• jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~semp [83.8.225.*]
    to jest jakas pier.. dunka na dwa serca !
    2-3 osoby słodzą sobie i nawzajem sie podbudowują jaka ta polna fajna.. i jak to moze bedzie.. 100 % trafiona inwestycja,
    gdy tylko ktorys podupadnie w swej nieskazitelnej wierze, drugi wesprze go ciepłym słowem że polna jest dobra.. :)

a prawda jest taka ze narazie to tu mozna tylko zamrozic.. jak i ja niestety mroże
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~kryzys [89.191.164.*]
    Masz rację powinieneś sprzedać wszystko i wejść na PKOBP. Tam zarobek pewny.
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~Zenek [80.53.2.*]
    ja też to mam ale mam nadzieję że odbije, oby na północ :)
    jednak należy brać pod uwagę że od wczoraj cała giełda spada
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~mondry [83.22.111.*]
    na nadzieji na giełdzie sie nie zarabia. Nie wiem czemu uparli sie na te spółke jak widać wyraźnie ze papier idzie na 9 zł. Nie naganiam, papieru nie mam.
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~roberto [89.75.218.*]
    Polna to nie oaza wzrostów na pustyni spadków. Wszędzie marazm i dołek. Tak samo i tu, choć podstawy do porządnego odbicia są.
    Mondry ma rację, jedziemy na 9-10zł
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~pijok [10.49.0.*]
    A ja myślałem że do Walnego mamy 14zł ...
    mondry zawsze ma racje , Gdybym ja w trakcie notowań wchodził na każdą po kolei spółkę i pieprzył , że spada i w ogóle przewiduję dalsze spadki... też byłbym ................ mondry .....
    A tak w ogóle to fajnie jest jak sobie dwie, trzy , osoby słodzą...:)
    Ktoś się wreszcie ze mną napije..?
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~semp [83.8.225.*]
    ale wódki z cukrem ?
    ja pijok lubie twoje posty bo widać w nich poszukiwania jakiegoś artystycznego piękna na giełdzie ale tak na giełdzie nie zarobisz.
    Giełdowa rzeczywistosc jest banalnie prosta i brutalna. Każdy patrzy tylko jak tu drugiego udupić.
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: fan06 [77.114.149.*]
    Semp, pewnie także i mnie uważasz za jedną ze "słodzących" osób. Takie jest Twoje prawo! My na tej spółce "kupujemy przyszłość" i to z kolei jest nasze prawo! Nikt nie zmusza Się do trzymania akcji, jeśli masz już dość możesz je sprzedać! Nikt nikomu nie zakazuje tego!
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: bolo7 [89.78.114.*]
    semp, ludzie mają różne filozofie inwestowania, upraszczając (dot. giełdy):
    1. szukasz cały czas okazji, gdzie zaczyna się odpał i wchodzisz na krótko
    2. skupujesz akcje jakiejś wybranej 1, czy więcej spółek, które przy zdrowych fundamentach i niezłych perspektywach mają śmieszną wycenę akcji
    3. inwestujesz trochę na ślepo na zasadzie: a może za jakis czas odjedzie

Ad. 1 - pisałem o tym wielkokrotnie - wychodzi się na tym średnio, bo jak wchodzisz w spółkę, która zaczęła odjeżdzać, to niestety może się okazać, że wszedłeś na górce, bo to był tylko taki mały odpał; jakby jednak trochę mocniej urosło, to i tak wyszedłbyś po 10-30% zysku (w zależności od siły Twoich nerwów), nawet, jakby potem jeszcze urosła 100-300%); wszedłbyś w tym czasie w inną spółkę, na której albo byś już nie zarobił, albo raczej stracił; przy takim inwestowaniu liczy się każdy % i jak po zakupie spada Ci parę % to jesteś skłonny sprzedać ze stratą
    Ad. 2 zysk i to bardzo duży jest w zasadzie zagwarantowany, kwestia czasu; każdy szacuje ile może czekać; przy spodziewanych kilkuset procentowych zyskach nie ma większego znaczenia, czy wejdziesz 10, czy 20% później, czy też podobnej wielkości, bieżące odchylenia kursu
    Ad. 3 mało rozsądne

Grupa osób, o któej wspominasz wybrała opcję drugą i z Twoją filozofią inwestowania NIC CI DO NAS !!! Jeśli chcesz wchodzić w spółki według punktu 1 albo 3 to zakładaj sobie wątki używające sformułowań z tej grupy docelowej, ale nie masz prawa w tej sytuacji oceniać naszego bardziej długoterminowewgo podejścia, które jak się okazuje ostatecznie, jest najbardziej zyskowne w finalnym rozrachunku; i nasze prawo w oczekiwaniu na mocne wzrosty podtrzymywać się na duchu, żartować sobie itd.

Tobie proponuję sprzedaż akcji Polnej natychmiast, bo kolejnego chwilowego spadku kursu już nie przetrzymasz. A i zapraszamy, jak Ci niespodziewanie odjedzie (to Cię przecież przyciągnie), żebyś potem znów mógł sprzedać ze stratą ...
    semp, ale ci bolek wygarnął........
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~semp [83.8.225.*]
    hmm
    Bolo..
    ja nie mam prawa oceniać Was ? A Ty wystawiasz mi szybką ocenę. To jak to jest?
    a wiesz może co to jest forum i do czego służy? Podpowiem Ci: do dyskutowania, do wyrażania swych poglądów a może i oceniania innych :)
    o w miedzyczasie Polna sie odkuła..
    może dokupie zamiast sprzedawać.. kto wie..
    forum jest od wymieniania się poglądami na temat obiektu, którego dotyczy, w tym przypadku spółki ZA Polna - Ty natomiast pojawiłeś się tu wyłącznie z osobistą wycieczką do uczestników forum - stąd moja reakcja
    Wiadomo przecież że POLNA jest warta co najmniej 40zł. Co nie znaczy że duża część drobnych akcjonariuszy nie wywali papiera już przy 18zł. Niecierpliwi może nawet po 15. Ja jeszcze nie wiem po ile ale na pewno nie poniżej 20. Skupuję papier cały czas z lewej od niecierpliwych.

Pozdrawiam drużynę.
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~Bud Fox [172.16.0.*]
    Bolo...
    Po raz pierwszy się z tobą zgadzam... ale tylko w punktach 1 i 2. Natomiast co do punktu 3... to mysle że masz okropne kompleksy (czyżbyś kupował po >50?). Kiedy wasza wesoła ferajna zrozumie że TO NIE JEST WASZE FORUM?
    Poza tym jeśli nie chcesz żeby ktoś miał inne zdanie na waszych wątkach to sam nie wchodź na wątki założone przez innych. Wasza działalność na tym forum naprawdę irytuje...
    niech ma inne zdanie, tylko niech nas nie obraża, o to poszło
    czy z tym >50 masz na myśli cenę akcji Polnej?
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~R.B. [91.94.217.*]
    a Ty bolo7 dale swoje teorie sprzedajesz....! prawda jest taka, że zgodnie ze sztuką inwestowania tylko beztalencie maksymalne inwestuje w jedną spółkę nie stosując zasady dywersyfikacji, a to czasami będzie bolało..., bo jest multum spółek na naszej giełdzie ktore nigdy nie będą miały tego "super pdjazdu" jak pięknie piszesz bolo czyli nigdy się nie załapią na mega zyski...

po obrotach Leszczyny widać że mała garstka Was na tej Polne siedzi, i może tak dobrze bo z takimi miedziakami i zaskurniakami to siwata biedaczki nie zwojujecie...:) !!!

nara naiwniaki

R.B.
    A co Cię tak kolego R.B. boli, że inwestujemy mocniej, czy słabiej w Polną?
    Jest to dla mnie dosyć podejrzane, bo ja nie wyobrażam sobie, żebym wchodził na inne fora i pisał podobne posty do innych inwestujących w inne spółki - normalne to to nie jest, wybacz... i jeszcze po nocach przeszkadza Ci spać;
    biedny jesteś człowieku, prawieś desperat...
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~pijok [83.22.136.*]
    do BudFoxa

TO JEST !!!!!!!!!!!! NASZE FORUM ..................
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~pijok [10.49.0.*]
    do RB
    Dywersyfikacja portfela ma za zadanie ograniczyć ryzyko strat.
    Inwestycja z kolei , ma przynosić w przyszłości zyski , więc inwestor nie dywersyfikuje portfela , lecz robi wszystko aby za "zainwestowane " pieniążki zbudować sobie przyszłość.
    Gracz giełdowy nie patrzy na walory spółki , lecz wykresy i AT i tu zarabia (jeżeli jest rozsądny) . My tutaj na polnej oprócz "kółka adoratorskiego" zbieramy informację ważne pośrednio dla nas , a świadczące o wspaniałej kondycji Polnej. Można by było w punktach wymieniać jej pozytywy , lecz robimy to sukcesywnie i wiemy o co chodzi. Jak Ty też chcesz wiedzieć o co chodzi , poczytaj "wewnętrzne" wątki ...
    Skupowanie akcji Polnej na obecnych poziomach to jest jak nabycie atrakcyjnego mieszkania w Warszawie w dobrej lokalizacji za - dajmy na to - 50 tys. zł, które jest normalnie warte 300.000 zł (momentami nawet dużo więcej), tylko czasowe okoliczności spowodowały, że najpierw za mocno staniało, a później mało kto je zauważa itp.; na tym nie stracisz, a sam decydujesz, czy czekasz na 50%, 100%, 200%, czy 500% wzrostu wartości; każda z tych wartości jest realna - tylko kwestia czasu i oczywiście cierpliwości; jak się okazuje, opłaca się odczekać swoje i zgarnąć maksymalną pulę, jeśli już udało się kupić tak przecenione aktywo o takich parametrach.

Jeszcze do BudFoxa - opcja 2, o której piszę wcześniej, oczywiście daje tak wyśmienite rezultaty, gdy kupujesz akcje b. dobrej spółki przecenione w porządnej bessie; bo tak to, jak już wszystko poodjeżdża, to zrównujemy się trochę z opcją 1 - jak ktoś jest dobry (zdecydowana mniejszość), to wyciągnie z polowania na okazje parę grosza, ale też nie wierzę, że kilkaset % w ciągu roku.
    Nie rozumiem Ciebie BudFox, że bronisz wersji 3 - toż to istna ruletka i po prostu się na tym traci, bo częściej się niestety nie trafia.
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Dywersyfikacja portfela dla ostrożnych: 50% obligacje, 49% bony skarbowe, 1% w gotówce na lokacie miesięcznej, na wypadek przeceny akcji o następne -90%.
    Polecam, zwłaszcza emerytom.
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: ~pol-przem [83.16.131.*]
    ZAKONEK dawaj info o opcjach!
  • Re: jak czytam wątki o polnej.. Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    W piątek wygasa czerwcowa seria kontraktów, ale już dzisiaj odbywa się rolowanie pozycji na serię wrześniową. Towarzyszy temu spadek obu serii, a i kasowy mocno się obsunął - KGHM-y, PkN-y dzisiaj idą mocno w dół. Ot takie szwagrowskie zamieszanko:)
[x]
POLNA -1,08% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.