• PKO obniża wycene Autor: ~Rebel [95.214.216.*]
    Rozumiem to tak, że nawet jeśli wpadnie mikroglob, to jest źle. Jedyny ratunek w komercyjnej sprzedaży tylko tu jest jeden problem: konkurencja platformowa : nanoavionics, endurosat, gom, clyde ma nie dość że kilka razy taniej to jeszcze sprawdzone w kosmosie (niektórzy 100 proc misji sukces). I klienci zagraniczni (bo w PL rynek jest za maly) mają w głębokim pępku czy sprzęt z Polski. Tym rynkiem rządzi skuteczność i cena. Creo nie ma żadnego z tych dwoch wiec PKO to w końcu zrozumialo i dało upust w postaci wyceny o 90 zł niższej niż przed misja EE. Ciekawie się sytuacja rozwija. Myślę że będzie jeszcze okazja do taniego zbierania.
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~Klis [31.0.72.*]
    Kilka razy taniej? Czyli jeśli Creotech zapowiadał satelity za 4-5 mln USD to konkurencja ma satelity za 1-1.5 mln USD? Chłopie, weź się ogarnij
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~Bleyk [217.8.112.*]
    Wysyp koziołków matałków i te reko .dobrze wróży spółce.
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~odczarowany [95.214.216.*]
    Oczywiście, że CRI jest drogi. Wszyscy to wiedzą. Problem, ze pewnie porownojecie do ohb, thalesow, beingow, airbusow, ktore padają, bo są za drogie.
    Porównajcie sobie do tych co przejmuja rynek: opencosmos, nanoavionics, endurosat, satellogic. Tam znajdziecie oferty na satelity klasy EE w cenie 0,5-2 mE. . Zalezy jakich parametrow potrzeba, a to jest w sumie najciekawsza czesc. Creotech jest jedyna firma jaka znam, ktora chwali sie platforma jednoczesnie kompletnie nie podajac jej parametrow. Nie mowie o masie, stopniu polskosci i procencie systemow ktore sie nie zepsuly po 5 dniach, tylko o mocy, dokladnosci sledzenia obiektow na ziemi, predkosci dzialania, przepustowosci telekomunikacyjnej itp. Dla klienta komercyjnego Creo nie istnieje. Istnieje tylko dla politykow i niezorientowanych laików. Ale tak im pasuje.
    Dlatego tez moga byc bardzo drodzy i nic nie sprzedawac, a wszyscy i tak klaskaja uszami.

Analitykom chyba (bo nie mam dowodow tylko to co pisza w raportach ci wlasnie analitycy) Creo podaje ze bedzie w stanie komercyjnie sprzedawac dziesiatki EE czy tam hypersatow za 5-7 mE sztuka. Niewykonalne.

Czekam na kluczowy kontrargument czyli "jestes z konkurencji". Od razu odpowiem: nie jestem z konkurencji, jestem z duzego i rosnacego grona rozczarowanych
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~Sympatyczny [81.210.121.*]
    No tak, jesteś z konkurencji. A właściwie chyba z bardzo nieudanej konkurencji. Tylko to jest forum małych inwestorów, a nie specjalistów, którzy będą porównywać jabłka z gruszkami. Dla inwestorów ważny jest zwrot i zarobienie na inwestycji i to raczej w 12--24 miesiące, a nie zastanawianie się która firma ma docelowo większą szansę, a która mniejszą. Więc ostatecznie będą liczyć się liczby.
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~Klis [141.94.21.*]
    @rebel i @sympatyczny, bo to ta sama osoba, tylko za każdym razem się inaczej nazywasz. Coś tam liznąłeś temat, ale prawie nic nie wiesz o spółce... I m.in. dlatego jesteś rozczarowany. Wieczorem powinienem mieć chwilę to napiszę gdzie i jak bardzo zmyślasz. Jak byś się trochę spółką zainteresował to byś znał chociaż podstawowe fakty. Przyznaj się chociaż, że wszystko zmyśliłeś
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~Klis [141.94.21.*]
    Rebel i odczarowany to ta sama osoba
    Faktycznie. To ten sam osobnik. Co potwierdza tezę o konkurencji lub o czystej zawiści albo też dużej dozie frustracji.
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~jupiter [89.35.60.*]
    Niestety ale muszę przyznać rację, ja jestem jak się okazało z konkurencji (trochę mnie to zaskoczyło) i chcieliśmy jakiś czas temu kupić platformę także od CRI ale - no właśnie - cena zabija wszystko i sam patriotyzm to za mało - Nano np MP42 kilka razy tańsze i w pełni skuteczne w wielu misjach. Szkoda, bo przy próbach negocjacji człowiek szybko ucieka jak najdalej niestety.
    No to fajnie, że jesteś z konkurencji. Miło, że się przyznałeś.
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~Krzychu [194.29.160.*]
    Ale porównywanie nanosatlity z mikrosatelitą to jak porównywanie roweru z autem. Wiadomo że będzie tanie, wiadomo też że przewiezie z miejsca na miejsce ale chyba nie do końca o to chodzi.
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~rumun [83.20.221.*]
    ej no bez przesady mam rower za 24000 a moja honda jest warta 16000, wiec upada mit ze bedzie taniej :D
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~jupiter [89.35.60.*]
    nikt tu nie mówi o zabawkach .. Nano Avionics czt OHB micro to już nie cubesat, polecam poszukać co od dawna jest na rynku
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~Krzychu [46.205.203.*]
    Ale nadal bazuje na busie cubesata łatanym różnymi wstawkami. Brak redundancji, porządnego napędu, skalowalności. Troche tego się naoglądałem na Smallsat
  • Re: PKO obniża wycene Autor: ~Inwestor2 [193.192.177.*]
    No i co Polaczki tylko płakać wam pozostało
[x]
CREOTECH 3,61% 1 034,00 2026-05-29 16:14:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.