Dzięki bardzo Cercio, że znalazleś to co napisałem w piątek.
Tak mi się wydaje , że obecne spadki są częścią tego scenariusza, który opisałem.
Dlatego też przytaczam go tu ponownie, tam gdzie jest jego miejsce.
Ostatnio się rozpisałem troszeczkę, ale to co piszę pomaga również i mnie zapamiętać
i ustalić pewne prawdopodobne scenariusze na najbliższe dni i tygodnie. Dostałem ostatnio po grzbiecie za te pompatyczne słowa więc przejdę od razu do sprawy.
Przeanalizowałem zachowanie wig 20 oraz Netii i chciałem się z Wami podzielić tymi przemyśleniami i tak mianowicie wygląda to z mojej strony :
Na wigu 20 mamy wprawdzie może nie doskonałą ale jednak niezłą formacje motyla
czyli XABCD, gdzie X zaczepiamy na 1921, potem spadek do dna na 1317 jako A(najniższy był dołek gwiazdy porannej na 1253 ale to była panika, więc przyjąłem do obliczeń test tego dołka). B było na 1814, C 1640 , oraz D 2041.
Po tej formacji należy się spodziewać albo odwrócenia trendu średnioterminowego, albo przynajmniej solidnej korekty. Jeśli ma być kontynuowany wzrost to siła tej korekty lub jej słabość pokażą nam z jaki rynkiem mamy do czynienia i jak mocna może być ewentualna fala wzrostowa, która po korekcie nastąpi jest to jak sądzę logiczne rozumowanie, ponieważ siła korekt zależy od siły trendu głównego. Tak więc reasumując
mamy na Wigu 20 solidny opór na szczycie w okolicach 2041. Od tego momentu spodziewałbym się przynajmnie korekty spadkowej w trzech falach ABC. Jeśli jak mniemam pierwsza jej fala A dotrze w okolice 1820 punktów to po pierwsze zostanie przełamana linia trendu wzrostowego a podrugie stworzy się linia szyji. Następnie ruch powrotny w górę do przerwanej linii trendu jako fala B( np. po wejściu Bogdanki na parkiet ) po czym ponowny zjazd i cała formacja głowy i ramion jako fala C skończy korektę całego poprzedniego wzrostu. Ponieważ opisana przeze mnie ewentualna formacja spadkowa nie jest zbyt rozległa, tak więc i energia spadkowa z niej pochodząca nie będzie zbyt dotkliwa dla rynku, natomiast swietnie pasować będzie do mojej koncepcji trójkata jako fali IV podstawowej. STOP, bo się pogubicie.
Teraz czas był wielki żeby zabrać się za CZAS, czyli przedziały Ganna i Fibonacciego.
Z obliczeń moich wynika, że okno takie powstanie na Wigu 20 w okolicach 1 lipca. Oczywiście nie strzelajcie do mnie od razu jeśli będzie to -2, +2 dni od tej daty. Tak więc wejście Bogdanki mogłoby podnieść rynek na tyle aby stworzyć w opisanej przeze mnie formacji spadkowej ABC jej falę korekcyjną B. Co za tym idzie nie będzie warto sprzedawać Bogdanki od razu a dopiero po kilku dniach zaistnienia na giełdzie.
Sprawa Netii wygląda jednak zupełnie inaczej. Nie zachowuje się ona identycznie jak Wig 20 ponieważ jaj cykle nie są synchronizowane z wigiem. Tam dzień docelowy okna czasowego wypada dopiero około 24 lipca i może to być albo istotny szczyt albo dołek.
Mamy więc do rozpatrzenia taki oto scenariusz na Netii.
Wig 20 ma korektę, Netia tworzy nowy szczyt około 24 lipca, czyli idzie pod prąd .
Wig 20 ma korektę i Netia ma korektę jednak stosunkowo płaską i spokojną i opiera się na przedstawionych wcześniej przeze mnie punktach wsparcia na 3 zł ewentualnie na 2.80. Tak czy inaczej w perspektywie długoterminowej będzie na tym papierze solidny zarobek i w ty wypadku strategia kup i trzymaj powinna sprawdzić się znakomicie.
Pozdrawiam Chodzik Księżycowy
Może to być oczywiście i tak że Bogdanka idzie do góry, Wig idzie do góry, Netia idzie do góry ale nie pokonuje opory i nie tworzy nowego szczytu, wig spada, Netia spada, tworząc albo formację trójkąta wzrostowego, albo korekte zwykłą płaską. Tak czy inaczej
potem mamy na Netii wzrosty. Jestem tylko chodzikiem a nie czarodziejem i nic więcej nie moge Wam powiedzieć z tego powodu jest mi naprawdę przykro.