• lekcje z przeszłości? Autor: ~sens [80.238.115.*]
    Sytuacja jest zmienna, oczywiście i nie da się wejść dwa razy do tej samej rzeki, ale jakieś punkty odniesienia da się wyłuskać z przeszłości. W 2021 roku Famur (jeszcze przed zmianą nazwy na Grenevia) ogłosił skup akcji własnych po 2,5 zł. Chcieli skupić prawie 28 mln akcji, a zgłosiła się garstka chętnych, bo skupili tylko mniej niż 83 tys. Po ogłoszeniu skupu kurs akcji wzrósł, a po zakończeniu skupu, cena akcji urosła do 3,5. Czy podobnie będzie tym razem?
    W marcu 2024 chwalili się w wywiadzie, że na zieloną transformację - zgodnie z nową strategią rozpoczętą z końcem 2020 roku - wydali już 1,5 mld, czyli o wiele więcej niż obecna kapitalizacja giełdowa. Czy to były pieniądze wyrzucone w błoto, czy jednak inwestycje, które zaraz zaczną procentować? Ostatnio też uzyskali spore finansowanie, którego zwykle nie uzyskuje się bez twardych papierów i wiarygodnych perspektyw. A tymczasem cena akcji jest obecnie na tym samym poziomie, co 10 lat temu... Inwestuj długoterminowo, mówili ;)
    Są też bardziej niepokojące lekcje z przeszłości głównego właściciela, jak np. śliski delisting Primetechu.
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~As [83.28.251.*]
    Nawiązując do primetecha. Tam przez parę lat spółka przynosiła straty. Póki co Grenevia przynosi dobre zyski.
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~sens [80.238.115.*]
    To prawda, że Grenevia przynosi dobre zyski, choć wydaje się, że podjęto już sztuczne starania, żeby najbliższe wyniki były słabsze - wykupienie od głównego właściciela akcji są właśnie takim sztucznym staraniem. Ale rozumiem, że na poważnych inwestorach nie zrobi to żadnego wrażenia. Główny właściciel mógłby nieco przystopować z wątpliwymi metodami, bo to podważa jego wiarygodność - coś tam chyba czytał o społecznej odpowiedzialności biznesu, nawet się tym chwali, więc mam nadzieję, że nie słowem, a czynem wykaże, że cokolwiek zrozumiał z lektur i szkoleń.
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Hary [31.0.95.*]
    No i to są sensowne argumenty za trzymaniem!
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Analityk [94.254.174.*]
    FF po informacji o planowanym skupie znacząco zmalało.
    Dlatego po espi o nieudanym skupie kurs poszybuje dużo wyżej.
    Tak było również na Lubawie po nieudanym wezwaniu po 90 groszy.
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Alicja [37.31.36.*]
    Pamiętam Lubawę, tam też prezes grał przeciwko drobnym. Nie udało się wówczas
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Analityk [94.254.174.*]
    Tu też się nie uda zebrać ponad 60% akcji bez solidnej podbitki kursu.
    Za dużo poważnych funduszy posiada akcje.
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Alicja [83.27.28.*]
    Może też się nie udać a kurs będzie trzymany
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Analityk [46.112.2.*]
    FF jest coraz mniejszy po ostatnich zakupach.
    Kto miał sprzedać akcje już to zrobił.

Według mnie nie uda się długo utrzymać kursu na tak niskim poziomie.

• Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~ARNOLD [83.13.71.*]
    JA BYŁEM FANEM WIATRAKÓW MORSKICH DO MOMENTU KIEDY NIE ZACZĄŁEM PYTAC I CZYTAĆ.. ADMINISTRATORZY FARM BANKRUTUJĄ.. PYTANIE DLACZEGO SKORO TO TAKI ŚWIETNY BIZNES? 1. BRAK MOZLIWOŚCI PRZESYŁU (TRZEBA BYŁO ZACZĄĆ OD BUDOWY LINI PRZYSYŁOWYCH) 2. MAGAZYNY ENERGII DLA INFRASTRUKTURY W SUMIE NIE ISTNIEJĄ.. 3. KOSZT SERWISU OGROMNY .. O BATERIACH SAMOCHODOWYCH NIE WSPOMNĘ .. SPÓŁKA NIE GENERYJE ZYSKU.. GENERUJE STRATY.. ZYSK GENERUJE FAMUR.. ŻE CHCĄ ZDJĄĆ SPÓŁKĘ Z GIEŁDY TO JA SIE WCALE NIE DZIWIĘ .. ALE FAMURU SZKODA
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~As [31.61.183.*]
    Tylko PST generowało straty, ale od kiedy sprzedają prąd, to już wychodzą na plus.
    Wszystkie Elgor, ICPT, Total Wind, Famur przynoszą zyski.
    OZE BEZ DOTACJI NIE ISTNIEJE.. Z DOPŁATAMI GENERUJE STRATY .. CO BĘDZIE JAK DOPŁATY SIE SKOŃCZĄ ..(PATRZ NA ZMIESIENIE DOPŁAT DO ELEKTRYKÓW W NIEMCZECH) PRZEMYSŁ MOTORYZACYJNY SIE ZAŁAMAŁ
    W okresie I-IIIQ24 ZYSK NETTO Grenevia wyniósł 165 000 000 PLN
    Dlatego nikt normalny nie odda akcji poniżej 5 zł.
    Ciekawe dlaczego fundusze nie sprzedają na rynku akcji po cenie wyższej od cena z wezwania ??? :-)
    NIE WIEM GDZIE WIDZISZ ZYSK.. MAM KONTO W PKO SA I TAM WISI WYSZYSTKO NA CZEWONO
    Twoja strata na giełdzie nie ma żadnego wpływu na wyniki finansowe (ZYSKI NETTO) Grenevia. :-)
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~As [31.61.183.*]
    Dokładnie. Dzięki Analityk
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: alicja1992 [83.27.28.*]
    A oni w końcu wezwali, czy mieli tylko taki zamiar ?
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Analityk [5.173.220.*]
    Coś tam ściemnili o skupie ale chodziło im głównie o zebranie tanich akcji z rynku od wystraszonej ulicy.
    Mogli podać cenę skupu np. 10 groszy i tak nie ma to już żadnego znaczenia.
    Pieniądze na giełdzie ZAWSZE przepływają z rachunków niecierpliwych inwestorów na rachunki tych cierpliwych.
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~famur [188.146.162.*]
    Z tą cierpliwością to uważałbym, bo sam tu jestem akcjonariuszem od 2020r i jest cienko uwzglednaijac inflację. Fakt nie sprzedałem na lokalnej górce ponad 3.6
    TDJ już nie ma czym dołować kursu.
    Według mnie sprzedali już wszystkie pożyczone akcje.
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: alicja1992 [83.27.28.*]
    Czekamy zatem czy będą z czego trzymać kurs czy pójdziemy na 3zl szybko
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Grinek [83.28.251.*]
    3zl to dużo za mało. Nie dajcie się wyleszczyć. Większość analityków na iksie wieszczy wzrosty na 6zl jak przebijemy poziom 2,7zl.
  • Re: lekcje z przeszłości? Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Kurs jest mega nisko i TDJ o tym wie, dlatego próbuje skupić. Oficjanie skupu nie ogłosili, wiadomo, że fundusze nie oddadzą w tej cenie. Ale faktem jest, że ocekiwania związane z fotowoltaika i z IMPACT były dużo wieksze. Niemniej, spółka wciąz niezle zarabia, chyba nie ma innej półki na GPW z takimi wskaźnikami. Gotówki na kontach jest chyba więcej niz wynosi kapitalizacja, więc normalne, że TDJ próbuje skupić akcje. Pytanie brzmi jak bardzo jest zdeterminowany i o ile podniesie cenę w wezwaniu. Podobno fundy nie oddadzą poniżej 3 zł.
[x]
GRENEVIA -0,31% 3,24 2025-11-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.