Już od ponad tygodnia nie skupują, co znowu wymyślili? Mogli tanio dokupić ponad 1tys akcji a tak przerwali i wygląda na to że do września skupu nie będzie.
Dnia 2024-08-19 o godz. 18:23 ~ANALITICS napisał(a): > być może mieli limit górny kursu (nieoficjalny) i jeżeli kurs będzie się obniżał to skup się znów uruchomi. > > tak czy inaczej ja czekam na wyniki za h1 a tak na prawdę za q3 które będą tylko 2 miesiące później
Ja też czekam na wyniki za h1 ale już można je sobie szacować na podstawie wyników miesięcznych, marży i kosztów poprzednich okresów. Moje oczekiwania za Q2 to 5-6 mln zysku netto, nawet bliżej 6 mln Jeśli chodzi o Q3 to trzeba jeszcze szacować sprzedaż która dopiero będzie i marżę ale zakładając podobne wzrosty jak w lipcu i marżę zeszłoroczną to oczekuję około 7mln netto. Konsekwentnie Q4 i ok 8% wzrost sprzedaży przy podobnej marży daje mi ok 6mln zysku netto
Razem daje mi to ok 19mln rocznego zysku. Nawet jeśli pomyliłem się na plus o 20% to i tak będzie ok 100% lepiej niz rok temu. Czy jest jakis powód aby spólka przestała skupować skoro limit górny został ustalony na 150zł !!! Nie może być limitu nieoficjalnego bo to niezgodne z założeniami skupu. Jak dla mnie osoba odpowiedzialna za skup pojechała na urlop i taki jest powód. Jedno jest pewne - kurs jest żałośnie niski w stosunku do przewidywanych wyników, które i tak nie uwzględniają spadku kursu dolara a jedynie obecny trend sprzedażowy.
Dnia 2024-08-20 o godz. 08:48 ~Mo napisał(a): > Albo nie chcą po prostu ubijać płynności, która czasami jest zerowa, bo przy 150 to by cały arkusz wyzerowali.
Nic z tego nie rozumiem, przybliżysz co miałeś na myśli ? Brakiem skupu ubiją płynność ? Chyba nie znam się na inwestowaniu. Czyli jak nie będa skupować to będzie większy obrót ? A jaki jest obecnie ?? A przy 150zł to wszystko skupią i nie będzie obrotu ? Nikt nie będzie chciał sprzedać po 150 ?? Ja na przykład po 149 oddałbym wszystko, od ręki ....
Miałem na myśli to, że gdyby skupowali jak w poprzednich tygodniach to by szybko podbili kurs na 50+ zł. Podaż akcji jest teraz tak mała, że do 50 zł na obecnym arkuszu ofert jest z jakieś 2000 akcji (stan na tą godzinę). Wczoraj ilość transakcji to było całe oszałamiające 260 akcji co bujało kursem o +/- 1,0 zł. I w większości takie dzienne ilości transakcji kojarzę przez okres co zacząłem sobie akumulować Esotiq (jakieś 2 lata).
A wygląda to bardziej na to że kurs w obecnym poziomie (35-45 zł) im pasuje, bo taki się trzyma od dłuższego czasu jak nie ma jakichś dziwnych akcji na akcjach (typu dokupowanie Lemurii, co wybiło na 45+, lub ostatni zrzut z 20000 akcji co prawie zatopił kurs poniżej 30 zł).
Ale to takie wróżenie z fusów, nie wiadomo co panie prezeski mają za pomysły. Może po prostu chciały zmniejszyć wielkość wypłaty na dywidendę, lub miały wolne środki, lub po prostu pojechały na urlop. Każde jest równie prawdopodobne.
Inna kwestia, że panie prezeski zmieniły trochę podejście do PRu i rozwoju social mediów / apki - dzień w dzień są posty na facebooku/instagramie a do sklepu online dorzucają po 10-20 nowości.
Skupować można do 25% średniego dziennego obrotu z ostatnich 20 dni więc im mniejszy obrót tym mniejszy skup i nie mogą sobie dobrowolnie windować ceny w górę, zazwyczaj skupowali po cenie zamknięcia , ew podbijali na koniec jak nie było podaży. Natomiast ostatnio obroty spadają prawie do 0 i skup właściwie poprawiłby tą płynność. Skupowac można do 30 przed raportem czyli jeszcze ok tydzień i przerwa. Jeśli nadal w sierpniu będzie dobra sprzedaż i będą wyniki za 2kw zgodnie z przewidywaniami to kurs pójdzie w górę i trudno będzie skupić poniżej 50. Jak dla mnie lepiej dla spólki zeby skupowała taniej.. No ale prawdę mówiąc to przez 2 tygodnie mogliby skupić 2-3 tys akcji więc niewiele.
Jeśli chodzi o samą działalność to widać że mocno działają i tym bardziej nie widzę szans aby mogli taniej skupić , no chyba że znowu ktoś będzie chciał się za wszelką cenę pozbyć dużego pakietu i obniży kurs.
No i się obudzili w ostatni dzień kiedy mogli skupować. Mogli skupić 2-3 tys i utrzymać 42-43zł. Nie chcieli. Trudno Można powiedziec że od 10 czerwca jest spadek. Dobre wyniki za czerwiec i lipiec nie pomogły.
Ostatnio mocno działają z nową linią Bloovii , nowa strona, nowe zdjęcia, stale nowe produkty. Efekty pewnie dopiero w sprzedaży wrześniowej bo nie spodziewam się żeby w sierpniu kilka produktów miało wpływ na całość. Teraz czekamy na wyniki sierpniowe - rok i dwa lata temu to był najlepszy miesiąc w roku , chociaż nie największe zyski bo marże mniejsze niź w lipcu. W kazdym razie jeden z 3 najważniejszych miesięcy po lipcu i grudniu. Pod koniec miesiąca wyniki i myślę że ponad 5 mln nie powinno być zdziwieniem.