• ilosc sprzedarz Autor: ~jarek84 [91.225.135.*]
    Ile wg Was musi sie sprzedac kopi DM ( ceny niestety nie znamy), Zeby akcje na dluzej byly w przedziale 4-6zl?
    100 tys kopi wystarczy?

• Re: ilosc sprzedarz Autor: ~Real2 [37.47.109.*]
    Tutaj każda dobra podkreślam dobra gra i lepsza od pozostałych paści wyniesie kurs
    Co do wyceny kursu wszystko zależy od szumu wokół samej gry i pozycji na Steam
  • Re: ilosc sprzedarz Autor: ~src [83.26.197.*]
    4 Ziko to niecałe 30mln kapitalizacji. Jeśli pójdzie 100k kopii to trzeba liczyć 3mln zł na czysto dla jujubee minimum.
    Później doliczyć coś za reala 3 choć tu już bym na jakiś szal nie liczył ale zawsze jakieś kilkaset k wpadnie.
    Szkoda, że spółka tak leciała w bambuko w produkcją gry. stawiam, że większość czasu z tych wszystkich lat to nic się nie działo i dopiero kasa od 101xp dała kopa produkcji.
    Patrząc na demo to ciężko uwierzyć że to tak długo mogło trwać
    To nie otwarty świat jak w wieśku by dłubać lokalizacje itd
    No ale finalnie zmierzamy do premiery i oby w końcu jujubee pokazało że coś potrafią. Ja mam w sumie dobrą średnia bo 1.65 i liczę na 3.xx przed premierą
  • Re: ilosc sprzedarz Autor: ~jarek84 [91.225.135.*]
    jezeli kilka osob tylko to tworzylo, to sie nie dziwie. ( mi tylko prejscie w3 zajelo rok haha, )
    tez mi sie wydaje ze pewnie 3.xx zobaczymy, moze nawet 4 ziko. :)
    Podejrzewam ze demo bardzo okrojono ( glosy, grafika) tak jak kiedys ww3- wersje testowa.
    no i mamy maly glimps tego ze wybory zmieniaja fabule- a to juz zwieksza playability a lot.
  • Re: ilosc sprzedarz Autor: ~Pedro [95.214.216.*]
    Będzie otwarty świat przecież to z opisu nawet wynika, demko to tylko tutorial.
    Budżet gry 1-2 miliony, przy cenie 30 euro to 15 euro netto daje od sztuki czyli do zwrotu na zero potrzeba jakieś 20-25 tys sztuk. Każde 16 tys sztuk sprzedane to milion netto przychód. Kwestia wyestymowania ile w pierwszy rok zejdzie. Wg Gamalytic w pierwszy miesiąc może zejść 100 tys sztuk ale pewnie wishlista się jeszcze napompuje przed premierą skoro teraz w 1 dzień napompowało 2 tysiące i widać cały czas liczna followers rośnie.
  • Re: ilosc sprzedarz Autor: vacarius [31.60.109.*]
    7 ostatnich kwartałów na plus. A więc spółka jest oszczędna jak żyd gdy kumpel żyda przychodzi pożyczyć pieniądze. Jak oni to zrobili gdy nawet nie mieli udanej premiery? Oszczędność! Ja też mam dochód mniejszy od swoich kolegów ma mam dużo więcej majątku niż oni. Nigdy nie zarabialem jak górnik a mam majątku 100 razy więcej od mojego znajomego górnika który niemal ciągle pracuje. Jak bym ja sam np zrobil grę to mi by wystarczyl peak 30 na premierę. A potem 5 osób w miesiacu jak kupi to mam jakiś grosz na piwko. Ale samemu trzeba rejestrować firmę bo mam teoretycznie staly dochód. Albo sprzedać grę wydawcy i zgarnąć kasę na raz. Ale gdy sprzedam grę to gdy okaże się chitem to nie ja zostanę melionerem tylko ten komu sprzedam. Prawdopodobie jak bym zrobil grę to moim wydawcom byloby Jujubee. Tylko ja bym się z nimi raczej umówil tak dają mi kasę rok po premierze na raz ze sprzedanych kopii a potem to już gra należy do nich finasowo a moje jest tylko nazwisko twórcy.
  • Re: ilosc sprzedarz Autor: ~jarek84 [91.225.135.*]
    2 podejscia musialem zrobic vacarius zeby wszystko przeczytac- Prosze pisz krocej,
    Ale fakt wydawca moze zarobic wiecej niz jjb, - i to smutne niestety jest.
  • Re: ilosc sprzedarz Autor: vacarius [31.60.109.*]
    Dnia 2025-01-06 o godz. 21:26 ~jarek84 napisał(a):
    > 2 podejscia musialem zrobic vacarius zeby wszystko przeczytac- Prosze pisz krocej,
    > Ale fakt wydawca moze zarobic wiecej niz jjb, - i to smutne niestety jest.

Nie do konca. Ja jako ktoś kto nie ma dzialalności gospodarczej boję się umów które mi zrobią staly dochód. Bo wtedy muszę taką dzialalość zakladać. A JJB ma dzialalność. Oni się nie boją stalego dochodu i mogę podpisać umowę na lata dzielenia się kasą z wydawcą. Co np mi jako jednoosobowemu twórcy gier który nie ma dzialalości jest nie na rękę. Ja jako jeden czlowiek wolę dostać na raz kasę za grę. No chyba ze po roku gra jest tak super ze jednak wolę stalu dochód i otworzenie dzialalności. Pewnie idzie taką umowę podpisać Jak lipa to za rok od wydawcy raz a jak jest coś wartego otwierana dzialalności to staly dochód. Ja to piszę jako jednoosobowy twórca gier.
  • Re: ilosc sprzedarz Autor: ~src [83.26.197.*]
    Najpierw wydawca musi pokryć swoje koszty a później pewnie 50/50
[x]
JUJUBEE -5,17% 0,55 2026-05-14 16:13:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.