Ponieważ operujemy na wszystkich spółkach GPW nasz WIGOMETR obejmuje cały rynek. PRZYPOMINAM - OBSTAWIAMY WIG, a nie WIG20.
Do naszego WIGOMETRU przyjmowane będą tylko wpisy dokonywane na wątku do niedzieli 15.12.2024 r. do godz. 24. Wpisy po godzinie 24 nie będą uwzględniane przy obliczaniu WIGOMETRU. Proszę pamiętać i stosować następujące zasady. JEDEN post. W temacie postu proponuję wpisywać słowo WZROST lub SPADEK, można dodać ewentualnie wielkość % zmiany. Dopuszcza się wzorem wątków kolegów kontraktowców na komentowanie sytuacji na GPW.
Dynamiczna tabela typowań i podsumowanie tygodnia (T24,W24 i P24) macie w zakładkach https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Hdu2ItUdw1PudPGrLrPWqi9vhEi9UcSqlxTWKlHFuo0/edit#gid=1417088986
ARCHEO WIGOMETRU za lata 2007 - 2024 - tabelka. macie w zakładkach
Powoli pora na podsumowanie naszego pełnoletniego już dziecka - odbyło się 18 edycji. W zapisach WII widnieje ponad 700 nicków, nieliczne są od początku do końca. Początkowo klasyfikacja zwycięzcy nie była moim zdaniem trafna, nie decydowała liczba trafnych typów. Podaję zatem listę zwycięzców oraz liczbę trafnych ale w latach 2007-2015 także tego kto miał najwięcej trafnych typów: 2007 deejay_00 23 bozenia 28 2008 levinas 27 emeryt_giełdowy 31 2009 bozenia 31 2010 targel 29 automaxx i seneka 34 2011 yntelygent 30 2012 kris 29 krzyk81 32 2013 ostry 29 automaxx 30 2014 pijok 38 2015 777777777777 i bolec-bolcowaty 25 emeryt_giełdowy 28 Możecie zdecydować sami kto w tych latach był zwycięzcą. Od 2016 roku wątpliwości już nie ma. 2016 ostry 31 2017 amikip 32 2018 zosia3005 32 2019 777777777777 i amikip 32 2020 amikip i operato 33 2021 operato 31 2022 211marek 34 2023 777777777777 27
Najlepszy wynik w historii, można powiedzieć nieosiągalny dla innych, uzyskał pijok 38 trafionych typów. Na drugim miejscu automaxx, seneka i 211marek 34 trafione typy, choć rok 2010 permanentnej hossy był chyba łatwiejszy w typowaniu. Na trzecim amikip i operato 33 trafne. Ciekawe są też najlepsze wyniki kwartalne. Tu znowu na pierwszym miejscu pijok i 12 trafnych. Za to 11 trafnych osiągnęło już wielu graczy: amikip, automaxx, bogdandz, jazgarz, jerzy111, k63, magnatek, małgosia, mariusz1979, operato, seneka, zaś 10: 777777777777, artimar, ostry, pit, prof_wiatr, tomekb78, yntelygent, Zosia3005. I tu wspomnienie prof_wiatra - gdy osiągnął ten wynik w pierwszym kwartale któregoś roku stwierdził, że nie musi już pokazywać jaki jest dobry i przestał typować, ale jak widać najlepszy wcale nie był.: Wyciągnąłem te wyniki z archiwum WII i oczywiście jako człowiek , a nie AI mogłem popełnić jakiś błąd - jeżeli ktoś skoryguje to będzie to tylko na plus naszych wspomnień. A kolejne w następnym poście.
Jest tylko trzech graczy biorących udział w WII od początku do chwili obecnej (po nicku liczba typów): Luzak 843 seneka 831 emeryt_giełdowy 752 ta różnica u EmGi wynika z Jego nieobecności w typowaniu w pewnym okresie. Trochę krócej od rekordzistów typują 211marek i 777777777777 ale też są to liczby pokaźne.
Następna statystyka to długość serii bez błędu: i tu znowu pijok bije wszystkich na głowę 15 trafnych, po czym zdarzył się 1 błąd i znowu 6 trafnych. Gdyby nie jeden błąd byłaby seria 22 trafionych typów - łał. Kolejni w tej klasyfikacji mają po 11 trafnych - operato i bogdandz, choć on bez błędu ale z tygodniową przerwą. Serię 9 tygodni bez błędu osiągnęli magnatek, yntelygent i Zosia3005.
No to wróćmy jeszcze do zwycięzców - trzem graczom udało się wygrać WII trzykrotnie: 777777777777, amikip i operator, a dwóm ostatnim udało się raz obronić tytuł zwycięzcy w kolejnym roku. Po dwa zwycięstwa mają: bozenia, emeryt_giełdowy, automaxx, ostry, a po tegorocznej edycji kibicuję Zosi w jej drugim zwycięstwie. Tylu malkontentów Jej typowania chyba nikt inny nie miał na WII, oczywiście żaden z nich nie odważył się typować na WII, a ja z uciechą po tygodniu komentowałem te uwagi gdy trafiały jak kulą w płot.
Postanowiłem jeszcze policzyć całkowitą trafność typowania graczy, którzy typowali więcej niż 200 razy - wtedy jest to dość miarodajne statystycznie. I tu zaskoczenie - spodziewałem się lepszego wyniku, w pierwszym momencie pomyślałem czy "test małpy" nie dałby lepszego wyniku. Potem jednak przypomniałem sobie wyniki osiągane przez AI w handlu walutami...zatem klasyfikacja jest następująca: operato 0,5565 amikip 0,5403 777777777777 0,5388
Napisałem to co mi przyszło do głowy, jeżeli widzicie jeszcze jakieś ciekawe statystyki, dajcie znać - postaram się o nich napisać. Konkurs procentowy nie ma długiej historii ale napiszę o nim może za tydzień.
Wielu fajnych ludzi się tutaj przewinęło i warto przy takiej okazji wspomnieć ich uczestnictwo oraz osiągnięcia ! Dobrze , że w swoim czasie dołączyłeś - dzięki czemu mamy tak ciekawe statystyki i tabelki .
Pamiętam też weekendowe rozmowy o sprawach poza giełdą .. o sporcie i winie ... było naprawdę nie tylko kompetentnie ale i miło :-)
Pozdrawiam Emeryta Giełdowego , "ojca" WII oraz wszystkich Wigometrowiczów , którzy tu byli !
podczas tych najczęściej piątkowych wieczorów przekazywaliśmy sobie linki do fajnej muzy, a ja dzieliłem się uwagami o winie z pewnego marketu - niezapomniane momenty...
Ps. Serdeczne dzięki za zrozumienie mojej decyzji. Dziękuję za ciepłe słowa. Chciałbym powiedzieć, że zakończenie prowadzenia Wigometru Inwestorów Indywidualnych nie kończy mojej działalności na GPW i pojawiania się z komentarzami na forum Bankiera.pl., jak sugerowali niektórzy uczestnicy WII. Zgodnie z moim mottem giełdowym "Moja głowa to mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce i odejdzie na emeryturę kiedy będzie chciała". Realizując to motto przechodzę do ostatniego etapu funkcjonowania na GPW, etapu przeniesienia swoich aktywów - Prywatnego Kapitału Emerytalnego na następców, czyli inwestowania na odwróconą hipotekę. https://www.bankier.pl/forum/temat_pieniadz-lubi-cisze-cos-trzeba-napisac-aby-zrobic-test-ai,69244727.html
Dnia 2024-12-15 o godz. 19:38 ~Tomek napisał(a): > Rzadko się tu udzielałem na forum ale trochę tu czytałem i śledziłem Wasze komentarze i pamiętam Cię kiedy zaczynałem z giełdą w hossie w 2007 roku.
zapoznałbym się jak sobie radziłeś ze swoimi inwestycjami rozpoczętymi w czasie bessy lat 2007-2009. Osobiście po hossie 1994r. miałem okres traumy wynikający z faktu, że jeden błąd spowodował, że straciłem wirtualnie ponad 75% kapitału na akcjach Elektrimie. Czytam od czasu do czasu forum Elektrimu i widz, że niektórzy akcjonariusze tej spółki od 2000 r. nie potrafią wyjść z traumy, która stała się ich udziałem.
Wcześnie zaczynałeś. To ile miałeś wiosenek wtedy. Ja jak zaczynałem miałem 34 lata. Byłem dzieckiem hossy 2007. Wtedy jak wiesz zarobić było prosto bo wszystko rosło. Wystarczy że w spółce ogłosili split akcji i już pewny zarobek nie raz i 100 procent i więcej. Początek 2008 (pamiętny krach) się uratowałem bo nie miałem za dużo nakupowane. Straciłem wtedy tylko ok 20 % kasy. I wtedy na spadkach zacząłem grać na kontraktach i tak do dzisiaj. Na kontraktach jak to na kontraktach ... raz po raz coś się uda. Akcje też zawsze jakieś mam.
Dnia 2024-12-15 o godz. 22:22 ~Tomek napisał(a): > Wcześnie zaczynałeś. To ile miałeś wiosenek wtedy. Ja jak zaczynałem miałem 34 lata. Byłem dzieckiem hossy 2007. Wtedy jak wiesz zarobić było prosto bo wszystko rosło. Wystarczy że w spółce ogłosili split akcji i już pewny zarobek nie raz i 100 procent i więcej. Początek 2008 (pamiętny krach) się uratowałem bo nie miałem za dużo nakupowane. Straciłem wtedy tylko ok 20 % kasy. I wtedy na spadkach zacząłem grać na kontraktach i tak do dzisiaj. Na kontraktach jak to na kontraktach ... raz po raz coś się uda. Akcje też zawsze jakieś mam.
w grudniu 1990 r. w ofercie publicznej akcje Pruchnika, Exbudu i Prosper Banku. W czasie hossy 1993 zrobiłem pierwszy błąd. Zamiast sprzedać Exbud po jak pamiętam 100% wzroście zachciało mi się dywidendy (11 mln starych złotych), której stopa dywidendy jak później policzyłem stanowiła niecałe 5%. Po wypłaceniu dywidendy Exbud spadł ponad 50%, a po roku Zaraska sprzedał Exbud Skanskiej. W roku 1993 nabrałem łącznie 3 mld starych zł. (300 tys. po denominacji) kredytów inwestycyjnych. Spłaconych z przyrostu kapitału. To była dopiero zabawa OK, OK, OK. W 1994r. dysponowałem kapitałem 12 mld starych zł., a wpadłem na kredycie inwestycyjnym 800 mln starych złotych, który był zastawiony na akcjach Elektrimu.