• Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~edd [83.30.42.*]
    Witam

Chciałbym w tym wątku zebrać informacje krok po kroku od początku zakładanie firmy. Jakie obowiązują podatki, składki ZUS, itp.
    Na początek może załóżmy, że będzie to firma jedno osobowa, zajmójąca się handlem internetowym. Mianowicie prowadzenie sklepu internetowego np. komputerowego z siedzibą w domu prywatnym.
    Zakładając, że jest już uzbierany początkowy kapitał ok 20-30 tyś zł.
    I co dalej?

Jak zarejestrować firme?

W jaki sposób oblicza się i płaci wszystkie podatki i jakie są koszty utrzymania firmy?

Jak jeździć po towar do hurtowni tzn. w jaki sposób można go kupować w hurtowni. (Było by to bez sensu żeby każda osoba fizyczna i każda firma mogła sobie by kupować artykuły w każdej hurtowni. Przecież nawet sklep komputerowy nie będzie brał z hurtowni 10 procesorów każdy po 300zł)

[Żeby wątek był przejrzysty prosze o nie zadawanie w nim pytań typu "Chce założyć podobną firme co mam zrobić?" ]
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~nimrod [83.14.41.*]
    Tak nawiasem mówiąc - całkiem dobrym pomysłem jest próba skorzystania z dofinansowań unijnych przy większych projektach, takich jak Małopolski Park Technologii Informacyjnych. Pomijając wspomniane dofinansowanie, można znaleźć tam też niezłych potencjalnych sponsorów i korzystać z ich doświadczeń oraz urządzeń.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.4.14.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~STANGIFTS [89.75.88.*]
    Każdy kocha prezenty, a my poza tym, że też je kochamy to jeszcze potrafimy je robić!!! Sprawdź naszą ofertę!

http://stangifts.pl/
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Quba [91.150.163.*]
    Hey,

Polecam tą stronę: http://quatra.pl/poradnik-przedsiebiorcy/125-jak-sprawnie-zalozyc-dzialalnosc-gospodarcza , opisane jest tu krok po kroku jak wygląda zakładanie działalności gospodarczej.

Powodzenia :).
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Kubana [81.219.203.*]
    Witam,
    dla każdego przedsiębiorcy ważne jest, aby koszty prowadzenia firmy były możliwie jak najniższe przy maksymalnej jakości obsługi biurowej. Idealnym rozwiązaniem jest wynajem wirtualnego biura, które udostępnia prestiżowy adres na terenie Wrocławia: Świdnicka 39, oraz obsługę korespondencji w łącznej kwocie 100 zł brutto miesięcznie. Więcej ciekawych rozwiązań dla przedsiębiorców można znaleźć na www.rabbitoffice.pl
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~edd [83.30.42.*]
    Odpowiedź na I pytanie juz znalazłem.
    1. Idziesz do odpowiedniego wydziału Twojego urzedu miasta lub gminy (wraz z dowodem
    osobistym). Tam zgłaszasz rozpoczecie działalnosci gospodarczej. Otrzymasz odpowiedni
    druk, w którym podasz wszystkie swoje dane wraz z przedmiotem działalnosci (tzn. okreslasz
    jaka działalnosc bedziesz prowadził − najlepiej wypisz wszystko co Ci przyjdzie do głowy,
    unikniesz w ten sposób koniecznosci ewentualnych zmian w przyszłosci, gdy rozszerzysz
    swoja działalnosc). Otrzymujesz stosowne zaswiadczenie o dokonaniu wpisu do ewidencji
    działalnosci gospodarczej. Nie wiem jak to bedzie u Ciebie, w Krakowie takie zaswiadczenie
    dostajesz obecnie "od reki". Opłata w Krakowie wynosi 150,0 zł (u Ciebie moze byc inna, jej
    wysokosc ustalaja poszczególne samorzady).
    2. Z ww. zaswiadczeniem zgłaszasz sie do Wojewódzkiego Urzedu Statystycznego w celu
    otrzymania numeru REGON. Za tenze regon na razie urzad jeszcze nie pobiera opłat (pewnie
    wkrótce zacznie).
    3. Zrób sobie pieczatke. Najlepiej z nazwa firmy, imieniem, nazwiskiem, NIP −em i REGON
    −em.
    4. Zgłos sie do banku i otwórz rachunek firmowy (m.in. po to Ci ta pieczatka). Rachunek
    posiadac musisz − taki jest wymóg m.in. urzedu skarbowego.
    5. Kolejny krok − to własciwy dla Ciebie oddział ZUS − u. I znowu: wypełniasz podsuniete Ci
    druki, na których w 3/4 tylko powielasz informacje o sobie (nip, pesel, regon, nr dowodu, itd.,
    itp.) a w pozostałej 1/4 podajesz reszte: Twój adres domowy, Twój adres firmowy, Twój
    rachunek bankowy, Twoje rodzaje ubezpieczen, itp. Zeby sprawe zagmatwac, uzywa sie tam
    teraz tzw. "kodów", wiec lepiej od razu idz na informacje (powinna byc w kazdym oddziale
    ZUS − u) i wypełniaj te papiery pod okiem i pod dyktando pani z tejze informacji...
    6. I wreszcie: urzad skarbowy. Tam równiez na podsunietym Ci blankiecie zgłaszasz ze
    rozpoczynasz działalnosc gospodarcza (zeby było smieszniej − urzad miasta /gminy/ − tj. ten
    w którym w pierwszej kolejnosci zgłaszałes rozpoczecie działalnosci gospodarczej) wysyła
    pozostałym urzedom taka informacje, co nie znaczy, ze dzieki temu jestes zwolniony od
    "biegania" do nich i do zgłaszaniu tego faktu po raz wtóry kazdemu z osobna. No ale, gdybys
    mógł wszystko załatwic w jednym miejscu − to masz pojecie, ilu urzedników okazałoby sie
    niepotrzebnych? Jako lojalny obywatel nie chcesz sie przeciez przyczyniac do wzrostu
    bezrobocia, prawda? Wiec − musisz biegac (to i tak dopiero rozgrzewka, prowadzac własna
    firme wiele razy bedziesz brał udział w takich urzedowych sprintach lub maratonach).
    7. Najlepiej od razu zgłos sie do jakiegos biura rachunkowego i zlec im prowadzenie
    ksiegowosci. Jedna Twoja omyłka moze Cie sporo kosztowac − wiec lepiej nie ryzykuj. Z
    powodu recesji i masowej "rzezi" małych firm − ceny usług w takich biurach bardzo spadły. Ja
    za prowadzenie KPiR (około 120 − 140 dokumentów m−c) i wszelkich innych spraw
    zwiazanych z "urzedowa" strona działalnosci − łacznie z przechowywaniem dokumentów −
    płace obecnie (2003 r.) 150,0 zł miesiecznie w dosc dobrym biurze.
    ----Teks pochodzi z nieistniejącej już biuletynu obywatel.com
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~maro [83.16.230.*]
    nie ma obowiązku posiadania rachunku bankowego na firmę.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~2be.pl [83.29.38.*]
    witam

Twoj prywatny rachunek moze rowniez spelnic role "rachunku firmowego" ale musisz to zglosic w US.
    Pozdrawiam
    Bartek

www.2be.pl
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~jasieczek [212.244.142.*]
    jeżeli jestem zatrudniony na 3/4 etetu czy musze opłacać ZUS prowadząc działalność, czy jeżeli nie jestem z zawodu budowlancem mogę założyć firme remontowo-budowlaną.Czy mogę wtedy zatrudnić pracowników, jakie są najniższe koszty zatrudnienia pracowmnika.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Ola T. [83.26.251.*]
    Czy przerwanie procedury zakladania swojej dzialalnosci gosp. na etapach 1-6 wiaze sie z jakimis konsekwencjami prawnymi lub finansowymi?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~listewka [212.160.165.*]
    kupiłam od chińczyka maly barek i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co dalej, chciałabym prowadzić polską kuchnię, ale nie wiem co mi wolno. Barek jest slabo wyposażony,kuchnia niewielka salka jadalna na 16 osób (chudych) Kupiłam wczoraj, a zacząć chciałabym jak najszybciej -p o m o c y
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Ola T. [83.26.253.*]
    A jak barek stoi z badaniami Sanepidu?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~listewka [212.160.165.*]
    Chińczyk załatwia jeszcze formalnoości typu sprzedaż barku, cesja umowy dzierżawy terenu, a barek jeszcze pracuje jako chińska kuchnia, jak zobaczyłam tą kuchnię - to nie potrafię zrozumieć jak udało mu się przejść SANEPID. Choć się na tym nie znam i nie wiem zupełnie jakie są wymogi, ale z higieną niewiele to ma wspólnego. Czy mogę liczyć na informację czego właściwie oczekuje Sanepid - wiem że ma to być działalność bez przygotowania posiłków na miejscu (przynajmniej oficjalnie - bo czasem będzie trzeba coś prostego podpichcić). Wydrukowałam sobie ustawę o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, ale ten język prawników (!)- coś strasznego. Bardzo chętnie wykorzystam wiedzę Pokrewnych Dusz, które już przeszły linię startu.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~apyr [83.31.56.*]
    Witam!
    Chcę otworzyć restaurację z chińskim jedzeniem może ten Chińczyk szuka pracy lub zna kogoś kto chciałby pracowć w takiej restauracji?
    Za wszelka pomoc bardzo dziękuję
    Pozdrawiam Agnieszka
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~małgosia80 [83.31.0.*]
    czy zeby rozpoczac działalnosc gospodarcza trzeba miec uzbierany kapitał? czy moge zaczac od zera? ile tego kapitału musi byc najmniej?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~małgosia80 [83.31.0.*]
    jak wygladaja płatnosci podatków w urzedzie skarbowym , czy musze sie rozliczac co miesiac jesli tak to jaki procent przychodów beda stanowiły podatki? Jaka składke zus musze płacic miesiecznie , jesli załozyłabym firme jednoosobowa? czy jesli mój maz płaci za mnie składki zdrowotne - jest zatrudniony na czas nieokreslony i płaci za cała rodzine , to ja tez musze ? czy mnoze je płacic w dalszym ciagu mój maz a ja po załozoeniu dg nie , czy poprostu maz nie bedzie mógł na mnie płacic i bede musiała robic to sama? Jakie sa orientacyjne koszty samego załozenia firmy? czy musze wykazac uzbierany kapitał by zarejestrowac dg? pomózcie mam nóz na gardle
  • czy student jest zwolniony z ZUSu Autor: ~Jedrek [83.16.153.*]
    Witam
    mam pytanie czy ja jako student zakladajac swoja firme jestem zwolniony z placenia ZUSu?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~shapa [80.244.128.*]
    Mam pieniądze nie mam pomysłu miszkam Mielcu.Co robić?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Marcin P. [81.15.195.*]
    LUDZIE!!!
    eee ten zwrot to chyba nie do was.
    Czy wy czytać nie umiecie. Facet wyraźnie napisał:
    "[Żeby wątek był przejrzysty prosze o nie zadawanie w nim pytań typu "Chce założyć podobną firme co mam zrobić?" ]".
    Przepraszam że to powiem, ale patałachy jesteście i w kołchozach powinniście pracować.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Batter [83.28.163.*]
    Chciałbym się zapytać czy jak zakładam firme musze być pełnoleni musze przychodzić z dowodem osobistym czy może być np: paszport
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~bonzito [83.25.140.*]
    witam mam pytanko pojecie student - czyli student uczelni wyzszej czy student szkoly policealnej czy studium?? bo nie wiem a chce załozyc dzilalnosc a wiem ze studenci sa zwolnieni z ZUSU
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~adam20 [83.22.69.*]
    a ja sie obijam w dalszym ciagu mam 20 lat i nic tylko wieczoriem wale konia
    co rbic??
    chcialbym zaczac pracowac ale nie wiem co zrobic ze soba??
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Karol1 [82.139.8.*]
    Czy mogę załozyć własną firme elektroinstalacyjną nie posiadajac uprawnień budolanych (np zatrudniając kogoś tylko na okres konkretnej budowy jako osobe sprawujacą nadzór elektryczny)?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~doris [217.99.209.*]
    zakladam firme ktora bedzie działac na rynku polskim i zagranicznym. Prosze mi powiedziec jakie dokumenty bede musiała wysyłac do urzedu skarbowego (oprocz miesiecznej deklaracji) oraz do Zus. Będe sama prowadzić cała dokumentacje wiec jestem ciekawa jak to wszystko wygląda.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~flober0193 [81.15.165.*]
    pracuje w firmie a poza tym chce załozyc firme cos na zasadzie posrednika handlowego co mam zrobic?? jak najlepiej i najkorzystniej rozliczyc sie z US i jakie koszty miesieczne srednio poniose??
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~fenek [77.236.25.*]
    jestem pełna podziwu dla osób, które decydują się na to, żeby założyć własną firmę. Mnie powiem szczerze przeraża ta cała biurokracja i fakt, że tyle jest żeby do ogarnięcia. Ale na szczęście są odpowiednie miejsca, gdzie możesz szukać pomocy. Na przykład na infor.pl możesz zamówić prenumeraty, które pomogą Ci odpowiedzieć na wszystkie pytania związane z prowadzeniem własnej firmy i te prane i te, które dotyczą zatrudniania ludzi.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Spy [217.153.136.*]
    Kochana autorko - Bartku. JEżeli naprawdę nie wiesz co z tym zrobić, a znalezienie kobiety aby się zajęła twoim problemem graniczy z cudem, to mam pomysł co z tym koniem możesz zrobić. Jeżeli już go powalisz, to możesz go sprzedać do Włoch. Podobno tam za mięso z koni dużo płacą. Jeżeli będziesz miał jakieś problemy ze sprzedażą, to daj znać, zatrudnię cię w mojej agencji, która się zajmuje końmi. Praca jest na terenie zachodnich niemiec, więc może się opłacić.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Spy [217.153.136.*]
    To miało być do adam 20 (sory Bartku)
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Janek [80.55.191.*]
    mam oferte pracy w niemczech. aby moc podjac musze miec firme.Prosze o pomoc w postaci informacji jak i co nalezy uczynic w tej kwesti.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~7hgh [83.27.28.*]
    Janek Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > mam oferte pracy w niemczech. aby moc podjac musze
    > miec firme.Prosze o pomoc w postaci informacji jak
    > i co nalezy uczynic w tej kwesti.
    >

• Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~domini [83.30.11.*]
    Janek Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > mam oferte pracy w niemczech. aby moc podjac musze
    > miec firme.Prosze o pomoc w postaci informacji jak
    > i co nalezy uczynic w tej kwesti.
    >
    CHCE ZAłOZYC DZIALALNOSC GOSPODARCZA ALE NIEWIEM JAK SIE DO TEGO ZABRAC,
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~evelin [62.111.236.*]
    witam
    Zalozylam dzialalnosc gospodarcza a dokladnie sklep www i teraz sie zastanawiam jak prowadzic ksiegowosc czy moge orbic to sama czy powinnam zatrudnic jakas ksiegowa ,ktora sie wszystkim zajmie ?
    prosze o rade krok po kroku

pozdrawiam
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~JAGNA [80.53.230.*]
    CO TRZEBA ZROBIĆ ŻEBY ZAŁOŻYĆ FIRMĘ
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~anek [83.25.19.*]
    witam czy ktoś z państwa ma możę jakiś biznes plan firmy o działalności gospodarczej usługi lub produkcji bardzo prosze o przesłanie mi go jeśli ktoś ma oczywiście na adres anias-1989@tlen.pl jest on mi niezbędnie potrzebny do szkoły
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~janek [80.55.191.*]
    mam oferte pracy za granica-niemcy by moc pracowac tam musze zarejstrowac tam dzialalnosc gospodarcza .Byc moze znajdzie sie jakas osoba ktora udzieli mi rzetelnych informacji i wskazowek jak postepowac .wszystkim ktorzy udziela mi info.serdecznie dziekuje i pozdrawiam janek
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~elo [81.210.48.*]
    Pyt 1. chce zalozyc firme uslugowa meble kuchenne pod zabudowe. Przed zarejestrowaniem firmy chcialabym ja zareklamowac. Czy można reklamowac firme nie rejestrujac jej w Urzedach.
    Pyt 2. jaka forme rozliczenia wybrac z Urzedem skarbowym, myslalam o ksiazce przychodow i rozchodow.
    Pyt 3. jak rozliczac sie z Vat-u, jezeli kupuje od "podwykonawcy" mebel i sprzedaje go klientowi
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Agucha [83.16.8.*]
    Tez przez to przechodzilam. Ach te szkoly. Zakladanie działalnosci gospodarczej

1 Wpis do ewidencji działalnosci gospodarczej (Urząd Gminy/Miasta
    2 Rejstracja w systemie REGON(Wojewudzki Urząd Statystyczny)
    3Otwarcie rachunku bankowego (wybrany bank)
    4 Rejstracja działalnoości gospodarczej (Urzad Skarbowy)
    5 Zgłoszenie obowiazku w zakresie ubezpieczeń spolecznych i zdrowotnych (ZUS)
    6 Zgłoszenie do organów kontroli (Stacja Sanitarno Epideniologiczna i komenda Strazy Pozarnej)
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Viola [83.21.19.*]
    chciałabym sie dowiedziec jak zalozyc dzialalnosc gospodarcza jaie dokumenty sa potrzebne potrzebuje to do szkoły!!!!!!! pomozcie mi prosze
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~wp [83.142.72.*]
    http://www.twoja-firma.pl/artykuly/1,zakladanie-dzialalnosci-gospodarczej.html

pozdrawiam
    http://www.twoja-firma.pl/ekspert.html
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~witekfr [83.17.129.*]
    1)Czy spolka cywilna moze miec dwa adresy? chodzi mi o sytacje taka, w ktorej z dwoma roznymi podmiotami (firmami) bede sie rozliczal poslugujac dwoma roznymi adresami a tą sama nazwa społki cywilnej?
    2)Czy jest konieczne poslugiwanie sie w nazwie spolki cywilnej nazwiskami jej wspolników?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~hasanka [217.98.129.*]
    lokalizacja działalnosci gospodarczej
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~judyta [80.50.249.*]
    1. Idziesz do odpowiedniego wydziału Twojego urzedu miasta lub gminy (wraz z dowodem
    osobistym). Tam zgłaszasz rozpoczecie działalnosci gospodarczej. Otrzymasz odpowiedni
    druk, w którym podasz wszystkie swoje dane wraz z przedmiotem działalnosci (tzn. okreslasz
    jaka działalnosc bedziesz prowadził − najlepiej wypisz wszystko co Ci przyjdzie do głowy,
    unikniesz w ten sposób koniecznosci ewentualnych zmian w przyszłosci, gdy rozszerzysz
    swoja działalnosc). Otrzymujesz stosowne zaswiadczenie o dokonaniu wpisu do ewidencji
    działalnosci gospodarczej. Nie wiem jak to bedzie u Ciebie, w Krakowie takie zaswiadczenie
    dostajesz obecnie "od reki". Opłata w Krakowie wynosi 150,0 zł (u Ciebie moze byc inna, jej
    wysokosc ustalaja poszczególne samorzady).
    2. Z ww. zaswiadczeniem zgłaszasz sie do Wojewódzkiego Urzedu Statystycznego w celu
    otrzymania numeru REGON. Za tenze regon na razie urzad jeszcze nie pobiera opłat (pewnie
    wkrótce zacznie).
    3. Zrób sobie pieczatke. Najlepiej z nazwa firmy, imieniem, nazwiskiem, NIP −em i REGON
    −em.
    4. Zgłos sie do banku i otwórz rachunek firmowy (m.in. po to Ci ta pieczatka). Rachunek
    posiadac musisz − taki jest wymóg m.in. urzedu skarbowego.
    5. Kolejny krok − to własciwy dla Ciebie oddział ZUS − u. I znowu: wypełniasz podsuniete Ci
    druki, na których w 3/4 tylko powielasz informacje o sobie (nip, pesel, regon, nr dowodu, itd.,
    itp.) a w pozostałej 1/4 podajesz reszte: Twój adres domowy, Twój adres firmowy, Twój
    rachunek bankowy, Twoje rodzaje ubezpieczen, itp. Zeby sprawe zagmatwac, uzywa sie tam
    teraz tzw. "kodów", wiec lepiej od razu idz na informacje (powinna byc w kazdym oddziale
    ZUS − u) i wypełniaj te papiery pod okiem i pod dyktando pani z tejze informacji...
    6. I wreszcie: urzad skarbowy. Tam równiez na podsunietym Ci blankiecie zgłaszasz ze
    rozpoczynasz działalnosc gospodarcza (zeby było smieszniej − urzad miasta /gminy/ − tj. ten
    w którym w pierwszej kolejnosci zgłaszałes rozpoczecie działalnosci gospodarczej) wysyła
    pozostałym urzedom taka informacje, co nie znaczy, ze dzieki temu jestes zwolniony od
    "biegania" do nich i do zgłaszaniu tego faktu po raz wtóry kazdemu z osobna. No ale, gdybys
    mógł wszystko załatwic w jednym miejscu − to masz pojecie, ilu urzedników okazałoby sie
    niepotrzebnych? Jako lojalny obywatel nie chcesz sie przeciez przyczyniac do wzrostu
    bezrobocia, prawda? Wiec − musisz biegac (to i tak dopiero rozgrzewka, prowadzac własna
    firme wiele razy bedziesz brał udział w takich urzedowych sprintach lub maratonach).
    7. Najlepiej od razu zgłos sie do jakiegos biura rachunkowego i zlec im prowadzenie
    ksiegowosci. Jedna Twoja omyłka moze Cie sporo kosztowac − wiec lepiej nie ryzykuj. Z
    powodu recesji i masowej "rzezi" małych firm − ceny usług w takich biurach bardzo spadły. Ja
    za prowadzenie KPiR (około 120 − 140 dokumentów m−c) i wszelkich innych spraw
    zwiazanych z "urzedowa" strona działalnosci − łacznie z przechowywaniem dokumentów −
    płace obecnie (2003 r.) 150,0 zł miesiecznie w dosc dobrym biurze.
    ----Teks pochodzi z nieistniejącej już biuletynu obywatel.com
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Kaska [62.21.86.*]
    Jestem osba zatrudniona w budżtówce. Chciałabym załozy własna szkołe nauki jazdy w której pracował by członek rodziny majacy uprawnienia instruktora-wykładowcy. Mam mozliwośc wydzierżawienia sali wykładowej spełniającej i placu manewrowego zgodnego z ogólnymi wymogami. Na jakich warunkach jest mozliwe rozpoczęcie takiej działalności. Jak wyglada oplata składek na ubezpieczenie zdrowotene i społecze ode mnie jako osoby zatrudnionej w innym miejscu, oraz od osób zatrudnionych w mojej firmie. Czy mogę liczyc na ulgi związane ze stworzeniem miejsca pracy.

• Załozenie Osrodka Szkolenia Kierowców kat. B Autor: ~Kaska [62.21.86.*]
    Jestem osba zatrudniona w budżtówce. Chciałabym załozy własna szkołe nauki jazdy w której pracował by członek rodziny majacy uprawnienia instruktora-wykładowcy. Mam mozliwośc wydzierżawienia sali wykładowej spełniającej i placu manewrowego zgodnego z ogólnymi wymogami. Na jakich warunkach jest mozliwe rozpoczęcie takiej działalności. Jak wyglada oplata składek na ubezpieczenie zdrowotene i społecze ode mnie jako osoby zatrudnionej w innym miejscu, oraz od osób zatrudnionych w mojej firmie. Czy mogę liczyc na ulgi związane ze stworzeniem miejsca pracy.

• Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~lech [213.199.207.*]
    chcialbym zalozyc firme romontowo budowlana!!!! niewiem co trzeba dokladnie zrobic!!!????
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Jon [217.98.25.*]
    chcesz importowac ..wszystkie niezbedne info z adresami firm przesle na maila za 10 zł..
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~gregimonia [80.3.128.*]
    witam.chcialbym zalozyc mala stolarnie,zakladajac ze mam podstawowe narzedzia i maszyny.Brakuje tylko lokum.Jak to zaczac zeby mialo rece i nogi,gdzie sie zglosic i jakie warunki trzeba spelniac zeby nie bylo problemow,gdzie mozna tez znalesc odbiorcow produktow z drewna.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~rihi [213.39.206.*]
    chcialbym zalozyc mala firme - od podstaw. Prowadze mala firme w niemczech (transport).Jestem juz starszym czlowiekiem i znajac jezyk niemiecki moge szukac miejsca pracy w niemczech i angazowac ludzi z polski. W tym celu chce otwozyc biuro w polsce tylko niewiem jak do tego mam sie zabrac.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~april17 [194.146.219.*]
    chcialabym założyć szkołe nauki jazdy. jak mam to zrobić?