Nie chce mi się już klikać na poprzednim wątku więc popełnię nowy. Zresztą poprzedni się już dezaktualizował bo rok nowy niebawem.
Taki temat poruszę: natłok informacji, przewidywań, prognoz a nawet naganiania na ruchy poszczególnych instrumentów w mediach elektronicznych. Szczególnie YT. Jest tego dużo. Dużo za dużo Każdy broker ma swojego analytyka który codziennie gada na YT jaki ruch wykonają dane instrumenty w danym dniu oraz dalszej przyszłości. Gardłują, gardłują, prezentują wykresy, tabele pot im spływa z czoła, gardło już pewnie boli... Oczywiście każdy reklamuje jakiegoś brokera którzy sponsorują te gardłowania, zachęcają do klikania, subskrypcji, dawania datków, Ba! niektórzy nawet żebrają aby dać im swoją kasę do zarządzania to oni niby pomnożą :) Cóż internet wszystko zniesie, hulaj dusza piekła nie ma :)
Tak słucham od kilku miesięcy kątem ucha i co słyszałem? Jakie były te super prognozy? Ano Wig20 miał iść mocno w górę. Kiedy był na strefie 2500-2600 to słyszałem, ze na koniec roku będzie 3000 jak w banku :) Jak jest to widać na wykresie Indeksy zachodnie miały rosnąć oczywiście. I rosną ale od kilkudziesięciu lat więc to nic nowego. Chiny też miały mocno rosnąć a tu niestety zoonk. Spadły. Zgadza się tylko słowo "mocno" Złoto jak było po 2700 też miało rosnąć do 3000 w tym roku. Cóż niestety akurat spadło do 2500 (chociaż do 3000 na pewno dojdzie) Ropa miała rosnąć do 90-100 usd. A tu też zoonk bo spadła do 65 I najlepsze Eur/Usd miał mocno rosnąć. Tu od kwartału słyszałem jak to eur/usd dojdzie do 1,3 bo niby Drump osłabi dolara. No i oczywiście poszedł mocny ruch ale w przeciwna stronę :) Dolar się mocno umocnił.
Jednym zdaniem; praktycznie wszystko poszło w przeciwna stronę. Poza indeksami zachodnimi
Tak więc jeżeli ktoś zajmuje się inwestowaniem, spekulacją na rynkach to osobiście rodzę jak ognia unikać słuchania a nie daj Boże handlowania tak jak ktoś przewiduje że będzie. Szczególnie tych co mają swoje kanały na YT. Bo najczęściej idzie... odwrotnie :)
Jedyny sposób aby nie być w tej grupie 80% osób co regularnie traci na spekulacji to mieć własny system w oparciu o wykresy na danym interwale i grać wg niego oraz regularnie kasować zyski i szybko ciąć straty. Amen
Niezła jaja są w Łorlenie. A to zatrudniali ludzi z pensjami sześciocyfrowymi których nikt nigdy nie widział w zakładzie pracy, a to "zgubili" 1,5 mld bo zapłacili za rope której nawet nie powąchali a to zamarzyli sobie instalacje za 8 mld która finalnie miała kosztować skromne 45 mld i pewnie o wielu sprawach jeszcze nie wiemy. A tu od jakiegoś czasu rekomendacje dla łorlenu wychodziły na 60 a nawet 80 zł. I wczoraj niespodzianka -6% prawie.
Jakie są rekomendacje dla Wig20 na 2025 rok? W zdecydowane większości dobre ! :) Że niby polski rynek ma być lepszy niż jankeski :) Czy ci wszyscy co takie mądrości ogłaszają poupadali na łby? Dawno takich bzdur nie słyszałem.
Co pokazuje wykres? Mamy odreagowanie na wig20 ale to ledwie korekta w spadkach jest póki co. Już pierwszy opór okazał się zbyt mocny i mamy spadek Aby możliwa była kontynuacja odbicia indeks musi pokonać opór na 2320 Wsparciem jest 2270-90 Bardzo prawdopodobna jest konsolidacja w powyższym zakresie.
Oczywiście jak przyjdzie korekta na rynkach zachodnich to Wig20 spadnie dużo bardziej i jak nic przywita poziom 1850-1900
Rhett rynku w klasycznym rozumieniu dawno już nie ma. Stąd te prognozy są mniej warte od maili na których je powpisywali. Przykładem jest reko Allegro w którym n8e ma nałożonej i podtrzymanej kary UOKiK. Wystarczy na SM napisać wielkimi literami kara i już inwestorzy sypialniami akcjami. Z tymi prognozami jest tak jak z exit poll i prognozach wyborczych już 0
Dax od wielu dni robi ten sam schemat: W nocy schodzi do S1 a rano wychodzi do PP i robi ruch do R1, skąd cofa. Dzisiaj to samo z tym, że dzoszedł ponad R2 Póki schemat dział trzeba go rozgrywać zwłaszcza na R:R jak 3:1 ja teraz gram S z R2 do PP ze sl na R3
Wig 20 ma strefe podażowa na 2290-2300 więc gramy S od tego poziomu z celem na 20 pkt i sl 10 pkt
To mamy Daxa pod PP, czyli w sentymencie negatywnym. W nocy przetestował PP i obecnie jest w drodze do S1. Jak to rozgrywać to juz wiadomo. Śmiesznie wygląda DJ na świecach D1. Mamy 7 spadkowych pod rząd :) Dzisiaj będzie 8.
Tak jak napisałem wcześniej - moim zdaniem i zdaniem wykresów w tym roku nie dojdzie do 2400. Strefa 2300-370 jest bardzo mocno dystrybucyjna więc aby ją wybic potrzeby jest duuuuży kapitał a ten jnie jest est gpw zainteresowany.
Jeżeli Wig20 utrzyma poziom 2260 wówczas można zagrać Longa ze sl 10 pkt i tp 25-30 pkt To zagranie przeciwko trendowi i tendencji więc trzeba realizować zysk jak sie pojawi. Wybicie dołem 2260 neguje grę L.
Bardzo fajna sesja była wczoraj. Rynki chodziły jak od linijki... Dzisiaj Dax też jest pod PP więc sentyment negatywny. W nocy obronił S1 więc spodziewam się ruchy do PP i następnie jak nie wybija ruch w dół. Wybicie górą i utrzymanie PP neguje grę S Jeżeli wybiją dołem S1 spodziewam się przyspieszenia spadków.
DJ zrobił wczoraj 8 spadkową świecę D1. Tak jak zakładałem. Dzisiaj będzie 9 spadkowa? :) Na razie sa na mocnym wsparciu, może być odreagowanie
NQ zabiera kkase z innych rynków. ja wbrew trendowi próbuje grać S, spekulacyjnie, intraday.
Wig20 wczoraj też ładnie wybronił 2260 wykonał podejście kilkanaście pkt. Ale to też tylko skalping. Indeks tak czy inaczej jest w czarnej d.... Zmiana tendencji dopiero po wyjściu ponad i utrzymaniu 2330. Ale moim zdaniem nie ma szans w tym roku
Rhett czy próba zagrania Longa do PP z wiązkiu z tym co napisałeś ma sens, czy lepiej poczekać na to jaki scenariusz się rozegra jak kurs dojdzie do PP ?
Dnia 2024-12-17 o godz. 08:38 ~Daro napisał(a): > Rhett czy próba zagrania Longa do PP z wiązkiu z tym co napisałeś ma sens, czy lepiej poczekać na to jaki scenariusz się rozegra jak kurs dojdzie do PP ?
Ma sens. Jest to typowo techniczne zagranie. Ale! Ponieważ kurs jest poniżej PP więc jest to zagranie przeciwne do sentymentu dnia. Więc krótki SL konieczny. I tp to 75% ruchu do PP
Wczoraj Dax wykonał dwa idealne ruchy, zejście do S1, następnie podejście do PP i kolejne zejście do S1. Ja zagrałem tylko S od PP do S1 ponieważ sentyment był negatywny więc zagrałem zgodnie z moimi zasadami
Grałem tez S na Nq. Dzisiaj ponownie dax jest na razie pod PP ale dzisiaj jest tez Fed więc rynki mogą być rozchwiane. DJ wykonał 9 spadkową swiecę D1. Myślę że powinno być odrobienie trochę spadku bo jest na wsparciu.
Wig20 też planowo spadał. Wszyscy zdziwieni: dlaczego ten wig tak spada przecież akcje są tanie!? A on spada bo jest trend i tendencja spadkowe. Proste. Nie ma co się zastanawiać dlaczego tak jest. Po prostu jest. Gramy to co widać że jest a nie to co myślimy że będzie. Co dalej? Możliwe podejście do 2230-40 i następnie kolejny ruch w dół. Tak to wygląda na wykresie. Negacją spadków na Wig20 będzie wyjście ponad i utrzymanie 2320 Ale tak jak wiele razy pisałem, moim zdaniem nie zdarzy się w tym roku.
rhett,
Mialem nadzieję , że do rozliczenia kontraktów wytrzymają że spadkami, ale jak widać rynek osuwa się w dół... z celem 1840pkt. Nasdaq tak samo blisko szczytu i dzisiaj po fedzie może pójść realizacja zysków. Ja jeszcze tylko trzymam cdr i żadnych innych akcji nie zamierzam mieć. Tylko fw na S
To Powel i spółka zrobili rynkom kuku :) Szczególnie tym co grali na osłabienie dolara i wzrost surowców. Wykresy od tygodni jednoznacznie pokazywały kierunek zarówno na eur/usd jak i miedzi a niektórzy mówili: dolar będzie się osłabiał bo Trump będzie chciał słabego dolara. Tymczasem wykresy pokazywały zupełnie coś innego. I kolejny raz okazało się że to one mają rację.
Dax przetestował właśnie 20 tyś i zobaczymy który kierunek wybierze. Całkiem możliwe jest teraz odbicie w górę (jutro) i następnie dalszy spadek do poziomu 18900-19000
Wig 20 prawdopodobnie jutro spadnie jak kamień w wodę.
Spodziewam się jakiegoś odreagowania na indeksach oraz parze eur/usd dzisiaj. Natomiast jankesi sa przygotowani do korekty, która ściągnie indeksy europejskie mocno w dół.
Dax dopóki nie wyjdzie i utrzyma poziom PP czyli 20127 jest w spadku. W ogóle dzisiaj raczej skalping niz intraday
Wig20 jest w trendzie spadkowym, tendencji spadkowej i sekwencji spadkowej więc handel Long jest bardzo niebezpieczny. Oczywiście intra można grać Long ale zawsze trzeba realizowac zysk.
Generalnie moim zdaniem wzrosty na indeksach zachodnich jeszcze się zakończyły. Raczej większa korekta w nowym roku. Wig20 w przyszłym roku będzie bardzo słaby. Nie ma kapitału chętnego na polskie "super" zarządzane spółki :)
Fajny temat tu poruszyłeś szkoda że nikt nie pociągnął tego dalej tylko jakiś głupoty wypisują. Podsumowując jednoznacznie z tego wynika że wszelkiego rodzaju przewidywaniaw bardzo małym procencie się sprawdzają choć całkowicie tego nie można wykluczyć. Tu działa prosty efekt małpy która wrzuca na ślepo wybiera akcję i ma wyniki porównywalne z analitykiem w dłuższym okresie czasu nie do końca tak jest bo jednak dobór świadomy dobrych firm które przynoszą zyski może się przełożyć na zwiększenie kapitału i zysków ale ogólnie mówiąc prognozy tych ludzi są o kant dupy zresztą z samej logiki wynika że gdyby umieli przewidywać to by trzepali kasę sami w domu a nie byli gdzieś na etacie jako doradca czy też prowadzili na YouTube swoje programy
I mamy na rynkach to co jak pisałem niedawno że się wydarzy: od 9.12 Spx od swoich ATH wykonał korektę -3% ja do tej pory, natomiast Wig20 w tym samym czasie wykonał dalszy spadek o -6% czyli dwa razy większy spadek. Tylko Spx spadał z Ath natomiast Wig20 spadał z już wtedy niskich poziomów
Indeksy wyglądają obecnie słabo. Co prawda korekta ja jankesach - kilka % to nic przy ich wzrostach z ostatnich miesięcy. natomiast jeżeli Wig20 spadnie o kolejnych kilkanaście % będzie na poziomie na jakich był 5 lat wstecz ! I wypłacone dywidendy biorąc pod uwage inflację tylko niewiele tu pomagają.
Tak więc na GPW od 2008 roku nic się nie zmieniło. Jest to najsłabszy rynek na świecie i dalej taki pozostanie. Tu były by potrzebne radykalne zmiany począwszy od zmiany metody liczenia indeksu, poprzez zmianę składu spółek w wig20, wydzielenie nowego indeksu WigSP czyli Wig skarb państwa, zmiany godzin handlu kontraktów futures. Od tego trzeba by zacząć...
Osobiście gram teraz pozycje Long na złocie i miedzi oraz eur/usd. Liczę na odbicie kilka % i zamykam pozycje.
W nowym roku 2025 zakładam wstępnie większa korektę na jankesach po której będę grał pozycje Long z celem lekko poniżej Ath. Zakładam tez spadek Wig20 do poziomów 1500-1800 pkt skąd zamierzam zagrać swinga Long z celem 2000-2200 Jeżeli ktos chce zarobić na Wig20 lub spółkach musi albo spekulować intraday albo kupić je bardzo, bardzo tanio i wtedy grać swinga.
A ja poszukałbym reform gdzie indziej. 1. Wzmocnienie praw drobnych akcjonariuszy, aby zmniejszyć ryzyko nieuczciwych zagrań większościowych (typu dodatkowe emisje bez prawa poboru, NZW w w Wielki Piątek albo Wigilię, sterowanie kursem akcji przez podstawione podmioty itp) Bez elementarnej wiary w przewidywalność i uczciwość systemu jeszcze długo lokowanie pieniędzy na GPW przez tzw ulicę nie nastąpi. 2. Rozwiązanie kwestii tzw shortów. Nikt nikomu nie broni sprzedawać na rynku własnych akcji ale handel tzw "pożyczonymi"??? Jeśli uznamy że tak być musi, bo przecież wolność rządzi, to zakazałbym równoczesnego zajmowania pozycji krótkich oraz handlu na kontraktach terminowych zwłaszcza short. I niech pilnuje tego KNF. Jeśli juz wygaśnie nieco oburzenie że chcę komunistycznej ingerencji w rynek, to warto zastanowić się nad tym czym te pozycje short sa właściwie? Dla mnie to nierynkowe wywieranie wpływu na kurs waloru, które nie ma nic wspólnego z jego wyceną. A ponieważ wg mojej prywatnej teorii cztery banki z USA i kilka funduszy hedge z USA I Londynu grają razem (czego oczywiście nie udowodnimy) to nie ma możliwości aby tak niewielka giełda jak nasza nie stała się karykaturą rynku kapitałowego. Rozważanie z pkt 2 możemy wyrzucić na śmietnik i przyjąć, że na rynek kapitałowy wchodzimy na własne ryzyko, ale patrząc z punktu widzenia państwa i programów typu OFE, PPK a nawet IKE/IKZE wolna amerykanka na GPW jest inwestycyjną tragedią dla tych którzy chcą tylko zaoszczędzić na emeryturę. 3. Wydłużenie godzin handlu czy inny sposób liczenia indeksów nic nie da, bo indeksy odwzorowują jedynie ceny akcji, które są jakie są od 2008 właśnie. Lubie w tym zakresie powoływać się na BUXa. Warto go porównać z WIGiem. 4. Potrzebujemy jak kania dżdżu oddzielenia polityki od spółek SP, ich przejrzystego zarządzania i nie okradania ale tego to ja juz pewnie nie dożyję...
A że technika działa? No pewnie, że działa bo ci którzy mają decydujący wpływ na wyceny naszego rynku postępują niezwykle racjonalnie i systematycznie.
Zamknąłem Longi na złocie, miedzi i eur/usd Ależ mi wpadł ładny zysk! :) Dzięki temu już zakończyłem spekulacje w tym roku. Przyszły tydzień w takim wypadku już nie handluję.
Piękny początek roku...
Jestem zapakowany najwięcej w cdr , oraz mniejsze pakiety jsw, pco i pkn .
Gram do 15 max 20 stycznia a później czekam na dobry moment wejście w S i gruby zjazd znacznie ponizej 2000pkt .
Pora wracać do pracy! Bardzo ładna techniczna sesja była wczoraj na dax i jankesach. Po wybiciu górą PP każdy indeks dał zarobić na pozycjach L dochodząc do R1 a nawet R2
Szkoda że wczoraj Gpw odpoczywała ( jakby było po czym ) bo cały 2024 miała chyba najsłabszy na świecie.za to jankesi jak zwykle pracowici więc oni zarabiają.
Dzisiaj zakładam wzrosty na Gpw i Wig20 ale cały rok 2025 będzie moim zdaniem słaby. Zakładam próbę dojścia do poziomu 2500-2600 skąd będzie można rozegrać swinga S
Na jankesach zakładam korektę po której będę grał swingi L
Na złocie będę grał głównie pozycje L
Na Dax nic nie zmieniam gram głównie intraday na pivoty bo bardzo dobrze się sprawdzają.
Założyłem dodatkowe konto do spekulacji na bitcoinie. Będę grał głównie pozycje Long po korektach
na Pzu postaram się wykorzystać strefy wsparć i oporów do handlu zarówno L jak i S
"Biednemu to i wiatr w oczy" Odnosi sie to to Wig20 Kiedy w dniach 11.11, 24,12, 6.01 giełdy zachodnie pracowały akurat w tych dniach mocno rosły. Gpw odpoczywała po bardzo udanym roku 2024 :) Zamożność bierze sie z pracy a nie odpoczynku. I to się zemści
Wczoraj Dax ładnie technicznie chodził. Spekulując na PP można było sporo ugrać, zo wykorzystałem jankesi są już słabsi, szukają odwrotu.
Wig20 niemal wkroczył do strefy oporu 2300-330 zabrakło kilka pkt. szkoda tych dni wolnych bo pewnie indeks byłby 30-40 pkt wyżej obecnie i było by to super miejsce do zagrania S.
Ponownie od początku roku słychać wszędzie od różnej maści analytyków że polski rynek w tym roku będzie zachowywał się lepiej niż rynki zachodnie. Ja osobiście uważam że będzie odwrotnie. Nie widzę żadnych czynników zmiany na lepsze.
Dzisiejsze teksy z mediów: "polska giełda z 2025 zachowuje się bardzo dobrze "
Trwa naganianie na tanie polskie akcje. Fundusze sa zapakowane pod korek i nie bardzo mogą się wycofać bo zagranica nie kupuje. Tylko że tanie polskie akcje beda jeszcze dużo tańsze. Moim zdaniem dobry moment na zakup na swing L będzie z okolicy 1650-1700 pkt wig20
Mało miejsca już u Nas do spadku... Jak mamy zrobić szczyt w połowie stycznia to spadac już nie powinniśmy . KGHM dołożone. Dodatkowo wziąłem symboliczne L na fw20