Powoli zbliżamy się do końca roku i też powoli spółką z pewnością będzie wstanie ocenić koszty ustawy a co za tym idzie już najwyższy czas rozpocząć dyskusję o dywidendzie.
ze swej strony zakładam ok. 30-31 mln zysku i odpowiednio ok. 2.6 dywidendy na akcję.
Cda - kapitan bomba weszło w energetyki a stąd już bliska droga do żywności funkcjonalnej?.. Potwierdza to tezę, że z każdym krokiem będą szukać pomysłów. I im większa skala tym więcej pomysłów.
za dwa tygodnie wyniki. przypomnę też rozmowę z WZA o tym, że zarząd rozważy podanie wyników szacunkowych z początkiem roku oraz rozważy dywidendę zaliczkową
w poprzednim poście inny podpis,bo są jakieś problemy z wysyłaniem wiadomości
1. Już dziś CDA jest mocno niedowartościowany
2. VOD jest podstawowym zròdlem i silnikiem
3. Przy dywidendzie od 2.3-2.8 już sama dywidenda jest konkurencyjne na tle lokat i obligacji
4. Budowanie cegła po ceglei nogi e-commerce już w przyszłym roku może ważyć od 1-2 zł na akcję. (przy założeniu 12-15 mln przychodòw w roku 2025) - jeszcze nie tak dawno było to 500.tys/kwartal
Wyniki za III q tak na szybko - bardziej szczegòlowo przejrzę sobie po sesji.
Wynik netto bardzo dobry ponad 8.3 mln -przypomnę, że w przypadku CDA jest on bardzo miarodajny, bo spòlka podaje czyste wyniki bez kreatywnej księgowości typu przeszacowania.
VOD w w trudnym IIIq ustabilizował się z lekkim wzrostem co dobrze wròzy przed najlepszym I kwartale.
e-commerce zaczyna już coraz więcej ważyć 2.9 mln przychodu za kwartał a jeszcze niedawno 500 tys - bardzo dobra dynamika, ktòea na pewno dodaje odwagi przy kolejnych produktach i co ważne buduje budżet promocyjny.
Gotòwka w kasie sugeruje powròt do dywidendy, ale myślę, że decyzja po zakończeniu negocjacji.
Od wyniku nawet jeżeli odejmiemy 1 mln na koszty umowy w kolejnych kwartałach to i tak mamy ogarnę niedowartościowanie.
3 kwartał jest zawsze najgorszy, bo ludzie mało siedzą w domach. W tym roku dodatkowo była bardzo ładna pogoda, więc to powinno się przełożyć na gorszy wynik a było odwrotnie. 4 kwartał powinien wymiatać :)
Sklep rośnie też ale to są dane przed wypuszczeniem energetyku, więc tu też spodziewam się że ładnie będzie na koniec roku.
Przede wszystkim po zbudowaniu sieci dystrybucji a takie są zapowiedzi na oficjalnej stronie myślę,.że.obecne wyniki pozwalają na większą kwotę na promocję a ten rynek jest wart od 2-4.2 mld w zależności od tego co uwzględniono w tej kategorii.
Narastająco w e-commerce mamy już 12 mln przychodu to o oznacza, że w przyszłym roku możemy mieć 15-20 mln bez uwzględnienia jakiegoś ekstra wzrostu w napojach :-) a to może oznaczać j2-4 mln zysku z samego e-commerce (duża rozpiętość, bo nie wiemy jaka rentowność, ale na pewno większa niż sprzedaż.cudzych marek)
Przyznam, że jest dla mnie wielkim znakiem zapytania sprzedaż akcji spòlki z 32 mln zysku (szacunek) 19 mln na koncie z dynamiką w e-commerce zwłaszcza przy dolarze po 4.1 i zlocie po 2600 (albo kogoś ciśnie albo ma atrakcyjniejszą inwestycję)
W swoim bazowym scenariuszu zakładam dywidendę w przedziale 2.4-2.6 na akcję.
W kontekście WZA Ćwieków powiedzieli, że rozważą:
1. Dywidendę zaliczkową (wtedy jeszcze nie było infa o ustawie)
2. W celu zwiększenia transparentności i ròwnego dostępu do informacji rozważą podanie wynikòw szacunkowych po zakończonym roku (standardem jest, że spòlki tak robią już w styczniu) - jest to o tyle istotne, że CDA nie przedstawiavraportu za IV kwartał a od razu roczny w maju)
Pytanie zasadnicze co oznacza słowo rozważymy? I tego będę chciał się dowiedzieć ufając jednocześnie, że Laskowski prześlę pytanie i udzieli odpowiedzi choćby 'nie zawracaj gitary -kawę piję'
Jeżeli Laskowski zna wstępne propozycje stawek tantiem to nie jest tak, że wszyscy mamy takie same informacje - dlatego sprzedaż w takim momencie nie budzi we mnie zaufania, ale to kròtkoterminowe, bo mianownikiem i filarem tutaj są Ćwieków a oni są godni zaufania (wnioskuję to po wypowiedziach na WZA, ale też po tym, że przez cały okres nie wykorzystali swojej pozycji w spòłce poprzez emocje a jest to częste na GPW - wręcz odwrotnie dzielą się profitami w formie dywidendy co jest na NewConnect jest bardzo ważne)
Tym samym w liczniku mamy Laskowskiego, ale w mianowniku Ćwiekòw, ktòrzy cały czas widać, że są otwarci na rozwòj i nowe pomysły.
Ale chętnie się dowiem jaka to lepsza inwestycję widzi sprzedający przy dolarze 4.12, zlocie 2550, cenie m kwadratowego we Wrocławiu 14 tys, najniższej krajowej 4600 od stycznia, lokacie na 5 %, obli. korp zmierzających do 7%? vs CDA z potencjałem zysku 32 przy wycenie 24 zł i ew. przy nawisie za tantiemy 2-4? mln
Że wzrostową nogą e-commerce - 15-20 mln w roku 25? bez ekstra przychodòw z napojòw. Ze stabilnym akcjonariuszem dzielącym się dywidendą.
Może niekoniecznie w kontekście inwestycji długoterminowych, ale krótkoterminowo – spekulacyjnie – rynek amerykański obecnie wyróżnia się zmiennością, która przewyższa nawet rynek kryptowalut (jak na przykład spółka Coinbase). Młodzi inwestorzy podchodzą do rynku inaczej niż starsze pokolenie – nie interesuje ich dywidenda, a tym bardziej rynek NewConnect; bardziej przyciągają ich natomiast tzw. „memcoiny” i szybki zysk. Obecna sytuacja gospodarcza w Polsce jest przygnębiająca z wielu powodów, w tym czynników geopolitycznych, słabej jakości klasy politycznej oraz niekorzystnego wpływu niejasnych regulacji UE. Dodatkowo, osłabienie złotówki również nie sprzyja inwestowaniu w Polsce, a wielu obywateli odczuwa wyraźne pogorszenie sytuacji finansowej. Na krajowym rynku brakuje również odpowiedniej płynności, co dodatkowo ogranicza jego atrakcyjność dla inwestorów.
Tak ciekawe i słuszne spostrzeżenia. Sam NC dodatkowo jest skazany wyłącznie na indywidualnych. Dlatego tak ważna jest dywidenda, bo o ile część inwestoròw szuka w innych instrumentach i rynkach o tyle najwięcej oszczędności (dane NBP) nadal ludzie ładują na konta zerowym oprocentowaniu i lokaty do trzech miesięcy na 4%. Do tego PPK.
Dwa, trzy mocne punkty CDA: zapas gotòwki, brak zadłużenia, funkcjonowanie na dwòch rosnących segmentach e-commerce i VOD (stara gospodarka cofa, ale te dwa sektory rosną)
I dlatego tak ważna jest dywidenda zaliczkowa - zaròwno jeżeli chodzi o niedomaganiem GPW jak i przedmiotowe podejście do CDA.
I dlatego tak ważna jest informacja między listopadem a majem o wynikach szacunkowych za rok obrotowy.
Dwie dywidendy każda po 1.2-1.3 (razem 2.4-2.6).
Kilka spòlek.juz.to.stosuje
Na przykładzie spòlki Tim, ktòra już jest.po.wezwaniu.akcji.
Kiedy możliwa jest wypłata zaliczki na dywidendę?
Nie każda spółka może sobie jednak pozwolić na to, by wypłacić inwestorom dywidendę zaliczkową. Do spełnienia jest bowiem kilka warunków, potwierdzających jej dobrą kondycję finansową. Takimi warunkami są między innymi wymienione poniżej:
spółka powinna mieć zatwierdzone sprawozdanie finansowe za poprzedni rok obrotowy,
w poprzednim roku spółka powinna była wykazać zysk,
wysokość zaliczki nie powinna przekraczać połowy zysku zaraportowanego przez spółkę od zakończenia poprzedniego roku.
Ostatni wpis w najbliższym czasie.
Projekcja gotòwki: na ten moment jest 19.5 mln a trybie dywidendy za w czerwcu +24 mln czyli razem ok 43 mln z tego załòzmy 1 mln kwartalnie na tantiemy czyli zostaje 40 mln co przy dywidendzie 2.4 w skali roku daje 40-24.7= ok 15 mln zostaje na rozwòj e-commerce i VOD.
Na ten moment czekamy na info o zakończeniu negocjacji.
Nie mam aż tak bieżących informacji jak Laskowski, ktòry też jest uczestnikiem rynku i stąd w tej pozycji może być ròżnica. Przy czym zakładam, że gdyby kwota była dużo wyższą to CDA poszedłby droga podniesienia ceny za usługę o np. 1 zł co przy uwzględnieniu, że niektòre są łączone mogłoby się przełożyć na 300-400 tys miesięcznie. Co do inidera z mojego doświadczenia często spotykałem się z tym, że w dłuższym terminie fakt, że ktoś miał szybciej informacje podejmował decyzje emocjonalnie a sprawy się układały zwłaszcza w takich spòłkach jak CDA gdzie są mocne fundamenty i dziś w połowie IV kwartału już 23.5-24? mln. samej gotòwki- to daje przestrzeń na ròżne rozwiązania. Ale na pewno przedłużajáce się negocjacje działają on minus. przy czym z racji, że nie wpływa to na bieżącą działalność warto by CDA i stowarzyszenia przedstawiły wszelkie rozwiązania.
Sprzedaż odzieży i tekstyliòw przez internet wzrost z 19 do ponad 25%..
W napojach przygotowania- nowa domena i zapowiedź nowych smakòw oraz poszerzenie dystrybucji.
Spòłka rosnie- wyniki rosną w przyszłym roku możemy prognozować 35-36 mln (zakładam, że koszty tantiem zostaną zrekpensowane w co najmniej 80%)
Żal patrzeć jak spòlka z coraz lepszymi wynikami osiada.
A skąd wiesz ile wyjdą opłaty tantiem?
Spółka jakoś się nie śpieszy do podania chociaż szacunków po pierwszych negocjacjach. Do tego członkowie zarządu regularnie sprzedają akcje a dywidenda nadal zawieszona...
Nic dziwnego, że brak chętnych do kupowania..
No chyba, że masz jakieś informacje które nie są ogólnie dostępne albo robisz nagonkę, bo jesteś obkupiony przy szczycie
1. Nie mam takich informacji (zakładam, ze gdy kwota będzie wyższa niż 4 mln to podniosą cenę za usługę adekwatnie do kosztów) 2. Laskowski czy taką informację (szacunkowe kwoty) ma tego nie wiem, ale gdyby tak było to z racji, że jest aktywnym uczestnikiem rynku w ramach równego dostępu do informacji spółka powinna podać takie informacje. 3. To na jakich poziomach mam zakup zostawię dla siebie, ale wiem i to jest pewne, że w 2023 została mi wypłacona dywidenda. 4. Główni akcjonariusze mają rozważyć (tak mówili na WZA) podanie wyników szacunkowych w celu zwiększenia równego dostępu do informacji po roku obrotowym (spółki na GPW takie coś stosują)- jest to tym bardziej zasadne gdy insider jest uczestnikiem rynku 5. Dywidenda za rok 2024 jest wyłącznie moim szacunkiem (spekulacją)w oparciu o przyrost gotówki, która po III Q wynosiła 19.5 mln a dziś pewnie (jesteśmy dwa miesiące dalej) ok. 24 mln.
założenie jest takie gdy 4 mln spółka pokryje ze wzrostu skali lub zysku gdy 4-8 mln podniosą cenę o 1 zł a 4 mln ze wzrostu skali lub zysku gdy 8-12 mln podniosą cenę o 2 zł i 4 mln ze wzrostu skali lub zysku
Jednak z przedłużających się negocjacji wnioskuję, że jest duża rozbieżność między stronami (tak czuję na bazie braku zawarcia umów)- co może skutkować sięgnięciem po mediatora. (taką procedurę przewiduje ustawa)
Poprzedni post napisałem trochę pod wpływem emocji czytając tylko twój ostatni komentarz, stąd nieporozumienie z dywidendą za 2024.
Sama spółka tak jak piszesz wygląda dobrze, jeżeli chodzi o twoje wyliczenia to nie sprawdzałem tak dokładnie, przeglądałem tylko raporty kwartalne.
Głównym problemem spółki według mnie jest brak informacji o tantiemy, a także regularna wyprzedaż akcji przez insajderow, tak jak wspominałem wcześniej.
Ogólnie zgodziłbym się z twoimi szacunkami co do ich wysokości, nawet gdzieś zachaczylem o informacje, że szacunkowo nie powinny przekraczać znacznie opłat audiowizualnych, tj 400 tys / kw.
Lecz gdyby taka informacja obiegła by inwestorów to cena akcji szybuje w kosmos. Więc końcowy wniosek mam taki że zarządowi nie zależy na wysokiej cenie akcji albo opłaty za tantiemy wcale nie będą takie małe :(
Nie zależy im na wysokości kursu akcji. Oni maja stałą liczbę. Przez tantiemy najwyżej mniej zarobią.
Kurs istotny jest dla nas, małych.
Spółka przez parę daje dywidendę. Circa 10%. I to było stabilne. E-commerce mogło zamieszać, jednak przy aktualnych uwarunkowaniach prawnych może nie dać super zysku, ale być stabilizatorem.
Jak bedzie okazja i będę miał środki, to pewnie kupię ponownie CDA. Stabilne dywidendy na poziomie ok 10%. Teraz szukam strzału, gdzie idziej, bo jestem cienki.
Przepraszam za ew. literówki g jak zwykle z telefonu.
Właśnie mnie olśniło i w życiu nie zainwestuje w cda.
Zastanawiałem się jak będą wyglądać te tantiemy, bo Netflix produkuje własne filmy więc ciężko przy nim to porównywać.
Macie jednak nowy, globalny, stosunkowo świeży biznes vod. Mianowicie Google TV.
Proponuję zapoznać się z ich ofertą i zobaczcie jak będzie wyglądało cda niedługo.
Przestrzegam więc każdego, uciekajcie z tej inwestycji. A jeżeli komuś pomogłem i chciałby podziękować to flaszka dobrego trunku.
Pozdrawiam
Na ten moment przy ok. 3 mln kwartalnych przychodòw z e- commerce czyli 12 mln narastająco sama noga e-handlu dodaje min 2.5 ebitda a to przekłada się na 2-3 zł na akcję i rośnie. Tym samym dzisiejszy kurs jest na poziomie 18-19 zł a jeżeli będzie dywidenda to odejmij kolejne 2.5 i realny kur wychodzi 15.5-16 zł. Wycena jest skrajnie niska - komunikacja! Do poprawy.
W e-commerce dobrze, że powoli rozpoznają rynek fit&fight (na razie dwa produkty:koszulka i ręcznik)- ale chcąc wejść w ten rynek trzeba będzie zainwestować w ambasadora marki, ale to już trochę kosztuje.
Dużą przewagą e-commerce CDA jest dostęp do darmowego kapitału oraz brak kosztòw zarządu przy tym jest baza klientòw.
Aby proponować napoje przez internet CDA będzie musiało zbudować koszyk co najmniej 5-6 produktòw funkcjonalnych co w.połaczeniu z jakimś innym nieżywnościowycm produktem powinno zbudować koszyk atrakcyjny w stosunku do tradycyjnego kanału. I tą drogą powinni iść czyli konsekwentne dokładanie produktòw funkcjonalnych tak aby zbudować koszyk zakupowy. (Nawet ważniejsze niż budowanie kanału stacjonarnego, ktòry ma swoje prawa o koszty)
W sumie to co mówisz ma ogromny potencjał...
Nie wziąłem pod uwagę wzrostu ich e-handlu. W ten sposób dywersyfikują swoje zarobki i przestają być uzależnieni od swojego głównego zarobku czyli telewizji streamingowej.
Tylko tutaj pojawia się bardzo trudne kolejne pytanie, a nawet dwa.
1. Czy zarząd poradzi sobie w e-handlu? Chyba nie mają zbyt dużego doświadczenia. Wspomniałeś, że byłeś na WZA, co sądzisz?
2. Baza klientów jest dla nich najważniejsza, to jest podstawa ich biznesu. Pytanie czy będą w stanie ja regularnie powiększać po zmianach z tymi tantiemami.
Dnia 2024-11-29 o godz. 10:49 ~Artur17g napisał(a): > W sumie to co mówisz ma ogromny potencjał... > > Nie wziąłem pod uwagę wzrostu ich e-handlu. W ten sposób dywersyfikują swoje zarobki i przestają być uzależnieni od swojego głównego zarobku czyli telewizji streamingowej. > > Tylko tutaj pojawia się bardzo trudne kolejne pytanie, a nawet dwa. > > 1. Czy zarząd poradzi sobie w e-handlu? Chyba nie mają zbyt dużego doświadczenia. Wspomniałeś, że byłeś na WZA, co sądzisz? > > > > 2. Baza klientów jest dla nich najważniejsza, to jest podstawa ich biznesu. Pytanie czy będą w stanie ja regularnie powiększać po zmianach z tymi tantiemami.
W ostatnim poście pisałeś, żeby uciekać, teraz mówisz, że czegoś nie wziąłeś pod uwagę. W kolejnym poście prawdopodobnie znów będziesz pisał, żeby uciekać. Jeśli ktoś kupi 10 tysięcy akcji i podniesie cenę na 25 z bliżej nieokreślonego powodu, znanego tylko jemu, to dorobisz sobie nową ideologię, i tak w kółko. Przykre jest to, że inwestorzy z NewConnect są strasznie rozemocjonowanymi amatorami — błądzą we mgle jak małe dzieci. Przy obecnej technologii możesz nawet wrzucić raporty PDF do ChatGPT i poprosić, żeby Ci to wycenił, skoro sam nie potrafisz. Pełen podziw dla Speka, że chce mu się tłumaczyć rzeczy oczywiste i właściwie prowadzić ten monolog.
Po pierwsze "Kim" mam prośbę, pisz bardziej czytelnie. Ciężko się czyta duże ilości tekstu połączone w jedną całość.
Po drugie masz 100% rację, jestem rozemocjonowanym, młodym i początkującym inwestorem który niedawno postanowił zmienić coś w swoim życiu. Jednak wolę te emocje wyładować w rozmowie na forum niż na giełdzie.
Po trzecie pan speak mi imponuje. Może dla ciebie wiadomości z WZA i e-handel były oczywiste, dla mnie nie.Uważam wypowiedzi speak za bardzo wartościowe. Cieszy mnie że ma inną filozofię niż ty i dzieli się swoją wiedzą. Dzięki temu występuje coś takiego jak rozwój w społeczeństwie.
Jeśli chciałbyś podzielić się swoimi spostrzeżeniami to zapraszam
Przede wszystkim myślę że jeden z Ćwieków powinien się zająć wyłącznie e-handlem lub oddać zarządzanie w sensie zbudować zespół z liderami całych projektów l -myślę, że przy obecnej skali już się to zadziało) i nie z braku kompetencji, ale z braku fizyczyznej możliwości kontrolowania tak dużą ilością zadań. (dnia braknie, będą przemęczeni i przełoży się to na wyniki) Nie wyczułem jakiś niepokojących/fundamentalnych spraw jedynie mam odmienne zdanie co do zarządzania zapasami. Z rozmowy wynikało, że mają podejście trzymamy zapasy nie obniżamy cen nawet jak towar będzie leżał pół roku. Natomiast w handlu rotacja jest bardzo ważna. i długo nad tym się zastanawiałem I z racji, że e-commerce cda ma darmowy kapitał i krótkie serie takie podejście ma sens.
1. w normalnych warunkach gdy zapasy są finansowane kredytem i są koszty sieci stacjonarnej np. w centrach handlowych to rotacja jest najważniejsza 2. Natomiast CDA robi krótkie serie i nawet jak z jakąś serią nie trafi to może ją uprzedawać np. do rok - wartość tego towaru nie jest obciążona dlugiem ani kosztami wynajmu lokali (w pierwszym przypadku towar, który lezy w sklepie rok jest warty zero natomiast przy takim układzie jak CDA on nadal jest pełnowartościowy, bo oprócz kosztów magazynowych innych nie wygenerował)- ale mimo wszystko według mnie przy większej skali powinni dobrać sobie osobę od tabelek i rotacji.zapasami.
Krótkie serie i zerowy koszt kapitału oraz baza klientów są przewagami konkurencyjnymi CDA (można mieć super pomysł, ale bez długofalowego i taniego pieniądza często może się nie udać)
ad2. póki co według mnie nie wyszli jeszcze poza universum - ono jest specyficzne i trzeba je rozumieć (zarówno gdy chodzi o język jak i styl)
Napoje/żywność funkcjonalna i jakieś pojedyncze towary dla fit&fight mogą być dobrym tropem do poszerzenia.
Ze swej strony liczyłem na bekasa, ale sprzedaje się co innego ( za nudny widocznie dla tej grupy, ale mimo wszystko w którymś momencie bekas może się jeszcze przydać)
Teraz jak przybliżyłes ich model i strategię to gdybym był akcjonariuszem to wręcz głosowałbym za całkowitym wstrzymaniem dywidendy I przekierowaniem tego kapitału na szybszą realizację celów :p. Szczególnie, że kredyt i inflacja póki co są wysoko a czymś ten rozwój trzeba finansować.
Tylko ten e-commerce nie ma aż tak dobrej symbiozy z ich główną działalnością. Chociaż i tak wydaje się efektywny biorąc pod uwagę dane o przychodach które podałeś wcześniej.
Oprócz tego handlu jakby wrzucili dla użytkowników premium np miejsce w chmurze na swoje zdjęcia i filmy to by było coś xD. Nie dość że można to łatwo skalować, to jeszcze większość potrzebnych struktur już posiadają. Normalnie mały google czy Amazon zacząłby się tworzyć.
Ale reasumując to, o czym pisaliśmy to mamy mniej więcej taka sytuację:
1.Wycena
-15-16 zł biznes VOD
- 2-3 zł e-commerce
- reszta wolna gotówka?
Zagrożenie:
- tantiemy, potencjalny spadek marży 3-4% ale tylko na przychodach z VOD?
Oprócz tego brak zdrowej komunikacji, najprawdopodobniej za sprawą pana Lasockiego czyli niepewność jeżeli chodzi o kurs akcji na giełdzie?
Oprócz tego średni wzrost netto można przyjąć ~~30r/r?
Wartości dodane poprzez dokładanie usług jak najbardziej i myślę, że to sobie monitorują.
Jeżeli chodzi o synergie e-handlu i VOD to ona też jest - społeczność i promocja.
Co do mojej aktywności to po pierwsze jest to też swego rodzaju dziennik, ale też aktywność w ostatnim czasie jest spowodowana niepokojem i tego, że w ostatnim czasie przewazylem akcje CDA a jednocześnie szykuje nam się luka informacyjna, ktòra mogła być wykorzystana przez insidera - sprzedaż akcji (zostało to ucięte i dobrze) teraz ufam, że.zarzad rozważy podanie wynikòw szacunkowych (wystarczy kilka zdań tak jak robią to inne spòlki) kròtko po zakończeniu roku obrotowego z racji, że CDA nie podaje raportu za IV kwartał. Jednym słowem komunikacja.
Wracając jeszcze do analizy: fotòwka w czerwcu powinna stanowić ok 42-43 a tyle na rozòwj e-commerce nie potrzebujemy (możliwe, że.częśc.pòjdzie w rezerwy na umowę, ale i tak będzie wystarczająco)
Nie, a z nieobecnych (wtedy nie wiedziałem ile posiada) Wolfgang Laskowski.
Cały zamysł jest taki, że na NC i przy 97% w posiadaniu głòwnych akcjonariuszy oczywistym jest, że bazujemy na zaufaniu i komunikacji - dla mnie odpowiedź, że Laskowski nie ma wiedzy nt. bieżących oczekiwań OZZ jest bardzo ważna. W założeniu tego toku rozumowania jest zaufanie do Ćwiekòw a ruch Laskowskiego odbieram jako jego osobista decyzję (nawet jeżeli nie wierzy w.przywzlosc CDA to jest to dla mnie ok.
Nie wiem czy powinienem tutaj to wstawiać ale nie znam nikogo innego kto by się interesował tą spółką.
Usiadłem sobie i przeliczyłem kilka rzeczy, założyłem:
Spadek marży 3.5% dla części vod
Dochody i przychody według twoich założeń
No i używając historycznych wskaźników widełki wyszły mi między 22.03 a 30.36. -neutralnie/optymistycznie
Negatywne założenie 17.62 - 24.62
To oczywiście szacunki własne przy założeniu obniżenia marży. Nie odzwierciedlają ani wartości firmy ani jej potencjału, a raczej statystykę wyceny w czasie według giełdy.
Ok, dzięki za wyliczenia - każdy liczy według ròżnych wskaźnikòw. Tutaj według mnie działa najprostszy C/Z (nie ma pòki co istotnych zapasòw), ale też Ebitda i mnożniki oraz EV. NC rządzi się swoimi prawami i przede wszystkim trzeba sobie zrobić ok 30%dyskonta ze względu na płynność. Ze swej strony na ten moment popełniłem lekki błąd, bo za mocno przeważyłem (niezależnie czy wyjdzie to na plus jest to błąd). Tutaj obrona na niskie zainteresowanie i niską płynność oraz 97% w posiadaniu przez głòwnych jest dywidenda i gdy jest w odniesieniu do niej też można liczyć wskaźniki.
Odnośnie przyszłości to szeroki temat, no trzeba zacząć od fundamentalnego pytania czy jest przestrzeń dla innych serwisòw niż globalne. Historycznie wiele lokalnych serwisòw cofnęło się, ale ròżnica polega na tym, że nie generowały dochody a CDA tak do tego głòwni akcjonariusze mają bardzo dobre rozeznanie. Dotychczas CDA udowadnia, że wypracowała sobie miejsce w rynku (głosy, że globalne serwisy pożrą też już były)
Mnie bardzo uspokoiła odpowiedź że spòlki. Na NC zaufanie do głòwnych akcjonariuszy jest bardzo ważne. Przyjmując to jako wskaźnik jest on obok dywidendy na NC najważniejszy
Jak widać, wzrost ilości subskrypcji wyhamował. Będzie trzeba poczekać na raport roczny, jednak oceniam że to dość zła tendencja spadkowa.
Wzrost przychodów więc wynika z podniesienia cen subskrypcji (nie liczę tu handlu). To jednak wywołało ich tendencje spadkową.
Kolejny wpływ na ilość subskrypcji to ostrzejsza polityka praw autorskich, spowodowana ustawą. Nie ma co się oszukiwać, prywatne filmy użytkowników były świetną przynęta na nowych klientów, a teraz jest ich znacznie mniej i są bardziej pilnowane.
Sytuację mogłoby poprawić dodanie jakichś nowych, atrakcyjnych funkcji do konta premium.
Złym kierunkiem według mnie będzie dalsze podwyższanie ceny.
Oczywiście powyższe rozważania dotyczą serwisu VOD, który jak wspomniałeś nie jest jedynym źródłem przychodów.
Jednak baza klientów będzie miała wpływ na całą spółkę.
Jeżeli chodzi o liczby to w pierwszym scenariuszu spodziewam się mniejszego tempa wzrostu w 2025.
W drugim zakładam utrzymanie tempa, generowanego przez wzrost cen. Jednak będzie to miało destruktywny wpływ na bazę klientów i rozwój w następnych latach.
Kurczę, mimo wszystko gdyby państwo Ćwiek podnieśli atrakcyjność oferty w najbliższym czasie i nadal powiększali grono klientów to powiem ci szczerze, że ta spółka nawet na szczycie była niedowartościowana.
Pytanie tylko jak potoczy się przyszłość, której niestety nie znamy :-?
Spek, dzięki za twoją cierpliwosc i dociekliwosc. Inormacja od spolki nt. tego ze Laskowski nie bierze i nie bral udziału w negocjacjach stawek jest kluczowa. To znaczy, ze on nie ma wiedzy w tym zakresie i jego ruch z wychodzeniem jest zupelnie nie zwiazany z sytuacja spolki, pewnie osobista, choc spolka powinna o tym jakos dosadniej powiedziec. To jest info na wage złota i w tym swietle obnizki na kursie z oststnich dni traktuje jako okazje na zakup, moze jedną z niewielu.
Analizowalem sobie ostatnio ich oferte filmow i widac duzo, bardzo duzo dodanych tytulow. Nie sa to zawsze super nowosci, ale bardzo solidne filmy, nadal aktualne i trudno dostepne w innych miejscach. Uwage przykuwa skad pochodza. To sa duzi dystrybutorzy i producenci, jak bbc czy mgm, a to znaczy ze wychodza poza polskie podworko. Liczba subskrypcji ktora pokazal Artur czytam inaczej, bo ostatni kwartal zawsze jest lepszy i zakladam, ze bedzie przyrost. To normalne bo ludzie w zimie i przy zlej pogodzie wiecej ogladaja i spolka zawsze w raportach to podkresla.
Ecommerce caly czas się bardzo rozwija. Imho napoje moga byc strzalem w 10 ale dziwi pora na ich wprowadzenie. Moze to rozpoznanie przed latem, nie wiem.
Po tym wszystkim i po tym co odpowiedziala ci spolka o Laskowskim mysle, ze spolka jest niedowartosciowana i ostatnie nerwowe ruchy to albo czyjas akcja na obnizenie ceny albo nieracjonalne dzialanie. W kazdym razie nalezy to traktowac chyba jako okazje a nie sygnal odwrotu. Jedyne co mnie zastanawia to czemu spolka nie chwali się tym wszystkim co napisalem wyzej, bo maja czym. Gdyby to wszystko komunikowali to zapewne rozmawialibysmy przy znacznie wyzszym kursie.
Mam abonament CDA i zapewniam Cię, że cena nie wzrosła od kilku lat i nawet z powodu inflacji i wzrostu cen usług powinna wzrosnąć. CDA wdrożyła automatyzację mòwiąc ogòlnie dzięki czemu realizują więcej procesòw. Przychody wzrosły nie z powodu wzrostu ceny a dlatego, że doszła usługa TV i częśc klientòw dobrała TV.
Ruch spadkowy poszedł po zawieszeniu dywidendy a nie z powodu wskaźnikòw. Dywidenda jest tutaj obroną przed nieplynnym rynkiem NC i faktem, że z racji 97% w posiadaniu głòwnych akcjonariuszy cel notowania jest wyłącznie wizerunkowy efektem tego jest niedbanie o komunikację. Wskaźniki niezależnie jak je obròcimy mòwią o skrajnym niedowartościowaniu. W tym roku sytuacja jest o tyle korzystniejsza, że przy dywidendzie 2.4 (takiej jak za ubiegły rok) w spòlce na rozwòj zostanie jeszcze 18 mln (dywidenda jest wypłacana w czerwcu i do tego czasu wpłynie jeszcze ok 24 mln)- od tego trzeba odjąć koszty ustawy, ale dodać np wzrost ceny za usługę, skali i wzrost e-commerce.
Z tego co widzę mocno przygotowują się do napoju. Wykupili domenę, w poczekalni są dwa dodatkowe smaki i zapowiedź poszerzenia dystrybucji. (To.moze.byc motor na co najmniej 2lm zysku operacyjnego)