Dla optymalizacji sprzedajesz i kupujesz. Jak poświęcisz temu chwilę robisz to bez kosztów i nie rujnujesz kursu. No chyba że chcesz optymalizować milion akcji.
Emisje były po 90, 70, 35, 10. Średnia dla tych co kupili nfos, lasów i innych około 20 pln. Nie wytrzymałem i kupiłem bo i plany ambitne ponad 300 milionów zysku netto rocznie:-)
Ja obstawiam 9,20 a może nawet 8,8 ale to moje życzenia więc dzis kupiłem po 9,60 i 9 50. Wiem, że fundom nie wolno kupować akcji w planie naprawczym inaczej już by tu zajmowały pozycje. A tak handluje drobnica i optymalizuje straty. A spekula dołączy jak już będzie info.
Ja sobie myślę, że jest bliżej końca planu naprawy niż dalej może to już być ostatnia korekta. Tak czy owak gpw za chwilę zacznie tu wyceniać przyszłość.
Tylko ten zysk za 3 lata czyli w cyklu obniżek stóp % a to świadczy o tym, że 2025 r to nadal odpisy franków minimum 70 milionów i kredytów euro których mają około 250 milionów. Myślałem, że dotychczasowe odpisy są duże ale milenium odpisał już 110% franków I nadal odpisuje czyli są pozwy na spłacone kredyty.
Nie wystarczy odpisać 100 % czyli mają jeszcze 350 milionów walutowych do odpisania i może drugie tyle spłaconych ich pozwie. Razem co 600 milionów jeszcze. To dwa lata dużych odpisów i ewentualnie zysk w 2027 jak stopy nie spadną. A koszty prawników i odsetki? Na bieżąco to trzeba płacić
Tego się nie spodziewałem, to konkurencja dla boś bank. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Latwiejsze-pieniadze-na-transformacje-ARP-uruchamia-Polski-Zielony-Fundusz-8873068.html
I jeszcze piszą, że ArP powoła kolejne fundusze OZE a co z NFOŚ i boś bankiem? Jak mają konkurować z ARP? Żaden większy projekt nie pójdzie do boś bank jak dostanie kasę przez ARP. Wygląd to dramatycznie i już wiadomo dlaczego tak spadło, kto wiedział wywalił akcje.