to znaczy, że zakładam że wzrosty kursu będą ale nie zgaduję kiedy to nastąpi ani tym bardziej o ile może wzrosnąć. Nikt tego nie wie za wyjątkiem Ciebie i Twoich absurdalnych prognoz. Jak to wyłączyłeś, że tutaj będzie min. 3 zł? Zdajesz sobie sprawę, że piszesz farmazony? Myślisz, że ktoś poważnie traktuje takie zgadywanki na poziomie ucznia z piątej klasy podstawówki. Ja też chciałbym, żeby kurs odbił zdecydowanie w górę ale nawet poziom 1 zł to byłoby dużo jak na taką przeciętną spółkę jak SBE w dodatku powiązaną kapitałowo z mocno zadłużonym i upadającym start-upem Invention.
No przecież to nie jest dokładne wyliczenie lecz szacunek. Mam jeszcze jeden kiedyś będzie 20.Taaak!
Skąd mi się to bierze? Ano stąd że spółka będzie autorem projektów używanych w wielu branżach gospodarki i po to została powołana. A więc jest mega przyszłościowa.Wartość zaplecza które już powstało a więc budynku CBR będącego fundamentem dużej działalności nam o tym coś mówi. Ktoś wydał na jego budowę ponad 40 mln. Tak? A ostatnio ktoś zaufał i dał milion dotacji w tak ekstremalnie niesprzyjającym środowisku który ostatnio mamy. Tak? Czyli nikt nie zrezygnował z realizacji swoich planów. Co stoi głębiej za działalnością tej spółki nie mogę powiedzieć, ale to jest ważny czynnik. Polemizuj ze mną dalej to już tu nic nie nazbierasz, a przecież o to ci chodzi prawda? Pozdrawiam cię.
CBR w części będącej własnością SBE wydali na budowę ok 13 mln a nie 40 mln .40 mln to ta większa cześć należąca do INM oddzielona pierzeją przeszkloną pod którą jest szlaban i wjazd na parking z tyłu obiektu
na cała ciemna cześć to SBE to jasno/ciemna do INM
natomiast co do Obserwatora to amatorszczyzna więc szkoda z nim dyskutować na jakiekolwiek argumenty. jak miał akcje INM to pisał inaczej, teraz nie ma bo kupił akcje SBE to pluje w złości na Invention i to tylko pokazuje kim on jest. To słaba osoba z kompleksami, bez kasy i bez wiedzy
Akcjoinm: trzeba było kupić pakiet Hipower jak pisałem w połowie grudnia. Ja kupiłem po 0,45 zł a na dziś kurs HPE wynosi 0,75 zł. To rzeczywiście przyszłościowa spółka branży wodorowej. Wczoraj w siedzibie HPE był wiceminister. Czy to może mieć znaczenie na przyszłość? Czas pokaże. A jaki wysoki urzędnik państwowy był w siedzibie Invention?
Obserwator a trzeba było sobie kupić Mercator po 5 i oddać po 700, a trzeba było kupić Columbus po 2 a oddać po 102, a trzeba było kupić 4Massa po 0,15 a oddać po 4,24…..i tak bym do rana pisał Obserwatorze podając wzrosty nie marne 100% tylko od 3000% do 20000%. Skończ się ośmieszać Obserwator bo nudzisz mnie już :)))
Abstrahując już id tego, że po fakcie to możesz sobie pisać tak jak technik-at lata po wszystkich spółkach gdzie coś się dzieje, pisze na wątkach, które dla niego wygodne i tylko zarabia. A jak mu udowadniam kłamstwo to w nerwach na forum INM pisze dyrdymałki myśląc, że ma to na coś wpływ :))
Ja na to patrzę trochę inaczej. Niech sobie Mr Obserwator pisze. Przecież dla mnie i dla Ciebie to świetna okazja żeby po raz n-nty wyeksponować zalety softa. Musisz go zrozumieć, każdy chce nazbierać i każdy chce zarobić a tu wyskrobanie czegokolwiek jest już b.trudne, więc ja go nie potępiam.
No ale Ty, dlaczego nie bierzesz softa, te spółki są w finansowej synergii - jedna drugą wspiera bo są wzajemnymi właścicielami. Ja dlatego zacząłem na razie obserwować tam trochę wasze wpisy, ale też i skubię delikatnie.
Co do kosztów budowy : cały budynek kosztował około 46 mln w całości za środki SBE. INM jeszcze pożyczki nie zwrócił ale przecież prędzej czy później zwróci i Soft na tym jeszcze zarobi. Projekty obóz spółek nie są zarzucone wszystko jeszcze przed nami. Obserwator zdaje sobie z tego sprawę i dlatego tu jest. Za kilka lat będziemy z siebie zadowoleni że nie zniechęciliśmy się do tych akcji.
Andrzej Mogielnicki dobrze znał życie jak pisał tekst do przeboju Lady Pank "Mniej niż zero". Jakby przeczytał bzdury, które tutaj wypisuje dwóch golasów bez kasy akcjoinm i steve2 to by się pewno zdrowo uśmiał.
Zrobiłeś na mnie wrażenie przypominając znowu przebój Mogielnickiego "Mniej niż zero". Widzę że Twój ulubiony. Często go słuchałeś? I niczego Akcjonim'owi ani mi nie sugerujesz w związku z tym? Nie używasz tego do wycieczki osobistej żeby wywrzeć presję żebyśmy zmienili poglądy na temat Softblue albo żeby nam dokuczyć? Ale większe wrażenie na mnie zrobiła Twoja dywagacja nt.Mogielnickiego że nie czyta naszych wpisów. Mocne, muszę przyznać. Niestety na moją optykę nt.SBE nie będzie to miało wpływu a akcjonima przy mnie nie musisz atakować, bo On i tak nie ma tego waloru i nie chce mieć co klarownie wyraził.Ja dalej będę pisał to co bardzo przeszkadza Ci żeby dokupić co udowadniasz częstą obecnością. Będę tak robił też dlatego że istnieją powody o których wspominałem Ci wyżej. Ty nie chcesz tego zaakceptować, i ja to rozumiem, ale gdzie byłeś od '22-go gdy ja zacząłem zbiórkę pisząc przez cały ten czas że będzie niżej żeby zebrać? Był na to czas który właśnie minął.
I jeszcze jedno: pooowiedz mi, bo nie chcesz się do tego odnieść, czy wciąż uważasz że budynek przynosi straty? A co sądzisz o dotacji którą ostatnio soft dostał w wysokości 1mln? I wreszcie o dodatnim saldzie gotówki które posiada na swoich kontach? Merytorycznie... merytorycznie kolego. Porozmawiajmy merytorycznie. Wiem jakie to jest dla Ciebie trudne, bo deficyt argumentów potwierdzających, jak uważasz, nijakość i słabość tej spółki, jest bardzo duży. Pogłówkuj może coś wymyślisz, byle było prawdziwe a nie wyssane z palca.Tyle.
I spokojnie wyczekujemy wzrostów w stronę 3 co odwzoruje wartości które spółka już posiada zanim uruchomi pełną działalność i odzyska kilkadziesiąt milionów pożyczki udzielonej INM.
Coś tak właśnie mi się wydaje. Ale na razie zamilkł, chyba już zakończył trollowanie bo sam uznał że to nie ma sensu. Może złapał moralnego kaca od tego kłamania i docinania...
I ma rację, bo w ten sposób sobie do wora nie nadogoni bo to mało przekonujące.
No ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło : przypomniał mi o Hipowersa.
Trochę szkoda że nie upilnowałem tam tego dołka, bo generalnie spółka przyszłościowa. Nie tak jak tu, ale też. Dzięki Obserwator, choć adresowałeś nie do mnie.
Dziś tu obrocik na wzroście niezgorszy...To co? Powoli do góry?
Ja uczciwie i po koleżeńsku rekomendowałem w grudniu Hipowersa kiedy kurs formował dno na poziomie 0,4 zł. Kupiłem też pakiecik Pepco ale po kilku dniach sprzedałem i dokupiłem HPE i Softblue po 0,268 zł. Dzisiaj obroty na SBE były w miarę przyzwoite ale do rozpoczęcia tutaj mocniejszego odbicia obrót na sesję powinien wynosić kilkaset tysięcy zł. A peroniarz akcjoinm został z workiem makulatury i nadal liczy na cud.