• Obroty Autor: ~As [83.28.251.*]
    Wydaje mi się, że na Grenevii nie ma już dużych graczy. Ani ssania nie widać ani wywalania. Pakiety na K i na S też malutkie. Może kto miał wyjść ten wyszedł. Czekamy na lepsze jutro.
  • Re: Obroty Autor: ~Marx [83.29.125.*]
    „Nowelizacja zakłada, że gmina, w której liczba mieszkańców jest większa niż 100 tys., oraz podmiot, któremu ta gmina zleciła lub powierzyła wykonywanie przewozów pasażerskich od 1 stycznia 2026 r. nabywają na podstawie umowy sprzedaży, leasingu, najmu lub dzierżawy z opcją zakupu wyłącznie autobusy zeroemisyjne służące do wykonywania takich przewozów na obszarze tej gminy. Nie dotyczy to transportu poza granice tych miast, ani w sytuacji gdy usługi transportu realizowane są na rzecz gminy o liczbie mieszkańców mniejszej niż 100 tys.

Zgodnie z nowelizacją jednostki samorządu terytorialnego (JST), z wyłączeniem gmin i powiatów, których liczba mieszkańców nie przekracza 50 tys. mają zapewnić, aby udział pojazdów elektrycznych we flocie użytkowanych pojazdów samochodowych wynosił co najmniej 22% liczby użytkowanych pojazdów od 2025 r.

Ponadto JST zobowiązane do zakupu autobusów elektrycznych i wodorowych zostaną zwolnione z obowiązku opracowywania analizy kosztów i korzyści związanych z wykorzystaniem, przy świadczeniu usług komunikacji miejskiej, autobusów zeroemisyjnych oraz innych środków transportu.„
  • Re: Obroty Autor: ~Kalkstein [94.154.17.*]
    Ja czekam na 1,40 zł.
  • Re: Obroty Autor: ~Dedal [178.37.3.*]
    lewatywa w prezencie od sternika !
    ;-))
    rajd Mikołaja ,
  • Re: Obroty Autor: ~As [31.61.188.*]
    Gdzie ta lewatywa?? 100k obrotu?
    Dnia 2024-12-06 o godz. 10:48 ~As napisał(a):
    > Gdzie ta lewatywa?? 100k obrotu?

idziemy w stronę szamba !
    Nikt tego nie widzi poza tobą. Mamy już 250k obrotu wow
    obrót to tylko algorytm maszyny , nic dobrego dla drobnicy
    ujemne poziomy coraz częściej na tablicach , brak popytu ,,,,,
    I brak podaży
    Dnia 2024-12-06 o godz. 15:25 ~As napisał(a):
    > I brak podaży

??? .... codziennie coraz niżej ,,,,,,
  • Re: Obroty Autor: ~Marx [91.230.99.*]
    Reko wpadło. TP 2 zł.
  • Re: Obroty Autor: ~As [83.28.251.*]
    Nie widzę. Od kogo?
  • Re: Obroty Autor: ~Marx [91.230.99.*]
    Bos, aktualizacja na nowy rok.
  • Re: Obroty Autor: ~Mariusz [37.225.70.*]
    Trzeba z tego uciekać jak najszybciej
  • Re: Obroty Autor: ~As [83.28.251.*]
    Wyjaśnił co nieco Prokopiuk? Wkleilby ktoś info z rekomendacji?
    Trzymaj się Mariusz. Fajnie, że dałeś znać. Dzięki, że tu z nami byłeś.
    Aktualnie są skrócone. Szczerze nie wiem jak na to wyszedł. On to raczej wycenia pod wynik. Jak forecasty na 25/26 na poziomie marzowości podniósł o 25-33% względem poprzedniej prognozy gdzie mu wyszło 2,5 zł. Tylko po 26 mocno obniżył ale tego nie widać. W 25 673 mln. EBIDTA prognozuje.
  • Re: Obroty Autor: ~Mariusz [31.61.250.*]
    Wcześniej 2.8 później 2.5 , teraz nagle 2. Miałem nie sprzedawać aż odbije ale coraz bardziej zaczynam powątpiewać w to wszystko.
    No takie życie. W najbliższym okresie może być kilka informacji pozytywnych i ciekawych, które mogą ruszyć kurs. Też się trochę obawiam dalszego boczniaka. Zgodnie z najnowszą rekomendacją w dwa lata spółka zrobi więcej Ebitda niż ma kapitalizacji.
    Obecnie doszedł kolejny negatywny czynnik który wpływa niekorzystnie na rynek PV. Czyli jastrzębi NBP. A ten rynek jest istotnie zależny od stóp procentowych.
    Założenie w ręko to jest mocne zejście z węgla w 2027. To jest coś co może się w każdym momencie zmienić.
    Może coś to KPO mityczne zmieni. Ja na 2025 zostaje. Chodź wiąże się z tym, że mogę na tym stracić.
  • Re: Obroty Autor: ~sens [80.238.115.*]
    Kolega Marx zauważył, że Bos wydał aktualizację rekomendacji na 2zl. Rekomendacji po polsku na razie nie ma, jest po angielsku. Ale nie ma w niej po prostu niczego poza mniemanologią stosowaną. Prokopiuk pisze mniej więcej coś takiego, że mu się węgiel źle kojarzy, a z tymi zielonymi technologiami to nie wiadomo. I tyle. Zaznacza wprawdzie, że wyniki z famura go pozytywnie zaskoczyły, ale i tak węgiel nie ma przyszłości i to się nie będzie powtarzać.
  • Re: Obroty Autor: ~As [31.61.177.*]
    Jego zdaniem. A tak jak obserwowałem rekomendacje Bosia i w tym również Prokopiuka, to poza rekomendacjami dotyczącymi Grenevii, prawie zawsze był antywskaznikiem.
    Ciekawe co się zmieniło względem 23 lipca poprzedniej reko na 2,5 zł. Prognozy na najbliższe lata o 30% wyższe, a wycena o 20% niższa. Musiał mocno pogorszyć po latach 2027. Ale już przecież oczekiwana do rynku węgla nie zmieniły się istotne w te 5 miesięcy. Druga sprawa jest taka, że Grenevia ma dwa lata żeby zdobyć nowe rynki. Co jest okresem akceptowalnym. Za dwa lata powinniśmy już produkować turbiny i przekładnie+ świadczyć usługi w nowych segmentach. Ale on tego wgl nie wycenia. Może nie wierzy. Ale to jest cel rządu też żebyśmy mieli jak największy udział w tym rynku jako polskie firmy. Ten rynek będzie ogromny.
  • Re: Obroty Autor: ~As [31.61.177.*]
    Dla mnie wszystko jest zrozumiałe. Pamiętam konferencję po wynikach półrocznych Grenevii, kiedy Prokopiuk kilka razy pytał zarządu "jak to możliwe, że macie takie dobre wyniki? Chyba się pomyliliście?"
    Tutaj jest ewidentnie życzeniowa rekomendacja. Szkoda, że nie ma jakiegoś zewnętrznego audytora, który by te rekomendacje oceniał i ewentualnie karałby finansowo i personalnie takich rzezimieszków
[x]
GRENEVIA 1,69% 3,31 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.