raport OK -troszkę się go obawiałem bo baza ubiegłoroczna była wysoka ale i tak udało się go przebić. nie ukrywam że mimo obaw to po cichu i tak liczyłem na więcej czyli 34-35mln
co do zakupu nieruchomości za prawie 30mln trudno się na razie odnieść za mało danych żeby to ocenić, nie wiemy ile płacili za wynajem- myslę że moze się to równoważyć -wynik na przyszłe raporty powinien być niewelki z tendencją do poprawy jak zaczną spadać stopy procentowe
raport za grudzień dobry choć mógłby być lepszy bo mniejsza marża i niewielki przyrost rdr, natomiast cały IVkw wygląda lepiej niż zeszły rok i zysk też powinien być większy myślę że całoroczny zysk może przekroczyć 11mln
spadek kursu od października o 25% jest związany pewnie z tym że dywidendy nie zobaczymy przez lata a zapowiedzi prezesa o skokowym przyroście rentowności nikt nie wierzy
nie wiem pod co teraz będzie grane przez najbliższy czas sprzedaż w styczniu 24 była bardzo wysoka a w lutym bardzo niska więc dopiero w marcu można oczekiwać na coś pozytywnego , a po drodze mamy wysoki kurs dolara...
dobra wiadomość to że wzięli kredyt na 22 a nie 29,5 więc 7,5mln z własnych wyłożyli i to pracuje już ( ale pewnie mogło być na naszą dywidendę)
co do marży o 2 % nizszej nie ma się co czepiać bo 67% to średnia roczna a grudzień ub. był pod tym katem bardzo dobry
co do dywidendy -nie powinna być zagrozona nawet z tego względu że spłata kredytu (1,5mln rocznie) rozpocznie się dopiero za rok nie wiemy ile wydawali na wynajem ale patrząc na budynek w geoportalu to wychodzi 5x473m2 co daje prawie 2400m2 przy sredniej najmu 25-30zł co najmniej 60tyś -rocznie 720tyś -połowa tego co przyjdzie im płacić
jeżeli dalej bedą się rozwijać to dodatkowy koszt 0,8-1mln rocznie to niewiele.
w raporcie jest wzmianka że kupno jest uzasadnione ekonomicznie pod katem rentownosci więc moze jednak wiecej płacili niż zakładałem.
najważniejsze to rozwój i wzrost miesieczny przynajmniej 8-10% r/r -jak to utrzymają będzie dobrze
średni koszt najmu za około 2000-2500m2 to co najmniej 100-120tyś/m-c https://www.otodom.pl/pl/wyniki/wynajem/lokal/pomorskie/gdansk/gdansk/gdansk?by=PRICE&direction=DESC&viewType=listing
wyglada na to że faktycznie zakup może się opłacić -zwłaszcza jak stopy zaczną spadać
Prezes już nie będzie kasować spółki za wynajem a Lemuria ma swojego w radzie nadzorczej wiec może być tylko lepiej. Ja czekam na gwałtowny wzrost rentowności.
Rzeczywiście pomyłka, wniosek o powołanie zgłosiło Patronado a nie Lemuria. Przeczytałem to co chciałem zobaczyć. Wprowadziłem siebie i innych w błąd za co przepraszam. Nie wiem czemu Lemuria nie wprowadziła swojego członka. Chyba ma do tego prawo bo ma więcej od 5% udziału.
Rynek ocenia, ma do tego prawo. Lecz patrząc okiem przedsiębiorcy kupowanie budynku na własny użytek tylko wychodzi firmie na +. Nie płaci za wynajem tylko spłaca kredyt. Po spłacie, jest miesięcznie niezłą sumę do przodu. Kolejną rzeczą jest to , że w takim budynku moz3 zrobić cokolwiek chce , może go dalej adaptować pod swoje potrzeby. Na zysk z akcji trzeba może będzie chwilę dłużej poczekać ale patrząc na wyniki to za nami bardzo dobry rok. I raczej patrząc na to co dzieje się chociażby social mediach to Esotiq zrobił mega przeskok co do jakości i ilości rolek z reklamami bielizny. Mocno poszerzył asortyment, wprowadził markę dla nastolatek. Kwestia czasu jak zainteresują się EAH inwestorzy. To jest oczywiście moje subiektywne spojrzenie. Jestem już tu 3 lata i uważam, że lepszej sytuacji w firmie niż jest teraz nie było.
Ja patrzę na to okiem akcjonariusza :-) kurs istotnie spadl, sentyment się mocno pogorszył. Mam być zadowolony?
Może w Excelu to się spina, może nie - nie wszystko wiemy. Dla mnie sam fakt, że jest to nieruchomość większościowego akcjonariusza prawie przesądza o tym dla kogo ten deal ostatecznie jest atrakcyjny. I nie jest to niestety Emitent. Cała reszta (jakieś opinie audytorów, lakonicznie uzasadnienia) to tylko mydlenie oczu rynkowi, który tak jak pisałem - nie kupił tej historii
dla Jawoszka kurs nie ma znaczenia - chyba, że wykorzystuje akcje spółki do zabezpieczenia innych swoich biznesów / kredytów - jeżeli nie to im niżej tym lepiej - może taniej skupić przez ESO z rynku. Wszystko zależy od jego potrzeb - będzie potrzebował kasę prywatnie to wypłaci dywidendę - jeżeli nie to nie, teraz zarobił na nieruchomości, którą od początku finansował ESO kilkanaście milionów więc nie będzie potrzebował dywidendy
i jeszcze jedno Najmy w galeriach denominowane są z Eur a te jest najnizej od 5lat dolar też ładnie pikuje marża może się poprawiać w najbliższych raportach
ps. BDM w ostatnim raporcie z tego miesiaca ocenia pozytywnie cały q4
VAT nie ma znaczenia bo go od razu odzyskują -tzn w dniu płacenia go -czyli 25tego każdego miesiąca te 1,8mln zostanie odjęte od należnej składki za styczeń czyli 25lutego a średnio płacą 5-6mln Vatu miesięcznie a w miesiącu zakupu nieruchomości ich płatność będzie pomniejszona o 1,8mln.
na razie nie ma raportu za cały rok ale ja liczę na 11-12mln zysku więc i tak zostanie
poza tym sam zysk netto nie jest brany pod uwagę przy wypłacie dywidendy bo liczy się też EBITDA a to zysk bez amortyzacji (amortyzacja to nie jest wypływ pieniędzy a koszt wcześniejszych zakupów środków trwałych które już dużo wcześniej zostały sfinansowane) Ebitda za ostatnie 4kwartały to prawie 34mln!!! Amortyzacja ponad 18mln
GUS opublikował dane odnośnie sprzedaży detalicznej i w kategorii "Tekstylia, odzież, obuwie" spadek r/r wyniósł 13,7% w cenach bieżących. Przychody Esotiq'u to +6% r/r. Jak cały rynek odbije to ta spółka będzie pokazywać kosmiczne wzrosty.
a dlaczego chętnych do zakupu brak jak spółka ma taką świetlaną przyszłość? Ktoś chce wyjść z małego pakietu i żeby sprzedaż1000 akcji musi spaść o 10%?
Ten kto zainwestował rok temu tylko dywindendzie jest lekko na minusie bo kurs spadł o ponad 7% - dla porównania indeks WIG Odzież wzrósł w tym czasie o ponad 31%!
Ktoś kto jest w tej spółce ze swoimi drobnymi traci wiarę w uczciwość osób zarządzających - brak jest transparentnej polityki informacyjnej. To jest spółka dla spekulantów a nie długoterminowych inwestorów, którzy liczą na uczciwe traktowanie
mała spółka - w rankingach popularności na samym końcu
na rynku i nie tylko giełdzie jest wiele okazji inwestycyjnych ale o ich cenie decyduje popyt.
jest wiele czynników decydujacych o cenie
Esotiq -kapitalizacja 70mln -Ebitda x2 -na "sprzedam biznes" jest wiele go.nianych biznesów sklepów odzieżowych bez marki wystawionych po cenie zdecydowanie przewyższających Ebitda x7
jak się trafi jakiś inwestor co będzie chciał przejąć markę to bez problemu zapłaci 2x tyle co teraz i to też będzie okazja.
dolar też już pikuje i lada chwila przebije 4zł -to też plus na kolejne kwartały a trzeba zauważyć że popyt konsumencki w tym roku powinien wzrastać- wzrosty płac czynsze też denominowane z Eur na plus na minus wzrost płacy minimalne -wyższe pensje dla pracowników -ale tylko pozornie bo i tak większość nie była na minimalnej ale jakieś tam podwyżki na pewno są.
Moim zdaniem warto trzymać do kwietnia do raportu rocznego -bo on wiele pokaże a wtym czasie poznamy szacunki za q1
trzeba jeszcze rozumieć z czego wynika ich wysoka EBIDTA, gdyby ESO było taką super okazją inwestycyjną to dawno by tu siedziały fundusze;
spółka ma potencjał ale niestety zawsze będzie drenowana przez głównego akcjonariuszu - przykład zakup nieruchomości - a pozostali dostaną lub nie ochłapy w postaci dywidendy;
dla mnie tylko spółka spekulacyjna - czekam aż spadnie w okolice 25 zł