Mam pytanie: chciałabym zakończyć działalność gospodarczą i waham się, czy ją całkiem zlikwidować czy tylko zawiesić. Obiło mi się o uszy, że nie ma czegoś takiego jak "zawieszenie" i pomimo wyrejestrowania się w ZUS-ie mogą mi za jakiś czas dołupać zaległe opłaty zdrowotne.
Czy ktoś miał z tym do czynienia? Jakie dokumenty i w jakiej kolejności muszę złożyć? Zacząć od ZUS-u (jaki dokument), od US (to jest podatek dochodowy i VAT) czy od Urzędu Gminy (wpis do rejestru gospodarczego)? Poradźcie, bo nie mam bladego pojęcia, a nie opłaca mi się już płacić co miesiąc składki zdrowotnej i bujać się z tymi wszystkimi papierami.
ML Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zawieszenie tylko przy karcie podatkowej poza tym
> jedynie likwidacja
czesc to mi napedziles strachu z tymi platnosciami i odsetkami ja tez od 1 sierpnia zawiesilem dzialalnosc ze wzgledu na urlopowy wyjazd byłem w zusie wypełnilem formularze i powiedziano ze gdy bede chciał znowu rozpoczac działalnosc musze u nich znowu wypelnic cos zas w US musze składac deklaracje Vat tak i tak przy najblizszej sposobnosci pojade do nich i jeszcze raz zapytam ?
ja tez chce zlikwidować bądź zawiesić działalność. Prowadzę handel obwoźny i nie opłaca mi się i nie jestem pewna czy nie zawiesić tylko? jestem na ryczałcie o ile to ma jakieś znaczenie przy podejmowaniu decyzji o zawieszaniu bądź likwidacji działalności!! wiekszość doradza zawiesić ale też słyszałam o problemach w zusie ?? sama nie wiem co robić?? pomocy!!!!
Byłoby dobrze, by jak najwięcej osób znało argumenty, które pozwalają wybronić swoje sprawy w ZUS. Sądzę, że tylko zwiększene ilości spraw przegrywanych przez tę instytucję, da szansę na podmiotowe traktowanie obywateli. Prośba stąd do tych, którym to sie udało. Pomóżcie innym - podając informacje, które Wam pomogły.
Szanowna Pani,
Piszemy właśnie artykuł na temat ZUSu. Jeźeli zechciałaby Pani podzielić się z nami swoją historią będę niezmiernie wdzięczna za kontakt.
Pozdrawiam
Małgorzata Zdziechowska
Wprost
Witam panią.Mam do pani pytanie. Mam duży problem z ZUS jutro mam rozprawę sądową też chodzi o zawieszenie tylko w odwrotną stronę . Ja zawiesiłam działanośc będąc na zwolnieniu ( ale tylko w US)i jak urodziłam dziecko dali mi zasiłek macierzyński a następnie chcą go z powrotem twierdząc że jak najbardziej zawieszenie istnieje . Mam prośbe czy byłaby mi pani w stanie podać wyrok sądu ?
Zbieram informację o tym wszystkim bo liczę na to że tak jak pani uda mi się wygrać .
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Aneta
Ja zawieszałam działalność (w ubiegłym roku) po czym dostałam ... pozew do sądu. Zus naliczył 15 tyś. zaległych składek + 3 tyś. odsetek. Sprawa się odbyła (w tym samym dniu identyczną sprawę miało jeszcze 15 osób, ale tylko ja wygrałam !!!!). Miesiąc później dowiedziałam się, że ZUS złożył apelację, więc zabawa wkrótce rozpocznie się od nowa.
Życzę wszystkim powodzenia i rozsądnych decyzji, a jeśli chcecie zawiesić działalność musicie mieć dobry powód, żeby jej nie likwidować. Poza tym trzeba mieć nerwy ze stali i ... sukces murowany:)
karta podatkowa to jedynie forma opodatkowania, wiec gdzie logika
jeżeli przy karcie można"zawieszać" działalność i nie płacić składek w tym czasie to dlaczego przy zasadach ogólnych nie ? Proszę nie mylić formy opodatkowania z czasowym zawieszeniem działalności.
Ustawa o swobodzie gospodarczej mówi ze gziałalność gospodarcza jest zarobkowa,więc jak to jest - jedni mogą nie płacić a drudzy muszą.
Proszę pomuóz nam. mamy podobny problem i przegraliśmy pierwsza sprawę. jesteśmy wstrząśnięci. czy możesz wysłać nam uzasadnienie sadu który wydał orzeczenie. bardzo prosimy. Asia i Robert
Wlasnie stanal przede mna podobny problem. Nawet Kwota podobna.
Jak zostal uzasadniony wyrok korzystny? Moze wlasnie Pani uzyla wlasciwych argumentow prawnych.
Ja wlasnie musze napisac odwolanie od decyzji.
Bardzo wazne jest kiedy decyzja jest korzystna dla podatnika i jakie sa jej podstawy prawne.
Zwrocilam sie z tym do prawnika i on szuka kazdego precedensu korzystnego dla firm. Ma niestety klopoty z ich znalezieniem. W orzecznictwie NSA np nie ma nic. Dlaczego?
Mam pytanie odnośnie terminu zgłoszenia w US zawieszenia działalności -jaki mam okres czasu aby tego dokonać 7 dni od zawieszenia, dłużej a może wcale tzn. trzeba to zgłosić w dniu zawieszenia działalności ?? Podpowiedzcie!! Z góry dziękuję.
Z Urzędem Skarbowym nie ma żadnych problemów. Schody zaczynają się w ZUS. ZUS przyjmuje dokumenty, poczym opierając się na Ustawie o działalności gospodarczej obejmuje ubezpieczeniem za wszystkie okresy, nawet te w których zawieszenie miało miejsce. ZUS argumentuje: "prowadzący działalność nie ma żadnych możliwości prawnych umożliwiających zawieszenie działalności ". Podstawa prawna to Ustawa o działalności gospodarczej art 2 pkt 1. Jest tam jedno słowo " CIĄGŁY ". I nie ważne że w przepisach o Ubezpieczeniach jest napisane " wyrejestrowanie ma także następować przy czasowych przerwach w działalności i nie jest wtedy wymagane wyrejestrowywanie w organie rejestrowym ". ZUS skwapliwie zapomina o tym i powoływuje się tylko i celowo na Ustawę o działalności gospodarczej.
Puenta: ludzie są zmuszani do odwoływania się poprzez ZUS do Sądu i sprawy przegrywają. Efekt dziesiątki tysięcy złotych do zapłacenia, zwrot wszystkich otrzymanych zasiłków chorobowych, bo w wyniku decyzji ZUS nie ma pełnych wpłat na tenże.
Wnioski: jeśli liczycie że Konstytucja, Prawo Pracy, Przepisy dotyczące zależności ZUS - Płatnik coś znaczą to raczej wylej sobie kubeł zimnej wody PRZED PODJĘCIEM DECYZJI. W tym kraju czy się stoi czy się leży to ZUS-owi się należy. Pozdrawiam.
PS. jest jeszcze parę przepisów które istnieją. Z tym że z punktu widzenia ZUS są one bez znaczenia dla sprawy.
Ja w sprawie tych dodatkowych art. do których mogłabym sie jeszcze odwołać, a o których nie piszerz w swojej wypowiedzi. Chciałabym je poznać. To dla mnie ( jak wielu innych zapewne) jeden ze sposobów na odwołanie sie od decyzji i roszczeń ZUSu. Z góry dziękuję i desperacko czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
marsh Napisał(a):
> Z Urzędem Skarbowym nie ma żadnych problemów.
> Schody zaczynają się w ZUS. ZUS przyjmuje
> dokumenty, poczym opierając się na Ustawie o
> działalności gospodarczej obejmuje ubezpieczeniem
> za wszystkie okresy, nawet te w których
> zawieszenie miało miejsce. ZUS argumentuje:
> "prowadzący działalność nie ma żadnych możliwości
> prawnych umożliwiających zawieszenie działalności
> ". Podstawa prawna to Ustawa o działalności
> gospodarczej art 2 pkt 1. Jest tam jedno słowo "
> CIĄGŁY ". I nie ważne że w przepisach o
> Ubezpieczeniach jest napisane " wyrejestrowanie ma
> także następować przy czasowych przerwach w
> działalności i nie jest wtedy wymagane
> wyrejestrowywanie w organie rejestrowym ". ZUS
> skwapliwie zapomina o tym i powoływuje się tylko i
> celowo na Ustawę o działalności gospodarczej.
> Puenta: ludzie są zmuszani do odwoływania się
> poprzez ZUS do Sądu i sprawy przegrywają. Efekt
> dziesiątki tysięcy złotych do zapłacenia, zwrot
> wszystkich otrzymanych zasiłków chorobowych, bo w
> wyniku decyzji ZUS nie ma pełnych wpłat na tenże.
> Wnioski: jeśli liczycie że Konstytucja, Prawo
> Pracy, Przepisy dotyczące zależności ZUS - Płatnik
> coś znaczą to raczej wylej sobie kubeł zimnej wody
> PRZED PODJĘCIEM DECYZJI. W tym kraju czy się stoi
> czy się leży to ZUS-owi się należy. Pozdrawiam.
> PS. jest jeszcze parę przepisów które istnieją. Z
> tym że z punktu widzenia ZUS są one bez znaczenia
> dla sprawy.
Pragnę dodać coś jeszcze. ZUS podchodząc w sposób przedstawiony przeze mnie wcześniej nie rozgranicza formy opodatkowania gdyż Ustawa o działalności gospodarczej nic na ten temat nie wspomina. Zatem Państwo którzy są opodatkowani w formie karty podatkowaj, a zawieszali działalnośc niech także nie śpią spokojnie. Jeśli ZUS postanowi ich objąć ubezpieczeniem za okresy zawieszeń to to zrobi !!! Sam jestem tego przykładem. ZUS może ale nie musi. I to jest cały figiel. Będzie tak jak z podatkiem drogowym. Jednym się upiekło innym nie. Takie jest prawo w Polsce. Odwołanie się do Rzecznika Praw Obywatelskich mija się z celem bo " są to rozwiązania systemowe a nie konstytucyjne " i BRPO nie ma tu nic do roboty. Mam odpowiednie pisma i odpowiedzi.
Bronić się można. Ale: wszelkie przepisy i orzeczenia w tej sprawie opierające się powoływaniu na bankructwo nie mają nic do rzeczy.
Wygląda to tak. ZUS orzeka o objęciu ubezpieczeniem, nic nie wspomina jakie to niesie konsekwencje. Sąd bazując na decyzji ZUS przychyla się do tej decyzji bo jest ona tak napisana, że chodzi tylko o stwierdzenie podleganiu ubezpieczeniom społecznym w okresach określonych przez ZUS. To czy ktoś ma czy będzie miał problemy z uiszczeniem kwot z tego wynikających zdaniem Sądu nie ma znaczenia dla sprawy. Ustawa o działalności gospodarczej nie posiadała definicji przerw w prowadzeniu działalności a wręcz posiada stwierdzenie, że działalność gospodarcza jest prowadzona w sposób ciągły i zdaniem ZUS i Sądu oznacza to że BEZ PRZERW, czyli od zarejestrowania w organie rejestrowym bądź Urzędzi do wyrejestrowania czyli ZAKOŃCZENIA działalności. Natomiast to czy ZUS dostatecznie informował podatnika o tym, że składa dokumenty nie zgodnie z treścią Ustaw, czy też naliczył składki za okresy przerw czy wreszcie będzie miało to wpływ na stan finansowy podatnika, MOŻE BYĆ PRZEDMIOTEM SPRAWY WNIESIONEJ PRZEZ UBEZPIECZONEGO w terminie późniejszym.
Biorąc pod uwagę ustawy to nie. Ale zawsze mogą istnieć tzw. pisma wewnętrzne ZUS i wtedy się nie doczepią. Rada: wystąpić do ZUS na piśmie o informacje, także na piśmie. Ja osobiście nie dam już wiary żadnemu urzędnikowi.
Moja żona była ofiarą podobnego postępowania prowadzonego przez ZUS. Po analizie postanowiliśmy zapłacić (zaciągnęliśmy solidny kredyt 16.000 PLN) a następnie oskarżyć konkretny oddział ZUS o nie powiadomieniu Nas o składaniu dokumentow niezgodnych z treścią ustaw. Pytanie jest następujące, jest to sprawa precedensowa a zatem w jakim trybie i przez kogo oraz do jakiego Sądu należy kierować sprawę ? Przecież oni nas wprowadzali w błąd a to jest niezgodne chociażby z k.p.a. Jakiego rodzaju pozew złożyć: o słuszność, o odszkodowanie lub też inny ?
Czy toczą lub też zostały zakończone podobne postępowania i jaki przyniosły wynik.
Proszę panią jesteśmy z męzem w dramatycznej sytuacji. Prosze nam pomóc, jezeli pani moze, to proszę nam przesłac te pisma, które nam mogą pomóc.
z wyrazami szacunku J.R. Stachurscy
Do wszystkich chcących zawiesić działalność !!!
Mam wyrok. Brzmi to tak:
Ustawa o Ubezpieczeniach Społecznych nie posiada definicji zawieszenia oraz nie posiada definicji działalności gospodarczej. W związku z czym ZUS musi się powołać na Ustawę o Działalności Gospodarczej w której ta definicja się znajduje. Ale UoDG nie posiada także definicji zawieszenia w związku z czym DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ NIE MOŻNA ZAWIESZAĆ i jest to niezależne od FORMY OPODATKOWANIA.
I to by było na tyle. Mnie w tym momencie skończyli. Muszę zapłacić za wszystkie przerwy urlopowe czy też jak kto woli zawieszenia od 1999 roku to jest od wejścia Ustawy o działalności gospodarczej w życie.
Cześć i chwała ustawodawcom.
mam ten sam problem, Zus żąda składek od 1999,ale gdzies czytałam wyrok WSA w Poznaniu,gdzie podmiot gospodarczy bronił się bankructwem w przypadku opłacania całej składki zus i dlatego zawieszał działalność, Woj.Sąd Adm.uznał jego racje i oddalił powództwo zus, nie mogę znależć tego wyroku, może ktoś go odnajdzie tj.bodajże lipiec 2004,będę ogromnie wdzięczna, ato na pewno paru osobom pomoże w potyczkach z zusem.Z poważaniem
Bardzo ciekawy temat poruszasz. Tu jest coś bardzo nie w porządku. Co mają robić ci, których działalność ma wybitnie sezonowy charakter? Płacić składkę cały rok? moim zdaniem trzeba się po prostu - dla uniknięcia sporu z zusem - wyrejestrowywać (czyli praktycznie likwidować) i po przerwie zakładac napowrót. Podobno formalności zakładania działalności zostały uproszczone, a ewentualne opłaty to zawsze mniej niż składka. Dodałbym jeszcze, że nie rozumiem, czym się zajmują rozmaite konfederacje pracodawców, izby rzemieślnicze,nie mówiąć o posłach, którzy mają pełne usta frazesów o popieraniu przedsiębiorczości. Przecież ta akcja ZUSu by wstecznie ściągać składki za osoby czasowo wyrejestrowane z ubezpieczeń (często całkiem zgodnie z instrukcjami panienek z okienka) to jest kjakaś granda i jeden z wielu przykładów dyskryminacji przedsiębiorców. Co nato pani Zyta Gilowska i wiecznie zajęty sobą Rokita?
pozdrawiam
jk
o K.U.R...
Marsh,jestem tymi Twoimi opisami troszke przerazony.Przepraszam,za pierwsze slowko,ale to byla moja reakcja na te arty.
Chcialbym spytac, czy w przypadku, gdy ktos jest absolwentem wyzszej szkoly(jezeli ma to jakies znaczenie) czy mozna jednak zawiesic dzialalnosc.czy jednak jakies przywileje z tego tytulu sa?
Slyszalem,ze jesli zaklada sie dzialalnosc to mozna ja zawiesic bez zadnych konsekwencji przez 1 rok.Czy to prawda?
Pozdrawiam i szczerze wspolczuje
Jest jedna szansa na postępowanie ZUS. Niezbędna jest interpretacja słowa " ciągły " w Ustawie o działalności gospodarczej. Jeżeli ktoś ma interpretację, która stwierdza podmiotowość tego słowa a nie czasowość to proszę o pomoc. Winno być napisane, że oznacza to prowadzenie ciągle tego samego rodzaju działalności, a nie że jest prowadzona bez przerw lub coś w tym rodzaju.
Marsh ma 100% rację!
ZUS-u kompletnie nie interesuje sposób opodatkowania. A na dodatek ilość tzw. dokumentów wewnętrznych ZUS przerazić może każdego śmiertelnika!
Jeżeli nie chcemy mieć jakichkolwiek kłopotów, to TYLKO LIKWIDACJA. Wtedy nikt się nie doczepi.
Marsh - powodzenia w walce z urzędasami:)
PRAWDA, ŻE W ZGODZIE Z ZUSEM( gdy brak kasy )- nie da rady
MOGĘ DODAĆ W DYSKUSJI, ŻE JEDNAK LEPIEJ LIKWIDOWAĆ WSZYSTKIE KONTAKTY Z ZUS I US ITD ITP / ZAWSZE MOŻNA OD NOWA OTWORZYĆ BĘDĄC MĄDRZEJSZYM
PRAWDA, ŻE W ZGODZIE Z ZUSEM( gdy brak kasy )- nie da rady
MOGĘ DODAĆ W DYSKUSJI, ŻE JEDNAK LEPIEJ LIKWIDOWAĆ WSZYSTKIE KONTAKTY Z ZUS I US ITD ITP / ZAWSZE MOŻNA OD NOWA OTWORZYĆ BĘDĄC MĄDRZEJSZYM
jerzy Napisał(a):
> PRAWDA, ŻE W ZGODZIE Z ZUSEM( gdy brak kasy )- nie
> da rady
> MOGĘ DODAĆ W DYSKUSJI, ŻE JEDNAK LEPIEJ LIKWIDOWAĆ
> WSZYSTKIE KONTAKTY Z ZUS I US ITD ITP / ZAWSZE
> MOŻNA OD NOWA OTWORZYĆ BĘDĄC MĄDRZEJSZYM
Nie o takie otwierania i zamykania nam chodzi. Nam chodzi o czynienie tego z dnia na dzień kiedy nie mamy zajęcia albo nie chcemy jego mieć bo taka jest nasza wola. Tak jak czynią to inne grupy ubezpieczonych - patrz "równość zasad ubezpieczeniowych wszystkich grup ubezpieczonych
w SUS". Mogą to być czynności które wystąpią nawet cztery razy w miesiącu. I proszę teraz spełnić wymogi zjadaczy kału z ZUS, US, Ewidencji Działalności Gospodarczej, US i innych pokrak tego posowieckiego systemu lącznie z niewykopanym jeszcze SN, a zainteresowanych jednocześnie wpłacaniem kwot na swe urzednicze emerytury przez frajerów z dg. zgodnie z tzw. umową społeczną rozumianą swoiście przez tych koprofagów.
Tym którzy mówią, że prześwietny jw. SN twierdzi, ze przecież oczekiwalismy na zlecenie, odpowiadam za PKD (polska klasyfikacja działalności)- Działalność nie miała miejsca.
Walter
Moja sytuacja jest następująca: działalność gosp. zawiesiłem w maju 2000 r. (US oraz ZWUA/ZPUA w ZUS). I rzeczywiście jej nie prowadzę od tego czasu do dziś. Dodam, że cały czas pracuję w zakładzie pracy na pełny etat i wszelkie składki ZUS są opłacane. Aktualnie uznałem, że działalności już na pewno nie wznowię toteż planuję ją zliwidować. Ale po prostu się boję... że nagle będę musiał zapłacić jakieś zaległe zdrowotne! Co Wy na to? Nadmieniam, że wszelkie wymagane dokumenty złożyłem, ZUS mam cały czas opłacany przez zakład pracy. Może więc nie będę musiał płacić? Dobiłoby mnie to :(
... a rozróżnienie w klasyfikacji ZUS-owej kodów wyrejestrowania płatnika na 111 - zaprzestanie i 211 - wykreślenie, chyba też coś znaczy???
Spoko, nie dajmy się zwariować.
Albo jest zaprzestanie (okresowe) albo likwidacja (trwałe) i wykreślenie z ewidencji.
Ja właśnie zwieszam działalność na kodzie 111.
Pozdrawiam.
to jak to w końcu jest?czy mogę zawiesić działalność w urzędzie i muszę wyrejestrować się Zus?a jeśli w czasie zawieszonej działalności podejmę
pracę na umowe,to składki z działalności muszę też płacić?
to jak to w końcu jest?czy mogę zawiesić działalność w urzędzie i muszę wyrejestrować się Zus?a jeśli w czasie zawieszonej działalności podejmę
pracę na umowe,to składki z działalności muszę też płacić?
Tu znalazłam coś ciekawego:
https://www.bankier.pl/firma/article.html?article_id=1308764&type_id=1&order=priority&priority=2-20
p.s mi ZUS nie uznał okresu zawieszenia działalności okresowej w latach 1999-2007 ( prowadze usługi edukacyjne i 3 miesiące w roku nie mam dochodów) no i zdrowotną musze płacić..:(((
Okazuje się że w Polsce nie jest potrzebna kara śmierci. Wystarczy gościa zmusić do prowadzenia działalnmości gosp. i objąć ubezpieczeniem a sam się powiesi.
Nie bardzo rozumiem.Złożyliście przy zawieszeniu dzałalności druki ZWPA I ZWUA w ZUS-ie i pomimo to ZUS upomina się o składki ubezpieczeniowe??????????????????
Można. Z tym, że wyrejestruje Pan działalność w organie rejestrowym. Tylko po co wtedy zawieszać w Urzędzie Skarbowym skoro musi Pan zakończyć formalnie działalność?
poczytajcia : Podstawową kwestią przy rozróżnieniu działalności gospodarczej od działalności wykonywanej osobiście jest to, iż ta pierwsza jest działalnością zarejestrowaną, ma charakter zorganizowany, ciągły oraz zarobkowy. Podobną zasadę przy rozróżnianiu działalności gospodarczej od działalności wykonywanej osobiście wyraził Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 14 marca 2002 roku (I S.A./Wr 2057/99) stwierdzając, iż działalność gospodarczą (...) od działalności wykonywanej osobiście odróżnia nie tyle fakt realizowania osobiście działalności na rzecz określonego kręgu podmiotów niemających przymiotu "ludności", ile zarobkowy, zorganizowany, zawodowy, określony administracyjnoprawnie i ciągły (powtarzalny i stały) charakter prowadzonej działalności gospodarczej w rozumieniu ustawy o działalności gospodarczej, pozwalający na uczestnictwo w obrocie gospodarczym.
www.prawonet.pl/strony.asp?id=3035 może coś pomoże :) z "podatkiem ZUS"