• Wyjaśniam Autor: zbieracz_grzybow [31.178.30.*]
    Pojawiło się od kwartału wiele trolli spadkowych.
    Dodatkowo widać było znaczne pakiety na S.
    To ich standardowy znak. Przed rajdem z 1,4 na 5 było to samo. Na S leżały miliony akcji.
    Czy spółka za półroczne zrobi stratę? Pewnie tak. Skoro inwestuje w dwa nowe zakłady produkcyjne, kupuje maszyny (wszystko jest na ich stronie, np. https://patentus.eu/projekty-unijne/ ). Koszt tych projektów to pewnie z 80-90mln. To jest uwzględniane w kosztach. Dawno też nie było dużych informacji o nowych kontraktach. Tak, zakładam stratę.

TYLKO że ten potencjalny minus w wynikach to czyste inwestycje! Spółka bardzo mocno zwiększy moce produkcyjne, zakupi nowe urządzenia, poszerzy swoje portfolio. Już w czerwcu 2024 zakończony będzie projekt NanoHybrid a opracowane przekłatnie zębate są unikatowe w skali świata. Dofinansowanie: 15,3 mln.
    Projekt transformacji jak i korzystanie ze specjalnej strefy to też około 50mln. To się pojawi po stronie przychodu! Tylko, że trzeba poczekać.
    Do tego te realizacje dla kolei węgierskiej czy nowe produkty, sprzedawane w Serbii (więcej tutaj: https://patentus.eu/faq/ ) dają mi pewność, że jestem we właściwym miejscu. Do tego wartość księgowa będzie sukcesywnie rosnąć dzięki ponoszonym inwestycjom. Innymi słowy, kuouję majątek spółki za ułamek jego wartości.

Podsumowując: aktywność trolli i zabawy kursem są tu standardowe. Widać tę samą grupę. Będą pisać jak to nie zleci, jak to nie padnie. Myślicie, że robią to z dobroci serca? Martwią się o wasze pieniądze? Ja jednak uważam, że jak ktoś się fatyguje, wypisuje i ostrzega - to robi to po to, by zarobić. Wiadomo, że każdy chce kupić taniej. Rozumiem też, że "ekipa" ma tutaj swój plan.
    JA odpowiadam za swój portfel i planuję brać jak będzie taniej. Czy będzie taniej? Tu jest tak mały popyt i tak niska podaż, że wszystko jest możliwe. Ja obserwuję i reaguję. Tak więc ekipo, minusuj śmiało moje wpisy, piszcie o ogromnych spadkach, róbcie swój scenariusz. Ja będę robić swoje. Spotkamy się dużo wyżej.
  • Re: Wyjaśniam Autor: ~bagieta [46.112.110.*]
    Ciebie też wykupimy...
  • Re: Wyjaśniam Autor: ~kajzerka [46.112.106.*]
    ostatnio zajęło wam to 13lat ale kto by się tam spieszył, po drodze jeszcze kilka kryzysów
  • Re: Wyjaśniam Autor: ~Gog [5.173.28.*]
    Teraz to zajmie 20 lat. Buchahaha
  • Re: Wyjaśniam Autor: zbieracz_grzybow [5.173.19.*]
    Bagieta, zamiast polować na moje akcje, których jak mówiłem taniej niż za 20 nie oddam, lepiej połączyć siły.
  • Re: Wyjaśniam Autor: ~Komitywa [46.112.106.*]
    Jak mawiał pewien premier zanim został premierem: Panowie policzmy głosy.. buchahaha
  • Re: Wyjaśniam Autor: ~od1993 [178.36.16.*]
    generalnie wywod grzybiarza ma sens tylko jest jedno ale czy te nowe moce produkcyjne beda wykorzystane i czy rentownie a dzisiejszy kurs wcale nie jest niski to 6 zl moglo byc anomalia
  • Re: Wyjaśniam Autor: zbieracz_grzybow [5.173.182.*]
    Bardzo dobre pytanie. Ci co wierzą/wiedzą, że będą wykorzystywane - to kupują. Ci co nie wierzą/nie wiedzą - sprzedają. Proste. Wygląda na to, że dominują pesymiści.

Zobacz na to:
    "Inwestycja dotycząca montażu przekładni do koła czerpakowego była dla nas niezwykle ważna, ponieważ dotyczyła budowy i montażu nowego typu przekładni z nowego segmentu rynku. Dzięki temu mogliśmy poszerzyć naszą ofertę o innowacyjne rozwiązania technologiczne. Obecnie projektujemy i produkujemy kolejne modele przekładni dla urządzeń odkrywkowych, co pozwala nam na dalszy rozwój i umacnianie naszej pozycji na rynku."

To zlecenie realizowane w Serbii. Widać mają kolejne. Do tego przekładali terminy prac dla PGG.
    Dodatkowo napisali:

"Produkujemy od wielu lat dla kolei węgierskich, a w tym roku zwiększamy nasze możliwości o współpracę z polskimi kolejami. Będziemy na bieżąco informować o kolejnych zleceniach w tym obszarze."

Komunikatów BRAK, więc jak robią to drobnice.

Ja śledzę też przetargi. Widzę, że wygrywają dla JSW - nie wiem czemu nie dali komunikatu. Mają sporo drobnicy co się sumuje pewnie kwartalnie na coś w okolicach 15-20mln zł. MAŁO aby powtórzyć zeszłoroczny wynik.

Niemniej przy tych 15-20 mln zł przychodu kwartalnie powinniśmy widzieć zysk na koniec roku wynoszący conajmniej 12 mln zł. Co oznacza rozsądną wycenę na poziomie 4zł na akcję. Przy wartości księgowej dochodzącej już do 6zł a po oddaniu zakładów produkcyjnych nawet i 7-8zł.
    Mówimy aktualnie o potencjalnie największym przestoju w historii - co nie może i nie będzie trwać wiecznie. Już zaczynają płynąć coraz lepsze sygnały z rynków. JSW sprzedaje wszystko co wydobywa - gdyby wydobywali wiecej - wiecej sprzedadzą. Więc to się zmieni na plus a tym samym rozsądna wycena poszybuje.

Takie jest moje zdanie, tak jak to widzę. Jeżeli w potencjalnie najgorszym możliwym okresie, gdzie spółka ogromne środki inwestuje a zleceń nie widać, mi wychodzi cena na akcję 4 zł - to ja naprawdę jestem spokojny o przyszłość. A jak spadnie niżej? To dobiorę.

• Re: Wyjaśniam Autor: ~Pszczyna [78.30.98.*]
    Zbieracz Grzybów -twoje wywody wywracają do góry dnem teorię o 2 zł ::))
    Dodam jeszcze -masz dobre rozeznanie .!!!
    Też po tej cenie trochę skubnę ??
  • Re: Wyjaśniam Autor: zbieracz_grzybow [5.173.182.*]
    Rozeznania to nie mam. Spółka niewiele mówi. To wszystko dostępne informacje.
    Wiadomo, że lepiej i spokojniej się siedzi jak kurs rośnie a nie od dwóch miesięcy tylko niżej i niżej, ale taki rynek. Nic wiecznie nie rośnie ani wiecznie nie spada :-)
    Zobaczymy kto jak na tym wyjdzie.
  • Re: Wyjaśniam Autor: zbieracz_grzybow [31.178.7.*]
    Przeliczyłem to ponownie na bazie dostępnych informacji. Jednak strata nie jest oczywista. Może ktoś tu tylko sieje panikę? Tylko po co...
  • Re: Wyjaśniam Autor: ~Qwe [83.4.55.*]
    Żadnej straty nie będzie ! Będą bardzo dobre wyniki zarówno półroczne jak i roczne ! Wystarczy prześledzić terminy rozliczeń podpisanych wcześniej kontraktów. Rentowność każdego z nich to ponad 20% zysku. A oni piszą o stracie...żenada. Szkoda mi trochę drobnych inwestorów którzy tak tanio sprzedają akcje pod wpływem pseudo wpisów "trolli spadkowych". My robimy swoje...
  • Re: Wyjaśniam Autor: ~Krytyk [78.30.99.*]
    To co już 2 zł nie będzie ?
    Jak tu się zmienia szybko,mm ?
    W 2,0 to nie wierzę. Ale z 2,75 wciąż realne moim zdaniem :-)
    Tylko jak za 1 półrocze nie będzie straty to nie wierzę w to że kurs będzie kontynuował opadanie.
    Jaki plan spółdzielni na jutro? Już ruszają czy jeszcze zbijanie?
  • Re: Wyjaśniam Autor: ~technik-at [89.71.194.*]
    i jak tam forumowy naganiaczu??

dalej tak pobierasz?

już masz więcej akcji od prezesa...

[x]
PATENTUS 0,00% 2,65 2026-05-29 16:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.