• Zarząd Autor: ~płozowy [46.134.117.*]
    Dwie spółki o tym samym profilu działalności. Enea, która nie zgadza się ze stratami w Ostrołęce, szuka winnych w sprawie PGG, dziś wycofuje się ze sponsoringu PKOLu. Druga Energa, gdzie prezesi nawet nie próbują zawalczyć o dobro tej spółki. Co z tego że delisting zastał wycofany i ten stan może jeszcze trwać i trwać. Jak długo będziemy tkwić w tym marazmie? Jak widać jest ZARZĄD i jest zarząd. Tak prawda.
  • Re: Zarząd Autor: ~Daro [37.225.19.*]
    Sprzedałeś to nie nakręcaj innych żeby sprzedali, rozumiem że słuchałeś ostatniej konferencji- audyty trwają
  • Re: Zarząd Autor: ~WWW [95.51.18.*]
    Czekamy na info dotyczące audytów i naprawienia pokrzywdzenia drobnych akcjonariuszy przez Orlen S.A. oraz SP.
  • Re: Zarząd Autor: ~płozowy [185.234.243.*]
    Mam jeszcze dwa takie klocki, więc nie bój nic, nikogo nie nakręcam, to wolne forum , czy może chcesz mi tu ustanowić jakiś regulamin. Bez odbioru.
  • Re: Zarząd Autor: ptak1234 [89.64.101.*]
    W Enei jeszcze pisowski zarząd złożył zawiadomienie w Enerdze rządził wójt i to olał ,za pewne nowy zarząd będzie dochodził swego
  • Re: Zarząd Autor: ~IP [83.4.156.*]
    Dajmy jeszcze trochę czasu - będzie bardzo dobrze.
  • Re: Zarząd Autor: ~płozowy [185.234.243.*]
    Słuchałem konferencji i nic takiego nie zauważyłem. Pan prezes pływał jak tylko mógł, przecież na temat sponsoringu też się wypowiadał.
  • Re: Zarząd Autor: ~darek [83.28.208.*]
    odnośnie Ostrołęki c,prezes Staszak,proszę się nie przywiązywać do komunikatów/decyzji podjętych wcześniej,czekamy na wyniki audytów i jeżeli wykażą złamanie prawa/działanie na szkodę spółki podejmiemy stosowne działania,Wiceprezes dodaje. pozwy kosztują,trwają kilka lat więc musimy mieć pewność,że jak pójdziemy z tym do sądu to wygramy-moim zdaniem wszystko jak należy,bardzo logiczny tok rozumowania,podejście pragmatyczne,audyty wykazały nieprawidłowości,więc musiałem zawiadomić odpowiednie organy,pamiętajmy,że była już kontrola NIK-u,która wielomilionowe nieprawidłowości wykazała.tego raczej zamieść pod dywan się nie da

Zapis transmisji po 39 min
    https://ir.energa.pl/pl/ir/serwis-relacji-inwestorskich/dane-finansowe/Prezentacje-i-nagrania
  • Re: Zarząd Autor: ~emeryt [31.60.43.*]
    Mając na myśli proszę się nie przywiązywać do wcześniejszych komunikatów miał na myśli wypowiedzi zarządu /głównie swoje / z ostatnich Walnych Zgromadzeń ...Jaki był wtedy przekaz można sobie obejrzeć i porównać obie wypowiedzi ....moim skromnym zdaniem jest nacisk polityczny aby podjąć jakieś działania żeby w mediach było słychać cytując aktualnego szefa MAP link poniżej– Najlepszy przykład to słynne dwie wieże w Ostrołęce, gdzie nawet decydenci z PiS uznali, że to bez sensu i zamknęli to. Tyle że zanim to zrobili, straciliśmy 1,5 miliarda złotych. I to nie był jedyny taki przypadek, niestety – dodał.

https://www.tvp.info/82215253/jakub-jaworowski-minister-aktywow-panstwowych-o-audytach-w-spolkach-skarbu-panstwa-w-programie-pytanie-dnia-tvpinfo-9092024

Ogólnie mamy za mały okres czasu aby podsumowywać działalność zarządu zobaczymy czy więcej plusów czy minusów ...choć nawet jeśli więcej minusów to i tak lepiej niż za PIS ...choć na PO może też nie powinni głosować drobni akcjonariusze choć na PIS też nie....choć teraz PIS w opozycji złożył projekt o zlikwidowaniu podatku Belki / a mogli za swojej kadencji pomyśleć o tym / choć teraz to aktualny rząd negatywnie ocenił projekt PiS dotyczący ograniczenia opodatkowania inwestorów giełdowych, wskazując na trudne do oszacowania koszty. PiS twierdzi natomiast, że zmiany pobudziłyby rynek kapitałowy. Projekt krytykowali m.in. posłowie KO, PSL i Lewicy...zobaczymy czy rządzący coś więcej ponad ochłapy z wcześniejszych propozycji zaoferują inwestorom ...

Oczywiście brak kasy w budżecie ale zawsze można jakieś kompromisowe rozwiązanie wypracować i zwolnić choć z podatku od zysków całkowicie inwestorów którzy sprzedają akcje po np roku czy więcej od zakupu czy zwolnić też dywidendy z podatku /bez różnicy na czas posiadania akcji lub z ograniczeniem że musimy posiadać akcje minimum rok ...Zobaczymy co z tego wyjdzie a tymczasem żadnej akcji w rynek na tych poziomach cenowych i czekamy cierpliwie na ponadprzeciętne zyski /oby jak najkrócej/
  • Sejm zajął się ustawą o zmianach w podatku Belki Autor: ~emeryt [31.60.43.*]
    jeszcze w nawiązaniu do poprzedniego wpisu

https://www.sii.org.pl/17564/analizy/newsroom/domanski-jaworowski-bardzilowski-obiecali-i-oby-zrealizowali-jak-nie-teraz-to-kiedy.html

https://www.sii.org.pl/17578/analizy/newsroom/sejm-zajal-sie-ustawa-o-zmianach-w-podatku-belki-sii-za-dalszymi-pracami-nad-jednym-rozwiazaniem.html
  • Re: Zarząd Autor: ~darek [83.28.208.*]
    zwróć uwagę na "drobny" szczegół,MAP mówi o stracie 1,5 mld zł na Ostrołęce,Nam raportowano ~950 mln strat,jeżeli zostało to rozliczone jako 2x475 mln strat (Energa+Enea),a strat faktycznych jest ponad 500 mln więcej,to kto je pokrył,tylko Energa?

https://www.bankier.pl/wiadomosc/ENERGA-S-A-Zakonczenie-procesu-rozliczenia-Projektu-Weglowego-z-Generalnym-Wykonawca-w-ramach-kontraktu-dotyczacego-budowy-Elektrowni-Ostroleka-C-8311111.html
  • Re: Zarząd Autor: ~emeryt [31.60.43.*]
    oczywiście masz całkowitą racje i powinno to być gruntownie wyjaśnione i zbadane ,raport NIK też swoje wniósł ,dlatego cieszy mnie takie stanowisko MAP i mam cichą nadzieje że jednak tak jak piszesz doszukają się pretekstu aby jakieś odszkodowanie wywalczyć dla spółki / Enea też towarzystwa ubezpieczone pozywa domagając się odszkodowania bo polisy były / więc wypłacalni są i może takie nadzwyczajne zyski będzie można w całości przeznaczyć na dywidendy /jeszcze jak by tylko dla drobnych akcjonariuszy/ ale to są wieloletnie spory więc należy się skupić podejmowaniu działań które w krótszym horyzoncie czasowym dadzą szanse zwiększenia kursu na GPW spółki ENERGA jako PERŁY POMORZA

jeszcze edukacyjnie ponownie link którego dawno już nie podawałem poczytajcie wszystkie podstrony z linku poniżej

https://www.wspolnareprezentacja.pl/o-nas/o-nas

• Re: Zarząd Autor: ~oń [31.61.253.*]
    komusze dywagacje
  • Sejm zajmuje się ustawą o zmianach w podatku Belki Autor: ~emeryt [31.60.24.*]
    Zaskoczenie w Sejmie. Koalicji Obywatelskiej, PSL i Lewicy nie udało się odrzucić projektu o zmianie tzw. podatku Belki zgłoszonego przez Janusza Kowalskiego i Jacka Sasina ...oczywiście mogą odrzucić potem lub wprowadzić zmiany niesatysfakcjonujące z punktu widzenia drobnego akcjonariusza ....jeśli ktoś uczciwie zarobił to kasa została opodatkowana a przy ewentualnych zyskach z inwestycji w akcje czy z dywidendy jeszcze raz ta sama kasa jest opodatkowana ....a mamy przecież ryzyko strat ...sam wam wielokrotnie pisałem że kupiłem na lewar w IPO PGE po 23 zł plus koszty lewaru ...gdybym nie stosował zasady aby dywersyfikować portfel i mieć minimum 10 walorów w portfelu i również lokować kasę w inne aktywa nie związane z GPW ...to do dziś miałbym akcje PGE ze stratą nie wspominając o inflacji i ile byłoby na lokacie ...ale mając kasę mogłem uśredniać i matematycznie nawet z takiej trudnej sytuacji wyszedłem na plusach sprzedając na jednym z odbić uśrednione akcje z zyskiem ....dlatego pisałem Wam wręcz prosiłem aby Ci co mieli to nieszczęście kupić akcje ENERGA w IPO uśredniali /agitowałem przy kursach 6 czy 7 czy 8 zł / Ci co czytali wpisy mogli podjąć taką decyzje nie zrobili tego ja mam czyste sumienie ...trochę mam żal do GG ze nie udostępniła mi kontaktu do ponad 1000 swoich członków a pisałem wielokrotnie iż podjąłbym próbę przekonania ich do uśredniania czy wspólnych zakupów nawet może z 10 tys lub więcej na osobę zapewniłbym im darmowej kasy którą rozdają banki za założenie kont czy bukmacherzy i byśmy zebrali z rynku podaż ...Kiedyś jak akcje ENERGA będą znacznie droższe to sobie uświadomicie że chciałem dla Was dobrze ...Wracając do podatku Belki projektu PIS nie odrzucono go bo Przeciwko były PiS, Konfederacja, Kukiz'15, ale także Polska 2050 oraz posłanka Koalicji Obywatelskiej Klaudia Jachira...choć krytycznie oceniam większość działań tej osoby to tu ma plusa... nawet jeśli nie wierzycie wystarczy z innych powodów przestrzegać ...Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego lub stosować chyba przysłowie "Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe"? ...ale nie potrafimy ...tak jak Wy solidarnie nie potrafiliście wytrwać w wierze i żadnej akcji w rynek nie oddawać na tych poziomach ,oczywiście poza wyjątkowymi usprawiedliwionymi przypadkami .....zmiany w podatku również wpłyną na zyskowność Naszych portfeli dlatego należy kibicować choć gdybyście chcieli akcję @ przeprowadzić to też nie zaszkodzi ....choć ja mam większość na wielu IKE /przy okazji również polecam poszerzyć swoją wiedzę o IKE czy IKZE /tylko maklerskie gdzie sami możemy kupować akcje
  • Re: Sejm zajmuje się ustawą o zmianach w podatku Belki Autor: ~akcjonariusz [31.61.229.*]
    Aby zachęcić do lektury proponowanej przez Emeryta zacytuję z jego źródła:
    "... w tym tkwi jedna z niezaprzeczalnych zalet IKE. Wpłacając środki na nasz rachunek nie dokonujemy ich zamrożenia na wiele lat. Jeśli uznamy, że chcemy środki wypłacić (w części lub całości), wówczas musimy się liczyć z tym, że zapłacimy podatek od zysków kapitałowych. Podatek ten i tak zapłacilibyśmy jednak, gdybyśmy inwestowali poza IKE i potrzebowali wypłacić pieniądze.

Inwestowanie poprzez IKE daje nam więc opcję uniknięcia podatków, jeśli zachowamy nasze środki do 60 roku życia, jednak jeśli tak się nie stanie, to jesteśmy w identycznej sytuacji, jak gdybyśmy IKE nie mieli. Co więcej, nawet w przypadku wypłaty środków z IKE przed 60. rokiem życia, po prostu odraczamy moment zapłaty podatku od zysków kapitałowych, co sprawia, że nasze pieniądze w całości dłużej na nas pracują. Odroczenie zapłaty podatku jest po prostu opłacalne.

Innymi słowy – pod względem podatkowym IKE nie ma żadnych dodatkowych minusów, za to same istotne plusy. To główna zaleta inwestowania poprzez IKE i to nawet, jeśli nie myślimy o tym, że na pewno wszystkie środki musimy przechować aż do emerytury."

https://www.sii.org.pl/16188/edukacja/abc-inwestora/ike-wszystko-co-warto-wiedziec-limity-podatek-rodzaje-inwestycji-gdzie-zalozyc.html

Jedynie limity rocznych wpłat nas ograniczają, ale warto...

• Re: Sejm zajmuje się ustawą o zmianach w podatku Belki Autor: ~IKEask [37.248.217.*]
    a możecie wskazać, co jest wg was korzystniejsze: IKE czy obligacje? (poza niepłaceniem belkowego)
  • Re: Sejm zajmuje się ustawą o zmianach w podatku Belki Autor: ~Wieloryb [83.5.151.*]
    Dnia 2024-09-14 o godz. 07:50 ~akcjonariusz napisał(a):
    >
    >
    > Innymi słowy – pod względem podatkowym IKE nie ma żadnych dodatkowych minusów, za to same istotne plusy.

Nie mozna konsolidować strat na IKE z zyskami na standardowym rachunku i odwrotnie, więc wg mnie to jest minus. Dodatkowo są ograniczenia kwotowe wpłat więc jakąś godną kwotę zbiera się 10 lat albo dłużej. Sa też oczywiśce plusy.

• Sejm zajmuje się ustawą o zmianach w podatku Belki Autor: ~emeryt [31.60.38.*]
    to rozwiązanie dla leszczy ,dla wielorybów to należałoby rezydencje podatkową zmienić , u Nas można fundacje rodzinną założyć i choć podatku od dywidend nie będą nam pobierali oraz belki też nie pobiorą to można powiedzieć że jedynie odroczymy w czasie podatek bo z wypłaty z Fundacji 15 % CIT ..... WPŁATA na IKE w 24 roku wynosi ponad 23 tys więc jest to małe utrudnienie ale przez kilka lat też trochę się uzbiera...jednak każdy ma żonę ,męża ,partnera ,partnerkę ...czyli dwa konta ,na rodziców swoich i żony mamy 4 konta ....na dzieci od 16 roku życia można zakładać ...czyli od 1 do kilku kont ...jeszcze jak mamy rodzeństwo to możemy na nie założyć rachunki...oczywiście z rodziną dobrze wychodzi się na zdjęciu i też jest pewne ryzyko ...
[x]
ENERGA 0,82% 14,80 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.