Moi drodzy,
W piątek napisałem dla Was obszerne opracowanie na najbliższe tygodnie z dokładnym scenariuszem dla Netii i Wigu 20. Sprawdziłem czy ukazało się na forum i ukazało się.
Pojawiły się nawet pierwsze komentarze.
Wszystko znikneło, nie ma po tym dzisiaj sladu. Mało tego, napisałem o tym kilka minut temu na forum i też zostało wszystko usunięte. Zupełnie nie wiem co o tym sądzić.
Nie było tam ani grama polityki, tylko obliczenia i założony scenariusz. Sam nie wiem co o tym myśleć.
CK
Kiedyś była taka instytucja na Mysiej, ale myślałem że te czasy już bezpowrotnie mieły.
Też mnie to zdziwiło.Cenzura?Może powinniśmy pisać up up albo down down?
Nie usunęli ale przenieśli do innego działu:
https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1513953&strona=1
Dzięki bardzo Cercio, że znalazleś to co napisałem w piątek.
Tak mi się wydaje , że obecne spadki są częścią tego scenariusza, który opisałem.
Dlatego też przytaczam go tu ponownie, tam gdzie jest jego miejsce.
Ostatnio się rozpisałem troszeczkę, ale to co piszę pomaga również i mnie zapamiętać
i ustalić pewne prawdopodobne scenariusze na najbliższe dni i tygodnie. Dostałem ostatnio po grzbiecie za te pompatyczne słowa więc przejdę od razu do sprawy.
Przeanalizowałem zachowanie wig 20 oraz Netii i chciałem się z Wami podzielić tymi przemyśleniami i tak mianowicie wygląda to z mojej strony :
Na wigu 20 mamy wprawdzie może nie doskonałą ale jednak niezłą formacje motyla
czyli XABCD, gdzie X zaczepiamy na 1921, potem spadek do dna na 1317 jako A(najniższy był dołek gwiazdy porannej na 1253 ale to była panika, więc przyjąłem do obliczeń test tego dołka). B było na 1814, C 1640 , oraz D 2041.
Po tej formacji należy się spodziewać albo odwrócenia trendu średnioterminowego, albo przynajmniej solidnej korekty. Jeśli ma być kontynuowany wzrost to siła tej korekty lub jej słabość pokażą nam z jaki rynkiem mamy do czynienia i jak mocna może być ewentualna fala wzrostowa, która po korekcie nastąpi jest to jak sądzę logiczne rozumowanie, ponieważ siła korekt zależy od siły trendu głównego. Tak więc reasumując
mamy na Wigu 20 solidny opór na szczycie w okolicach 2041. Od tego momentu spodziewałbym się przynajmnie korekty spadkowej w trzech falach ABC. Jeśli jak mniemam pierwsza jej fala A dotrze w okolice 1820 punktów to po pierwsze zostanie przełamana linia trendu wzrostowego a podrugie stworzy się linia szyji. Następnie ruch powrotny w górę do przerwanej linii trendu jako fala B( np. po wejściu Bogdanki na parkiet ) po czym ponowny zjazd i cała formacja głowy i ramion jako fala C skończy korektę całego poprzedniego wzrostu. Ponieważ opisana przeze mnie ewentualna formacja spadkowa nie jest zbyt rozległa, tak więc i energia spadkowa z niej pochodząca nie będzie zbyt dotkliwa dla rynku, natomiast swietnie pasować będzie do mojej koncepcji trójkata jako fali IV podstawowej. STOP, bo się pogubicie.
Teraz czas był wielki żeby zabrać się za CZAS, czyli przedziały Ganna i Fibonacciego.
Z obliczeń moich wynika, że okno takie powstanie na Wigu 20 w okolicach 1 lipca. Oczywiście nie strzelajcie do mnie od razu jeśli będzie to -2, +2 dni od tej daty. Tak więc wejście Bogdanki mogłoby podnieść rynek na tyle aby stworzyć w opisanej przeze mnie formacji spadkowej ABC jej falę korekcyjną B. Co za tym idzie nie będzie warto sprzedawać Bogdanki od razu a dopiero po kilku dniach zaistnienia na giełdzie.
Sprawa Netii wygląda jednak zupełnie inaczej. Nie zachowuje się ona identycznie jak Wig 20 ponieważ jaj cykle nie są synchronizowane z wigiem. Tam dzień docelowy okna czasowego wypada dopiero około 24 lipca i może to być albo istotny szczyt albo dołek.
Mamy więc do rozpatrzenia taki oto scenariusz na Netii.
Wig 20 ma korektę, Netia tworzy nowy szczyt około 24 lipca, czyli idzie pod prąd .
Wig 20 ma korektę i Netia ma korektę jednak stosunkowo płaską i spokojną i opiera się na przedstawionych wcześniej przeze mnie punktach wsparcia na 3 zł ewentualnie na 2.80. Tak czy inaczej w perspektywie długoterminowej będzie na tym papierze solidny zarobek i w ty wypadku strategia kup i trzymaj powinna sprawdzić się znakomicie.
Pozdrawiam Chodzik Księżycowy
Może to być oczywiście i tak że Bogdanka idzie do góry, Wig idzie do góry, Netia idzie do góry ale nie pokonuje opory i nie tworzy nowego szczytu, wig spada, Netia spada, tworząc albo formację trójkąta wzrostowego, albo korekte zwykłą płaską. Tak czy inaczej
potem mamy na Netii wzrosty. Jestem tylko chodzikiem a nie czarodziejem i nic więcej nie moge Wam powiedzieć z tego powodu jest mi naprawdę przykro.
Dziwne te dzisiejsze spadki były przy niedużych obrotach 1,2mld zł a na wig20 nawet nie było 1mld zł.
Co powiesz na 4 w C lub 4 w 3?Nawet jak policzysz to 3 jest 1,618 dłuższa od 1.
http://img188.imageshack.us/img188/169/w20z.jpg
Całość wyglądałaby tak:
http://img37.imageshack.us/img37/7334/wig20.jpg
Jeśli byłoby to ABC a całość byłaby falą B całej bessy to przecież fala C zeszłaby dużo poniżej dołka z lutego więc strach się bać.Jeśli będzie to 123 to przed nami jeszcze 4 i 5 i znowu będzie dylemat czy ten impuls 12345 będzie nową falą 1 czy falą C w 4 płaskiej nieregularnej.Na dzisiejszym minimum mieliśmy 50% zniesienia mojej podfali 3.Podfala 2 była korektą pędzącą więc 4 powinna być zygzakiem.Na razie zniosła 50% więc albo na tym koniec albo jutro korekta w górę i jeszcze głębiej w dół do 61,8%.Co ty na to?
Wczorajsza sesja zakończyła się tąpnięciem głównych indeksów, a najbardziej odczuły to akcje o największej kapitalizacji wchodzące w skład WIG-20. Indeks ten oddał ponad 6% swojej wartości, co nie zdarzyło się od wielu miesięcy. Od otwarcia inicjatywa należała do sprzedających, a wraz z upływem czasu presja podażowa ulegała nasileniu. Można powiedzieć, iż część spadku to naturalne wykasowanie zwyżki z ostatniej godziny handlu w piątek, ale największe szkody zostały wyrządzone w momencie, gdy sprzedający przełamali wsparcia wynikające z wcześniejszego lokalnego minimum na 1900 pkt. oraz linii trendu wzrostowego, prowadzonej od lutowego minimum. Taka skala ruchu jednoznacznie wskazuje, iż mamy do czynienia z ruchem wyższego rzędu, niż tylko korekta ostatniego ruchu wzrostowego. W chwili obecnej zakładam, iż korygowany jest wzrost od dna na 1480 do szczytu na 2042 pkt. Przy takim założeniu istotne znaczenie winny mieć wsparcia na 1829 lub też 1775 pkt. wynikający z dna fali czwartej niższego rzędu. Zgodnie ze wskazówkami Elliota właśnie na tym poziomie winny kończyć się fale korekcyjne, a ze swojej strony mogę dodać, iż jest to szczególnie prawdziwe jeśli chodzi o fale czwarte, a właśnie tak by ten spadek trzeba było zinterpretować, jeśli przyjmiemy kolejne założenie, iż ruch wzrostowy będzie dalej kontynuowany. Jeśli wsparcie zostanie przełamane trzeba będzie spojrzeć na 1762 lub też na 1650 pkt. Spadek poniżej tego ostatniego pułapu będzie wskazywał, iż potencjał wzrostowy w obecnym ruchu został wyczerpany, a obserwowany spadek jest kolejną falą spadkową o amplitudzie zbliżonej do ruchów zainicjowanych w listopadzie 2007 bądź też kwietniu 2008. W takiej interpretacji byłby to ostatni impuls spadkowy wieńczący cały ruchu korygujący od szczytu w lipcu 2007. Spadek winien nieznacznie poprawić lutowe minimum, ale w moim odczuciu nowe minima winny być doskonałą okazją do zakupów w oczekiwaniu na wieńczącą cały, pełny cykl wzrost do nowych (absolutnych) maksimów. Nie jest to oczywiście perspektywa na dzisiejszą sesję, ale warto mieć na względzie jaki scenariusz może wykonać rynek w dłuższym horyzoncie czasowym. Alternatywnie spadek będzie o tej samej amplitudzie, co zwyżka od 1253 do szczytu na 2042 pkt. Taka sytuacja będzie bardzo krępująca dla analityka, bo będzie trzeba się opowiadać czy to był załamany impuls kończący korektę czy tylko „trójka” w bardziej złożonym ruchu korygującym. Najbliższy opór dla indeksu znajduje się na 1871 pkt., a w razie jego przełamania kolejne znajdują się na 1893 pkt., gdzie teraz znajduje się przebita linia trendu spadkowego oraz poziom 1900 pkt., który stanowi obecnie kluczowy, w krótkim terminie opór.
Autor komentarza:
Tomasz Jerzyk
Analityk Techniczny
Jerzyk w takim razie myśli podobnie jak ja,że pierwsza piątka zakończyła się na poziomie 1650pkt a druga rozpoczęła się 1 kwietnia na poziomie 1480pkt.Różnica między nami polega na tym,że mnie brakuje jeszcze piątej podfali w fali 3 (lub C) a według niego już była.Jego wersję też brałem pod uwagę ale wydawała mi się zbyt krótka fala 3 w drugiej piątce.U mnie ta fala ma długość dokładnie 1,62 fali 1.Ale obie wersje moim zdaniem są poprawne i aby się okazało kto ma rację to trzeba poczekać i zobaczyć jak głęboka okaże się korekta.
Najpierw kilka słów do Cerio.
Nie wiem czy mogę się z tym zgodzić co piszesz, ponieważ rozpatruję to co dzieje się na giełdzie w bardziej szerokiej perspektywie niż Ty. Pewnie masz rację, bo w tym co robisz jesteś dobry, ale mnie interesuje spojrzenie tygodniowe czy nawet miesięczne.
Ukszy
Zacząłem czytać ten tekst a ponieważ jest dosyć długi to nie zauważyłem ,że to ktoś inny
napisał i wiesz co Ci powiem UKSZY. Dwa lata i będziesz sam takie opracowania jak powyższe pisał albo nawet lepsze i to zależy tylko i wyłącznie od UKSZE-go. Ponieważ wiara przenosi góry, to ja wierzę że tak właśnie będzie.
Teraz odniosę się do tego tekstu i zaraz na wstępie powiem, że zgadzam się tylko z jego
nielicznymi aspaktami. Moim zdaniem autor (tak jak wielu wyznawców R. Elliotta) zapoznał się z tą teorią, ale nie poświęcił jaj niestety za dużo czasu i pracy i wyszły
takie sobie kluski. Bo akurat tutaj pisanie, że fala czwarta stanowi opór dla spadków nie ma sensu żadnego, ponieważ jeśli już tak podzielił ten wzrost to musiałby przyznać, że wydłużeniu uległa fala pierwsza a w związku z tym korekta powinna znależć opór w granicach fali drugiej a nie czwartej. Byłem kilka lat temu na takim profesjonalnym kursie organizowanym przez Parkiet na temat wykresów świecowych. Już wtedy dosyć dobrze miałem opanowaną teorię fal i bardzo ją też już ceniłem. O świecach dowiedziałem się nie powiem, ale kilka godzin poświęcono wówczas Elliottowi i to co wtedy usłyszałem mało mnie ze stołka nie zwaliło. Od tej pory mam w poważaniu wszelkie kursy i uczę się sam w każdej chwili nawet teraz pisząc ten tekst skierowany tak naprawdę do Ciebie Ukszy.
Jak już mnie poznałeś prawie zawsze działam tak.
Staram się przemyśleć ostatnie tygodnie na parkiecie i robię to najchętniej podczas wypadów za miasto ( 90 kilometrów od Warszawy ) spacerując z psem kilka godzin,
wtedy myślę z perspektywy miesięcznej, natomiast w Warszawie staram się zacieśnić wszystko do rozmiarów tygodniowych a następnie dniowych. Przemyślenia dają mi jakiś obraz , który buduje zgodnie z teorią fal. Dlatego też według mnie jesteśmy obecnie w fali IV podstawowej cyklu i dopóki nic nie podważy , ani nie zaprzeczy temu będę ten scenariusz uważał za najbardziej prawdziwy i możliwy do zrealizowania. Fala IV wybuduje
trójkąt a jak wiesz fale trójkąda to fale ABCDE. Cała ta bessa to zaledwie fala A. Teraz tworzymy dopiero pierwszą część fali B, która jak mniemam będzie się składać z abcXabc. To na dzisiaj wystarczy bo i tak pewnie masz już mętlik w głowie i to nie mały.
W odniesieniu do najbliższej sytuacji na giełdzie oraz do tekstu który przytoczyłeś to napisze tak. Dla mnie ta korekta jest zgodna z ty co napisałem poprzednio. Tworzy się
prawdopodobnie formacja głowy i ramion, która skoryguje wzrost całościowy ( a nie tak jak napisał autor tego teksu ) od 1253 do 2041. Poziom oporu na 1775 nie wynika jednak z żadnej fali czwartej a jedynie ze zniesienia ewentualnego całej fali współczynnikiem 0,382. Pamietać należy przy tym aby do obliczeń nie brać najniższego punktu, bo stanowił on panikę (gwiazda poranna) ale jego test na wysokości 1337.
Teraz uważnie popatrz na wykres od 27.10.2008 tam mamy lewe ramię formacji odwracajacej spadek (formacji głowy i ramion) potem głowa na samym dnie ,wybicie do
2041 o becne spadki stworzą pełna formację jako lewe ramię, powinny się one z czasem odbywać przy małym wolumenie. Teraz popatrz na ostatnie dni. Tam też masz stosunkowo małą formację tym razem spadkową głowy i ramion. Dzisiaj doszliśmy do jej szyi teraz odbicie tak jak pisałem pod Bogdankę, kilka dni wzrostów a następnie spadki. Poziomy oporu to 0382 całego wzrostu czyli 1775, następnie 1690 to 0,500, oraz
1606 to 0,618. Ten ostatni poziom wynika również z wielkości ewentualnej formacji,o której wspomniałem przed chwilą. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego ,że nie wszystko jest dla Ciebie jasne jak słońce, ale powiem ci, że jak zacząłem przed laty zajmować się teoria fal to myślałem ,że oszleję czytałem i czytałem i rozumiałe z tego tekstu najwyżej 20%
Ponieważ oprócz pierdolca giełdowego jestem jeszcze żeglarzem więc odpływam na Mazury i przez ponad tydzień odpoczywajcie beze mnie to nam wszystkim dobrze zrobi. Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Chodzik Księżycowy
No jestem pod wrażeniem. Chcesz u mnie pracować? Pracownik mi się kurna uchlał i nie ma kto stać na straganie z ciuchami. Akurat taki finansista się przyda.
Miecio,
akurat to imię fantastycznie pasuje do tego Twojego straganowego biznesu i też taka jest zapewne Twoja znajomość rynku kapitałowego, nic nie kumasz z tego mojego tekstu
i to widać na pierwszy rzut oka.
Powinienem Ci jednak być wdzięczny, bo to dzięki takim jak Ty zarabiam kasę i puszczam Was w skarpetkach ( po drodze jeszcze oddasz coś brokerowi.).
Stań za straganem nie zyskasz może wiele ale nie stracisz na pewno.
Ponieważ wszystko układa się tak jak przewidywałem, postanowiłem zrealizować zysk na Bogdance ( a mówiłem ,że będzie warto ) i zamknąć wszystkie pozostałe pozycje zostając jedynie na kasie.
Pogoda się poprawia, a co mi tam niech się dzieje wola nieba.
Oj Cercio , Cercio
w Tobie taka natura , że szukasz dziury w całym, a jej nie ma. Tak napisałem i tak myślę a że ja sprzedałem - toć przecież napisałem ze jadę na Mazury na żagle i giełda może beze mnie ten tydzień przetrwać - nieprawdaż.
Właśnie w tej chwili wrzucam torbę do bagażnika.
Cercio,
Nie wiem o co Ci chodzi, przecież Bogdanka rośnie tak jak przewidywałem drugi dzień.
Jesteś jak Kaczyński, doszukujesz się tylko podstępu i zdrady i ani grosza zaufania do drugiej osoby. Na te żagle to ja już od stycznia czekam.
Proszę bardzo, zapraszam jutro na Bełdany , znajdziesz mnie na łajbie LUKSUSOWA a kumpel prowadzi czarter jachtów firma Spinaker.
Jeszcze raz pozdrawiam i trochę zaufania do bliźnich.
Chodzik Księżycowy
Chodzik,przecież to ja pisałem,że będzie jeszcze co najmniej jedna fala wzrostowa bo nasz rząd musi zarobić na Bogdance więc nie rozumiem o co chodzi.Przecież to ty pisałeś o silnej zjebce na szerokim rynku.Nawet znalazłeś motyla na wig20,którego nie ma.Zapomniałeś?
Bogdanki nie brałem pod uwagę ponieważ wiem,że nigdy nie dostanie się tyle akcji ile się chce bo przecież jest zawsze jakaś redukcja więc po co kasę mrozić?Nawet gdybym był szejkiem Kuwejtu to gdybym się zapisał na 1mln akcji to otrzymałbym 120tys bo redukcja była 88% więc po co kasę mrozić na milion?
Zaufanie do bliźnich mam ale nie podejmuję nigdy decyzji na podstawie rekomendacji jakiejkolwiek.Z tym piorunochronem to był oczywiście żart.Chodziło mi o pogodę jaka nas czeka przez najbliższy tydzień.Pozdrawiam i miłego wypoczynku.
Żeby wszystko było jasne i klarowne wklejam linki do naszych wypowiedzi z 25 maja.Pisaliśmy to dzień przed ustanowieniem przez GPW dołka tak więc sorry,że ci nie zaufałem wtedy bo sprzedałbym (gdybym miał akcje) akcje w samiutkim dołku czekając na wykończenie twojej piątej fali zmierzającej w kierunku dołka lutowego.