Hej wszystkim, pytanie poważne. Co źle czytam w raporcie, że według mnie jest super, a kurs spada jednak i wszyscy tutaj narzekają na raport?
Przecież raport pokazuje:
Przychody 25,2mln vs 3,5mln rok wcześniej
Ebitda 13,3mln vs 1,1mln rok wcześniej
Zysk netto 10mln vs 1,1mln rok wczesniej
Zysk na 1 akcje 1,83 vs 0,21...
To chyba jest kosmiczna poprawa, w niektórych przypadkach kilkanaście razy w górę... O co chodzi, czego nie rozumiem?
Gdzie? Kogo oczekiwania? Twoje Grisza? Kogo obchodzą Twoje oczekiwania. Oczekiwania Troli były takie , że gra będzie się sprzedawała lepiej niż GTA 5.... Można się rozejść.
A tak już całkiem.serio. Po uwzgladnieniu IP box zysk mamy ok 11 -11.5 miliona. Dojdzie jeszcze może ok banka. To wyjdzie 12-13 milionów do podziału w formie dywidendy na 5.5 milionów akcji. Do tego dwie gry z szansa na mocne debiuty w 2025 r. Czy to komuś Pasuje czy ma wyższe oczekiwania? To temat ind.
Gdyby raport był dobrze przyjęty kurs zachowywał by się inaczej,
wniosek jest prosty, nie spełnił w pełni oczekiwan to raz,
A dwa ja nie sprzedaje, a póki co dokupuje i nie mam takiej spiny jak niektórzy bo nie gram pieniędzmi które mi są na chleb potrzebne, a tym co mi zbywa, stąd może nie muszę czarować rzeczywistości jaką tu póki co mamy
POD IFZ to gop urósł z 5 PLn na 40 PLN ---IFZ rozbudził oczekiwania rynku dlatego w pewnym momencie kapitazlaicja GOP wyniosiła ponad 200 M PLN - Sam debiut był okey , ale opinie i szybkie spadki w Bestach spowodowały ze rynek zaczal sie obawaic PRZYSZŁYCHJ WYNIKÓW ---i dlatego KURS i kapitazlaicja spadały .
I rynek miał racje ---porzychody i zyski spadaja i to mocno ---w 4 qw bedzie jeszce wieksza Lipka a jak bedzie w przyszłym roku ? ---SM wyglada na grę taka jakich kilka wypuscił gop i ktore mialy po kilkaset Peaku ---a IFZ z EA wyjdzie dopiero w 2026 --wiec Chyba rozumiecie ze wyniki moga byc mocno dretwe z słabo sprzedajacego sie IFZ ( co juz widac obecnie ) jak rozniez slabych dochodów z innych gier.
Spolka ma ok 100 M kapitalizacji jak na tle innych spolek wypada ? jelsi znowu w 2025 roku wrocą do wyników 5 M przychopdów i 1 M zysku bez perspektywy kolejnej jakieś ciekawej gry ( bo IFZ z wyjsca z EA nie wiele musi skorzystać takj jak MEdieval Dynasty nie skorzystało ) ---to przxeicez jest sporo spolek ktore maja takie wyniki a ich kapitazliacja to Kilkanascie m PLN.
I to jest powod dlatczego GOP lkeci ---IFZ był ograny tylko czesciowo wypalił dał chwilowo dobrzy przychod i zyski ale teraz to juz wyniki wracjaa do " styandadrtu sprzed IFZ kiedy kapitazlaicja spolki nie wynosiła np 100 M PLn tylko 30 M ----
Podstawowa kwestia - po co to piszesz na forum GOP tutaj akcjonariusze wiszą na -50% i mentalnie tych akcji nie sprzedadzą zatem też nie kupią nic innego.
Nie pisze tylko tutaj ogolnmmie interersuje sie gamedevem --Pisze na CRj na CDR na 11 bit , GIF czasami skrobne na TSGAMEs na HUG itp itd.
a dlaczego --dlatego zeby śledzic rynek rownież Gamedevu bo NA GAMEDEVIE spółki sa OGÓLNIE mocno przeczołgane i fatalny sentyment panuje od dawna już ---potrzeba tylko paniki zeby była tą kropka nad i. I wtedy moze bedzie klepany dołek SEKTOROWY ----
ale jak sie ktoś PYTA dlaczego SPADA i nie kuma bazy co sie dzieje skoro w 2 qw Byly takie fajne wyniki ---to mu wyjaśnie DLACZEGO TAK SIE DZIEJE ---Gielda Kupuje i Sprzedaje --- przyszłosć a nie to co było kilka miesiecy temu . To co było kilka miesiecy temu( DEBIUT IFZ) --- Rynek Kupował jeszcze wczesniej dlatego kurs GOP urosł z 5 PLn --na 40 PLN . ---teraz to jest juz przeszłosc a liczy sie to co spółka bedzie pokazwała w kolejnych QW.
"I rynek miał racje ---porzychody i zyski spadaja i to mocno ---w 4 qw bedzie jeszce wieksza Lipka a jak bedzie w przyszłym roku ?"- Ciekawe, że jesteś w stanie "zakumać" to przy okazji GOP, ale w Huuuge już nie. Bardzo ciekawy selektywny dobór faktów.
"jelsi znowu w 2025 roku wrocą do wyników 5 M przychopdów i 1 M zysku bez perspektywy kolejnej jakieś ciekawej gry ( bo IFZ z wyjsca z EA nie wiele musi skorzystać takj jak MEdieval Dynasty nie skorzystało )"- Na razie to mają 5 mln przychodów i ponad 1 mln zysków w jednym kwartale więc w roku 2025 niemal na pewno będą mieli więciej. Cały czas kilkadziesiąt tysięcy egzemplarzy IFZ się sprzedaje w kwartale. Jako przykład można też podać grę They are Billions (podobny temat, podobny peak graczy) i zobaczyć ilość sprzedanych egzemplarzy, a IFZ ma szansę być dłużej rozbudowywanym tytułem.
Do standardu sprzed IFZ już nie wrócą. "Kumasz już czaczę"?
Wiesz ---smoku ty Już raz twierdziłes ze skoro HUG ma 10 krotnie wieksza kapitalziacje---to powinien miec 10 Krotnie wiekszy zysk na akcje :)) --- ---i ze jesli HUG mialby miec 18 PLN zysku na akcje po 3 qw to znaczy jego 3 qw zysk przekroczyłby Cene akcji na goieldzie i muaiałby zarobic PONAD 1 MLD PLN po 3 qw, taka kase to zarobił tylko CDR i to TYLKo po debiucie CP 2077 ---ale On woczas mial 40 MLD kapitaliazcji a nie 1 MLD ( z 500 M keszu w spolce) ---jak mozna nie rozumiec TAkich prostych kwestii---Obecnie CDPROJEKT ma przy 17 MLD kapitazlizacji zysk netto w 2024 po 3 qw--ma na poziomie 250 M PLN --a zysk Operacyjny na poziomie 220 M PLN :)) . ---HUG ma po 3 qw 2024 zysku netto 185 M PLN a zysku operacyjnego 200 M PLN
nie rozumiesz tez Innej Bardzo waznej kwestii --- ze GOP takie wyniki jak w 2024 mial RAZ na dekade ---bo juz od 2015 roku isnieje---TAki IFZ trafił mu sie w 2024 roku ---wyniki sa ogolnie Historyczne --ale te wyniki mocno zaczynaja juz spadać QW/QW ---w 3 qw mieli jeszcze 5 MLn przychodów ale 4 qw zapowiada sie słabiej ---a co bedzie w przyszłym roku DUZO wielgachych gier bedzie drenowało kieszeni graczy ? .
w przypadku HUGE tak nie jest On ma stabnilny byznes na tyle stabnilny ze w ostatnichj 3 latach i 3 qw przyniósł firmie --900 M PLN kapuchy ZYSKU OPERACYJNEGO czyli prawei tyle ile kapitazlaicja spółki ( a oni maja jeszce 500 Melownow w aksie spolki) ---z czego tylkow TYM roku po 3 qw ponad 200 M PLN ---Blisko wyników CDR tylko ze jest CDR jest 17 razy drozszy --wlasnie dlatego Tam mocno zwracam uwagę na HUG.
jakie wyniki sumaryczne mial GOP przez ostanie lata VS kapitazlaicja.
I jeszce jedno napisałem o THEY ARE BILIONS ---wiec ta gra zadebiutowała w 2017 roku w EA --- max peak osiagneli w EA 22 K --2 lata pozniej weszła pelnoprawcna gra miali PEAK 17 K ---mamy 2024 rok ---i GAMAL pokazuje 1.8 M spzredanych kopii .
Po 7 latach od debiutu EA spzredali 1.8 M kopii na Steamie ---- i o tym wlasnie mowie ---IFZ ma 500 K spozredanych kopi?.--naprawde jest pod co grać jelsi no spzredaz mialaby sie kształtowac jak na TEY ARE BILIONS ? czyli zeby w 2031 roku było TYLKo 1.8 M spzredanych kopii na steamie po całej masie wielkich przecen ktore w tym czasie by mialy miesjce?.
Tak, przyznaje ten przykład z 10-krotnym zyskiem na akcję był zły (pisałem o tym wcześniej, ale moderator nie puścił tego posta;) ). Nie jest prawdą, że GOP takie wyniki ma raz na dekadę, to tylko Twoje przypuszczenie. To nie jest spółka jednej gry, poza tym pełna wersja przyniesie raczej większe przychody niż EA, a koszty w momencie wydania będą już wcześniej ujęte dlatego istnieje duża szansa, że w 2026 zysk będzie jeszcze wyższy niż 2024r. W przyszym roku dalej sprzedawać się będzie IFZ (słabiej niż w tym roku, ale jednak) Survival Machine (prawdopodobnie) oraz backcatalogue, myślę, że na kilka milionów zysku w roku wystarczy. They Are Billions to baza graczy, do których taki tytuł jak IFZ może trafić, ale nie tylko do nich, poza tym 1.8 mln w 8 lat nie jest do końca trafne. Wiesz przecież, że zdecydowana większość sprzedała się w rok od premiery więc jeśli do końca 2026 roku IFZ zejdzie jeszcze w 1 mln egzemplarzy to biorąc pod uwagę koszt wytworzenia gry to zapewni świetne wyniki. A Huuuge do CDR porównuj sobie na forum Huuuge albo CDR. Pisałem Ci już kiedyś, że wcale nie uważam Huuuuge za złą spółkę, fundamentalnie są bardzo mocni, zwróciłem Ci tylko uwagę, że jak pisałem Ci o regularnym spadku przychodów w Huuuge to nie widziałeś w tym problemu, a spadek przychodów w GOP to już problem jest. W obu przypadkach świadczy to przecież o tym samym. Tylko Huuuge ma z czego spadać, ale to GOP ma pomysły na to i podejmuje działania aby te przychody zwiększać (nie wiem może Huuuuge też ma, już ich nie śledzę, ale jak byłem ich akcjonariuszem to nic tam wzrostu przychodów nie zapowiadało).
1. They are Bilions--NIe niewiem ze zdecydowanie Najwiecej gry sprzedało sie w ROk od premiery w EA --bo nie sledziłem TEMATU --wiem tylko ze jak na PEAK 22 K --w EA to sprzedaż po 7 latach 1.8 M kopii na wielu Bardzo mocnych przecenach to nie jest jakieś JUUUPII.
2. Nie napisałem ze GOP to spółka jednej gry oni zrobili 112 , 911 itp ---twierdze że IFZ to ich najwiekszy sukces ze do tej pory bujali sie z wynikami rocznymi 10 M przychodó i pare M zysku ---w tym roku mogą miec 2 razy lepsze wyniki ---ale w przyszły ( patzrac na 4 qw 2024 roku 0 moga wrócic do standartu ---i tu Ja sie pomyliłem nie 5 M przychodó i 1 M zysku tylko np 10 M przychodów i Kilku M zysku .
3. Huge ma kapitazlaicje 10 Krotnie wieksza od GOP ---ale on w 3.75 Roku wygenerował 900 M kapuchy ---a gop w tym czasie 15 M --- czyli HUG mial 60 Razy wieksze zyski operacyjne niz GOP ---a jest wyceniany tylko 10 razy wiecej ---MAło tego HUG ma 500 M kapuchy wiec jego CZYSTY BIZNES 9 pomniejszony o zgromadzona kase) RYNEk wycenia na 500 M PLN. --jeszcze niedawno Gopa wyceniał na 250 M PLN --wiec tylko 2 razy mniej niz obecnie biznes HUG ---tylko ze GP wowczas był przed premiera IFZ i nie mial 10 M zysku operacyjnego wiec --Gop z 5 M zysku operacyjnego skumulowanego od 2021 do 2024 roku był tylko 2 razy wyzej wyceniany niz HUG ktory mial 700 M zysku operacyjnego na lata 2021-2023-- a to juz jest 140 RAZY IWCEJ .
I wlasnie taki jest rynek jedne kwity potrafi Pompowac inne dołowac ---JA staram sie szukac tych naprawde zdołowanych --Fiundamentalnie i ciekawych Technicznie --bo to moim zdniaem jest KLUCZ do przyszłyszłych zysków ---HUG ma wyniki z ostatnich lat na poziomie CDR ---a jest wycneiany tak jak CDR w czasach DEBIUTU W2 --gdy jego cena wynoosiła 9 PLN za akcje .
Potencjał generowania KASY --przez hug jest olbrzymi --nadal jest olbrzymi pomimo ze to nie jest rekordowy rok jakim był 2023 Pod tym wzgledem ---ale nadal jest TYLKo jedna spółka GROWA na bananie ktora potrafi miec lepsze wyniki to jest CDR --ale on jest wycneiany 17 razy drozej niz HUGE --odejmujac KASE ktora jest w HUGE to jest wycenainy cdr ponad 30 Razy wiecej niz HUG ktory moze sie porownywac wynikowo z CDR.
a GOP ?? gop z przychodami zyskami operacyjnymi zyskami Netto NIE ma zadnego startu --bo co to jest te 15 M zysku operacyjnego od 2021 roku wobec 900 M zysku operacyjnego HUG ---? --co z tego ze przychody spadja ?? njak nadal sa olbrzymie a CDR nie spadły R/R? ( gdy rok temu zaliczał debiuct DLC CP2077)--2023 dla HUG nbyl rekordowym rokiem pod wieloma wzgledami tak jak 2020 byl dla CDR rekordowym rokiem pod wieloma wzgledami---teraz ma duzo gorsze wyniki netto niz w 2020.
Hug jest poteznie niedowartosciowana spółka pytanie dlaczego ? --- dlatego nie dziwie sie ze wiekszosć z tych co posiada akcje nie chce brac udziału w skupie nawet po 9 $ czyli duzo wyzej niz obecna cena--dlatego sie nie dziwie ze jest taka mala plynnosc spolki ---- Dziwie sie dlaczego nie ma POPYTU ---bo to ze jest spadek R/R przychodów zysku itp --w GAMEDEVIE to normalka --ale SUMA kasy jaka potrafi generowac w 2024 HUG ---jest olbrzymia vs jego obecna wycena. O tym wlasnie cały czas pisze.
No, tylko piszesz to forum GOP, a nie Huuuge i to jest problem. Pisz te elaboraty o huuuge na forum huuuuge tam może to ludzi interesuje tu nie. Żeby zakończyć tą jałową dyskusję podpowiem Ci tylko tyle: -wyceniaj przyszłe przychody i zyski nie przeszłe. Przeszłe znajdują swoje odzwierciedlenie w stanie kasy więc jak piszesz, że Huuuuge ma 500 mln gotówki i 900 mln zysku opracyjnego za poprzednie lata to w gruncie rzeczy piszesz o tym samym.
Nie wiem czy z tych wypowiedzi poniżej czegokolwiek się dowiedziałeś więc spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytanie. Raport porównywany rok do roku wygląda świetnie widać bardzo dużą poprawę w każdym aspekcie funkcjonowania. Poprawa ta jest spowodowana premierą największej gry spółki w formule EA, która odbyła się w kwietniu tego roku. Natomiast jak porównasz kwartał do kwartału to wyniki III kwartału już tak dobrze nie wyglądają i dlatego niektórzy wróżą to tragiczne wyniki w IV kwartale i całym 25 roku. Oczywiście to jest giełda, wszystko jest możliwe. Czas pokaże kto miał rację, na marginesie tylko dodam, że premiera pełnej wersji największej gry odbędzie się prawdopodobnie gdzieś w I poł 2026 roku i wtedy przychody i zyski nawet w odniesieniu do 2024 roku powinny być dużo wyższe.
I jeszcze jedno na spólki bardziej patrzyłbym od strony marzowosci i Mozliwosci generowania kasy a nie przychodów ----szcegolnie w mobilkach .
co z tego ze np w 2021 roku HUG mial 370 M $ przychodów ? skoro mieli 110M kosztów wlasnych 150 M kosztów marketingowych i jeszcze 50 M $ kosztów finasowych ---efektem tego było " Tylko " 30 M $ zysku operacyjnego Netto i wykazanie straty netto 10 M $
w tym roku po 3 qw HUG ma 190 M $ przychodów ---czyli tylko 50% tego co w 2021 ALE ---ma mniejsze koszty wlasne mniejsze koszty marketingowe a co za tym idzie ma ZYK 46 M $ i zysk operacyjny prawei 50 M $ czyli wiecej niz mial HUG w 2021 roku----Ryunek growy ciagle sie zmienia i jesli Spolki tego nie dostrzegaja to sa w KLOPOTACH ---HUG to dostrzega dlatego Od jakiegos czasu mowi ze --ZALEZY IM NA RENTOWNOSCI a nie na pakowaniu kasy w Kampanie reklamowe ktore sa kosztowne i ktore moga przysniec wiecej STRAT niz KORZYSCI --- Oni ciegle mowia ze chca budowac Wartosć dla akcjonariuszy --widza problemy na rynku growym mobilek w grach " cpolecznych " i wola Mocniej skupiac sie na Szunankiu Nowych akwizycji ---I szukaniu oszczednosci i UTRZYMANIOU WYSOIKIEJ RENTOWNOSCI ---niz wywalaniu KAPUCHY na prawo i lewo na reklame --ktora wcale nie musi mocno pozytywnych skutkow-----JAk to zeobił swego czasu CIG z LotF 2 -gdzie jakieś relatywnie kosmiczne kwoty reklamowe zaksiegował VS --ilosc sprzedanych kopii ---LOTF mial kosztowa,.c 180 M a sie okazało ze kosztował z Reklama 300 M PLN --- i BYŁ ZONK .
A i jeszce jedno - Ja nie twierdze ze HUG bedzie kosztował kiedys 15-17 MLD PLn czy 40 MLD jak kosztował / kosztuje CDR.
Ale uwazam ze 1 MLD pln wyceny ---spolki ktora ma na chwiule oebcna 500 M kasy ( a bedzie pewnie po 4 qw miala wiecej ) i ktora potrafi generowac taką kase Caly czas. --- to jest TANIOCHA i nie widze innej zadnej tanszej spolki ( nie tylko growej ale ogolnie ) na bananie Ktora byłaby TANSZA---biorac pod uwage TEŻ że HUG nie ma zadluzenia finansowego za to ma GOTOWKI rownej 50% kapitalizaicji rynkowej ( na koniec 3 qw) .
Coraz wieksze pytanie jest dlaczego nie ma poptu dlaczego ejst tak nisko wycneinana --moze jest jakies drugie dno ( nie zwiazane z finasami spolki ) tylko jakims DEALEM rynkowym ---nie mam pojecia , ale spolka po prostu jest Mocno zgnojona Fundamentalnie i kursowo Biorąc pod uwage nawet FAKT ze IPO było po 50 PLN, w przypadku TEJ spolki rynek ma jakis dziwny FETYSZ i AMBICJE ciagle tracic NA wycenie akcji ---u swoich Akcjonariouszy ----pomimo tylu pozytywnych informacji jak zyski , generowanie kasy , skupy akcji (mocne ichj zmniejszanie ) --to z uporem maniaka Kurs jest GNOJONY ---
I jeszce jedno obecna cena jest na Histiorycznych wsparciach z 2023 roku ale Kapitalziacyjnie to juz jest na histirycznych minimach bo w 2023 roku przy tej cenie akcji kapitazlaicja wynosiła 1.4 - 1.5 MLD pln, a nie 1 MLD jak obecnie .
dobra koncze juz watek HUG . O gop też juz sie na chwile obecna napisałem .