Rada nadzorcza w spółkach publicznych składa się co najmniej z pięciu członków, powoływanych i odwoływanych przez walne zgromadzenie chyba że statut przewiduje inny tryb.
Ze statutu spółki: RADA NADZORCZA § 13 1. Rada Nadzorcza składa się z od trzech do siedmiu członków, w tym Przewodniczącego i Wiceprzewodniczącego. Z chwilą uzyskania przez Spółkę statusu spółki publicznej Rada Nadzorcza składa się z od pięciu do siedmiu członków, w tym Przewodniczącego i Wiceprzewodniczącego. 2. Członków Rady Nadzorczej powołuje i odwołuje Walne Zgromadzenie. 3. Członkowie Rady Nadzorczej powoływani są na okres wspólnej trzyletniej kadencji. 4. Rada Nadzorcza działa na podstawie Regulaminu, który zostaje uchwalony przez Radę Nadzorczą. 5. W przypadku śmierci lub złożenia rezygnacji przez członka Rady Nadzorczej przed upływem kadencji, pozostali członkowie Rady Nadzorczej mogą w drodze kooptacji powołać nowego członka, który swoje czynności będzie sprawować do czasu dokonania wyboru członka Rady Nadzorczej przez Walne Zgromadzenie, nie dłużej jednak niż do dnia upływu kadencji jego poprzednika.
Tam chyba zabite to deskami obecnie. Brak inf, brak powołań do zarządu i RN, brak operacji i brak jakichkolwiek odpowiedzi na maile ze spółki…no i ciągła „optymalizacja podatkowa” od miesięcy która się nie kończy…wygląda to z tygodnia na tydzień coraz gorzej…
§ 14 SKŁAD RADY NADZORCZEJ 1. Rada Nadzorcza składa się z od 5 (pięciu) do 7 (siedmiu) członków, powoływanych i odwoływanych przez Walne Zgromadzenie. 2. W skład Rady Nadzorczej wchodzi w szczególności przewodniczący oraz wiceprzewodniczący tego gremium. 3. Liczbę członków Rady Nadzorczej ustala Walne Zgromadzenie. W przypadku wyboru Rady Nadzorczej w drodze głosowania oddzielnymi grupami zgodnie z art. 385 KSH liczebność Rady Nadzorczej wynosi 5 (pięciu) członków. 4. Kadencja członków Rady Nadzorczej jest wspólna i trwa 3 (trzy) lata. 5. Poszczególni członkowie Rady Nadzorczej oraz cała Rada Nadzorcza mogą zostać odwołani w każdym czasie przed upływem kadencji. 6. Przewodniczący i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej są wybierani przez Radę Nadzorczą z grona członków Rady Nadzorczej. 7. Rada Nadzorcza, w skład której - w wyniku wygaśnięcia mandatów niektórych członków Rady Nadzorczej - wchodzi mniej członków niż liczba określona przez Walne Zgromadzenie zgodnie z ust. 3 zd. 1 powyżej, jednakże licząca co najmniej 5 (pięciu) członków, jest zdolna do podejmowania ważnych i skutecznych uchwał. 8. Jeżeli w wyniku wygaśnięcia mandatów niektórych członków Rady Nadzorczej, liczba członków Rady Nadzorczej danej kadencji spadnie poniżej minimum ustawowego, pozostali członkowie Rady Nadzorczej mogą w drodze kooptacji powołać nowego członka Rady Nadzorczej, który swoje czynności będzie sprawował do czasu dokonania wyboru jego następcy przez najbliższe Walne Zgromadzenie. 9. Członkowie Rady Nadzorczej dokonują kooptacji w drodze doręczenia Spółce pisemnego oświadczenia wszystkich członków Rady Nadzorczej o powołaniu członka Rady Nadzorczej na wakujące stanowisko
to na teraz mamy: 1. jednoosobowy zarząd... 2. ponad 5% Suwalskiego... 3. ewentalne NWZA
a z innej beczki: na stronie medinice.pl jest pokazane 19% FS Sanjeeva... to jak jest ma 19% czy poniżej 5% ?...
jah i co w związku z tym co napisałeś ? Ma być minimum 5 czy nie ? Muszą uzupełnić czy nie muszą ? Potrzebne jest do tego NWZA czy nie ?
Jeżeli chodzi o udziały to już się produkowałem na ten temat. Ma 19 i jednocześnie ma poniżej 5 :)
Poniżej stanowisko spółki : Odnosząc się do zmiany informacji wskazanych na stronie internetowej wyjaśniamy, iż została ona dokonana na podstawie informacji jaką posiada Emitent tj. akcje nowej emisji zostały objęte przez ww. podmiot, która została przekazana do wiadomości publicznej w ramach raportów bieżących.
odpowiedzi na Twoje pytania są w statucie... poza tym, sam wyżej, odpowiedziałeś na to....
na stronie Medinice.pl masz naspisane: 19% głosów na WZA...
więc zdecydujcie się w tym ICE jak jest... czy FR przekroczyła próg 15% czy nie....
moim zdaniem FR przekroczyła próg 15% i miała obowiązek o tym poinformować spółkę i KNF... a skoro spółka ma taką informację to ma obowiązek poinformować o tym rynek (może spółka nie ma infomacji pisemnej o przekroczeniu ? tylko prezez wie ze Sanjeev i jego FR przekroczyła :-)))))...
jeszcze raz - informację o przekroczeniu progu 15% (co jest potwierdzone tylko na ich stronie) a nie o objęciu emisji (bo o tym wiemy)... 5=5 19=19 5 nie równa się 19...
jah ostatni raz postaram się to wyjaśnić ale znając Twój tok myślenia i tak mi się to nie uda. Dla Ciebie "Twoja" wersja jest z jakiegoś powodu bardziej wygodna.
Zawiadomieniu zgodnie z art. 69 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, w ramach bieżących raportów ESPI, przedłożonych przez akcjonariusza podlega przekroczenie w liczbie głosów na WZ a nie sam fakt objęcia akcji. Spółka może umieścić taką informację (a nawet powinna) na stronie posiadając ogólnie dostępne dane ale nie jest zobowiązana (a nawet nie może) zakomunikować tego faktu za pośrednictwem ESPI bez otrzymania takiego zawiadomienia od akcjonariusza.
Na chwilę obecną PARMANAND Fundacja Rodzinna nie przedłożył zawiadomienia o przekroczeniu progów. Nie złożył bo formalnie progu nie przekroczył chociaż akcje posiada.
Akcje MUSZĄ zostać wpisane do KRPW , dopuszczone do obrotu i rozksięgowane na rachunki inwestycyjne. Zaksięgowanie akcji = przekroczenie progu , zawiadomienie i ESPI
Jeżeli aż tak bardzo interesuje Cię obecna sytuacja to proponuję (zamiast "punktowania") prześledź sobie ostatnie wydarzenia i sam wyciągnij wnioski. Wszystko masz właściwie na tacy. Nikt Ci nie napisze wprost o tym co się dzieje ale sam możesz mieć dość klarowny obraz. Zobacz kto i jakie podpisywał dokumenty, zobacz których podpisów brakowało i jakie były tego skutki, zerknij na protokoły z RN, prześledź wnioski w KRS, poczytaj statut w "mojej" czy też swojej ulepszonej wersji, sprawdź kogo już nie ma i "w czym robili". Sprawdź kto się pojawił, kto się "kręci" wokół spółki i w jakiej formule. Wszystko możesz sobie sprawdzić : składane wnioski, pełnomocnictwa, ESPI, zgłoszenie, uchwały itp. Do tego dołóż sobie konferencję, wywiady, informacje i kalendarium "produktowe" i już będziesz mógł zupełnie świadomie inwestować lub zaprzestać inwestycji.
Oczywiście możesz też swoim zwyczajem i w swoim stylu zapytać na forum.
tak, w srócie (mało mam dziś czasu na pisanie - sorry):
1. na jakiej podstawie (czym są "ogólnie dostępne dane" ?) spółka zamieściła info o 19% FR, skoro od października 2024 jest pod progiem 5% (dziwne te transakcje - 1,19 mln pakiety - 5% i 10 tysi na umowę i hyc pod próg i 4,85%) i może dzisiaj nie mieć ani 1 akcji,?...oczywiście prezes/spółka i FR to jedno, więc zakładam, że wie czy ma 0, czy 1 akcję, czy 4,99%, 5,00% czy 19%... myślisz, że takie przeprowadzenie tych transakcji wzbudziło zaufanie na rynku czy raczej odwrotnie ?...
2. nie ma "mojej, ulepszonej" wersji statutu - jest status ze zgłoszenia do Sądu i ze strony www, nie wiem skąd wziąłeś "Twój"...
3. lepiej, abym nie dokładał do treści Twoich wpisów konferencji, wywiadów, itp bo tu raczej jest wiadome, że gadanie, terminy to jedno a spełnianie tych obietnic to drugie...(na ostatniej konferencji prezes uniknął odpowiedzi na moje pytanie odnośnie ceny transakcji z kwietnia 2024, i jeszcze odnośnie tej transakcji - to było ponad 5% - nikt się nie ujawnił - wszystko poszło w pod progi ?)
też mi się wydaje, że powinno być info o przekroczeniu progów ale z drugiej strony po co prezes miałby ryzykować karę od KNF za brak komunikatu, czyli chyba ICE ma rację.
w tej kwestii Ice może mieć rację... choć wielokrotnie widziałem przy emisjach dużo wcześniej informacje o przekroczeniach przed informacjami o rejestacji w KDPW...
1. Już Ci pisałem ale Ty dalej nie rozumiesz. Na podstawie dostępnych informacji a tą informacją była umowa objęcia akcji nowej emisji. Nie możesz pojąć różnicy pomiędzy posiadaniem "kwitów" a praw do głosu i obowiązków w obu przypadkach. Na edukację i czytanie ze zrozumieniem jak widać jest już w twoim przypadku za późno. Co dziwnego w 1,19 mln + 10 tys ? Miał sprzedać i objąć 1,2 mln masz jakiś problem z liczeniem ? Bardziej powinien Cię zastanawiać podział tego tortu i to gdzie ten papier trafił ale Ty masz inne potrzeby informacyjne. Przy odrobinie chęci 4 nabywców pakietowych możesz bez problemu zidentyfikować, 10k było dla inwestorów "telefonicznych", tu nawet się przewinął "kolega" jednego z uczestników forum.
Przeczytaj (ze zrozumieniem) Art.19 ust. 3 MAR to będziesz też wiedział czy FR może już nie mieć akcji. Jak już chcesz spekulować to bardziej przeanalizuj czy FR może sprzedać te 1,2mln przed rejestracją.
To, że kiedyś coś tam widziałeś niczego do tematu nie wnosi. Czym innym jest podanie a czym innym obowiązek. FR mogłaby poinformować o przekroczeniu ale nie ma takiego obowiązku na dzień dzisiejszy i tego nie zrobiła.
2. Fakt, cytowałem statut obowiązujący w dniu powołania obecnej RN (tak mam niestety pospinane opcje) ale bardziej mnie interesował powód rezygnacji niż termin nowego powołania. Każdy wie z jakiego powodu statut został zmieniony ale akurat w punktach o których pisałem zmian znaczących dla sprawy nie było. Dalej jest minimum 5 co zresztą regulują przepisy i dalej RN może powołać nowego członka bez NWZA. Za chwilę dostaniesz informację o uzupełnieniu i będziesz spełniony. Ja swoją ciekawość w tym temacie już zaspokoiłem.
3. Może lepiej niczego nie dokładaj. Dokładanie ma sens przy jednoczesnym logicznym myśleniu i rozumieniu pewnych mechanizmów. Coś z myśleniem pójdzie nie tak i później będziesz miał pretensje do mnie i reszty świata. Trzymaj się swojej teorii a jeżeli czegoś nie wiesz zapytaj alicję :)
Pytania trzeba umieć zadawać a do tego należy mieć świadomość na które pytania mogą być udzielone odpowiedzi. Dramatem byłoby gdyby ktoś na te Twoje pytania o transakcję z kwietnia odpowiadał. Pytania "komu sprzedałeś" , "dlaczego" itd. można zadawać kolegą z pracy przy piwie a nie prezesowi spółki giełdowej na publicznym czacie. .
Temat spółek, pieniędzy i zaufania to osobna kwestia. Osobiście nie mogę narzekać na komunikację ze spółką co nie znaczy, że jej bezgranicznie ufam.
Na tym kończę swoją twórczość na forum, swoje i tak już "wiecie".