Drogie „Stare Wiarusy” jesteśmy już lata w posiadaniu akcji ACTION, jednak jest nas coraz mniej i sami stajemy się starsi – więc i drożsi, jak stare dobre wino. Nie sprzedamy się tanio. Decydenci wiedzą, że 35 zł to minimum. To, że jest nas mniej, potwierdzi poniższe zestawienie. Naszych dane nie są publikowane, a wrzucani jesteśmy do jednego worka, o nazwie „pozostali”. Tak, nawet po dużych perturbacjach Spółki pozostaliśmy jej wierni – liczymy na biznesową premię z tego tytułu i ją dostajemy, bowiem od czasu do czasu możemy sprzedać część naszych akcji, około 10%, po naszej cenie minimum, czyli 35 zł. Od obecnej ceny to spory zysk, jednak może to zatem trwać i do 10 lat. Chyba nie wymrzemy do tego czasu, więc warto nadal inwestować w ACTION. Obecna cena jest dobra dla kupujących, takich jak my, którzy chcą tu być na lata, jak i dla „młodzieży”, która ma cierpliwość na minimum 2-3 lata. Podoba się też większym „graczom” rynku, bowiem ją już dość mocno ustabilizowali. Kupujemy po 19 zł, sprzedajemy po 35 zł, cierpliwie czekając na taką lub podobna cenę. Czy cena akcji będzie wyższa? Tak, pod koniec roku będzie wyższa niewątpliwie, bowiem wiele poniższych „instytucji” powinno chcieć wykazać dobre wyniki roczne. Nam też stabilność sprzyja, albowiem jeśli chcemy trochę akcji ACT dokupić w miarę możliwości, to zrobimy to w atrakcyjnej cenie. Nie musimy od razy kupować za wszystko co mamy do dyspozycji, a możemy część środków przeznaczyć gdzieś indziej, bo widzimy, że „pociąg cały czas czeka na nas na peronie” – ale tutaj trzeba uważać: za trzy tygodnie publikacja wyników. Wyżej wspomniałem o grupie „akcjonariusze pozostali”. Często w publikacjach ta wartość jest zawyżona, bo wtedy mowa o znacznie ponad 30% free float. Jest nas mniej jednak. Poniżej obliczenia wskazujące, że jest nas 27,19% w FF.
Fundacja Rodzinna Bielińskich 20,64% stan na 2024-07-15 Aleksandra Matyka 17,45% 2024-07-15 Wojciech Wietrzykowski 6,29% 2024-07-15 Mariusz Jaworski 9,11% 2024-07-15 Lemuria Partners Sicav P.L.C. 7,98% 2024-07-15 Action S.A. 6,47% 2024-09-05
Pozostali 32,05%
W tym w portfelach OFE OFE Pocztylion Arka 2,64% 2023-12-29 OFE UNIQA 1,68% 2023-12-29
A w portfelach TFI TFI Pekao S.A. 0,54% 2024-06-28
Po uwzględnieniu OFE i TFI pozostaje nas zatem 27,19%
Niektórzy na forum narzekają na obecny kurs, ale wyżej napisałem dlaczego nie ma co biadolić. Biadolą chyba ci, co chcą na krótko wejść i szybko wyjść z zadowalającym skutkiem – to nie na tej Spółce Panowie i Panie - dość szybko (jak na moje doświadczenie cierpliwości) macie szansę na około 13% zysku. Poniżej dlaczego, a teraz jeszcze dodam, że skup wielkości do 1500 akcji na dzień sesyjny to nic nie znaczy. Wystarczy, że poczekamy na obrót podobnej wielkości i już jest duże prawdopodobieństwo, że ACTION nie będzie dziś więcej kupował. Dlaczego w tej chwili cena akcji oscyluje około 19 zł? Wyżej napisałem dlaczego wielu to pasuje, a ten kto ma dostęp nieprzerwany do pełnego arkusza zleceń i śledzi dzienny ruch na akcjach, jedynie się w tym może utwierdzić i równocześnie nie zrażać, że na pewien czas ACTION wypadnie z indeksu sWig80. Niektórym o to chodziło, by niecierpliwi lub żyjący koniecznością chwili wyprzedali się z papieru w niedowartościowanej cenie, a może i ze stratą własną.
A teraz dlaczego znacznie w przyszłości zarobimy:
1. C/Z niewiele powyżej 7 + dobra Spółka. 2. WK – około 25% poniżej wartości księgowej (+ wartość firmy z kapitałem kilkudziesięciu lat działalności) 3. Spadek ceny akcji przez ostatnie 6 miesięcy ponad 6% 4. Niedowartościowanie w przeciągu roku na tle sWig80 ponad 11 % 5. Niedowartościowanie w przeciągu roku na tle Wig ponad 19 % 6. Aktualna cena akcji 19,00 PLN 7. Średnia cena ostatnich 5 rekomendacji: 21,48 PLN 8. Potencjał wzrostu 13%
Pozdrowienia dla wszystkich czytelników forum z życzeniami cierpliwości (choćby do końca roku, a najlepiej 2-3 lata).
Co powiesz w kwestii słabych zysków netto? Patrząc fundamentalnie to wgglanai nieciekawie za ostatni kwartał, a chyba bez dobrego biznesu, nie będzie dobrych poziomów cenowych?
Dnia 2024-09-08 o godz. 19:23 ~Ak47 napisał(a): > Na równi pochyłej bez szans. [...]
Oj oj, kolego: pewnie dobrze strzelasz z kałacha, ale z celnością komunikatów to niezbyt. Więc tłumaczę zawiłości działania rynku, byś miał więcej cierpliwości, a zwłaszcza do 19/20 września. Dlaczego do tej daty? A bo wtedy ACTION wypada z sWig80. Co to oznacza? Do tego dnia pewne instytucje, które operują indeksami, w tym wypadku sWig80 muszą koniecznie pozbyć się akcji ACTION, a kupić akcje przedsiębiorstw, które wchodzą do omawianego indeksu. ACTION stanowi obecnie 0,45% struktury indeksu sWig80. Więc na rynek kierowane są akcje liczone w grubych tysiącach. Nikt nie chce sprzedawać za grosze, więc się instytucje dogadują - kupię, ale za odpowiednią prowizję biznesową, czyli taniej niż wycenia papier rynek. Działają drobnymi krokami. Jeśli nie znasz zasad widzisz to jako równię. Jeszcze kilka lat i będzie lepiej u Ciebie z celnością wypowiedzi. Powodzenia i naprawdę życzę szczęścia w inwestowaniu. Więcej: https://www.stockwatch.pl/gpw/indeks/swig80,sklad.aspx
a ja czekam z przyjemnością, aż te instytucje zaliczą zonka i zaczną wystawiać te mini pakiety poniżej 18 :), bo na razie budują codziennie księgi podaży 1000-2000 szr drogo za drogo, a te większe ilości po 19 ? :) zwariowali, niech ochłonną to kupię, a może innii ciut taniej.
ciekawe i brawo:) i ktoś podczas sesji też wiedział nieco więcej, bo poznikały batoniki, małe, bo małe, ale jednak pokonaliśmy słoneczny Sunex tak trzymac ACT
Dnia 2024-09-11 o godz. 20:17 ~bywalec napisał(a): > ciekawe i brawo:) i ktoś podczas sesji też wiedział nieco więcej, bo poznikały batoniki, > małe, bo małe, ale jednak [...] Ha! Bywalcze, bo to znane batoniki - tzw. strachy na wróble. Pojawiają się i znikają z pola (widzenia). Większe ilości akcji niekoniecznie muszą przejść przez sesję, a jeśli cena ACTION będzie zbyt niska, to "instytucje" coś wykombinują innego, choćby papierowe przeksięgowania z sWig80 na jakiś inny fundusz - przy takiej niskiej cenie sam bym tak zrobił. Bo gdyby poszło wezwanie wykupu wszystkich akcji od "pozostałych" w cenie średniej z 6 miesięcy to byś skorzystał? Pewnie u Ciebie, jak u mnie, jak i innych, co jesteśmy tutaj całe lata - nie ma nawet mowy. Zbyt dobre przedsiębiorstwo i tyle.Do końca przyszłego tygodnia będziemy wiedzieć więcej. Pozdrawiam i bywaj,
... i jeszcze dodam, aby mnie źle nie zrozumieć, że zagrożenie wyrzucenia z sWig80 nadal istnieje, nie teraz to za kwartał, Kurs od pół roku nie wzrastał, zainteresowanie rynku kupujących zatem słabło, instytucje się nie starały choćby o drobne spekulacyjne zagrania. Typowa Spółka kup i trzymaj długookresowo, a i tak nie stracisz. Teraz jeszcze ratuje sytuację właśnie ilość akcji w wolnym obrocie posiadanych przez "pozostałych", ale zapewne będzie nas z każdym półroczem mniej - taka tendencja. Pozdrawiam
w punkt tematy jakie wyczerpałeś chyba :) a wartość dodana, dla wielu mała bo za mała,ale kolejne 7,5k szt ACT przytuliło, trzymam się ich nurtu miłego i do skupu wkrótce
Nie udzielałem się na forum już ponad pół roku. Potrzebowałem przemyśleć wcześniejsze tezy, z których większość się sprawdziła, choć nie wszystkie. Nie zmienia to faktu, że nadal siedzę mocno na ACT, bo długoterminowo będzie to pewny zysk. Oczywiście wyniki spółki będą się zmieniać w zależności od makrootoczenia, niemniej obrana strategia zapewni wzrost dla akcjonariuszy:
- dobry model biznesowy i efektywność kosztowa pozwala utrzymać wysokie marże
- biznes karmowy cały czas rośnie (bo populacja zwierząt domowych cały czas rośnie o ponad 5% r/r w Europie- popatrzcie na dane z Bioceltix)
- układ jest spłacany, a rentowność biznesu pojawiła się znacznie szybciej niż prognozowano. Im bliżej będzie don końca spłat wszystkich rat tym więcej wolnych przepływów się pojawi.
- do tego czasu z rynku zniknie około 4-8mln akcji. W tym roku zostało zdjęte 2 mln, ale zakładam scenariusz ostrożny, że nie każdy rok pozwoli wygenerować 70+ mln zysku
- oczywiście skup pp 35pln - ton już zarzad wyłuskał.
Podsumowując- strukturalnie to dobra spółka dlatego będę ją nadal trzymał o ochoczo zgłaszał na wezwania po 35pln
nie wiem kogo chcesz wystraszyć lub tez zasiać panikę, co najwyżej chwila zawachania może się wkradnie zaglądającym tu od Święta, czyli ostatnio przy skupach jest zbiegowisko. Ale nie wszystkich chętnych wpuszczamy. Wklejam do czego się odnosisz, wiedz, że nadal jest kilku wytrawnych, wiernych wiarusów co trwają w przeświadczeniu, że skupy to są takie wartości dodane dla tych co nadal mają trochę akcji :) I chcą brać garściami wtedy. https://www.bankier.pl/wiadomosc/ACTION-S-A-Informacja-o-szacunkowych-obrotach-Grupy-Kapitalowej-ACTION-S-A-8808749.html Fakt, że wyniki słabsze r/r, ale jak uważasz, że zrobiłbyś więcej to ACT czeka na mocnych graczy do działu sprzedaży :) Niejedna firma by chciała robić i obrót i przyzwoitą marżę, więc noga na nogę i ja przynajmniej czekam na kolejny przyzwoity skup.
Dnia 2024-09-08 o godz. 17:23 ~Marcin napisał(a): > Co powiesz w kwestii słabych zysków netto? Patrząc fundamentalnie to wgglanai nieciekawie za ostatni kwartał, a chyba bez dobrego biznesu, nie będzie dobrych poziomów cenowych?
[***]
Forumowy Kolego, z braku czasu staram się już nie odpowiadać na zapytania nowicjuszy na papierze ACTION, czy też osób dopiero raczkujących na giełdzie; kiedyś pisałem więcej, ale od czasu do czasu mogę jeszcze coś napisać, więc masz okazję zapoznać się z moją opinią: Piszesz o słabych zyskach netto. Dla mnie nie są słabe jeśli za pół roku przedsiębiorstwo na czysto zarobiło ponad 17 milionów. Za ostatni kwartał, czyli drugi, było ponad milion. Masz przedsiębiorstwo, czy pracujesz na etacie? Chciałbyś aby Twoje przedsiębiorstwo zarabiało milion kwartalnie, wiedząc, że w średniej wieloletniej drugi kwartał zawsze był dla przedsiębiorstwa najgorszy, a ostatni najlepszy? Więc ciesz się, że to nie był milion dołożenia do interesu. Spółka GPW to nie jest dotowane przedszkole, a kapitalizm w czystej postaci – zawsze następuje pewna oscylacja wyników. W przypadku ACTION mamy wieloletni trend wzrostowy i tu się nic nie zmieniło. Nie jestem udziałowcem na kwartał, czy pół roku, a na o wiele więcej czasu. Swoje podatki rozliczam rocznie i tak też oceniam Spółkę w której jestem malutkim udziałowcem, jak i zapewne Ty. Oceniam przedsiębiorstwo, które się rozwija, które może mieć chwilowo trochę mniej niż spodziewane wyniki – nie z winy Zarządu, a otoczenia społeczno-gospodarczo-politycznego. Wszystkim przedsiębiorstwom w podobnej branży się pogorszyło w ostatnim kwartale. Więc problem nie tkwi w ACTION. Czy wiesz, że ACTION zatrudnia ponad pół tysiąca ludzi? Akurat wrócili z urlopów. Handlowcy też. Czy wiesz, że rozszerzono ostatnio asortyment tak, że istnieje potrzeba handlowania z magazynów zewnętrznych, a nie tylko z Zamienia? Co wcześniej nie było potrzebne. Że artykułów handlowych jest już ponad 30.000? Opierasz swe wywody na jakiś tam danych historycznych, nie biorąc nawet pod uwagę, że historycznie zawsze w tym okresie było najgorzej, na co wyżej wskazałam, jak i pewnie nie wziąłeś pod uwagę dwóch moich zdań powyżej. Czy martwi mnie trochę spadająca cena rynkowa akcji? Niezbyt. Mam jeszcze inne dochody więc sobie niedowartościowanych akcji dokupię, a czym niżej tym lepiej. Tak myślą podobnie inni , również ci z większym kapitałem – korzystam, gdy „bawią się w spychanie kursu”, by wystraszyć wątpiących. A jest tych wątpiących coraz mniej, na co tytuł tego wątku wskazuje – zawsze jest to jakiś procent tzw. „pozostałych”, ten procent to tzw. „pożyteczni idioci”, co na i tym forum co jakiś czas się pojawiają, nie potrafiący zarobić na swojej cierpliwości, której nie posiadają, malkontenci od siedmiu boleści sprzedający swoje akcje ze stratą – tacy ludzie to też część rynku. Kolego, napisałeś „fundamentalnie”, a całkowicie niestosownie. Fundamentalnie to ACTION ma się wspaniale. Wiedzą o tym także duże instytucje, które garną się do posiadania akcji ACT, wypychając malutkich pozostałych i wątpiących. Widać to po statystyce udziałowców. No, nazbyt się rozpisałem, a jeszcze mógłbym więcej. Więc kończę, pozdrawiam i powodzenia w inwestycyjnych wyborach.