Przeciez tu wszystko rozbija sie o RYZYKO.... zaden szanujacy sie inwestor nie wejdzie tu z wiekszym kapitalem bo ryzyko jest duzo za duze... Tu nie chodzi o obawy ze Chernobylite 2 bedzie zla gra (bo moze akurat okazac sie bardzo dobra), tylko o ryzyko ktore jest zwiazane z tym ze spolce zabraknie paliwa i zasobow zeby dowiezc caly projekt w terminie... Juz teraz musza szukac finansowania ktore bedzie mialo wplyw na wyniki finansowe w kolejnych kwartalach w postaci odsetek od kredytow, a co jesli sie okaze ze trzeba np przelozyc premiere o rok (co nie jest takie niespotykane w historii tej spolki)? Na czym beda zarabiac? Beda brac wiecej kredytow? Moim zdaniem kazde nawet najmniejsze podkniecie tej spolki (od odejscia kluczowego developera, bo zakladam ze z wyplatami pensji tez niedlugo moga miec problemy, po przesuniecie premiery) bedzia ja przyblizalo do bankructwa, bo pieniedzy w kasie nie ma, brakuje sensownych zrodel przychodow, a koszty obslugi dlugo rosnie. I mozna codziennie sledzic whishliste i patrzec na liczbe wyswietlen trailer'ow, ale moim zdaniem to na tym etapie troche mylace bo tu sie wszystko rozbija o ryzyko zwiazane z tym czy projekt zostanie zamkniety na czas...
Co za bzdura, gdyby mieli problemy to by szli z wydawcą bądź zrobili early access. Finansowanie jest zapewnione, skoro decydują się na pełną wersję wydaną samodzielnie na wszystkie platformy.
Edek ma absolutna racje. Wyznacznikiem tego czy finansowanie jest czy go nie ma jest to czy Chernobylite 2 idzie w EA czy w pelnej wersji. W najgorszym wypadku pojda w EA i wydawcow. Nie widze tu ryzyka. A co do jakosci Chernobylite 2 to uwazam, ze jakkolwiek przewyzszy jedynke. W koncu UE5 do czegos zobowiazuje.
A patrzeliscie panowie Edek i Hiking ostatnio w raporty? przychody z WW3 byly zagwarantowane przez okreslony czas po sprzedazy tytulu a Chyrnobylite 1 sie juz nie sprzedaje... W kasie 0, brak zrodla stabilnych przychodow, a koszty stale wysokie i jeszcze z czegos trzeba marketing oplacic.... rozmiem ze farma posilkuje sie kredytami ale moje pytanie brzmi: co jesli cos pojdzie nie tak i premiera zostanie przelozona albo nie wypali (co nie jest takie nieprawdopodobne bo sledzac losy tej spolki juz nie raz sie zdarzalo...)?
Tak zrobilem... sprzedalem wiekszosc ok 2 lata temu ale pisze to poniewaz irytuje mnie bardzo to co dzieje sie na tej spolce przez ostatnie kilka lat...tu byl spokojnie potencjal na duzo wyzsze wyceny bo sama farma ma dobre pomysly na gry ale mam wrazenie ze jest zle zarzadzana i stosuje te same tricki co kilka lat temu zeby sie akcjonariusze nie odwrocili (bo jaki jest sens wypuszczania trailera, inny niz ubieranie akcjonariuszy, na 1-2 lata przed premiera gry?!). A o ich pechu to nawet nie wspomne bo najpierw WTC tuz przed duza premiera jednej gry, a potem wojna na ukrainie po podpisaniu umowy z MG...
Wzruszyłeś mnie :)
Piszesz to tylko dlatego że irytuje Cię to co się dzieje w spółce od kilku lat. Tylko dlatego to piszesz? Oczywiście to że sprzedałeś 2 lata temu większość nie wpływa na twój poziom irytacji :)))) no w takie bajki to chyba wierzą na kursach inwestowania organizowanych w podstawówkach :))))
@stawik, jak nie widzisz ze tu ktos z kogos robi glupka to twoj problem, ja sie na pewno nabrac nie dam :) stawiam dosc odwazna teze ze tu bedzie ostro bujac na przestrzeni 12-24 miesiecy i ze bedzie moment kiedy zobaczymy 8 zl a wtedy chetnie odkopie ten watek zeby powiedziec: a nie mowilem :)
Dokladnie Cudo, tamte 8 to dzisiejsze 4 :) wydaje mi sie ze spoko przewidzialem sytuacje w spolce ale jestem ciekaw kto oplacy tych wszystkich troli... ilosc lapek w gorze tez jest conajmniej dziwna pod kazdym z ich postow... przypadek? nie sadze :)
Elo Spółdzielnia. Cena jest extra. Ch2 wyjdzie za pół roku odpicowany przy oficjalnej premierze. Może jakaś pandemia będzie i lockdown:) Ciekawe co wtedy.