Marzy się o czymś nieosiągalnym - jak się to osiąga to przestaje być marzeniem... tak więc ja nie marzę - ja czekam na 55 euro...!
Mogę nawet się założyć i wrócić do tematu za 4 lata...;)
Wystarczy uważnie obserwować spółkę. Jestem na IEA od listopada 2008. Początkowo zaliczyłem niezłą wtopę na fali paniki w listopadzie, na szczęście ulokowane miałem tylko kilka % i była to końcówka paniki. Pamiętam sesje gdzie zaliczyliśmy 0,88 zł to było w piątek. Wtedy nie kupiłem żadnej akcji bo byłem przerażony. Po weekendzie zacząłem dobierać. Najpierw w oklicach 1 zł potem 1,15 zł itd. Ale wciąż towarzyszyła mi duża niepewność co do przyszłości IEA głównie za sprawą głośnej wypowiedzi pani Popowej z Kempena. Przełomem w moim podejściu do IEA była jedna sesja w Viedniu, gdzie na dogrywce pojawiło się nagle kilkanaście a może nawet kilkadziesią mil. akcji po ok. 0,3 EUR które ktoś wciągnął kilkoma zleceniami. Prawdopodobnie były to ustawione transakcje pomiędzy fundami a ??? (no właśnie). Nastapiło to tuż po tym jak IEA wypadło z indeksów nieruchomościowych i fundy musiały się go pozbyć. Wtedy zrozumiałem że cała zwała na IEA to jedna wielka ściema i ktoś od dawna przygotowywał spółką do zrobienia na niej kokosowego interesu. Następne miesiące tylko utrwalały moje przekonania. Od tego czasu obserwuję IEA codziennie w W-wie i Viennie. Robię zestawienia i statystyki. Na spółce cały czas trwa akumulacja. Czasami mam wrażenie, że kursem IEA i EUR/PLN steruje ta sama instytucja. W takich przypadkach bywa tak, że spółka od skrajnego niedowartościowania przechodzi w skrajne przewartościowanie. Jak będzie tym razem - zobaczymy. Dużo też zależy od sytuacji na rynkach nieruchomości komercyjnych. O fundamentach spółki nie będę pisał, bo jesli ktoś ma trochę chęci to wystarczy przeanalizować raport roczny z 20.08.2009 - chyba już jest wersja angielska lub polska.
Moja cena docelowa za kilka lat to ............... Nie napiszę bo i tak nie uwierzycie.
Bardzo ciekawe jest to co piszesz, zastanawiam się czy spekuła dalej zostanie na Immo gdy dojdzie do wartości księgowej, czy nastąpi przewartoścowanie? Na GPW taką spółką zawsze było Millenium (kiedyś BIG Bank) i po skrajnym niedowartościwaniu jest teraz ładne odbicie...ile wg Ciebie wynosi skrajne przewartościowanie Immo - 16, 30 euro? Czy jest to realne? Pozdrawiam.