Port Gdańsk powołując się na informacje z Izby Zbożowo-Paszowej wskazuje, że w lipcu br. eksport zbóż z Polski drogą morską wyniósł 238 tys. ton wobec 494 tys. ton wywiezionych w czerwcu br. oraz 748 tys. ton wyeksportowanych w lipcu ub.r. Jak podano, niewielki eksport spodziewany jest także w sierpniu. "Sektor przeładunku zbóż jest niepewny, fluktuacyjny, raz jest górka, raz dołek. Wymaga to od nas monitorowania warunków rynkowych i odpowiedniej reakcji ze strony portu. Pokazują to liczby. W ciągu 7 miesięcy br. przeładunki ziarna wyniosły blisko 1,7 mln ton, to prawie tyle samo co w analogicznym okresie ub.r. Do maja utrzymywały się na wysokim poziomie (ok. 300 tys. ton miesięcznie), ale w czerwcu nastąpił wyraźny spadek. Od tego czasu utrzymuje się trend spadkowy" - wyjaśnia cytowany w komunikacie menadżer klienta w Porcie Gdańsk Piotr Borowski.Jak podano, w Porcie Gdańsk przeładunki zbóż realizuje siedmiu operatorów. "Największy z nich to GBT - Gdański Terminal Masowy. Jego średnie obroty to 110 tys. ton miesięcznie. Jednak od czerwca notuje spadki przeładunków zbóż. Tak jak inni operatorzy" - przekazano. Zaznaczono ponadto, że nie tylko niższe plony i oczekiwanie przez rolników na wyższe ceny w skupie miały wpływ na spadki obrotów zbożem w polskich portach."Przyczyniły się do tego również mniejsze ilości ukraińskiego ziarna w tranzycie. Mniejsze, oczywiście w porównaniu z dwoma poprzednimi latami. A to za sprawą funkcjonowania Ukraińskiego Korytarza Morskiego" - informuje Port Gdańsk.
Za niespełna 2 tygodnie spółka opublikuje raport finansowy za II kwartał... wolę tam poczytać co się faktycznie dzieje w spółce... być może na czymś zarobi mniej... na czymś innym więcej... twarde liczby pokazują prawdę, a nie anonimowe posty na forum Bankiera...
Patrząc po tym jakim zainteresowaniem cieszy się spółka oraz w jakim kierunku konsekwentnie zmierza kurs, to można wnioskować jaki będzie raport.
Dlatego moim zdaniem pytanie nie jest jaki będzie raport, tylko jak dużo tego gorszego sentymentu (i otoczenia biznesowego) jest w cenie. Czy po kolejnym słabszym raporcie będzie ostry zjazd w dół, czy może gdzieś już dołek będziemy powoli łapać. Na razie się na to niestety nie zanosi.
Ja jestem ciekaw kiedy ktoś większy zwietrzy okazję i dobrze pozamiata akcje... ;D ja dobieram za co mogę... dziś kolejne 300 szt wpadło ;D Nawet dobrze by było gdyby wyniki były słabawe... po 20-21 też chętnie dopakuję ;D w perspektywie lat ta spółka to eldorado ;D
PS. To nie porada inwestycyjna... każdy decyduje i analizuje sobie sam...
Dnia 2024-09-10 o godz. 17:34 ~M78 napisał(a): > Ja jestem ciekaw kiedy ktoś większy zwietrzy okazję i dobrze pozamiata akcje... ;D ja dobieram za co mogę... dziś kolejne 300 szt wpadło ;D Nawet dobrze by było gdyby wyniki były słabawe... po 20-21 też chętnie dopakuję ;D w perspektywie lat ta spółka to eldorado ;D > > PS. To nie porada inwestycyjna... każdy decyduje i analizuje sobie sam... > Mądrze prawi ,nie żałować, nalać mu spirytusu z meniskiem.
Spółka dużo inwestowała ostatnio , rozwija się... zarząd dobrze pracuje... być może i spadnie niżej... jednak ja czekać nie będę za długo... wolę uśredniać w dół do skutku... wyceniam te akcje dużo wyżej niż cena obecna... tyle że w perspektywie kilku lat nie kwartałów...