• Siedziba, nazwa firmy i inne Autor: ~jarek_722 [86.63.115.*]
    Witam

Mam kilka pytań dotyczących zakładana firmy:

1. Co oznacza miejsce wykonywania działalności, czy jeśli będę zdobywał klientów przez internet z terenu całej Polski, to miejscem wykonywania działalności powinna być cała Polska (bo kiedyś gdzie słyszałem, że jak się poda za miejsce np. gminę to tylko dla klientów z jej terenu można świadczyć usługi, co wydaje mi się absurdalne)? Czy może miejsce wykonywania tylko powinno być inne niż siedziba, gdy wykonuje się jakieś prace u klienta lub gdy ma się np. sklep i on jest w innym miejscu?

2. Jeśli będę prowadził działaność w mieszakniu rodziców, gdzie jestem zamledowany, to muszę z nimi spisywać jakąś umowę np. pozowolenie na prowadznie działaności (chodzi o to czego będze wymagał US)? Czy starczy to, że moje miejsce zameldowania jest równe siedzibie?

3. W moim mieście we wniosku zgłoszenia do ewidencji działaności gspodarczej, jest do wpisania NIP? Ale wniosek o NIP składa się później w US (kiedy?). Co prawda już go mam, bo pracuję i jestem na wypowiedzeniu, i mam swój NIP tam wpisać?

4. Czy nazwa firmy musi być unikalna, nieistniejąca, czy urząd jakoś to sprawdza (unikalność w ramach misach, gminy, ... Polski)?

5. Jeśli będę kupował jakieś rzeczy potrzebne do działaności/wyposażenia firmy, to czy powienienem to robić przed rozpoczęciem działalności czy po. Czy mam brać faktury na siebie/firmę (bo będę to np. mógł wrzucić potem w koszty)? Czy do niczego nie jest to potrzebne i starczą paragony?

6. Kiedy zgłasza się do ZUS? Na stronie jest "UWAGA! Czynności związane w rejestracją w ZUS należy przeprowadzić w ciągu 7 dni od momentu rejestracji działalności gospodarczej." - czy od momentu rejestracji w urzędzie miasta? A nie dopiero po rozpoczęciu działalności?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Jarek
  • Re: Siedziba, nazwa firmy i inne Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    1. We wniosku o rejestrację wpisujesz "cała Polska, kraj, lub tp".

2. Działalność we własnym mieszkaniu wiąże się z pewnymi zasadami. Musisz to poznać odrębnie, bo to długi temat.

3. Jeśli prowadzisz działalność jednoosobową, wpisujesz ten NIP, który posiadasz (sprawdź w urzędzie, może będziesz musiał we własnym przypadku wypełnić formularz NIP-1).

4. Nazwę firmy (moim zdaniem oczywiście) powinieneś wymyśleć, następnie ją zabezpieczyć bezwarunkowo przed jej kradzieżą. Nie wiadomo: Może za samą nazwę weźmiesz w razie sprzedaży firmy więcej, niż za samą firmę (porównaj Coca-Cola i in). Miałem taką sytuację i teraz uprzedzam Cię, byś nie stracił...

5. Możesz wnosić do firmy swój udział w postaci rzeczy materialnych, jak i niematerialne. Jeśli będziesz ubiegać się o dotację np. z UE, nie kupuj wcześniej sprzętu, ale gotówkę wykaż jako wkład własny do dotacji. To Ci dużo pomoże.

6. Kiedy zarejestrujesz firmę (niezależnie, czy będziesz prowadzić działalność, czy nie), zgłaszasz to w zus, by mogli Cię "legalnie" okradać niezależnie od tego, czy masz dochody, czy nie... (czy jest z czego Cię okraść, czy wysłać komornika).

Pozdrawiam i powodzenia.
  • Re: Siedziba, nazwa firmy i inne Autor: ~jarek_722 [217.74.68.*]
    Wielkie dzięki za odpowiedzi, prosiłbym jeszcze o uszczegółownienie:

2. Działalność we własnym mieszkaniu wiąże się z pewnymi zasadami. Musisz to poznać odrębnie, bo to długi temat.

Mogę prosić o opisanie spraw z tym związanych.

4. Nazwę firmy (moim zdaniem oczywiście) powinieneś wymyśleć, następnie ją zabezpieczyć bezwarunkowo przed jej kradzieżą. Nie wiadomo: Może za samą nazwę weźmiesz w razie sprzedaży firmy więcej, niż za samą firmę (porównaj Coca-Cola i in). Miałem taką sytuację i teraz uprzedzam Cię, byś nie stracił...

Aż takim optymistą nie jestem, że zrobię jakąś wielką markę;). A jak zabezpieczyć nazwę firmy?

Pozdrwiam
    Jarek
    Do punktu 6 dodam: należy zgłosić do przestępczej instytucji zuz siebie, jako płatnika składek i osobę ubezpieczoną (za lekarza i tak zapłacisz, a gdy przejdziesz na emeryturę w śmietnikach i tak nic nie zostanie).
    Wypełniasz ZUS ZFA i ZUS ZUA. Dokumenty przekazujesz w terminie 7 dni od rozpoczęcia działalności dołączając kopię decyzji urzędu skarbowego o nadaniu numeru NIP, oraz kopię o nadaniu numeru statystycznego REGON.

To wersja oficialna. Nieformalnie, powiedziałbym - wal ich - ale choć to prawda, to nie powiem, bo brzydko...

Jeśli działalność prowadzisz w mieszkaniu, koszty związane z zużywaniem prądu, gazu, wody, telefonu można uwzględnić przy ustalaniu dochodu z działalności gospodarczej.
    Prowadź więc księgę przychodów i rozchodów, zapłać księgowej, niech Cię nauczy czym są koszty, jak je wliczyć w działalność.
    I pamiętaj: nigdy nie wykazuj zysków..., bo komuchy zaraz położą na firmę łapę.

Co do zabezpieczenia nazwy firmy: wejdź na stronę Urzędu Patentowego i poczytaj. Albo skontaktuj się z rzecznikiem patentowym. On Cię dalej poprowadzi.

A optymistą bądź zawsze...

Pozdrawiam.
  • Re: Siedziba, nazwa firmy i inne Autor: ~jarek_722 [86.63.115.*]
    Jeśli działalność prowadzisz w mieszkaniu, koszty związane z zużywaniem prądu, gazu, wody, telefonu można uwzględnić przy ustalaniu dochodu z działalności gospodarczej.

Ale wtedy musiałbym mieć wszystkie rachunki na siebie.
    Wystarczą kopie rachunków i procentowy koszt z tych rachunków (ustalasz sam) ładujesz w koszty firmy.