Nic. Brotherhood nie okazało się być produktem, który udał się komercyjnie tak, jak Carbon liczył, i w zaden sposob nie podbił długofalowo Wizards. Carbon zamiast skupić się na swojej głównej, rozpoznawalnej franczyzie i zrobic z niej nowoczesną, głęboką i angażującą grę multiplayer, roztrwonił środki i siły na jakies glupoty w stylu Crimen, ktore juz dawno są w ogonie sprzedażowym. Teraz nie mają już siły na inwestycję w duży projekt i tak sobie będą trwać na granicy strat, z mniejszym zespołem, i będą tłuc takie Crimeny, jakies dziwne projekty grantowe, jakies durne multiwersy dla PKO. To trochę tak, jakby Blizzard po wydaniu starcrafta, zamiast wykorzystać markę i skilly zespołu i skupić się na Starcraft2, to zaczął wydawać gry typu Dino-zagadki i gry motywacyjne dla banku. Wiec- zadnego przelomu, dlugotrwala stagnacja na poziomach ponizej 10zl.
Lol:)) Jak? Obi sie nie znaja na AI, jedyne, co moga zrobic, to podpiac chatgpt do generowania tekstów NPCow, albo do jakiegos generatora leveli. Co mogą też wszystkie inne firmy. W jaki sposob konpetencje Carbona dają im lepszy start w AI. Albo nawet jakikolwiek start w AI?
Keks bardzo sceptyczny widzę dalej. Hmmm no znowu muszę sie z Tobą zgodzić niestety w wielu kwestiach, słuszne uwagi czynisz. Ale rynek vr i carbon mają jeszcze parę asów w rękawie. Sprzedaż gogli Mety tych najnowszych dobrze idzie i rynek mówi że te 300 dolców za sztukę robi robotę. Jedna dobra gra i carbon wraca na salony lub tak jak piszesz dobra kontynuacja Wizardsow i poziomy powinny być inne.
No to zastanowmy sie, co znaczy "jedna dobra gra" w realiach 2025+. To musi byc rozbudowany projekt na ok 15-20 godzin gry, tworzący jakąś nową jakość - bo teraz takie spellcastery jak wizards albo hack-n-slashe robi kazdy. Generalnie- projekt rozmiarów Warhammera. Czyli jakies dwa lata pracy dla zespołu 30-40 deweloperów, w tym czasie utrzymywanie się z bieżącej sprzedaży - ktorej juz nie ma, a za dwa lata bedzie jeszcze mniej. Byc moze w 2021 Carbon mial jeszcze rezerwy na pdoobne przedsiewziecie, ale teraz juz na pewno nie. Pisałem juz,ale powtorze - fakt, ze z Vertigo dzielili sie zyskami 50/50 w zamian za finansowanie w czasie dewelopmentu mówi mi więcej, niż raporty. Coz, kolejne studio gamingowe jakich byly juz setki, ktore mialo swoj moment chwaly i teraz zmierza ku zamknięciu albo wykupowi.