Duzi widza też mocne zmiany na rynku growym ---Coraz wiecej i coraz wieksze gry wchodza na rynek spychajac maluchów do kąta . To wlasnie dlatego TTWO tak mocno wycofało sie z wielu produkcji ---To dlatego prezes BABIENO --Prawdopodobnie Bedzie musiał samodzielnie wydać Cronosa i znacznie wiecej ryzykowac niż jakby mial KASE od wydawcy i pokrył koszty produkcji jeszcze przed Debiutem . To wlasnie Z tego BLO sie utrzymywało przez lata --
Mieli NISKIE ZYSKI vs DOCHODY --- Mieli niskie przeplywy Pienieżne ale Mieli stabilna sytuacje Finansową bop mieli sponsorów jak nie gamepass to wydawce itp . Teraz to sie zmieniło ---To oni musza teraz DUzą kase oddac( jak na ich zasoby finasowe) Wydawcy ---i beda musieli sie prawdopodobnie sami bujac z tym zeby Myslec O dobrej sprzedazy Cronosa ---chociaz NIe watpie ze Prezes do samego konca bedzie chcail znaleźć " partnera" . Jednak po tym JAKIE GRY , jak duzo GIER ma debiutowac w przyszłym roku ---wydaje sie ze raczej nie znajdzie chcetnego do , wziecia Cronosa pod swoje skrzydłą --Rozwniez Finansowe .
Znamienne sa słowa Prezesa SONY ---że gry AA stały sie coraz mniej aktrakcyujne Budzety tych gier Puchna, są one coraz drozsze , staja sie coraz wiekszym ryzykiem Inwestycyjnym bo KONKURENCJA GROWA ROSNIE ---i czesto sie zdarza ze inwestowanie w gry AA sie nie oplaca poniewaz sprzedaż tych gier topnieje ze wzgleduy na przesuwanie sie rynku konsumentyów w kierunku wyboru wiekszych gier ktore w coraz wiekszej czestotliwosci debiutuja na Rynku.
No ja jestem BAAARDZO ciekawy debiutu Cronosa ---bo poki co to bieda wieje jesli chodzi o zainteresowanie Graczy tym projektem. Przyrosty followers staneły i są na niskim poziomie ---jak na Prawdopodobny BUDŻET CRONOSA( o tkroygo detealach mam nadzieje sie dowiemy z czasem ).
Zgadzam się całkowicie z tobą, jednakże... . Cronos wygląda na pierwszych dostępnych materiałach że się tak wyrażę "Oryginalnie" i nie napawa na ten moment (przynajmniej do chwili pojawienia się więcej materiałów z samej rozgrywki) jakimś entuzjazmem który przełoży się na większe zainteresowanie potencjalnych graczy to jak bym nie zamykał tematu pozyskiwania wydawcy dla innych projektów. Po sukcesie Silent Hill 2 trudno mi sobie wyobraził aby Konami nie chciało zlecić następnych remaków z tej serii, a seria miała wiele części. Fani serii są, po pierwszym remaków zachwyceni, noty świetne, sprzedaż bardzo dobra. Już sam ten koncept daje duże możliwości zarobkowe.
Ale co innego jest wykonywanie prac zleconych a co innego Wydawanie wlasnych gier.
Prace zlecone sa faktcyznie obarczone maniejszym ryzykiem ---i daje stabilizacje biznesu ---ale tez daje duzo mniejsze potencjalne zyski co moze sie przekaldac tez na Kapitalziacje w dłuzszym terminie---ZOBACZ jakie wyniki finasowe sa BLO za 2022-2023 Jakie ma zyski netto VS przychody ---zobacvzymy ostatecznie jak bedzie w TYM roku na zamknieciu roku --.
Zobacz jaka kase generuje BLO z tych Prac zleconych --- no sorki ale Przykitranie przez tyle lat 32 M PLn podczas gdy taki CRJ z Jednej Gry AA MA TERAZ 2 razy wiecej ---A mial DUZO WIECEJ ---to pokazuje obnraż czym sie roznia prace zlecone od Wlasnych gier. jesli chodzi o mzoliwosci Zarobkowe.
No i jesli chodzi o pzreplywy i Ilosc KASY w spolce ---to bardzo jestem ciekawy Kolenych QW --jak zostaną splacone naleznosci wobec TTWO oraz to czy i ile kasy wplynie do BLO z tytułu Tantiemów i "kamieni milowych :"od SH2 bo wielu sie na to nastawia ---A ja ciaglke w GLOWIE mam słowa prezesa ---- NA SH 2 to my JUŻ ZAROBILISMY.
Mówił że już zarobili w znaczeniu że milestony były wypłacane już w trakcie produkcji. Powiedział też że pozostałe zostaną wypłacone po premierze i będą "oczywiście partycypować w zyskach".
Dzidziuś, Cronos to jest projekt III, a nie AA. Bloober robi gry z segmentu AAA, AA+, III oraz wydaje budżetowe gry w ramach grupy o których nawet nie wiesz. Reszta twoich zasmarkanych wynurzeń o finansach Bloobera jest na poziomie "wiedzy" czym Bloober właściwie się zajmuje. A teraz niech dzidzia idzie naganiać na Huuuge i ich biznes hazardowy z malejącymi zyskami, przepływali, przychodami i rosnącym ryzykiem, że w końcu ktoś w amerykańskim sądownictwie wdepcze ich w glebe.
1. Kilka miesięcy przed wycofaniem się z umowy przez TT, Bloober utworzył Broken Mirrors - wydawnictwo, które ma wydawać gry własne, partnerskie i zewnętrznych twórców. To część strategii i dalszego rozwoju firmy. Rezygnacja TT z Cronosa idealnie się z tym zgrała. Pewnie nie było jakichś oszałamiających propozycji ze strony innych wydawców, więc Bloober skorzystał z okazji, by wydać swoją gier swoim wydawnictwem. "Emitent jednocześnie nie wyklucza możliwości kontynuacji tej produkcji w oparciu o współpracę z nowym wydawcą. Obecna sytuacja Spółki pozwala na podtrzymanie założeń przyjętego przez Spółkę Planu Strategicznego na lata 2023-2027, a w ocenie Emitenta sytuacja ta może stanowić istotną szansę na zwiększenie potencjalnych przychodów związanych z tym tytułem." 2. Niskie zyski to cecha poprzedniego etapu rozwoju spółki, to przeszłość, więc nie ma się co na tym skupiać. Nazbierali na tym tyle kasy, by teraz iść wyżej. Można w sukces tego podejścia wierzyć albo nie, ale mierzą w ROZWÓJ, a nie zostanie w ciepłym .....dołku.
Moze stanowic szanse ---SZANSe zawsze sa --probklem w tym ze ich wczenisjsze IP --spzredawało sie słabo wśród graczy --a finanse ratowały exclusivy GAMEPASSY itp ---
Prezes napewno na to nadal liczył i liczy ---problem w tym ze RYNEK NAGLE POTEŻNIE SIE ZMIENIŁ ---i Duzi gracze zapewne rownież bedą mocno selekcjonowac NA co chca wydac kase w Exlusiv czy GAMEPOASS --bo nie stuka jest zaplacic Miliony $ za gry np ze stajni 11 bir jak Creatures of EVA czy FP2 --ktore zaliczaja Slabe sprzedaze i pewnie MS juz załuje tehj wydanej kasy --TTWO dostrzegł ZMIOANY KONSUMENTA dlatego wycofał sie rakiem z wielu produkcji swego wydawnictwa ----- Inni duzi gracze jak SONY czy MS itp ---zapewe o tym też juz wiedzą
WNIOSKI jakie stawiam : Jesli Cronos nie znajdzie kolejengo "patrona" po tym jak TTWO sie wycofał to bedzie SYGNAŁ ze duzi nie bedą chcieli inwestowac w ten projekt z jakiego Powodu ---jak myslicie JAKIEGO?
Nad tym Cronosem to i masz może pole do popisu aby się poznęcać. Bo kosztów nie znamy, a to są podstawy aby podawać do informacji akcjonariuszom ile dany projekt w założeniu ma kosztować (przynajmniej w ramach dobrych praktyk), ile wynosi na danym etapie, i w jakiej kwocie finalnie się zamkną. Wydawcy moim zdaniem też nie znajdą. Już pierwsze materiały nie są zachęcające, może w przyszłości pokażą coś ciekawszego. Jednakże sukces Silen Hill 2 musi się przełożyć na dalszą współpracę z KONAMI i na kolejne remaki. Te już powinny być założenia powinny pozwalać na większą partycypację w zysku po zwrocie wydawcy. A przy takich sprzedaży, to już są ogromne kwoty. No chyba że chcesz tu kogoś przekonać że KONAMI porzuci temat możliwych kolejnych odświeżeń z serii Silen Hill. Nie ma takiej opcji, będą kolejne bo każdy chce zarabiać. Oczywiście mój wywód nie ma na celu przedstawienia obrazu że chłopaki mogą tylko trzepać remaki na zlecenie bo nie mają pomysłu na własne universa. Jednakże stworzenie własnego unikalnego IP to nie lata problem, co chyba widać po Cronosie... .
Nie zapominajmy ze sa jeszcze inne projekty na rozne platformy nad ktorymi pracuje Bloober lub ktore wspoltworzy, tzn. projekt G, H, E, F, I, J, M i R.
narazie to poznajmy JAK beda partycypować w SH2 ---bo tego TEZ NIE WIEMY---moze raport za 4 qw coś wiecej powie.
Poki co to te robienie gier na zlecenie dawało przychody ale nie jakas olbrzymia kase ( cash flow ) --- prezes czały czas mowił ze jest zadowolony ze maja bezpieczśtwo finansowe ---tylko ze TERAZ POJAWIŁ SIE NOWY CZYNNIK ---- wycofanie sie TTWO .
A to ma swoje konsekwencje nagle w zobowiazania finasowe wskoczyło 21 M --- jesli je uregulują to z tych 32 M PLn zrobi sie 10 M ---a tu juz Kolderka cienka sie robi tym bardziej ze mają Lewarow juz na 13 M PLN.
I teraz faktycznie WAZNE pytanie jest jakie profity beda mieli z SH2---jesli nieduze --- to chyba wiesz jak wyglada duzy bniznes i negocjacje? --- Jesli nagle pogorszy sie Sytuacja plynbnosciowa spolki ---jesli Cronosa sami beda musieli wydac i bedzie ZONK --to NIE MIAJ WATPLIWOSCI ZE KONAMI---JAPOŃCE tego nie wykorzystaja ---i ze BLO , bedzie Probkiem a nie PArtnerem .
No przeciez znasz zycie ze w biznesie nie ma litosci przyjacoł itp tylko wykorzystuje sie nadarzajace okazje na maxa. --A gamedev juz widac ze ma wielkie problemy ---sa zwolnienia sa kiepskie debiuty nawet wielkie firmy maja problemy Wileki produkcje nawet maja POrazki jak STARWARS OUTLAW--- i Inni nie beda mieli skropułow tego wykorzystac .
Dla tych wielkich moze sie zblizac fajny czas pozykiwania studiów za bezcen pozykiwania doswiadczonych pracowanikow i, pozyskiwania Potencjału do rozwoju organicznego . Ci wiecy beda starali sie wydusic Cyttryne do CNA jesli beda mieli taka okazje.
Po sukcesie SH2 Bloober ma dobrą pozycję przetargową z Konami. Na pewno wycisną więcej za kolejny remake. Na SH2 nie dość, że dobrze zarobią to jeszcze się nieźle wypromowali co przyda się przy sprzedaży Cronosa. Tu układa się wszystko idealnie.
Ostatnio ogłosili rozpoczęcie prac nad nowym projektem. Stawiam na kolejny remake SH
https://www.eurogamer.pl/bloober-team-pracuje-nad-jeszcze-jedna-gra-fani-licza-na-kolejne-silent-hill
Póki co nie widac jakiegos Wielkiego przełożenia efektu SH2 na Cronosa ---owszem po ukazaniu trailera Cronos Był puszczany ogladany na roznych materiałach i na roznych kanałach ---ale przełozenie na pozycje na WL 312 i followers 7 K -- wiec liczenie na wielka synergie Fanow SH ( wiele MLN spzredanych kopii ogolnie ) , to jest to slaby wynik póki co .
Na samym IGN --obejrzało trailer ponad 500 K --- i nie przeklada sie to na Klikniecie w WL . czy zapisanie sie do Followers.
Zajmij się czymś pożytecznym i zapomnij o spółce która wg. ciebie nie ma perspektyw. Tyle czasu poświęcasz na zniechęcenie potencjalnych inwestorów. Po co ci to .
Dnia 2024-12-03 o godz. 14:36 ~Max napisał(a): > Zajmij się czymś pożytecznym i zapomnij o spółce która wg. ciebie nie ma perspektyw. Tyle czasu poświęcasz na zniechęcenie potencjalnych inwestorów. Po co ci to .
zniechecam ? ja tylko dyskutuje ---- widze pewnego rodzaju problemy jakie sie pojawiły po raporcie spółki ---oraz staram sie wyciagnac z nich wnioski na przyszłosć .
rezygnacja TTWO z Cronosa jest tą konsekwencja ktora moze Bardzo mocno zmienic sytuacje spolki oraz Monetyzacji Cronosa w przyszłosci --- bo TTWO by mial wieksza kase, sposobnosc i mozliwosci na wypromowanie gry niz BLO ---a do tego dochodza konsekwencje finansowe z ktorymi teraz BLO musi sie BArdziej liczyć ...( nawet ze wzgleduu na koszty reklamy , koszty produkcji ktore sam bedzie teraz ponosił , ale tez Koszty zobowiazań ktore wskoczyły w 3 qw Tego roku ). .
A jakie koszty wleciały ci w q3??? Czy ty czytasz co jest napisane? czy tylko robisz kopiuj wklej? Czy ja napisałem że spółka nie ma perspektyw? To że T2 zrezygnowało to tylko + dla bloobera.
Dnia 2024-12-03 o godz. 14:46 ~Joo napisał(a): > Puki co to na razie była tylko zajawka Cronosa a promocja jeszcze nie ruszyła.
Ale to był Najlepszy czas na tego typu promocje i USADOWIENIE SIE W SWIADOMOSCI GRACZY i zachecenie icgh do S,ledzenia tematu ( followers zapisanie sie na WL )
Bo jak mowie ---Przyszły rok to BEDZIE RZEŻNIA DEBIUTÓW --ogromnych debiutów gier AAA ktre na lewo i prawo beda Epatowały reklama , zajawkami i beda na to wydawały KApuche.
Cronos moze zniknac w tłumie , do tego zobaczymy jak bedzie BLO stał kapucha i ile bedzie mogł przeznaczyc na promocje .
Na jakies wielki Vrale też raczej bym nie liczył w tej Liniowej Grze --o ktorej sami mówia ze jest Liniowa --bo bedzie duzo wiecej wiekszych pozycji growych ktore beda chciuały zeby Utuberzy szarpali i ogrywali ioch gry na swoich kanałach .
OJ nie bedzie latwo --budowac DUŻĄ WISH LISTE i potem nie bedzie latwo o sukces Cronosa.
Zle stawiasz, Babieno wyraźnie mówił, że Bloober będzie robił już tylko własne projekty, SH może robić studio zewnętrzne pod ich okiem. Natomiast nowy projekt Lenarta to horror w świecie słowiańskim z półotwartym swiatem- na to biorą dotacje 30baniek
Tak z jakosć raportowania nie jest najwyzszych lotów ---wilu rzeczy sie nie wie wiele tzreba sie domyslac .
P.S Mozecie otworzyć RAPORT ROCZNY za 2023 ? bo anwet na stronie BLO mi mowi ze plik jest uszkodzona a nie ma IKONY ( któwa w innych raportach wystepuje) zeby ja pobrac i otworzyc w PDF.
Chcialbnym sie dowiedziec CZy w tym raporcie w tabelce wpisali Koszty Projektu C ---i jesli tak To jakie one były na koniec 2023 roku a jakie SH 2 ---bo nie moge tego sprawdzic .
Źródła moich plot nie zdradzam i na pewno nie są to trole forumowe. A myślisz, że Konami nie chciało by aby ten sam zespół robił kolejny remake? Nie mogą mieć takiego kaprysu jak za to płacą?
Może by i chcieli co nie oznacza że chce Bloober- prezes kilka razy o tym informował, że dwa zespoły z Blo będą realizować własne projekty. Poza tym pozostałe SH były słabe i fame-u już nie przyniosą.
Coś mi się wydaje, że Konami lepiej wie na czym może zarobić. A Blo na współpracy z nimi też może dobrze wyjść i nie wiem dlaczego przypuszczasz, że mogli by tego nie chcieć. A które zespoły i ile projektów to jak już pisałem trudno policzyć.
No chyba trzeba do ciebie pisać dużymi drukowanymi literami xD nie napisałem że Blo nie chce robić tylko że nie głównymi zespołami. Poczytaj strategię Blo na 24-27 to zakumasz.
Ja wiem co piszesz tylko się z tym nie zgadzam. Nie uważam że Konami zgodziło by się by nastepny remake robiło jakieś studio zewnętrze pod nadzorem Blo tak jak napisałeś. Dla mnie naturalnym by było aby tym zajmował się zespół od SH2.
Zespół zewnętrzny pod nadzorem Blom miałby robić kolejny remak. Kompletnie poroniony pomysł. Zespół który stworzył silne hill 2 dawał by dużą dozę prawdopodobieństwa że kolejny projekt z zespołem już sprawdzonym mógłby odnieś sukces. Tworzenie nowego zespołu już nie. Nowi ludzie, różne kompetencję, po za tym ludzie tworzący gry muszą czuć z tego przyjemność. A po tym remaku było to widać, że ten świat ich kreci. Za duże ryzyko. Stara ekipa , może z jakimiś nowym narybkiem aby poruszyć kreatywność. Nowy zespół to sobie mogą robić gierki na Nintendo... . Konami w życiu na to nie pójdzie.
Tutaj musi być dobry deal z KONAMI. Taki odbiór graczy jaki jest nie śnił się największym tutaj chyba optymistą przed premierą. Dzięki temu seria Silent Hill może na nowo powrócić dla starych graczy jak i już nowych. Szczerze bym się nie zdziwił gdyby nie jeden a dwa czy nawet trzy remaki z serii Silen Hill były dogadane, tak aby ciąg pracy w zespole był nieustanny (tpo jest oczywiście myślenie życzeniowe ale ma sens ekonomiczny dla KONAMI. Myślę że w najbliższym czasie dowiemy się czegoś ciekawego, co może wszystkich niedowiarków zaskoczyć. A ty Fokus pracuj dzielnie tak abym miał spokojnie jeszcze miał czas aby dobrać na tych poziomach albo i niżej:)