Dobrali shortów i widać po obrotach, że jak wysoko rośnie kurs to w drugiej połowie sesji nagle rosną obroty i zbijają kurs sprzedając pożyczone akcje. Widać, że uklepaliśmy dno bo nawet jak zasypują to ludzie już nie panikują i zbyt dużo nie udaje im się zbić. Do kolejnego raportu będzie pewnie stabilnie i będziemy się bronić skutecznie przed zbijaniem kursu bez wielkich wzrostów. Jak raport będzie dobry to shorty pewnie zaczną wychodzić jak będzie słaby to pewnie zejdziemy niżej. Obawiam się że najbliższy raport będzie słaby bo nie wzrost kursu dolara plus ewentualny wzrost liczby klientów pojawi się w raporcie za ostatni kwartał pewnie dopiero.
a jak bedzie fatalny to shorty zarobia 20% a wy stracicie kolejne -20% . To jest powazne inwestowanie ? albo albo ? idz do kasyna moze sobie pograj hahahahaha zart...
To nie jest hazard tylko kwestia zaufania do spółki. Ja ze swojej strony nie spodziewam się fatalnego raportu. Zgadzam się, że spadek liczby klientów jest niepokojący ale dane finansowe i kondycja spółki jest dobra. Inwestują w nowe produkty i to widać. Kolejny raport pewnie nie będzie powalający ale w długim terminie uważam, że sytuacja firmy będzie się poprawiała. Każdej firmie zdarzają się wtopy marketingowe, trzeba to przyjąć z pokorą, naprawić i iść dalej. Nie raz spółka pokazała, że dobrze radzi sobie w trudnych sytuacjach. Rynek już kilkakrotnie skazywał ją na niebyt. Czas pokazał, że jest inaczej. Giełda to emocje i widać, że ludzie przesadnie emocjonalnie reagują na bieżące dane finansowe i tak gigantyczne przeceny przy takiej kondycji firmy są całkowicie nieracjonalne (duży udział mają w tym shorty, które skutecznie zbijają każdy wzrost kursu). Może i ja się mylę nie mówię, że nie. Czas pokaże kto ma rację :) dla mojego budżetu lepiej żeby racja jednak była po mojej stronie :D
Ale przecież raport (za 2 kw) to wiadomo jaki będzie - przychody szacowane w USD znane, kurs USD znany, marża pewnie standardowa więc tutaj żadnych niespodzianek w nie będzie- w PLN szału nie będzie. Dopiero w styczniu (jak pokażą kluczowe wskaźniki) sie okaże czy jest powrót do wzrostu klientów, USD jak się utrzyma powyżej 4PLN to też pomoże. Do tego czasu trudno będzie jakiekolwiek nowe wnioski wyciągnąć…
PS. Ja osobiście liczę na powtórkę scenariusza z 2018-2019 gdzie też była zadyszka z wzrostem, wyszło info o czacie FB i kurs zrobił co zrobił a potem było już pięknie. Osobiście nie liczę na wzrost o kilkaset % jak wtedy ale powinno być dobrze jeżeli wrócą do wzrostu l klientów