• -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~investor [80.55.127.*]
    Jakoś mi się nie chce wierzyć by pzu oddało taniej niż 120 za papier - to jest normalnie nielogiczne. Prognozuje bardzo dobry 2 kw - oraz wezwanie. Jakie jest wasze zdanie .
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~ad [91.150.161.*]
    Cały 2 kwartał euro po sredniej 4.50 zł powinno być nieżle. Exporterzy w cenie/
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: slonce_karpat [83.4.169.*]
    złoty się zacznie umacniać...Goodyear ma jeszcze dobrą cenę w USD za Dębicę....myślę, że wykorzysta sutuację i na dobrej spółce zarobimy przyzwoite pieniądze :)
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~ad [91.150.161.*]
    Lipiec i Sierpień będzie ciekawy - prawie każdy już trzyma pod wezwanie
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: slonce_karpat [83.29.223.*]
    i raczej taniej już nie będzie....
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~tado75 [83.20.218.*]
    witam! ja kupowałem pod pierwsze wezwanie i dobrze na tym wyszedłem. i od tego czasu trzymam większą część moich akcji pod drugie i ostateczne wezwanie,bo w pierwszym wezwaniu na niewielką część sie załapałem i myśle że też na tym dobrze wyjde. pozdrawiam cierpliwych akcjonariuszy dębicy.
    Zastanawiający jest brak jakichkolwiek rekomendacji, przecież przy kursie euro 4,50 firma jest wstanie zarobić na czysto 100 mln rocznie co przy obecnym kursie daje c/z 7
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~Fryzjer [79.186.23.*]
    Panowie czy ktoś mi podpowie jakie mogą być wzrosty na Dębicy? Chciałbym coś zainwestować.
    Planowane wezwanie do 25 sierpnia tego roku na resztę akcji - kurs dobry, c/z 8, obroty bardzo małe no i ta cisza ze strony goodyear.
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~wit [91.150.177.*]
    2009-07-08 09:43
    Dębica liczy na zyski

Dębica liczy na zyski
    fot: PAP/Bartłomiej Zborowski

Spółka oponiarska Dębica liczy na wypracowanie w tym roku zysku netto na poziomie bliskim wynikowi z 2008 roku (90 mln zł) pomniejszonemu o sumę gwarancyjną wypłaconą przez głównego akcjonariusza, Goodyeara (25,6 mln zł), wynika z wypowiedzi prezesa Jacka Pryczka.

- Dębica nie planuje publikacji prognoz finansowych na 2009 rok. Mogę więc jedynie powiedzieć, że spodziewamy się sprzedaży porównywalnej z ubiegłoroczną. Co do zysków, jestem umiarkowanym optymistą. Realnie patrząc, powtórka z roku ubiegłego wydaje się niemożliwa. Jednak już ubiegłoroczny zysk pomniejszony o dopłatę Goodyeara to nie jest poziom, do którego nie moglibyśmy się zbliżyć w dzisiejszych warunkach rynkowych - powiedział Pryczek w wywiadzie dla środowego Parkietu.

Zgodnie z umową gwarancji zysku, koncern Goodyear dokonał dopłaty sumy gwarancyjnej do wysokości zapowiadanego przez spółkę zysku netto za 2008 rok, czyli 90,00 mln zł. Jak podała spółka w raporcie rocznym, kwota, jaką zapłacił Goodyear, wyniosła ostatecznie 25,60 mln zł.

Prezes powiedział, że nic mu nie wiadomo na temat tego, czy Goodyear również w tym roku zagwarantuje spółce zysk w określonej wysokości.

Pryczek poinformował, że na początku roku spółka nie odczuła jeszcze ograniczenia kosztów produkcji, co ma związek m.in. z długoterminowym charakterem umów na dostawę surowców - obniżka cen ropy naftowej z opóźnieniem przełożyła się na stawki za kupowane surowce ropopochodne.

W II kwartale nasza rentowność poprawiła się i oczekujemy, że w kolejnych miesiącach na korzyść spółki działać będzie wzrost zainteresowania oponami, szczególnie do samochodów osobowych - powiedział prezes.

Głównym akcjonariuszem Dębicy jest Goodyear, spółka zależna The Goodyear Tire & Rubber Company, która posiada w niej 65,99% udziałów. Według wcześniejszych zapowiedzi, Goodyear planuje też ogłosić wezwanie na pozostałe walory do 25 sierpnia 2009 roku.

Dębica jest największą fabryką Goodyear w Europie i trzecią pod względem wielkości na świecie.

Spółka miała po audycie 90,00 mln zł jednostkowego zysku netto w 2008 roku wobec 57,03 mln zł zysku rok wcześniej. Przychody wyniosły 1467,21 mln zł wobec 1546,54 mln zł rok wcześniej.
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~~mintaj [83.31.208.*]
    Ponieważ to mój pierwszy post w tym wątku chciałbym się przywitać i pozdrowić posiadaczy akcji Dębica.

Panowie czym można tłumaczyć tak niskie obroty na tym walorze? Dokupiłem jeszcze dziś parę akcji i widzę że koło 15.00 nikt po mnie nie dokonał transakcji.

Nie ma kupujących czy sprzedających? :)

• Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~tilapia [95.49.75.*]
    nikt ci mintajku ( wybacz poufałość większą niż znajomość ) nie odpowiedział ale ja też niewiele wiem , bo nikt tu jakoś nie chce albo nie potrafi odpowiedzieć glaczego jest taki mały ruch a posty pewnie już przeczytałeś
    na chłopski rozum biorąc to pwinno tu być pełno rekinów , nawet przecież dywidenda jest ustalona
    firma też zdaje się dobra , coś jednak jest " na rzeczy"
    nocóż przykro mi , że nie mogę ci niczego konkretnego powiedzieć jedynie wesprzeć dobrym słowem
    Jeden z największych exporterów na giełdzie - przy obecnym kursie euro i wejściu do erm2 po tej cenie to dla spółki wymażone warunki. Bardzo niski poziom zadłużenia 0,5 debt/ebitda. Firma prowadzi sprawdzony i pewny biznes osiągając co rocznie około 100 mln zysku -dlaczego brak jest jakichkolwiek rekomendacji ze strony banków i biur maklerskich ?
  • Wymiana euro powyżej 4 zł Autor: ~parker [80.55.127.*]
    wymiana euro powyżej 4 zł - dębica zarabia - marża rośnie
  • Planowane przez goodyear wezwanie. Autor: ~Inwestor [83.16.54.*]
    Cena powinna zawierać znacznął premię do wartości księgowej c/wk tak było w przypadku stomil olsztyn - razy 2. - fundy siedza w debicy od zawsze a z tego co pamiętam papier był przejmowany po 95-100 zł
  • Re: Planowane przez goodyear wezwanie. Autor: ~leon [82.160.102.*]
    Wezwanie - wezwanie...............c/z 10..................wystarczy że jeden fundusz zwiększy zaangażowanie w papier i mamy 100 jak nic
  • Re: Planowane przez goodyear wezwanie. Autor: ~ad [91.150.161.*]
    Staneło na 63 i ani do przodu - ani do tyłu............
  • Re: Planowane przez goodyear wezwanie. Autor: ~wit [91.150.177.*]
    Wstał śpioszek:)
    Jak myślicie goodyear wymienił $$$$$$$$$$$$$$$$ na złotówki.
  • Re: Planowane przez goodyear wezwanie. Autor: ~wit [91.150.177.*]
    He He może jakąś cegiełkę faktycznie do tego umocnienia dołożyli
  • Re: Planowane przez goodyear wezwanie. Autor: ~stryjek [83.16.54.*]
    Z dywidendą 1.60 zł to niezachwycili, ale zatrzymać kursu niezdołają - panowie i panie inwestorzy........kierunek północ i godzina W coraz bliżej - tej lokomotywy nikt niezatrzyma - Motoryzacja coraz silniejsza w europie - azji - usa/
  • Re: Planowane przez goodyear wezwanie. Autor: ~inwestor [62.89.115.*]
    chciałem wszystkich szanownych akcjonariuszy powiadomić że dębica po cenie 63 zł - staje się jednął z najtańszych spółek na giełdzie
    Tak motoryzacja zaczyna przyśpieszać a dębica zapuściła korzeń na 63 cholera............................ciekawe kto przejął te 150 000 sztuk kilka dni temu po 62.50....
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~tom [193.138.241.*]
    Nie ma plynnosci nie ma szans na wzrosty,
    nikt juz nie wierzy w wezwanie i trzeba czekac bardzo bardzo dlugo zeby kurs wzrosnal.
    Akcje ma goodyear i fundy,przy sytuacji patowej pomiedzy nimi
    nikomu nie zalezy na wzrostach .
    fundy czekaja na swoja cene i moga dlugo czekac.One musza odzyskac swoje 120zł.
    Przy czym moze byc taka sytuacja iz cala gielda bardzo bardzo wzrosnie i wowczas goodyaer da ta cene.LEcz jesli debica wzrosnie 100% to inne spolki moga po 400%.

Zaden duzy inwestor nie bedzie inwestowal w akcje ktorych pakiety smigaja po 30-50 sztuk.Tak wiec jest bardzo ale to bardzo zle .

zgadza sie tutaj może w ciągu jedej sesji śmignąć +3800%.....przy niewielkim wolumenie - zobaczymy na końcówkę
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~mintaj [83.31.238.*]
    Tom, przecież przez te parę dni tak naprawdę nic się nie zmieniło. Goodyear ma czas na wezwanie do 25 Sierpnia i dopiero po tym okresie jak nie zrobi wezwania będziemy mogli mówić o sytuacji patowej.

Szanse na wezwanie się nie zmniejszają tylko cierpliwość co najwyżej.
    Ja na pewno trzymam do 25 a potem zobaczę co dalej.

Panowie do wyjaśnienia pozostało 12 dni :)

pozdrowienia dla cierpliwych
    Można brać też pod uwagę inną wersję wydarzeń, - brak wezwania ze strony goodyear do 25 sierpnia i zaczyna się pompowanie kursu przez fundy do średniej z 6-miesięcy na poziomy 120-130 zł i goodyear jest w sytuacji patowej bez wyjścia -w przypadku wezwania musi ogłosić wezwanie po średniej z ostatnich sześciu miesięcy/......no chyba że zacznie wychodzić z inwestycji co jest NIEMOŻLIWE !!!....ZA DUŻO DO STRACENIA
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~mintaj [83.31.238.*]
    Dokładnie, taki scenariusz w przypadku braku wezwania może być realizowany.

Myślę że funduszom mimo wszytko (dobre perspektywy dla Dębicy) zależy żeby wyjść z tej inwestycji i móc zainwestować w inne spółki, więc jak Goodyear nie zrobi wezwania to zaczną grać żeby "zachęcić" jednak goodyear do działania i podjęcia jakiś kroków.

To że jest cisza w sprawie wezwania mnie nie dziwi, no bo niby jakich informacji moglibyśmy oczekiwać? Konferencji prasowej ze strony goodyear że chyba jednak ostatecznie to zrobią za 12 dni to wezwanie z dobrą ceną? :)

Ja jestem dobrej myśli że wezwanie jednak dojdzie do skutku z satysfakcjonującą ceną.

Widzę tylko że im bliżej "godziny 0" maleje ilość pozytywnych przewidywań... Ad, mam nadzieję że nie zostaliśmy sami na papierze :)

miłego weekendu
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~Slawek [83.5.88.*]
    Panowie myśle ze ta spółka bez wezwania na dzień dzisiejszy jest warta 80-90 PLN.
    W kryzysie gospodarczym przewidywany wynik na 2009r. to 65 mln jest to chyba prognoza najlepsza od lat tej spółki oczywiście bez dopłat ze strony strategicznego inwestora.
    Pozdrawiam
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~tado75 [83.20.220.*]
    Witam! Też myśle że dojdzie do wezwania,ale puki czas musimy czekać! Tylko szkoda że tu taki marazm ,ale jak sie zacznie to będzie jazda!
    Pozdrawiam cierpliwych:)
    Zysku netto w 2009r ..........przy kursie 4.10-4.70 euro.........Powinno być spokojnie bez dopłaty około 100 mln.......zobaczymy co zarobili w 1 półroczu?
  • Re: -------Dębica -------- tutaj mogą być duże wzrosty. Autor: ~Ringo [89.186.18.*]
    Cały problem z Dębicą polega na tym, że tam nie bedzie lepszych wyników w związku z korzytnym kursem lub optymalizacją kosztów lub zwiększeniem wydajości itd.. itp.. ponieważ w tej firmie działa zasada rozliczeń (narzucona przez Goodyeara) "koszty +". O taki właśnie sposób rozliczeń był spór z PZU AM, a co za tym idzie 1-sze wezwanie, a następnie dopłata do zysku w 2009 r....

Czy argumenty PZU AM wystarczą na 2-gie wezwanie w cenie min. 120 zł, a może tylko na kolejną dopłatę do zysku, a może teraz już na nic. To jest moim zdanie kluczowe pytanie ale ja niestety nie znam odpowiedzi.
    Może dzisiaj nastąpi jakiś przełom w notowaniach.
[x]
DEBICA 0,00% 80,50 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.