Oczywiście macie wiele racji i zapewne gdyby dalej Obajtek był prezesem Orlenu bez nowych pozwów sądowych wykorzystujących elementy uzasadnienia by się nie obyło bo szedłby w zaparte i twierdził że nikogo nie pokrzywdził i nie naruszył dobrych obyczajów ,przykre jest to że politycy Prawo i Sprawiedliwość dawali na to przyzwolenie , tym bardziej jest to przykre bo kiedyś przekonałem polityków Pisu aby zmienić ustawę o ofercie i głosowanie delisting z 80 % zmieniliśmy na 90 % czyli tyle ile wtedy % miał przymusowy wykup.pod poprawką ponad podziałami politycznymi podpisali się i politycy PIS i PO ,i wszyscy członkowie komisji poparli i niby rozumieli wtedy krzywdę drobnych akcjonariuszy rożnych spółek bo głównym winowajcą są wykorzystywane przepisy które na to zezwalają i to też tłumaczyłem ale wtedy niestety nie można było robić gruntownej zmiany bo główny problem to sposób ustalania ceny w wezwaniach delisting i przymusowych wykupach ...wtedy na pewnej spółce grupa miała ponad 10 % akcji i taka zmiana mi wystarczała bo blokowała delisting ...później już mi się nie chciało się politykom przypominać i przekonywać do dalszej zmiany przepisów ...sami politycy zmienili potem przymusowy wykup na 95 % oczywiście to korzystne ale problem jest z ustalaniem ceny bo nie w każdym przypadku średnie notowania giełdowe prawidłowo z róznych powodów odzwierciedlają rzeczywistą wartość spółki.
Wracając do aktualnego prezesa Orlenu w sprawie ENERGA SA w odpowiedzi na pytanie Pana Cezarego zadane podczas WZA Orlenu ... cytując całą odpowiedź prezesa Orlenu ...powiedział tak ....dziękuje za pytanie ,no rzeczywiście musimy się zmierzyć z szeregiem działań nieskutecznych ,bezprawnych , czy niewłaściwych z tytułu działania w przeszłości zarządu
i jedną z tych spraw jest ENERGA i w tej sprawie mogę powiedzieć tyle że czekamy na wyrok sądu , na pisemne uzasadnienie i to pisemne uzasadnienie będzie podstawą do tego żebyśmy jako zarząd SZYBKO, NAJSZYBCIEJ JAK BĘDZIEMY POTRAFILI przedstawili działania wiążące się z uregulowaniem sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi .Dziękuję bardzoTemat jest trudny ale jest wola kompromisowego rozwiązania sporu ,niby miało być na początku września spotkanie prezesa Orlenu z przedstawicielami drobnych akcjonariuszy ENERGA ,Sam zachęcałem aby zaproponować utworzenie grupy roboczej złożonej z upoważnionych osób z Orlenu i kompetentnych drobnych akcjonariuszy i kontynuować w takiej formie dalsze spotkania negocjacyjne szukając korzystnego dla obu stron wariantu rozwiązania sporu
Z wyrokiem i uzasadnieniem jest tak jak w reklamie Hepaslimin, przede wszystkim zdrowa wątroba główny wyrok a uzasadnienie i wymienione tam rożne okoliczności
-to efekty uboczne? powoduje odchudzanie bo znikają boczki...jaki kompromis spowodują efekty uboczne zawarte w uzasadnieniu niedługo się przekonamy
Przy okazji kiedyś przez kilka dni nie powinien a był ogólnodostępny przez błąd strony serwis Coggle który pomaga tworzeniu takich nietypowych „grafów” tzw maapa myśli to popularny sposób zapisywania informacji, pomagający rozłożyć dane na czynniki pierwsze oraz – podobno – aktywować synergiczną współpracę obu półkul mózgowych. Można stworzyć nasze drzewo myśli, samotnie lub wraz z zapraszanymi współpracownikami.
tytuł RYZYKA PRAWNE UCHYLENIA UCHWAŁY DELISTING spółki ENERGA
Nie wiem kto go stworzył ale z dużym prawdopodobieństwem sugerowałem że mogą to być przemyślenia prawników reprezentujących ENERGA /ORLEN w tym sporze z drobnymi akcjonariuszami ..bo kto inny i po co by go robił ...poniżej zrzut ekranu..brać lupę /jeśli jakość słaba i czytać i samemu wyciągać wnioski/
https://images89.fotosik.pl/712/44428eaf73032111.jpg