• Jaki przychód Q4? Autor: ~jarek [83.4.2.*]
    Czego spodziewacie się w Q4? Żadnych znaczących premier nie było, więc mi wygląda na najsłabszy kwartał w tym roku i to wyraźnie. Wygląda mi to na 60 - 70 mln zł.

Za to rentowność powinna wystrzelić bo nie nastąpi rozpoznanie kosztów produkcji + odwrócenie ujemnych różnic kursowych na dolarze. Pewnie netto wyjdzie 27 - 32 mln zł.

PS: nie uwzględniam odpisów, które mogą ostro to pociągnąć w dół, co nie ma w sumie żadnego znaczenia znaczenia.
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~Galdan [31.0.1.*]
    Premier może nie było ale back catalogue się sprzedawał na dwóch wyprzedażach. W tym najmocniejszej czyli winter sale.
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~PrawdziwyPolak [195.14.27.*]
    House Flipper - Dine Out DLC wyszło 26 listopada 2024, ja kupiłem córce cały zestaw za 242,22zł przeceniony z 628.90zł .
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~Myślący [31.0.23.*]
    Gry kupują głównie chińczycy amerykanie i ruscy natomiast Polacy są słabi i mało kupują, jak byś zapytał tutaj na forum ilu kupiło chociaż jedną grę PLAYWAY to byś wiedział o czy mówię, inwestują i chcą żeby playway szedł do góry ale sami gier nie kupują, nie wiem czy byśmy tutaj nazbierali wśród akcjonariuszy chociaż 5% takich co zrobili zakup chociaż jednej gry tej spółki, a w grupie to wypuściła przynajmniej 1 tysiąc gier więc jestem w czym wybierać.
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~Myślący [31.0.23.*]
    Niestety Polacy bardzo mało kupują gier, gdybyś spytał ilu akcjonariuszy playway kupiło grę od playway to nie wiem czy byś nazbierał chociaż 5%, tak to już jest akcje kupują, ale gry już niekoniecznie, ale każdy liczy że kurs wzrośnie.
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~PrawdziwyPolak [195.14.112.*]
    Car Mechanic Simulator powinien mieć premiere w 2025 roku co jest zawsze motorem napędowym wyników play way, oraz w tym roku powinna zostać wydana gra 30 Days on Ship. Aktualnie gra znajduje się na 121 pozycji w rankingu gier z największą wishlistą na Steam. Pod te dwie gry powinna być jazda na kursie playwaya.
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~Galdan [37.109.144.*]
    Informacja od prezesa Frozen District
    Ilość sprzedaży od 26.11.2024
    - ponad 78,8 tys. sztuk brutto HF Dine Out (70k PC + 8,8k konsole)
    - ponad 83,5 tys. sztuk brutto HF Pets + Farm (66k PC + 17,5k konsole)
    - ponad 19,25 tys. sztuk brutto HF Pop Art (17,5k PC + 1,75k konsole)
    - ponad 8,4 tys. sztuk brutto HF Party
    - ponad 820 tys. sztuk brutto HF1 podstawka (740k PC + 80k konsole).
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~Galdan [37.109.144.*]
    Przepraszam. Frozen Way
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~Inwestor1 [79.186.110.*]
    Ja za IVQ2024 spodziewam się nieco niższych przychodów niż za IIIQ2024, choć jednak dwa okresy wyprzedażowe na Steam bo Jesienna wyprzedaż i Zimowa wyprzedaż plus dodatkowo Publisher Sale Frozen District i premiera Dine Out DLC mogą jednak trochę poprawić ten wynik i kto wie czy przychody za IVQ2024 jednak nie będą wyższe od tych za IIIQ2024. Do tego takie mniejsze premiery jak: Recycling Center Simulator, Astrometica, Laundry Store Simulator, wyjście Simrail z EA, Gunsmith wyjście z EA też trochę powinny dodać przychodów. I pewnie jakieś wyprzedaże na konsolach też były a gier na konsole w GK PLW też z roku na rok coraz więcej.

Na poziomie zysku operacyjnego też raczej bym się spodziewał wyniku zbliżonego do wyniku za IIIQ2024.

Jak zwykle największa niewiadoma to zysk netto, bo nie wiemy jakie będą odpisy. A ostatnie dwa lata pokazały że zysk netto w IVQ był najniższym kwartalnym zyskiem w danym roku.

Natomiast moim zdaniem ważniejsze są przyszłe wyniki a nie te historyczne. A przyszłe wyniki to przyszłe premiery a tych w 2025 roku wygląda na to że powinno być sporo. Te najważniejsze moim zdaniem i na które ja czekam to:
    - CMS2025,
    - 30 Days on Ship (oby udało się w tym roku),
    - Holstin (oby udało się w tym roku),
    - Gold Mining Simulator 2 (oby udało się w tym roku),
    - Exekiller (oby udało się w tym roku),
    - Ultimate Hunting , (oby udało się w tym roku),
    - Used Cars Simulator,
    - Tank Squad,
    - Builders of Egypt,
    - Vampire Clans,
    - SWAT Commander,
    - Celestial Empire,
    - Survival Machine,
    - DLC do UBOAT, Contraband Police, CMS2021, Ship 2, CSC, Thief 2, Gunsmith
    - House Flipper 1 Remastered,
    - Honeycomb,
    - Animal Shelter 2,
    - Photography Simuator,
    - Deconstruction Simulator,
    - CO-OP DLC do House Flipper 2 (bezpłatne ale powinno podnieść oceny i sprzedaż)
    - Contraband Police na konsole,
    - Crime Scene Cleaner na konsole,
    - Simrail na konsole.

To tylko te najważniejsze moim zdaniem. A premier gier powinno być jeszcze kilkadziesiąt więcej w tym pewnie od deweloperów z Turcji ponad 10 i trochę gier na mobile od Digital Melody.

• Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~jarek [83.4.3.*]
    W końcu jakiś post z którym można dyskutować.
    No ja właśnie ze względu na wyprzedaże jestem sceptyczny co do przychodów. HF, Thief i parę innych gierek sprzedawane za 10 % podstawowej ceny po prostu nie wykręci super przychodu. Szansę na wyrównanie przychodu z Q3 oceniam na 10 %. Szansę na wyrównanie zysku netto (bez odpisu) oceniam na 20 %. Realistyczne wartości (60 - 70 % szansy na wykonanie) w bazowym poście.

Boję się że CMS2025 podzieli los HF2. Brak DLC w D1 nie spowoduje mega pompy sprzedażowej, no ale to już zależy od scope wersji bazowej. Poczekamy zobaczymy.

Holstin to może być turbo hit, to jaką społeczność zbudowali wokół takiej gry pierdółki budzi szacunek. Minus za niski udział w Sonka.
    Builders of Egypt to moim zdaniem hidden gem, który może mieć sprzedaż najgorszą w Q1, a z każdym kolejnym kwartałem może się rozkręcać, bo ludzie będą szukali takich tytułów które są "hard to master".
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~PrawdziwyPolak [195.14.112.*]
    Na playway będzie gruba dywidenda przy tej cenie kursu sądzę że spokojnie miedzy 10-15% więc będzie naprawde grubo plus wzrost kursu więc wcale się nie dziwie że ludzie kupują akcje.
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~Ja [85.221.150.*]
    Mówiłem, że będzie gonienie króliczka
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~aaaa [79.185.233.*]
    Robi się ciekawie, bo pojawia się coraz więcej głosów, że dolar będzie silny przez cały rok, to może dać dodatkowe z 10% do spodziewanych i tak niezłych przychodów. IV kwartał to historia, co się miało wydarzyć, to się wydarzyło, raczej pozytywnie. Patrzmy na styczeń. Nie spodziewam się wiele po styczniowych grach, ale nie żeby one były jakieś istotne. A jak ktoś mówi, że plw nie ma znaczącego tytułu to nie wiem o co chodzi. No nie ma, bo nigdy nawet nie było budżetu na taką produkcję i długo nie będzie. Słaby trolling zawsze modny?
  • Re: Jaki przychód Q4? Autor: ~Galdan [77.254.119.*]
    Całą serię CMS nazwałbym znaczącą. W tym roku może wyjdzie kontynuacja. A co do gier ciekawszych to dzisiaj wychodzi BOE. Wprawdzie sam już nie mam zbyt dużych oczekiwań wobec tej gry ale może nas zaskoczy. Bardzo stara wishlista i długo walczyli z bugami.
[x]
PLAYWAY 0,54% 278,00 2025-10-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.