• darek pytam Autor: ~Yoyo [37.109.148.*]
    Czy złożyliście pozew z żądaniem jak pisałeś..... Re: Energa,wskazówki z wyroku SA Autor: ~darek [83.28.208.*] 2024-08-31 18:15
    Yoyo,wydrukuj,opraw w ramkę i powieś nad łóżkiem
    Akcjonariusze Energi oczekują od Orlenu
    -usunięcia skutków pokrzywdzenia” zgodnie z uzasadnieniem wyroku „delistingowego”.
     W zależności od przyjętej strategii rozwoju spółki Energa przez Orlen akcjonariusze oczekują
    -obniżenia poziomu posiadania akcji Energi przez Orlen<90 %,powrotu spółki do indeksów GPW
    - określenia długofalowej polityki dywidendowej spółki
    lub
    -ogłoszenia przez Orlen wezwania do sprzedaży akcji w godziwej cenie określonej przez biegłego.
    – w obu przypadkach, publicznego przeproszenia drobnych akcjonariuszy Energi za powstałą sytuację przez zarząd Orlenu, Energi, Skarb Państwa
    -wpłaty 1 mln zł na rzecz fundacji lub stowarzyszeń pomagających wyjść z kryzysu bezdomności

Jak czegoś nadal nie rozumiesz,to pytaj;-)
  • Yoyo odpowiadam Autor: ~darek [83.28.208.*]
    moim zdaniem na obecnym etapie nie ma potrzeby składania takiego pozwu,ponieważ jak twierdzi p.Fąfara obecny prezes Orlenu,jego prawnicy są na etapie analizy treści uzasadnienia SA,więc nie wiemy jeszcze jakie bedą wnioski Orlenu.Jednak nie trzeba być prawnikiem by wiedzieć,że możliwość głosowania uchwały o delistingu,zgodnie z przepisami obowiązującego prawa jest ściśle powiązana z koniecznością ogłoszenia wezwania przez akcjonariusza dominującego,by zagwarantować akcjonariuszom którzy nie chca być w akcjonariacie spółki niepublicznej możliwość wyjścia z jej akcjonariatu po godziwej cenie.Wyrok SA dobitnie mówi,że takiej "godziwej" ceny za wyzbycie się przywilejów z posiadania spółki publicznej Orlen nie zaproponował,m.in. dlatego SA uchylił uchwałę o delistingu.Błędem,a wręcz moim zdaniem niedopełnieniem obowiązku czuwania nad prawidłowością obrotu na gpw była interpretacja Knf-u,że cena była godziwa,bo wyższa od średniej z 3,6 miesięcy i nie niższa od zaproponowanej kilka miesięcy wcześniej w I wezwaniu.Moim zdaniem obowiązkiem KNF-u szczególnie w wezwaniu delistingowym było zapoznanie się z utajnioną wyceną Sasina i na jej podstawie wydanie decyzji o "godziwości" ceny wezwania delistingowego.To cena zawarta w tej wycenie obligowała cenę w delistingu,bo to,że p.Sasin sprzedał pakiet sp argumantując długoterminowym interesem sp tylko potwierdza,że sprzedał taniej niż wynikało z owej wyceny,nie ma możliwości by szanujący się doradca sp wykonał wycenę funkcjonującej,dochodowej spółki na 1,7 x ówczesna ebitda Energi.KPMG(doradca MAP) przy wycenie Lotosu nie pozwolili sobie na utratę reputacji więc,na zasadzie analogi, wyceniając Energę też tego nie zrobili itd,itd

• Re: Yoyo odpowiadam Autor: ~Yoyo [37.109.148.*]
    Tylko wyrok sądowy zmusi ich do realizacji tych postulatów. Bez wyroku sądowego przy zmianie władzy moim zdaniem będą siedzieć. To sąd musi określić zakres i wielkość zadośćuczynienia i oraz sposób naprawienia szkody
    Akcjonariusze Energi oczekują od Orlenu
    -usunięcia skutków pokrzywdzenia” zgodnie z uzasadnieniem wyroku „delistingowego”.

-ogłoszenia przez Orlen wezwania do sprzedaży akcji w godziwej cenie określonej przez biegłego.

-wpłaty 1 mln zł na rzecz fundacji lub stowarzyszeń pomagających wyjść z kryzysu bezdomności

• Re: Yoyo odpowiadam Autor: ~darek [83.28.208.*]
    podstawowa kwesta.Czy czytałeś uzasadnienie SA?Odnoszę wrażenie,że nie,albo wyciągamy całkowicie odmienne wnioski,moim zdaniem w uzasadnieniu jest wszystko,dosłownie wszystko co pozwala Orlenowi już teraz na uczciwe załatwienie sporu z Nami,jeżeli tylko Orlen będzie chciał temat uczciwie załatwić.Czy będzie chciał,mam nadzieję przekonamy się moze 5-go?może kilka dni póżniej?
  • Re: Yoyo odpowiadam Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Darku a pamiętasz wycenę Lotosu po 0zł ? I co wtedy zrobiła obecna KNF, rząd, prezes czy ktokolwiek? 0,5mln kary - śmiech na sali? A ile zarobili? Kto poszedł siedzieć? Dla przypomnienia:https://strefainwestorow.pl/artykuly/20170526/wycena-lotos-0-zl-unicredit-rekomendacje Szkoda że ten twój Pan dalej nie chce ujawnić tej wyceny Sasinowej i udostępnić publicznie - może nic tam nie ma albo ręką rękę myje - przecież to kryminał!!! Ale już tylko 4 dni do konferencji a jak nic na niej nie będzie to pamiętajcie potem jest we wrześniu dzień chłopaka, w październiku dzień nauczyciela, w listopadzie Wszystkich Świętych, 11listopada, Mikołaj i Boże Narodzenie w grudniu. Przykre że GG nie złożyła pozwu dywidendowego bo do zarządu dostał się "gdański klan" i próbuje teraz wyciągnąć 1 mln złoty na "fundacje" niby pomagającą bezdomnym a wiemy kto największe korzyści ciągnie z fundacji. Tak się marnuje pieniądze firm SSP. Czekamy do czwartku.
    ..........Szkoda że ten twój Pan .....
    -nie mierz innych,swoja miarą,utajniona wycena to Nasz "as" w rękawie,gdyby komuś przyszło do głowy kolejny raz Nas oszukać,wtedy i do tego tematu wrócimy(tak zakładam,bo nie ja przecież o tym decyduję)
    ...............Przykre że GG nie złożyła pozwu dywidendowego ...........
    -gdybyś zadał sobie odrobinę trudu,bez problemu mógłbyś ustalić kto złożył III pozew dywidendowy,wtedy, może??? i wnioski miałbyś inne,a z milionem na fundację,nie chodzi o fundację p.Trzcińskiego,tak dla ścisłości by tępej propagandy nie rozsiewać
  • Re: Yoyo odpowiadam Autor: ~Tt [31.183.150.*]
    Jakby 5.09 miało coś być powiedziane to już by kurs latał powyżej 20, więc płonne nadzieje moim zdaniem
    gdyby 5-ego miało być powiedziane,że będzie emisja mln akcji po nominale,to też bardziej poinformowani by wczesniej wiedzieli i kurs by reagował,tylko na Enerdze,zeby sprzedać większą ilość akcji,to najpierw trzeba moocno podbić kurs
  • Re: Yoyo odpowiadam Autor: ~1499996 [87.206.116.*]
    Kolego czy jest w sentencji wyroku stwierdzenie SĄD NAKAZUJE !!!!!!!! Jak nie ma to nic nie musi . Co na to wasi prawnicy ???????
     ~Yoyo [87.206.116.*]
    Autor: ~1499996 [87.206.116.*] 
    Yoyo,po co te wygibasy?inteligentynym ludziom nie trzeba tłumaczyć oczywistości,skoro została prawomocnym wyrokiem uchylona uchwała/zgoda na delisting ponieważ została podjętaw celu pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych,to przyczyny/skutki pokrzywdzenia należy usunąć,czyli wrócić do stanu z przed uchwały,a wtedy Orlen miał 80% Energi.Jak to zrobią,to oddzielna sprawa?
    Stwierdzenie nie jest nakazem . Zapytaj się prawników czy taki wyrok do czegoś zobowiązuje obecny zarząd . Sąd stwierdził ale nie wyliczył i nie nakazał . Nie wyliczył rekompensaty na jedną akcję na dzień taki a taki posiadacza tej akcji . Wiesz co mnie irytuje ???? To że nie obserwujesz działań swoich prawników . Gdyby było jak mówisz oni by otwierali szampany a komornik już by zacierał ręce . Tak nie jest bo to ja mam racje . Jak pójdziecie po kasę do sądu to ten wyrok następny sąd może wziąć pod uwagę ale nie musi . Wiem bo udział w takim procesie brałem .
  • Re: Yoyo odpowiadam Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2024-09-02 o godz. 12:36 ~1499996 napisał(a):
    > Stwierdzenie nie jest nakazem . Zapytaj się prawników czy taki wyrok do czegoś zobowiązuje obecny zarząd . Sąd stwierdził ale nie wyliczył i nie nakazał . Nie wyliczył rekompensaty na jedną akcję na dzień taki a taki posiadacza tej akcji . Wiesz co mnie irytuje ???? To że nie obserwujesz działań swoich prawników . Gdyby było jak mówisz oni by otwierali szampany a komornik już by zacierał ręce . Tak nie jest bo to ja mam racje . Jak pójdziecie po kasę do sądu to ten wyrok następny sąd może wziąć pod uwagę ale nie musi . Wiem bo udział w takim procesie brałem .

Na co więc liczysz będąc tutaj z nami ?

• RYZYKA PRAWNE UCHYLENIA UCHWAŁY DELISTING spółki ENERGA Autor: ~emeryt [31.60.57.*]
    Oczywiście macie wiele racji i zapewne gdyby dalej Obajtek był prezesem Orlenu bez nowych pozwów sądowych wykorzystujących elementy uzasadnienia by się nie obyło bo szedłby w zaparte i twierdził że nikogo nie pokrzywdził i nie naruszył dobrych obyczajów ,przykre jest to że politycy Prawo i Sprawiedliwość dawali na to przyzwolenie , tym bardziej jest to przykre bo kiedyś przekonałem polityków Pisu aby zmienić ustawę o ofercie i głosowanie delisting z 80 % zmieniliśmy na 90 % czyli tyle ile wtedy % miał przymusowy wykup.pod poprawką ponad podziałami politycznymi podpisali się i politycy PIS i PO ,i wszyscy członkowie komisji poparli i niby rozumieli wtedy krzywdę drobnych akcjonariuszy rożnych spółek bo głównym winowajcą są wykorzystywane przepisy które na to zezwalają i to też tłumaczyłem ale wtedy niestety nie można było robić gruntownej zmiany bo główny problem to sposób ustalania ceny w wezwaniach delisting i przymusowych wykupach ...wtedy na pewnej spółce grupa miała ponad 10 % akcji i taka zmiana mi wystarczała bo blokowała delisting ...później już mi się nie chciało się politykom przypominać i przekonywać do dalszej zmiany przepisów ...sami politycy zmienili potem przymusowy wykup na 95 % oczywiście to korzystne ale problem jest z ustalaniem ceny bo nie w każdym przypadku średnie notowania giełdowe prawidłowo z róznych powodów odzwierciedlają rzeczywistą wartość spółki.

Wracając do aktualnego prezesa Orlenu w sprawie ENERGA SA w odpowiedzi na pytanie Pana Cezarego zadane podczas WZA Orlenu ... cytując całą odpowiedź prezesa Orlenu ...powiedział tak ....dziękuje za pytanie ,no rzeczywiście musimy się zmierzyć z szeregiem działań nieskutecznych ,bezprawnych , czy niewłaściwych z tytułu działania w przeszłości zarządu i jedną z tych spraw jest ENERGA i w tej sprawie mogę powiedzieć tyle że czekamy na wyrok sądu , na pisemne uzasadnienie i to pisemne uzasadnienie będzie podstawą do tego żebyśmy jako zarząd SZYBKO, NAJSZYBCIEJ JAK BĘDZIEMY POTRAFILI przedstawili działania wiążące się z uregulowaniem sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi .Dziękuję bardzo

Temat jest trudny ale jest wola kompromisowego rozwiązania sporu ,niby miało być na początku września spotkanie prezesa Orlenu z przedstawicielami drobnych akcjonariuszy ENERGA ,Sam zachęcałem aby zaproponować utworzenie grupy roboczej złożonej z upoważnionych osób z Orlenu i kompetentnych drobnych akcjonariuszy i kontynuować w takiej formie dalsze spotkania negocjacyjne szukając korzystnego dla obu stron wariantu rozwiązania sporu

Z wyrokiem i uzasadnieniem jest tak jak w reklamie Hepaslimin, przede wszystkim zdrowa wątroba główny wyrok a uzasadnienie i wymienione tam rożne okoliczności

-to efekty uboczne? powoduje odchudzanie bo znikają boczki...jaki kompromis spowodują efekty uboczne zawarte w uzasadnieniu niedługo się przekonamy

Przy okazji kiedyś przez kilka dni nie powinien a był ogólnodostępny przez błąd strony serwis Coggle który pomaga tworzeniu takich nietypowych „grafów” tzw maapa myśli to popularny sposób zapisywania informacji, pomagający rozłożyć dane na czynniki pierwsze oraz – podobno – aktywować synergiczną współpracę obu półkul mózgowych. Można stworzyć nasze drzewo myśli, samotnie lub wraz z zapraszanymi współpracownikami.

tytuł RYZYKA PRAWNE UCHYLENIA UCHWAŁY DELISTING spółki ENERGA
    Nie wiem kto go stworzył ale z dużym prawdopodobieństwem sugerowałem że mogą to być przemyślenia prawników reprezentujących ENERGA /ORLEN w tym sporze z drobnymi akcjonariuszami ..bo kto inny i po co by go robił ...poniżej zrzut ekranu..brać lupę /jeśli jakość słaba i czytać i samemu wyciągać wnioski/

https://images89.fotosik.pl/712/44428eaf73032111.jpg

• Re: Yoyo odpowiadam Autor: ptak1234 [89.64.101.*]
    Dnia 2024-09-02 o godz. 11:33 ~darek napisał(a):
    >  ~Yoyo [87.206.116.*]
    > Autor: ~1499996 [87.206.116.*] 
    > Yoyo,po co te wygibasy?inteligentynym ludziom nie trzeba tłumaczyć oczywistości,skoro została prawomocnym wyrokiem uchylona uchwała/zgoda na delisting ponieważ została podjętaw celu pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych,to przyczyny/skutki pokrzywdzenia należy usunąć,czyli wrócić do stanu z przed uchwały,a wtedy Orlen miał 80% Energi.Jak to zrobią,to oddzielna sprawa?
    To Orlen ma oddać akcję tym co sprzedali wezwaniu ? a jak tak to sąd powinien za dzień zwłoki przez czempiuona płacić np. 5 milionów zł

.....to przyczyny/skutki pokrzywdzenia należy usunąć,czyli wrócić do stanu z przed uchwały,a wtedy Orlen miał 80% Energi.Jak to zrobią,to oddzielna sprawa?................. Maszto w wyroku ????????? Masz termin do kiedy mają to zrobić ?????????? To są ogólniki i nic więcej . Jako pokrzywdzony w oparciu o ten wyrok możesz dochodzić ewentualnych roszczeń .
    Jak ten wyrok jest taki cenny to niech wypowiedzą się prawnicy :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • Re: Yoyo odpowiadam Autor: ptak1234 [89.64.101.*]
    Dnia 2024-09-02 o godz. 13:52 ~1499996 napisał(a):
    > .....to przyczyny/skutki pokrzywdzenia należy usunąć,czyli wrócić do stanu z przed uchwały,a wtedy Orlen miał 80% Energi.Jak to zrobią,to oddzielna sprawa?................. Maszto w wyroku ????????? Masz termin do kiedy mają to zrobić ?????????? To są ogólniki i nic więcej . Jako pokrzywdzony w oparciu o ten wyrok możesz dochodzić ewentualnych roszczeń .

to mnie nie dotyczy bo Ja kupiłem akcje 2022r , chyba ,że Orlen komuś akcje odsprzeda żeby mieć 80 % ,a Ci co sprzedali wezwaniu niech ich sądzą może dostaną różnice .
    Właśnie tak to będzie wyglądać . Wszyscy nie pójdą a proces będzie się ciągną latami bo będą kolejni biegli od różnych spraw . Takie mamy prawo i sądy :((((((((
  • Re: Yoyo odpowiadam Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2024-09-02 o godz. 14:19 ~1499996 napisał(a):
    > Właśnie tak to będzie wyglądać . Wszyscy nie pójdą a proces będzie się ciągną latami bo będą kolejni biegli od różnych spraw . Takie mamy prawo i sądy :((((((((

i co w związku z tym proponujesz ?
  • Re: emeryt odpowiadam Autor: ~1499996 [87.206.116.*]
    Złożyć pozew zbiorowy powołując się na dowód którym jest wyrok . On będzie przyczynkiem do ugody . Zarząd będzie miał do ugody podstawę .
    Ten wyrok jest przyczynkiem do złożenia wniosku do prokuratury . Ten kto złoży powinien mieć status pokrzywdzonego.
  • Re: emeryt odpowiadam Autor: ~darek [83.28.208.*]
    widzisz,jak chcesz to możesz merytorycznie,bdb pomysł i należy mieć taka ewentualnośc na uwadze
    To nie tak się robi jak piszesz . Składa się pozew i zawiadamia Zarząd przesyłając odpis pozwu . Od tego momentu rozpoczynają się bez kosztowe negocjacje . zanim wejdzie na wokandę sądową to minie pewnie rok . Ugodę można zawrzeć na każdym etapie postępowania sądowego . Nie zmusicie ich inaczej do działania . Wyrok obejmie tylko tych co są w pozwie
  • emeryt odpowiadam Autor: ~emeryt [31.60.57.*]
    Są możliwości prawne zawrzeć ugodę w aktualnym stanie prawnym bez dodatkowych wieloletnich pozwów ale aby był kompromis jak to mówią do tanga trzeba dwojga ...niby jest wola ze strony Orlenu wypracowania jakiegoś wariantu rozwiązania sporu i niedługo się przekonamy co sam Orlen czy w wyniku negocjacji z drobnymi akcjonariuszami postanowi ...Ja kibicuję aby poszli jedną z dróg która będzie prowadzić do ponadprzeciętnych zysków bo uważam że w przyszłości kurs na GPW może być wyższy niż gdyby Orlen ogłosił wezwanie po wycenie biegłego czy bez wyceny po dowolnej kwocie ,czy skup akcji i wcale na taki ruch nie musi być utożsamiane z uzasadnieniem wyroku taką mają chęć ...dodatkowo w przyszłości może znowu wolumen z ostatnich 6 miesięcy będzie poniżej 1 % akcji dopuszczonych do obrotu więc zgodnie z przepisami cenę wezwania musi ustalić biegły ...i tutaj takim ruchem mogą zadowolić część aktualnego akcjonariatu ..i to wcale nie musi być jako zadośćuczynienie czy jakieś inne działania na podstawie uzasadnienia ...bez sporu sądowego o odszkodowanie nie da się rozwiązać tych którzy niby pod presją szantażu wycofaniem z GPW oddali akcje w wezwaniu delisting ...niby GG szukała takich osób aby objąć ich pozwem może grupowym ale na razie szukali na aby aby bo tylko rozpowszechniając info wśród członków GG .... .jaki wariant będzie grany odnośnie aktualnych akcjonariuszy i jak zareagują notowania sam nie wiem ba mam mniej informacji bo nie jestem osobą decyzyjną tak organizatorzy grup którzy wsparci prawnikami opracowują strategie ,ba nie jestem zwykłym członkiem ,ale analizując całokształt każda droga czy wybrany wariant powinien spowodować mniejszy lub większy wzrost kursu ..pytanie czy pójdą drogą która spowoduje że w przyszłości będą ponadprzeciętne zyski.

jako ciekawostka
    https://www.knf.gov.pl/komunikacja/komunikaty?articleId=89788&p_id=18
    Data aktualizacji: 9 lipca 2024
    Przed Sądem Okręgowym w Warszawie XXV Wydziałem Cywilnym wszczęte zostało postępowanie grupowe, w trybie ustawy z dnia 17 grudnia 2009 roku o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym (Dz.U. z 2010 Nr 7, poz. 44) z powództwa Barbary Husiew przeciwko pozwanemu Skarbowi Państwa – reprezentowanemu przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i Wojewodę Mazowieckiego w Warszawie i pozwanemu Urzędowi Komisji Nadzoru Finansowego w Warszawie, w sprawie o sygnaturze akt XXV C 2239/20.
    Reprezentant grupy Barbara Husiew wniosła pozew o ustalenie odpowiedzialności odszkodowawczej pozwanych wobec powódki i członków grupy (wymienionych w zał. 2 do pozwu na k. 130 – 485 a.s pt. Lista członków grupy według stanu na dzień złożenia pozwu) za szkodę, w tym krzywdę, z związku z zawarciem przez członków grupy umów kredytów lub pożyczek objętych ryzykiem walutowym, to jest zawierających klauzule przeliczeniowe, na podstawie których kwota kapitału lub kwota pozostała do zapłaty wyrażona w walucie polski złoty uzależniona jest od kwoty waluty obcej.
    Ponadto, powód wniósł o zasądzenie od pozwanej kosztów postępowania, według norm przepisanych. 
    Każda osoba, której roszczenie może być objęte tym powództwem grupowym, może przystąpić do sprawy, składając pisemne oświadczenie o przystąpieniu do grupy w nieprzekraczalnym terminie trzech miesięcy od daty ukazania się tego ogłoszenia i przesłania go do reprezentanta grupy na adres do doręczeń: Kancelaria Prawna Radosława Górskiego i Wspólnicy s.k., ul. Karolkowa 28 a/6, 01-207 Warszawa. Przystąpienie do grupy po upływie powyższego terminu jest niedopuszczalne.

Przestań filozofować . Energa to spółka Skarbu Państwa i nikt normalny nie zawrze ugody poza sądem . nie widzisz co się dzieje ??? Nikt nie narazi się na kryminał . Miałem taką sprawę kilkanaście lat temu . Zarząd stwierdził abym założył sprawę w sądzie to będzie podstawa do ugody . Ta ugoda nastąpiła . Dojdzie kiedyś do władzy prawica to zobaczysz co będzie się działo . Tylko szalony zawarł by teraz ugodę !!!!!!!!!!
  • Re: emeryt odpowiadam Autor: ~darek [83.28.208.*]
    Piszesz o sytuacji(na szczęście) minionej,wrogiego Nam zarządu Orlenu,ba nawet poprzedni zarząd Energi był przeciwko Nam.Teraz to się zmienia,trochę za wolno ale zmiany są pozytywne,idą w dobrym dla spółki i dla Nas kierunku.dlatego jak pisze emeryt,do tanga trzeba dwojga,wystarczy odrobina dobrej woli i każdy wariant porozumienia można zrealizować,Orlen taką dobrą wolę deklaruje,czy to tylko puste słowa,czy szczere deklaracje-zobaczymy,ale już teraz widać,że jesteśmy w zdecydowanie korzystniejszej sytuacji niż byliśmy przed 15.IX.
  • Re: emeryt odpowiadam Autor: ~Tt [31.183.150.*]
    Po czynach ich poznamy, na razie tylko słowa , słowa , słowa...Mało czasu mieli ?
[x]
ENERGA -0,41% 14,56 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.