Tak mi się nudziło rano przy kawie to sprawdziłem jeszcze bazę subskrypcji. W końcu jest ona realnym przełożeniem na bazę klientów firmy.
2020 - 348 tys
2021 - 447 tys
2022 - 529 tys
2023 - 666 tys
2024 (III kw) - 636 tys
Jak widać, wzrost ilości subskrypcji wyhamował. Będzie trzeba poczekać na raport roczny, jednak oceniam że to dość zła tendencja spadkowa.
Wzrost przychodów więc wynika z podniesienia cen subskrypcji (nie liczę tu handlu). To jednak wywołało ich tendencje spadkową.
Kolejny wpływ na ilość subskrypcji to ostrzejsza polityka praw autorskich, spowodowana ustawą. Nie ma co się oszukiwać, prywatne filmy użytkowników były świetną przynęta na nowych klientów, a teraz jest ich znacznie mniej i są bardziej pilnowane.
Sytuację mogłoby poprawić dodanie jakichś nowych, atrakcyjnych funkcji do konta premium.
Złym kierunkiem według mnie będzie dalsze podwyższanie ceny.
Oczywiście powyższe rozważania dotyczą serwisu VOD, który jak wspomniałeś nie jest jedynym źródłem przychodów.
Jednak baza klientów będzie miała wpływ na całą spółkę.
Jeżeli chodzi o liczby to w pierwszym scenariuszu spodziewam się mniejszego tempa wzrostu w 2025.
W drugim zakładam utrzymanie tempa, generowanego przez wzrost cen. Jednak będzie to miało destruktywny wpływ na bazę klientów i rozwój w następnych latach.
Kurczę, mimo wszystko gdyby państwo Ćwiek podnieśli atrakcyjność oferty w najbliższym czasie i nadal powiększali grono klientów to powiem ci szczerze, że ta spółka nawet na szczycie była niedowartościowana.
Pytanie tylko jak potoczy się przyszłość, której niestety nie znamy :-?