Ale dalej jest nieopłacalna. Dlatego nie buduje tego we własnym zakresie.
Ale na następny rok będzie system wsparcia i wtedy już będzie opłacana. Ma objąć dotacje bezzwrotną do 65% całej inwestycji. Środki na program to 4 mld zł. Czyli gdyby założyć że mało kto będzie korzystał z pożyczek stworzy to rynek na poziomie 6 mld zł. Czyli każdy coś dla siebie ugra. Pytanie jakie icpt ma zdolności wytwórcze w tym zakresie i do jakiego stopnia może wyskalować tą szansę. Bo wiemy, że gigafactory ma opcje na zwiększenie zdolności wytwórczych.
Równie dobrze mogliśmy to powiedzieć 60 lat temu o półprzewodnikach. Że były nieopłacalne i po co je dotować. Każda technologia jest na początku nie opłacona. W miarę rozwoju staje bardziej efektywna i tańsza. Popatrz na fotowoltaike kilka lat temu a teraz. Ile jest tańsza i o ile bardziej efektywna. Wodór to jest jeszcze dłuższa perspektywa. Pamiętaj że icpt to tylko składanie baterii. Technologię bierze z Chin albo od LG. Więc pod wzgledem technologicznym nie ryzykuje. On tylko projektuje i składa baterie pod klucz.
nie jestem przekonany czy fv jest wydajna.. bez magazynów na większą skalę to wątpię .. morskie elektrownie wiatrowe może.. ale do tego trzeba gigantycznych nakładów na przesył i magazyny energii właśnie wodorowe bo tylko one są w stanie przetrzymać długo energię bez większych strat.. jakoś w te inwestycje u nas nie za bardzo wierzę.. i inwestorzy grenevi sądząc po kursie też.. jakoś obstawiam reaktywację przemysłu wydobywczego po wygranej Trumpa tylko muszą zrobić odpisy na oze i przestać się w to pakować albo przynajmniej zmniejszyć na to pozycję.. Famur to jedna firma międzynarodowa zyskowna.. ja myślę że oze szybciej się skończy niż zaczęło oczywiście na skalę przemysłową do do domu fv+pompa ciepła+wymiennik ciepła + magazyn to może ma jakiś sens.. tylko nie w Polsce bo weszło rozliczanie energii kwartalne + spred .. w miesiącach zimowych ludzie dostają gigantyczne rachunki za prąd .. także słabo to wygłąda
tak mnie jeszcze refleksja naszła jak mówisz że magazyny będą polegać nie na własnej technologii a jedynie na składaniu cudzej to pomyśl ile się podmiotów otworzy takie "montownie" magazynów.. bez szans moim zdaniem
No niby proste, ale na świecie firm typu ICPT w segmencie Heavy jest mało. Też mały rynek, który będzie dynamicznie rósł. Też nie jestem jakimś specem od technologii. Ale już mają długoterminowe umowy na dostawy więc już jakieś przewagi są w postaci relacji z kontrahentami. Dodatkowo mała ilość tego łańcucha jest zlokalizowana w Europie. Głownie są dla samochodów osobowych. Nie sprzedają tylko do Solaris. To, że ich Denis wybrał producent z Anglii też musi o czym świadczyć. Nie jest też proste zmienić dostawcę. Chodzi o jakość produktu, widocznie jest dobra. Druga sprawa w magazynach też mają przewagę. Bo zużyte baterie z autobusów nadają się do magazynów energii. Co jest znaczną przewagą w postaci obiegu zamkniętego, który też jest kluczowym zagadnieniem w polityce UE. Jakby to było takie proste to by to robiły firmy jak Solaris czy Denis we własnym zakresie. Widać nie robią. Czyli proces nie jest taki prosty jak się wydaję.
no masz widać jakąś wiedzę .. no nic.. trzeba obserwować.. cena już jakiś czas kopie się w okolicach 2 zł.. może strzeli po te magazyny.. chociaż zdecydowanie wolał bym kupić po 1,4.. przy 2 zł nie ma żadnego wsparcia..
Rynek się będzie rozwijał. Bo nastąpi prawdopodobnie elektryfikacja wszystkiego i taki jest trend. Maszyny elektryczne i wodorowe są mniej wadliwe. CAT i inni producenci już skupiają się głównie na maszynach elektrycznych. Podobnie jak transport drogowy. Są raporty o ile dobrze pamiętam ten rynek ma rosnąć +15 % r/r (baterie heavy). Aktualnie głównie ten rynek napędzają autobusy elektryczne. Więc spółka ma tu już zbudowaną markę i know how. Z mojej perspektywy obecnie ten biznes nie jest w żaden sposób odzwierciedlony w wycenie Grenevii. Czyli mamy można powiedzieć opcje w wycenie z niską wartością na tak rozwijający się rynek. Bo obecna wycena Grenevii można rzec odzwierciedla głównie segment górniczy + w jakimś stopniu PV. Do końca roku ma być info odnośnie projektu wodorowego icpt. Oni długo w tym działają więc mogą być ciekawe rezultaty i obiecujące.
z podziękowaniem.. ja uważam że spółka jest dobra .. ale za 1,4 do kupienia bo rzeczywiście ma potencjał tylko w przeciwieństwie do Ciebie uważam że Famur będzie tu kluczowy ponieważ zarabia mino teoretycznego braku sentymentu do wydobycia wszelakiego a na oze mają plecy i może masz rację że po nowym roku coś się zmieni .. oby poszła w górę :) pozdrawiam
No każdy ma swoje zdanie :) taki jest rynek. Każdy się może mylić.
No Famur jest kluczowy. Bez niego to byśmy byli już dawno na 1,4. Tylko trzeba wziąć pod uwage, że to będzie rynek kurczący się w związku z tym będzie generował coraz mniejsze przepływy. Na rynku międzynarodowym raczej już nie zawojujemy. Ale kurczenie się rynku węglowego powinna wspierać pozostałe segmenty Grenevia. Bo my jako Polska nie mamy innych alternatyw obecnie. Jedynie gazownictwo jest czymś z czego nie mamy korzyści a może też być bardziej rozwijane w obecnej perspektywie. Tak czy inaczej Gazownictwo też idzie w parze z oze.
Wydaje mi się, że kluczowym aspektem dlaczego kurs znajduje się tu gdzie obecnie jest wielka niepewność odnoście systemu energetycznego w Polsce. Od kilku lat żyjemy w niepewności. Nie ma nakreślonego dokładnego planu odnośnie węgla w Polsce i transformacji. Też co chwilę zmieniają się ramy prawne związane z oze. Oby na początku 2025 wszystko się wyjaśniło.
Tak siedzę i myślę nad tym co pisałeś .. jak by rzeczywiście nasz "zacny rząd" ogłosił masową budowę magazynów to tak spekulacyjnie to bym może kupił.. ale jedynie z potwierdzenia czyli wybija średnią na W1 i następna świeca zamyka się nad średnią,, zastanawia mnie to kotłowanie w okolicach 2 zł chociaż obroty średnie.. ale ok spółka zacna może odrobisz straty :) oby Kolego:)
nie taki stary.. czy coś się zmieniło w tym temacie.. no nie.. trochę powęszyłem i popytałem, i już wiem że budowa magazynów energii jest nieopłacalna.. dlatego firmy jedna po drugiej na takiej działalności mają ciężkie plecy.. technologia nowa nie sprawdzona spore straty energii (wejście -wyjście ) i fizyczne zużycie.. przyszłość w magazynach wodorowych ale nie wiem czy takowe produkują.. o bateriach samochodowych nie wspomnę bo to porażka totalna (Chiny) .. jak pisał ktoś na forum nawet jeśli nasz wybitnie światły rząd zacznie budować takie magazyny to nasza spółka nic na tym nie zarobi ( mamy simensa np) egro.. spore odpisy na projekty oze i 1,4 na dołku można brać licząc na Famur który generuje zyski jak czytałem!!
Pare akcji posiadam ale generalnie obserwuje z boku a po wygranej trampa wziołem dzisiaj pge Moze ue bedzie musiala zrezygnowac z ambitnych celow i tutaj beda wzrosty
Magazyny bateryjne mają "spore straty energii" a wodorowe nie? co za herezje wypisujesz człowieku! Elektrolizery mają sprawność 55-70% zależy jakie i jak drogie. To początek a ponowna zamiana w prąd to dalsze straty.Koszt na dzisiaj nie dooszacowania bo technologie raczkują w małej skali