• === KOGO PRZEJMIE POLNA??? === Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Zacznijmy od tego ile POLNA może wydać na akwizycje? Licząc szacunkowo, na dzień 31 marca 2009 roku POLNA posiadała 8 mln zł gotówki, do tego powinny dojść przepływy pieniężne z kończącego się II kwartału br. (można tutaj liczyć w sumie na kilka milionów złotych zysku netto: będzie to pochodna zysku z działalności operacyjnej + zysku z tytułu rozwiązania rezerw opcyjnych, dojdzie również amortyzacja ), 2 mln zł pójdzie na spłatę zobowiązań, a jakieś 12 mln zł jest do uzyskania z kredytów długoterminowych (Polna w tej chwili nie ma żadnych kredytów). Zakładając, że przejęcie dotyczyłoby 50 proc. kapitału, w zasięgu POLNEJ jest firma wartości 40-50 mln PLN.

Uważam, że Zarząd Polnej przeprowadził już wstępną selekcję spółek (zarówno tych publicznych jak i niepublicznych) i ma już kilka ciekawych celów akwizycyjnych z branży automatyki przemysłowej - z pewnością jest to przynajmniej kilka firm, pasujących do rozwoju strategicznego POLNEJ.

Prawdopodobnie w tej chwili trwają prace nad szczegółami. Jeżeli ktoś liczy na podanie nazw tych spółek na zbliżającym się WZA, to po prostu się przeliczy; Praktyką w tym zakresie jest to, że dla dobra negocjacji nie ujawnia się takich rzeczy przed faktem.
  • Re: === KOGO PRZEJMIE POLNA??? === Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Tak z ciekawości zajrzałem na serwis branżowy ... i rzeczywiście: JEST W CZYM WYBIERAĆ:)
    link: http://www.automatyka.pl/catalog.aspx?tab=firm
    Aaa ... i nie muszę dodawać, że trzeba się z tym pośpieszyć; Rynek nie będzie cały czas w recesji. Indeks W20 pnie się w górę - dzisiaj przebije 2000 pkt., a w ślad za wzrostami dużych spółek pójdzie wycena mniejszych firm (nie tylko giełdowych).
  • Re: === KOGO PRZEJMIE POLNA??? === Autor: bolo7 [89.78.114.*]
    Jest rzeczywiście w czym wybierać, dlatego Zarząd bardzo dobrze robi, szukając celu akwizycji w branży, a nie rozpraszając się na "mydło i powidło" - takie posunięcie niesamowicie wzmocni naszą Polną !!!

Mi, jak WSPÓŁWŁAŚCICIELWI Polnej, zależy, żeby MOJE pieniądze były wydawane jak najefektywniej. Dlatego wolałbym, żeby nie upubliczniano informacji o celu akwizycji najdłużej jak się da, żeby Zarząd ZA Polna, mógł dokonać jak najtańszego zakupu wybranego, optymalnego obiektu zainteresowań, w przeciwnym razie mogłoby to wpłynąć na podbicie ceny przejmowanej firmy.
    Co racja, to racja - zaczynam rozumieć Zakonka:)
    jakby w ten sposób zarządzał spółką, robiąc to, co jest zarezerwowane w czasie kryzysu tylko dla najlepszych firm !, powinien otrzymać absolutorium i dokończyć dzieła tak dobrego, skutecznego, uzasadnionego ekonomicznie wzmocnienia naszej firmy, co przełoży się na odpowiednio wysoką cenę akcji Polnej w określonym czasie :)
    Jeszcze jest jedna ważna sprawa: Po przejęciu podmiotu z branży + zaksięgowaniu zysku z rozwiązanych rezerw opcyjnych, wartość księgowa 1 akcji POLNEJ wzrośnie z obecnych 14,15 zł do około 20 złotych. Poniżej wyliczenie:
    14,15 zł + (12 mln zł kredytu / 2.558 tys. akcji) + ? = 14,15 + 4,69 + ? = 20 PLN

P.S. Tak by było, gdyby przejmowali podmiot po wartości księgowej. Jeżeli zrobią to taniej, tzn. poniżej WK przejmowanego podmiotu, to automatycznie wzrośnie wartość księgowa 1 akcji POLNEJ (już po zaksięgowaniu nowych aktywów wg WK) - tak biorę to trochę na logikę, choć głowy za to nie dam.
    czy już tylko to nie zbliżyłoby faktyczną wycenę akcji Polnej z podawanych wcześniej przez Ciebie wyliczeń (bez uwzglednienia akwizycji), czyli z 40 zł do około 70 zł w czasie średniej koniunktury na giełdzie (ani bessa, ani hossa) ?
    Jak najbardziej. W czasach przeciętnej koniunktury wskaźnik P/BV=2 lub P/BV=3 to normalka. W czasach hossy ten wskaźnik osiąga znacznie wyższe pułapy - 5,0 nawet 7,0 (i oczywiście wtedy mamy przewartościowanie).
    zakładając, że znak zapytania trochę jest niedoszacowany, czyli jest to wersja bardzo pesymistyczna i surowa dla Polnej, jak na Ciebie przystało:)
    a to i tak nie wszystko jeszcze, co najlepsze w przyszłości naszego skarba:)
    ale ktoś ładnie zassał z prawej! pewnie, przecież mówimy cały czas, że to jest superpromocja na Polnej i dziwię się niektórym, że jeszcze mają nerwy, żeby ustawiać się spokojnie z lewej:)
    Tak jak mówilem: Wig 20 przebił 2000 pkt. (2005,37).
    Ktoś łyknął za jednym zamachem kilka tysięcy akcji:)
    Chyba było to 7K.
    rzeczywiście, coraz większy apetyt za jednym zamachem i zwiększa się częstotliwość podjadania polanki:)
    Swoją drogą, to Jakubas nieźle wyprowadził w pole dziennikarza TVN CNBC. Na stwierdzenie dziennikarza "Nie ma informacji o przejęciu ... ?" Jakubas odpowiedział tylko tyle, że WZA wyraziło zgodę na zmianę kwalifikacji przeznaczenia środków z emisji ... po czym szybciutko zmienił temat na sytuację w Jastrzębskiej Spółce Węglowej:)
    Dziennikarz do tematu akwizycji już nie powrócił.
  • Re: === KOGO PRZEJMIE POLNA??? === Autor: fan06 [83.4.76.*]
    Jakubas w każdej wypowiedzi dotyczącej Polnej mówi tyle ile jest to niezbędne! W wypowiedzi z 24 czerwca br. brakowała mi tylko stwierdzenia, że z Polną będzie dobrze a nawet lepiej:). Tym razem "rzucił", że nie planuje wycofania Polnej z GPW.

Jethto, jak tam u Was sytuacja powodziowa w Przemyślu! Napisz czy zakładowi może zagrażać powódź?
    San jest ok. 0,5 m wyżej od normalnych stanów. O przekroczeniu wałów nie może być mowy, bo te mają wysokość ok. 10 m:) Zresztą Polna położona jest wysoko - jakieś 100 m wyżej (pod górkę ul. Słowackiego i dalej Obozowa).
    A tak by the way, to 12 lat temu miałem Rafako. Na początku lipca pojechałem sobie na urlop nad Solinę ... no i zacząło się. Oj popłynąłem ja wtedy na tym Rafako, popłynąłem:(((
    Aplisens teraz jest po 6,07 - tylko parę groszy powyżej ceny emisyjnej.
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.